Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Анализ на крипто пазара Q2, 2023

Анализ на крипто...
Анализ на крипто пазара Q2, 2023

Анализ на крипто пазара Q2, 2023: Проучване на тенденции, предизвикателства и възможности

През бурното второ тримесечие на 2023 г. устойчивостта на криптовалутата беше подложена на крайно изпитание. Пазарът стана свидетел на поредица от възходи и падения, включително положително развитие за Биткойн, опасения около две известни борси, скок на memecoin и различни други значими събития. Тези непредвидими обстоятелства накараха хората да се замислят за бъдещето на крипто пазара. За да хвърли светлина върху настоящото състояние на света на криптовалутите, CryptoRank наскоро представи най-новия си пазарен анализ и изчерпателен доклад.

Тази статия ще разгледа прозренията, предоставени от този доклад. Липса на устойчиви тенденции на пазара Пазарът на криптовалути през второто тримесечие на 2023 г. беше дива езда, наподобяваща влакче в увеселителен парк със своите възходи и падения. След спад през април пазарът отбеляза възстановяване през май, последван от относително спокоен юни. За съжаление, по-голямата част от проектите с голяма капитализация изпитаха отрицателно представяне през този период, главно поради продължаващи съдебни спорове, включващи SEC и борси. Този правен контрол оказа значително влияние върху много топ 100 монети и токени.

Въпреки това, на фона на турбуленцията, Биткойн и други цифрови валути, като BCH и LTC, се откроиха със силно представяне. Според доклада на CryptoRank, движещата сила зад техния успех са новините около ETF и институционалните листвания. Биткойн, по-специално, осигури забележителна възвръщаемост, която надмина традиционните финансови инструменти, надминавайки индексите Nasdaq, S&P 500, както и златото и среброто, през първата половина на 2023 г. Когато разглеждаме печелившите през това тримесечие, списъкът изглежда доста скромен.

През месеците не се запазиха изявени тенденции, за разлика от тенденцията на AI, наблюдавана през първото тримесечие. Освен това, основните блокчейни бяха изправени пред правни предизвикателства, като SEC фокусира вниманието си върху Polygon, Solana и Binance. Тези фактори допринесоха за сложния и несигурен пазарен пазар през второто тримесечие.

Възходът на Bitcoin Spot ETF

Несъмнено едно от най-забележителните и въздействащи събития на пазара на криптовалути беше подаването на заявление за Bitcoin ETF от Blackrock, най-големият мениджър на активи в световен мащаб. Това развитие имаше дълбок ефект, особено върху BTC, който претърпя значителен растеж и достигна нов рекорд за всички времена през 2023 г. Ходът на Blackrock постави началото на верига от събития, които все още се развиват, като множество мениджъри на активи или подновяват, или подават своите заявления за Биткойн спот ETF. В разгара на тази лудост е важно да споменем Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), който значително намали подценяването си спрямо своите управлявани активи (AUM) и стана свидетел на силен скок в стойността.

Слухът за потенциално придобиване на активите на Grayscale от по-голяма корпорация, Fidelity Investments, изигра решаваща роля за повишаването на стойността на GBTC. CryptoRank подчертава, че GBTC в момента притежава около 626 000 BTC, което представлява приблизително 3% от общото предлагане на Биткойни.

Може да се спекулира, че по-големи фондове като Blackrock или Fidelity, с Биткойн спот ETF и по-големи активи под управление, биха притежавали още по-значително количество BTC. Това, съчетано с нарастващата популярност и увеличената достъпност на Биткойн, може да накара тези средства да направят значителни покупки на криптовалутата. Въпреки това е важно да се отбележи, че Комисията за ценни книжа и борси (SEC) остава против идеята за Биткойн ETF и преди това е отхвърлила всички заявления, одобрявайки само базирани на фючърси ETF.

Последните новини показват, че SEC е върнала нови заявления за преразглеждане, някои от които вече са подадени отново. Независимо от това, разрешаването на сътрудничеството с Blackrock не се очаква най-рано до средата на третото тримесечие и не по-късно от средата на март 2024 г., само месец преди събитието за халвинга. Нарастващото внимание на регулаторите към криптовалутите Сферата на регулирането на криптовалутите е важна и динамична тема през последните години, демонстрирайки както положителен напредък, така и неуспехи.

Трябва да се отбележи, че американските регулатори показаха негативна позиция спрямо криптовалутите. В изненадващ обрат на събитията SEC предизвика шок в индустрията, като заведе дела срещу Binance, CZ (Changpeng Zhao) и Coinbase в началото на юни. CryptoRank казва, че докато правните спорове между борсите и регулаторите не са нечувани, насочването на SEC към тези индустриални гиганти е безпрецедентно.

