Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

BIS излага стъпки за „сигурни и устойчиви“ CBDC системи

BIS излага стъпки за...
BIS излага стъпки за „сигурни и устойчиви“ CBDC системи

Изследванията на безопасни и устойчиви CBDC системи продължават бързо, като Банката за международни разплащания в петък очертава последните стъпки на агенцията за осигуряване на „рамка за сигурност и устойчивост“ за тях.

Идеята зад документа на Банката за международни разплащания, публикуван в петък, беше да помогне на банките да се предпазят от рискове, когато става въпрос за внедряване на CBDC. Документът, наречен Project Polaris, е предназначен да изпревари стартирането на CBDC и да защити „критичната инфраструктура“.

Докато някои централни банки – като Кения – заявиха, че някога обещаващият чар на CBDC е избледнял, други финансови институции, като МВФ, са възприемчиви към възможна адаптация.

Докато централните банки до голяма степен имат въведени мерки за киберсигурност, въвеждането и внедряването на CBDC може да доведе до нови рискове. Докато над 100 страни — включително Обединеното кралство и САЩ — в момента проучват потенциален CBDC, малцина са преминали отвъд пилотни проекти на малък етап и към действително изпълнение.

„Системите на CBDC ще трябва да останат силно устойчиви в широк набор от сценарии, включително краткосрочни (като временно прекъсване на системата), текущи ситуации (като например в райони без надежден интернет, телекомуникационна свързаност или захранване) или граждански непредвидени условия ( като природни бедствия или война), 9 освен че са силно отзивчиви при нормални операции“, пише BIS.

BIS излага стъпки за „сигурни и устойчиви“ CBDC системи

Успешното и безопасно внедряване изисква модернизирана технология не само да поддържа CBDC, но и да го защитава, установи агенцията – повторено от други централни банки. Сред предложенията Project Polaris настояваше централните банки да наемат главен служител по сигурността (CSO).

След това CSO ще може да има „редовна“ комуникация с колеги по целия свят, тъй като CBDC ще изискват международна рамка. Ще има и „екип за реагиране при инциденти“, който може да реагира на различни потенциални сценарии. Той също така призовава централните банки да обмислят други оператори, необходими в екосистемата на CBDC, от търговски банки до търговски партньори.

Това би довело до изпълнение на изискване за устойчивост — подобно на стрес тест — в зависимост от „най-слабото звено“ на CBDC. Като цяло се казва, че честите проверки и уверенията за сигурна технология са ключови за всеки CBDC, ако централните банки решат да ги внедрят.

„Рамката може също така да помогне на централните банки да оценят своето ниво на зрялост в киберсигурността и устойчивостта, каквото е днес, в сравнение с това, което може да се изисква при опериране на CBDC система, чрез оценка и класиране на това как организацията се придържа към практиките, описани в тази рамка,“ пише BIS.

Проектът Polaris не е първото нахлуване в изследване на CBDC, което BIS е провело. Той публикува друг доклад в края на юни, фокусиран върху това как търговските банки могат да токенизират клиентските депозити.

Публикацията на Георги Минев: "BIS излага стъпки за „сигурни и устойчиви“ CBDC системи" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Минев

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!