Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Какъв ефект ще има MiCA върху крипто сектора

Какъв ефект ще има...
Какъв ефект ще има MiCA върху крипто сектора

Регламент на MiCA – Катализатор за B2B крипто интеграция и приемане

С неотдавнашните репресии на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) срещу такива големи играчи в крипто индустрията като Binance, Coinbase и Ripple, глобалната крипто общност отново фокусира вниманието си върху необходимостта от официално регулиране на крипто.

Досега криптовалутите са придобили значителна популярност както като инвестиционен актив, така и като метод за извършване на плащания.

Технологията зад тях се възприема от много традиционни играчи, от технологични и бизнес гиганти като Microsoft, Amazon и Shopify, до банки и големи финансови компании като JPMorgan и Goldman Sachs.

Въпреки това, липсата на подходяща регулаторна рамка остава фактор, който пречи на по-широкото приемане на крипто.

Регулаторите по целия свят предприемат стъпки за разрешаване на съществуващите правни неясноти, но това е в процес на работа.

Един от най-значимите етапи, постигнати напоследък в това отношение, е ратифицирането на рамката MiCA (регулиране на пазарите на крипто-активи), която има за цел да изясни правилата за свързаните с крипто дейности в Европейския съюз.

Тази статия ще разгледа какво представлява MiCA и как може да повлияе на глобалното приемане на цифровите валути през следващите години.

Европейският съюз подкрепя крипто иновациите и прозрачността

Първо, нека разгледаме по-подробно какво всъщност представлява MiCA и какво включва.

Това е регулаторна рамка, предложена от Европейската комисия (ЕК) за регулиране на криптоактиви и свързаните с тях дейности в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Първоначалното предложение беше представено от ЕК още през 2020 г. като част от по-голяма инициатива за развитие на цифровия финансов сектор и насърчаване на технологичния напредък в ЕС.

Предвидената цел на MiCA е да въведе изчерпателен набор от правила за регулиране на крипто-активи, внасяйки така необходимата яснота и сигурност за лицата и бизнеса, опериращи в крипто пространството.

Рамката има за цел да защити инвеститорите на този пазар чрез увеличаване на прозрачността и въвеждане на хармонизиран набор от правила във всички държави-членки на ЕС.

Това ще създаде равни условия за крипто активи, техните емитенти и доставчици на свързани с крипто услуги.

MiCA беше напълно приет от Европейския парламент през май 2023 г. и се очаква да влезе в сила някъде през втората половина на 2024 г.

Тя се превърна в първата напълно ратифицирана рамка за крипто регулиране в света, която дава отличен пример за други юрисдикции, които да следват в бъдеще.

Какъв ефект ще има MiCA върху B2B сектора

Обявени данни за САЩ! Какъв ефект ще има FED върху решението за лихвения процент?

Липсата на регулаторна яснота по отношение на криптовалутите е основна пречка за тяхното приемане сред традиционните играчи от дълго време насам.

Поради значителната несигурност относно това как трябва да се управлява тази индустрия, фирмите и институционалните инвеститори често намират за обезсърчително да се присъединят към този пазар.

Те не желаят да рискуват да бъдат наказани от регулаторите за нарушаване на едно или друго двусмислено правило.

Чрез установяване на единна регулация в целия ЕС, MiCA намалява фрагментацията на пазара, позволявайки на B2B (бизнес към бизнес) играчи да се ориентират в регулаторния пазар и да участват в дейности, свързани с крипто, с по-голяма лекота.

Наличието на рационализирана регулаторна среда може да насърчи чувството за сигурност и доверие, насърчавайки доверието в бизнеса, който се интересува от работа с крипто-активи.

Може да ги насърчи да изследват и възприемат криптовалутите като средство за извършване на транзакции или набиране на капитал – като по този начин създават идеална сцена за широко разпространение.

Не само това, но и MiCA въвежда изисквания за емитентите на криптоактиви да получават лицензи от съответните органи.

Наличието на такива процеси за оторизация гарантира, че само съвместими и реномирани проекти влизат на пазара. Това действа като предпазно одеяло, защитавайки инвеститорите и потребителите от измамници или ненадеждни участници.

Като внушава по-голямо чувство за доверие в крипто екосистемата, MiCA подобрява защитата на инвеститорите и смекчава рисковете, свързани с ангажирането с крипто-активи.

А това от своя страна може да доведе до повишено доверие сред бизнеса, който обмисля интегриране на крипто в своите операции.

В крайна сметка – MiCA поставя основата за масово приемане

За да обобщим, регулирането на MiCA има всичко необходимо, за да бъде масивен катализатор за увеличено приемане на крипто.

Той осигурява правна яснота в държавите-членки на ЕС, подобрява защитата на инвеститорите и насърчава по-голямо доверие в крипто индустрията като цяло.

Всички тези фактори допринасят за създаването на среда, в която бизнесите могат уверено да изследват потенциалните ползи от интегрирането на криптовалути в техните операции, като същевременно минимизират рисковете, свързани с регулаторна несигурност или измамници.

Вярвам, че в бъдеще – особено след като MiCA влезе изцяло в сила – можем да очакваме да предизвика нова вълна на приемане на крипто сред европейските B2B играчи.

И да се надяваме, че примерът на ЕС ще вдъхнови регулаторите в други индустрии да последват стъпките на MiCA, подобрявайки допълнително регулаторния климат на крипто в глобален мащаб.

Публикацията на Светлана Петкова: "Какъв ефект ще има MiCA върху крипто сектора" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Светлана Петкова

Топ крипто новини

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Съоснователят на ...
Съоснователят на Dogecoin Били Маркъс саркастично отбелязва спада на крипто пазара

Били Маркъс, съосновател на Dogecoin, споделя саркастично мнение на фона на спада на крипто пазара Били Маркъс, известен също като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!