Тези съдебни дела имат значителни последици, тъй като SEC е класифицирала множество криптовалути като ценни книжа, което оказва значително влияние върху цялостния пазар. Binance се сблъска с допълнителни предизвикателства, когато няколко европейски регулатори предприеха действия срещу борсата, което накара Binance постепенно да се оттегли от европейския пазар. Въпреки това, когато някои врати се затварят, други се отварят.

Много азиатски държави все повече възприемат криптовалутите, което ги прави във фокуса на вниманието на много борси. Освен това няколко държави, които активно разработват своите цифрови валути на централната банка (CBDC), наближават последните етапи на тестване. Не след дълго ще станем свидетели на появата на първите истински криптовалути, емитирани от централните банки. Това развитие вероятно допринася за засилените регулаторни мерки, наблюдавани в някои региони, тъй като правителствата се стремят да премахнат конкуренцията от алтернативни криптовалути.

Биткойн NFT и възходът на мемекойн лудостта

Второто тримесечие стана свидетел на две забележителни тенденции, които имаха бързо, но значително въздействие: мемекойни и Биткойн NFT. Мемекойн лудостта превзе крипто пазара като буря, започвайки през април и набирайки допълнителна скорост с появата на множество нови мемекойни през май. Според доклада на CryptoRank, тези мемекойни са повлияли дълбоко на мрежата Ethereum, което е довело до особена промяна в 10-те най-разходващи газ монети.

Вместо ETH, WETH и USDT, много мемекойни доминираха в списъка с най-много харчещи газ. Май обаче не беше дефиниран само от манията по Ethereum memecoin. Биткойн NFT, известни като Ordinals, придобиха огромна популярност, тъй като предложиха децентрализирано средство за съхранение на цифрови активи в Биткойн блокчейна. Това доведе до създаването на множество нови мемекойни в Биткойн мрежата. Един такъв мемекойн, Pepe, дори достигна пазарна капитализация над един милиард долара, осигурявайки си място в топ 100 на монетите.

Концепцията за ординали беше въведена за първи път по-рано през 2023 г. и до края на май броят на ординалните надписи в Биткойн блокчейна надхвърли девет милиона. Според CryptoRank, общите такси, платени за тези ординални надписи, претърпяха удивително увеличение от над 600% през май, надхвърляйки 1664 Bitcoin.

Нарастващото съотношение на залагане на Ethereum след Шанхай

През месец април тази година Ethereum претърпя значителна актуализация, известна като Shanghai (EIP-4895). Тази актуализация въведе способността за стекерите на Ethereum да изтеглят своите заложени монети и награди, което води до непредвиден резултат. Противно на очакванията, коефициентът на залагане на Ethereum продължи да нараства дори след въвеждането на тегления.

Изглежда, че хората вече са по-склонни да залагат своя ETH, знаейки, че имат способността бързо да изтеглят своите монети. CryptoRank подчертава, че протоколите за залагане на Liquid са показали силна производителност, като цената и заключената обща стойност (TVL) отбелязват растеж през първите седмици на второто тримесечие.

Пазарният анализ на пазара (2023/06/06) изглежда FUD на пазара и действителният технически анализ вече е видял улики

Сред различните категории, групата протоколи за течни деривативи (LSD) в момента държи челна позиция по отношение на TVL. Динамиката във веригата също предоставя интересна перспектива. След сливането през септември Ethereum вече не е обект на постоянна инфлация. Предлагането му вече зависи от нивото на активност в мрежата.

Лудостта на мемекойните през май 2021 г. доведе до скок в мрежовата активност, което доведе до най-големия спад в предлагането на Ethereum в историята през този месец. Този неотдавнашен подем в мрежовата активност тества дефлационния характер на монетата по време на периоди на висока ангажираност, като допълнително демонстрира дългосрочните предимства на преминаването към Proof-of-Stake (PoS). Летен спад и променящи се предпочитания Летните месеци обикновено са свидетели на по-ниски обеми на търговия на пазара на криптовалути.

Въпреки че през юни имаше някои забележителни събития и обемите на търговия се увеличиха, като цяло второто тримесечие отбеляза спад в търговската активност. Според CryptoRank, крипто борсите регистрират спад в обема на търговия през второто тримесечие, достигайки най-ниските нива, наблюдавани от повече от две години. От друга страна, децентрализираните борси (DEX) показаха сравнително умерен спад в обема на търговия.

С Binance и Coinbase, изправени пред собствените си предизвикателства, потребителите постепенно се насочиха към DEX. Тази тенденция първоначално се появи след колапса на FTX и сега потребителите стават по-активни в приемането на DEX. Този преход не се ограничава само до спот търговия; това е очевидно и на пазара на деривати. Въпреки че DEX в момента представляват малка част от пазара на деривати, техният растеж вече е видим. Например пазарният им дял достигна нов връх през юни. Въпреки че спот пазарният дял на DEX също достигна исторически връх месец по-рано, той леко е намалял оттогава.

