Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Обречено ли е на провал цифровото евро?

Обречено ли е на...
Обречено ли е на провал цифровото евро?

Обречено ли е на провал цифровото евро? Ето какво казват експертите

Предстоящото пускане на цифрова версия на еврото беше тема на много дискусии през последните години. Разглеждан като европейски отговор на възхода на цифровите валути и опит за модернизиране на своята парична система, ангажиментът на Европейския съюз към цифрово евро предизвика както очаквания, така и скептицизъм.

С разгарянето на глобалната надпревара за пускане на цифрови валути на централната банка (CBDC), европейските икономисти повдигат вежди относно дизайна и намерението на подхода на Европейската централна банка (ЕЦБ) към тяхната цифрова валута на централната банка (CBDC).

Съмнителни дизайнерски решения

Много финансови експерти и академици, наблюдаващи отблизо това пътуване, изразиха опасения относно това дали проектът наистина ще се погрижи за обществеността или ще обслужва предимно банкови посредници. Доклад на икономистите от университета в Берн Сирил Монетм и Дирк Ниепелт е последният, който хвърля светлина върху недостатъците в дизайна на инициативата CBDC.

В изчерпателния доклад, написан от Monnetm и Niepelt, изборът на дизайн на ЕЦБ за цифровото евро е критично разгледан. Изследователите заявяват:

Изборът на дизайна на проекта поражда съмнения относно целите и стратегията на ЕЦБ. Следователно цифровото евро може да е мъртво при пристигането си.

Значителна спорна точка, спомената в доклада, се отнася до дизайна на цифровото евро, който клони силно към защита на банките посредници.

Такива избори, включително лимити за притежаване на потребители от няколко хиляди евро и дори по-ниски лимити за търговци (нула в някои случаи), може да направят CBDC по-малко привлекателен за широко приемане, според доклада. Авторите изразяват загриженост, че ЕЦБ разглежда тези ограничаващи характеристики като постоянни, а не временни.

Интереси на банките посредници: потенциална пречка?

ЕС публикува законодателен законопроект за цифровото евро, целящ да създаде правна рамка за цифровото евро

Дуото допълнително анализира явния ангажимент на ЕЦБ да „не вреди на банките и да защити техния бизнес модел“. Подобно намерение става проблематично, когато човек осъзнае, че значителен дял от печалбите на банките идват от предлагането на платежни услуги.

Това поставя въпроса: биха ли банките наистина популяризирали цифрова валута, която може да подкопае техните собствени потоци от приходи?

Както се подчертава в доклада:

Банките нямат интерес да видят цифровото евро живо и здраво, освен ако банковите услуги, свързани с цифровото евро, като например адаптиране или управление на портфейла, се окажат още по-доходоносни.

Освен това докладът изважда наяве друг потенциален капан за цифровото евро – планът за налагане на премия за отрицателна лихва по време на периоди на финансови затруднения. Подобен ход разбираемо би могъл да намали привлекателността на цифровото евро за посредниците, правейки успешното му внедряване още по-предизвикателно.

Освен това, в свят, в който потребителското изживяване е от първостепенно значение, предполагаемото „недостатъчно“ удобство на цифровото евро може да бъде основен недостатък. Изследователите смятат, че решенията на частния сектор вероятно ще засенчат дигиталното евро, що се отнася до удобството за потребителя.

В допълнение към това, предвид преобладаващите настроения, много европейски граждани може да имат резерви относно ангажимента на ЕЦБ към поверителността и съпротивата срещу цензурата.

В сегашния си вид проектът за цифрово евро все още е във фаза на формиране. Докато служители на ЕЦБ оптимистично отбелязаха 2027 г. като най-ранната възможна дата за емитиране, пътят към това стартиране вече изглежда изпълнен с въпроси и предизвикателства.

Публикацията на Сребрин Петров: "Обречено ли е на провал цифровото евро?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!