Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Ripple заплашва да узурпира Биткойн

Ripple заплашва да...
Ripple заплашва да узурпира Биткойн

Първо се появи ethereum, който заплаши да измести Биткойн като доминираща криптовалута в събитие, наречено The Flippening. След това дойде Биткойн кеш, който постави ръкавица върху Биткойн ядрото в The Cashening. Сега ревитализиран рипъл (XRP) се оглежда за челното място на Биткойн. Може ли централизираната криптовалута да узурпира пазарната капитализация на Биткойн, предвещавайки The Rippening?

Едва ли минава месец, когато алтернативна криптовалута не направи огромен удар върху доминирането на Биткойн. Процентните печалби са лесни – всяка монета извън първите пет може реалистично да удвои или утрои цената си в рамките на една седмица. Изпреварването на пазарната капитализация на Биткойн обаче е значително по-трудно и въпреки че ETH и BCH са дали най-доброто от себе си, те все още не са постигнали това постижение.

Числата зад буквите XRP

Въпреки че Биткойните постигнаха печалби от 14% през последните 24 часа на фона на новините за участието на Питър Тийл, XRP надмина BTC, записвайки печалби от 16%. Към момента на писане Ripple имаше пазарна капитализация от 104 милиарда долара срещу 245 милиарда долара на Биткойн. С други думи, рипълът струва 40% от оценката на Биткойн. Всеки XRP токен в момента се търгува на около $2,70. Ако XRP достигне $6,75, докато BTC стои неподвижен, той ще изпревари Биткойн и ще стане най-ценният крипто актив в света.

Много по-лесно е монета под $10 да удвои стойността си, отколкото монета с петцифрена цена. На 29 декември рипълът скочи от $1,52 до максимум от $2,50. Ако се случи друго подобно пулсиране, това може да изпрати XRP над Биткойн в рамките на една седмица. Един рипъл никога няма да постигне паритет с един Биткойн, тъй като има много рипъли – около 39 милиарда, както е сега. Съберете ги всички заедно и на цена от 6,75 долара за монета ще видите новия лидер на пазара на криптовалута.

Психологическият ефект от падането на Биткойн, за първи път в историята на криптовалутата, би бил огромен. Това би било еквивалентно на това конкурентна търсачка да изпревари Google. Основните медии ще имат полеви дни и крипто общността ще се надигне, но освен това няма да се промени много. Биткойн ще запази употребата си като средство за съхранение на стойност, средство за размяна и псевдонимна цифрова валута, а рипъл ще запази употребата си като, добре… каква е употребата на рипъл?

Кой купува Ripple?

Ripple е проектиран като алтернатива на SWIFT, предоставяйки на банките средство за изпращане на средства през границите бързо и на ниска цена. Подобно на много активи обаче, той се използва предимно като спекулативен инструмент. Потребителите са тези, които определят как е предназначен даден актив, но пазарите са тези, които определят цената – и точно сега пазарите купуват много XRP.

По-голямата част от обема на търговията идва от Корея, въпреки че това важи за повечето криптовалути. Анекдотични доказателства сочат, че има нещо в рипъла, което е привлекателно за инвеститорите в нетрадиционни криптовалути. Все по-голям брой жени изглежда проявяват интерес към XRP и масовото покритие е широко, с вълни, които се появяват в най-невероятните публикации, включително британските таблоиди.

Борбата на Биткойн под $31K заплашва рязък спад на цените

Инвеститорите се натрупват в ripple, защото го виждат като печеливша покупка и досега са били оправдани. Но какво се случва, когато музиката спре и вълните спаднат? Скептиците прогнозират голяма корекция, откакто пулсациите се приближиха до марката за долара, но въпреки това монетата не показва признаци на забавяне.

Много крипто новодошли знаят и не се интересуват малко от Satoshi, децентрализацията, пълните възли и предложенията за подобряване на Биткойн, но признават печалбата, когато я видят, и точно сега XRP предоставя това. Въпросът, който бъдещите инвеститори трябва да си зададат, не е кой купува рипъл сега, а кой го е купил в деня, когато се търгуваше за центове. Отговорът на този въпрос включва редица крипто милиардери. Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Крис Ларсен притежава 5,19 милиарда XRP, около 13% от общото предлагане в обращение. Forbes съобщава, че това прави изпълнителния председател на Ripple 15-ият най-богат човек в Америка.

Първите рипъл китове

Настоящият главен изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус също притежава значителен брой рипъл токени, като Forbes изчислява, че нетното му състояние е най-малко 9,5 милиарда долара. След това има 5,3 милиарда XRP, които съоснователят Джед Маккейлъб притежава. Те се държат във фонд и се освобождават на месечна база, за да попречат на бившия шеф на ripple да тегли пари и да срине пазара. И накрая, има допълнителни 55 милиарда XRP, които ripple държи в ескроу, над 38,7 милиарда токена, които в момента са на пазара.

Добавете това заедно и ще получите много вълни, с цели 35% от общото циркулиращо предлагане в ръцете само на трима души. Реално погледнато, Ларсен, Гарлингхаус и Маккейлъб нямат намерение да изхвърлят 20 милиарда рипъла на пазара. Не е в интерес на Ларсен или Гарлингхаус да го направят, докато Маккейлъб, който сега управлява Stellar (и притежава един милиард XLM), не е в състояние да го направи.

Причини да бъдете предпазливи

Съществуват очевидни рискове, присъщи на инвестирането в проект, чиято пазарна цена е заложник на шепа китове. Но има и други причини, поради които рипъл е спорна криптовалута, към която трябва да се подхожда предпазливо. News.Bitcoin.com наскоро съобщи как ripple има силата да „замразява“ средства по свое усмотрение, а 55-те милиарда XRP, които в момента са блокирани в ripple XRP, са на практика най-голямото предварително копаене от всяка цифрова валута.

Както един несъгласен лаконично каза: „Ripple може да изчезне. Те са Intel на крипто – със задна врата от самото начало”. Максималистите на криптовалутите, които са запалени по въпроси като финансовата свобода и децентрализираната икономика, са особено скептични към рипъла. Едно нещо, което възходът на Ripple вероятно показва е, че има апетит за централизирана валута, която не е обвързана с проблемите на общността. Постигането на консенсус за подобрения в Биткойн ядрото е изключително трудно; ripple, от друга страна, може да бъде модифициран от компанията без консултация или предварително предупреждение.

Възходът на Ripple означава малко за средния търговец на Биткойн, чието предпочитание към децентрализирани финансови системи ще остане непоколебимо. Успехът на XRP обаче може да означава много за централните банки, които обаче наблюдават възхода на токена с голям интерес. Колко подходящо, ако Ripple, централизирана криптовалута, се докаже като лекарство за портал към централизирана банкова монета.

Публикацията на Наталия Иванова: "Ripple заплашва да узурпира Биткойн" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Наталия Иванова

Топ крипто новини

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Съоснователят на ...
Съоснователят на Dogecoin Били Маркъс саркастично отбелязва спада на крипто пазара

Били Маркъс, съосновател на Dogecoin, споделя саркастично мнение на фона на спада на крипто пазара Били Маркъс, известен също като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!