По-слаба възвръщаемост на инвестициите и спад в публичното и частното набиране на средства

Пазарът на продажби на токени показа признаци на възстановяване през първата половина на 2023 г., подчертава CryptoRank. Спрямо втората половина на предходната година пазарът е във възходяща траектория. Въпреки това, той все още не е достигнал нивата, наблюдавани през 2021 г. Важно е да се подчертае, че по-голямата част от успешните продажби на токени се случиха през първото тримесечие на тази година.

Представянето през второто тримесечие беше малко по-слабо, като много проекти претърпяха значителен спад на възвръщаемостта на инвестициите (ROI) в сравнение с техните най-високи стойности за всички времена (ATH). Открояваща се продажба на токени за тримесечието и потенциално дори за годината беше Sui, който събра близо 50 милиона долара от публични кръгове. Той обаче не включва airdrop, което остави някои разочаровани. Остава да видим дали други големи проекти ще следват подхода на Sui.

Обратно, пейзажът за частно набиране на средства представя контрастираща картина. Частните увеличения намаляват последователно през последния месец (отбелязвайки, че финансирането от Stripe е допринесло с 6,5 милиарда долара през март) и са достигнали най-ниските си нива от четвъртото тримесечие на 2020 г. до края на второто тримесечие. Изправени пред регулаторни предизвикателства, много фондове обмислят преместване на операциите си в юрисдикции, които предлагат по-благоприятни условия.

Трябва да се отбележи, че азиатският пазар е свидетел на най-високия ръст на набиранията на крипто стартиращи компании чрез кръгове на частно финансиране през последните три месеца в сравнение с други страни.

Възход на мрежите от слой 2 с впечатляващ растеж на TVL

През второто тримесечие спадът на цените доведе до намаляване на TVL в повечето блокчейни. Според доклада на CryptoRank само няколко избрани са демонстрирали значителен ръст, докато BNB Chain е изправена пред предизвикателства поради правните проблеми на Binance с SEC и регулаторните отхвърляния в Европа, което води до забележим спад в нейния TVL.

От друга страна, новите блокчейни от слой 2 показаха впечатляваща производителност. Polygon zkEVM отбеляза забележително увеличение на TVL до 3617% през тримесечието, което го направи най-силно печелившото. zkSync Era, потенциално готов да влезе в топ 10, показа значително увеличение от +467%. StarkNet, въпреки че все още е на разстояние от върха, също отбеляза забележителен растеж с +252% увеличение.

Liquid Staking се очертава като нарастваща тенденция през това тримесечие. Тъй като натрупването на ETH в интелигентния договор на веригата за маяци продължава да нараства, LSD протоколите набират популярност и установяват господство. Ethereum, Solana и Klaytn водят по отношение на дял на LSD в общия TVL, докато протоколите от други платформи също набират популярност. Течните деривативи на залагане предлагат различни предимства на делегаторите и валидаторите, като допринасят за повишена стабилност и производителност на мрежата.

Понастоящем залагането на ETH показва обещаваща възвръщаемост спрямо риска и пазарната активност. Въпреки това, в бъдеще, с началото на истински възход, децентрализираните борси може отново да поемат водеща роля в пазара на криптовалутите.

Последни изводи

Второто тримесечие на 2023 г. послужи като решаващо изпитание за пазара на криптовалути, тъй като се разиграха няколко значими събития, които оставиха трайно въздействие за остатъка от годината и след това. Продължаващото вълнение около Биткойн ETF има значителна тежест, като се очаква потенциално положително решение от SEC да доведе до приток на нови инвеститори в крипто пространството и широкомащабни покупки на BTC от институционални играчи.

CryptoRank заявява, че индустрията може да види по-нататъшно регулаторно развитие, особено в Съединените щати. Трябва да се отбележи, че влиятелни фигури от традиционните финанси (TradFi) все повече се застъпват за интегрирането на криптовалутите в глобалния финансов пазар. Крайните решения обаче са в ръцете на регулаторите.

Въпреки сравнително по-ниската активност през второто тримесечие, пазарът продължава да показва положителна траектория, отговаряйки на очакванията. Тъй като остава приблизително една година до следващото халвинга на Биткойн, има потенциал за значителен тласък в предстоящия възход. Степента на това въздействие ще зависи от това колко добре се подготвя крипто индустрията през оставащото време, водещо до халвинга.

Публикацията на Тодор Цонев: "Анализ на крипто пазара Q2, 2023" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!