Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Икономисти се съмняват в обезпечените със злато цифрови токени

Икономисти се съмняват...
Икономисти се съмняват в обезпечените със злато цифрови токени

Блокчейн експериментът на Зимбабве: Икономистите се съмняват в потенциала на обезпечените със злато цифрови токени да ограничат валутната криза

Обезпеченият със злато цифров токен на Зимбабве, иновативен опит на Резервната банка на Зимбабве (RBZ) да стабилизира местната валута, е посрещнат със скептицизъм от икономистите.

Въпреки първоначалния интерес към токена, неговото усвояване оттогава спадна, което предполага, че без силни макроикономически политики токенът сам по себе си не може да реши проблемите с хиперинфлацията в Зимбабве.

В ход безпрецедентен в икономическата история на страната, Зимбабве представи обезпечен със злато цифров токен този май, иницииран от Резервната банка на Зимбабве (RBZ).

Икономистите обаче твърдят, че този токен няма да бъде сребърният куршум срещу постоянната валутна нестабилност на нацията, като вместо това предлагат по-традиционни макроикономически политики.

Цифровият токен, чиято стойност е подкрепена от златните резерви на Зимбабве, беше емитиран в отговор на осакатяващата инфлация, последвала драматичния срив на зимбабвийския долар през 2008 г., събитие, което постави рекорд с месечни нива на инфлация, скочили до 79,6 милиарда процента .

Оттогава Зимбабве се бори с необуздана хиперинфлация. В опит да смекчи това, нацията въведе нов зимбабвийски долар (ZWL) през 2009 г. с дванадесет нули, премахнати от предишната валута (ZWD). Но до юни 2023 г. инфлацията скочи до 175,8% след значителна девалвация на местната валута.

Зимбабве ще пусне обезпечени със злато цифрови токени за транзакции на дребно

Скептиците, включително Проспер Читамбара, старши икономист изследовател в Института за изследване на труда и икономическото развитие на Зимбабве (LEDRIZ), предполагат, че е малко вероятно токенът да спре растежа на паричното предлагане – основният проблем. Самият токен, твърдят те, няма силата да намали парите, циркулиращи в икономиката при липса на стабилни макроикономически политики.

Интересното е, че въпреки инфлационните сътресения, зимбабвийският долар все още се използва заедно с щатския долар, който местните жители смятат за по-малко променлив.

Като се има предвид този сценарий, служителите на централната банка се стремят към обезпечения със злато цифров токен, за да намалят нуждата от чуждестранна валута, според управителя на RBZ Джон Мангудя.

Мангудя посочи, че във времена на хиперинфлация хората търсят надежден запас от стойност. По този начин централната банка се надяваше, че този цифров токен може да изпълни тази нужда. Въпреки това, както показва бавното приемане на токена, той не успява да се справи ефективно с хиперинфлацията.

Всъщност токенът показа обещание първоначално, привличайки 135 приложения на стойност около 12 милиона долара през първите четири дни от издаването. Все пак това не можа да спре обезценяването на местната валута спрямо щатския долар. Оттогава търсенето на токена е намаляло, според последните данни на централната банка.

И Читамбара, и Варун Пол, директор на Централната банка за дигитална валута и пазарна инфраструктура в институционалната платформа за попечителство на крипто Fireblocks, подчертават необходимостта от стабилно макроикономическо управление за разрешаване на валутната дилема на Зимбабве. RBZ наистина прилага рестриктивна парична политика, но публичните разходи продължават да растат, което противоречи на усилията за контрол на паричното предлагане.

Международният валутен фонд (МВФ), който в момента води дискусии със Зимбабве за изчистване на огромния си дълг, също изрази своите резерви относно символичната инициатива. Въпреки тези препятствия, пътуването към стабилна икономика на Зимбабве продължава, като експертите повтарят решаващ съвет:

„Не харчете това, което нямате.“

Публикацията на Георги Шопов: "Икономисти се съмняват в обезпечените със злато цифрови токени" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Спекулациите за о...
Спекулациите за одобрение на Ethereum ETF се засилват на фона на мълчанието на SEC

Спекулациите за одобрение на Ethereum ETF нарастват на фона на мълчанието на SEC: перспективи и опасения Общността на Ethereum с нетърпение...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!