Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Solana срещу Ethereum: Дебатът за MEV се разгаря, оказвайки влияние върху конкуренцията в блокчейн (SOL, ETH)

Solana срещу Ethereum:...
Solana срещу Ethereum: Дебатът за MEV се разгаря, оказвайки влияние...

Solana срещу Ethereum: Най-новото в дебата за MEV и блокчейн помощни програми

Продължаващият дебат между Solana (SOL) и Ethereum (ETH), две известни блокчейни от ниво 1, се засили след неотдавнашните развития по отношение на практиките за максимална извличаща се стойност (MEV). Ето подробен поглед върху ситуацията:

Предистория на MEV

Максималната стойност за извличане (MEV) се отнася до печалбите, които валидаторите могат да генерират чрез пренареждане, включително или изключване на транзакции в рамките на блок. MEV е спорен въпрос, защото може да доведе до нечестна обработка на транзакции и да подкопае доверието на потребителите в блокчейн мрежите.

Позицията на Солана срещу MEV

Фондация Solana наскоро зае силна позиция срещу валидаторите, участващи в MEV дейности, като оттегли финансовата подкрепа от тези валидатори. Този ход е насочен към запазване на целостта на мрежата Solana, особено за защита на най-голямата й потребителска база – търговци на мем монети.

Подкрепа за хода на Солана

 1. Лукас Брудер, главен изпълнителен директор на Jito Labs : Брудер защити решението на Солана, като твърди, че то е в съответствие с интересите на залагащите в мрежата и потребителската база. Като ограничава MEV, Solana цели да поддържа удобна за потребителя среда и да задържи основните си потребители, особено търговците на мем монети.

  „Фондация Солана е участник в мрежата. Залагащите трябва да искат да видят мрежата успешна. Защо биха подкрепяли нещо, което намалява вероятността мрежата да бъде успешна?“

 2. Анатолий Якавенко, съосновател на Solana : Якавенко също подкрепи хода срещу MEV, подчертавайки го като отговор на нуждите на потребителите и стратегия за подобряване на използваемостта на мрежата за търговците.

Критика от общността на Ethereum

 1. Райън Беркманс, разработчик на Ethereum Core : Беркманс критикува позицията на Solana срещу MEV, предполагайки, че подобни мерки не позиционират Solana като сериозен слой за сетълмент. Той твърди, че ефективното управление на MEV трябва да подобри, а не да задуши, способността на мрежата.

  „Сега следващата стъпка в техния план за разрешаване на MEV беше да изтеглят финансова подкрепа от валидатори, които извличат MEV 😆. Солана не е сериозен слой за заселване.“

 2. Сравнителна критика : Berckmans намекна, че подходът на Solana, макар и да защитава текущата му потребителска база, може да не я позиционира конкурентно срещу Ethereum и неговите решения от слой 2, които се фокусират върху по-широки приложения извън търговията с мем монети.

Въздействие върху конкурентния пазар на Solana и Ethereum

Одобрение на Ether ETF в Limbo: Дебатът за класификацията на сигурността се разгаря

Неотдавнашното решение против MEV отразява по-широки стратегически различия между Solana и Ethereum:

 • Подходът на Solana : Solana се позиционира като блокчейн, който дава приоритет на нуждите на своите активни потребители, включително търговци на мем монети. Този ориентиран към потребителя подход има за цел да осигури използваемост на мрежата и да привлече специфични търговски дейности.
 • Фокусът на Ethereum : Ethereum възприема по-премерен подход към MEV, като се фокусира върху по-широки финансови приложения и се привежда в съответствие с регулаторните и социални съображения за дългосрочна жизнеспособност и масово приемане.

Пазарни реакции и съотношението SOL/ETH

Тенденции на съотношението SOL/ETH

 • Скорошна производителност : Съотношението SOL/ETH се покачва от октомври 2023 г., което показва, че цената на Solana превъзхожда Ethereum. Въпреки това, последните развития, като Ethereum ETF приложенията, предизвикаха лека корекция.
 • Бъдеща перспектива : Съотношението предполага, че докато Solana е спечелила сцепление, основополагащите силни страни и иновации на Ethereum могат да променят динамиката на пазара. Продължаващият дебат относно практиките на MEV може да повлияе на настроенията на инвеститорите и приемането на мрежата.

По-широкият контекст на Ethereum

В отделно развитие дебатът за ролята на мем монетите в Ethereum продължава:

 • Монети на знаменитости и социално благо : Фигури на Ethereum като Виталик Бутерин и основателят на Uniswap обсъдиха социалната полезност на мем монетите спрямо чисто финансовите мотиви. Това отразява по-широката мисия на Ethereum да балансира финансовите иновации с етичните съображения.
 • Гледката на главния изпълнителен директор на Wintermute : Евгений Гаевой отбеляза, че потенциалният провал на Ethereum ще произтича от вътрешни противоречия, а не от външна конкуренция от по-бързи мрежи като Solana.

Заключение

Дебатът Solana срещу Ethereum относно MEV и блокчейн стратегиите илюстрира различни подходи към управлението на мрежата, потребителските приоритети и дългосрочните цели:

 • Стратегията на Solana : Чрез ограничаване на MEV, Solana има за цел да поддържа удобна за потребителя търговска среда, особено за мем монети, което би могло да затвърди позицията й сред определени потребителски демографски групи.
 • Гледната точка на Ethereum : Ethereum се фокусира върху по-широки финансови приложения и регулаторно привеждане в съответствие, разглеждайки управлението на MEV като компонент от своята сложна екосистема, а не като самостоятелен проблем.

Тъй като дебатът продължава, и двете блокчейни вероятно ще развият своите стратегии, за да отговорят на нуждите на потребителите, регулаторния натиск и пазарната динамика, оказвайки влияние върху техните конкурентни позиции в крипто пазара.

Публикацията на Георги Минев: "Solana срещу Ethereum: Дебатът за MEV се разгаря, оказвайки влияние върху конкуренцията в блокчейн (SOL, ETH)" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Минев

Топ крипто новини

Спадове в цените ...
Спадове в цените на Биткойн: ще се задържи ли новата подкрепа? Експертен анализ и перспектива за бъдещето

Анализ на пазара на Биткойни: Навигация в скорошното нарушение на поддръжката и потенциални последици Биткойн (BTC) наскоро падна под...

Американски спот ...
Американски спот Ethereum ETF: бичи срещу мечи залози при търсене на инвеститори

Смесени пазарни настроения заобикалят американските спот Ethereum (ETH) ETF на фона на очакваното пускане Потенциалното стартиране на спот...

Ripple (XRP) Тран...
Ripple (XRP) Трансфер на кит от $25 милиона предизвиква възходящи спекулации

Трансферът на Ripple (XRP) кит предизвиква оптимизъм на фона на пазарната консолидация Значителна транзакция в екосистемата Ripple (XRP)...

Анализ на пазара ...
Анализ на пазара на Litecoin (LTC): бичи отскок или мечи пробив?

Пазарен анализ на Litecoin (LTC): Навигиране между бичи импулс и дългосрочни мечи настроения Litecoin (LTC) напоследък изпита значителна...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

 • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
 • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
 • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
 • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
 • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!