Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Три Биткойн протокола, които всеки програмист трябва да знае

Три собствени Биткойн протокола, които всеки програмист трябва да знае

Биткойн, пионерската блокчейн мрежа, революционизира финансовия пазар и предизвика иновации в общността за разработка. Със своята здрава блокчейн и децентрализирана природа, Биткойн проправи пътя за множество проекти, предлагащи на разработчиците уникални възможности.

Тази публикация ще разгледа три местни Биткойн проекта, за които всеки разработчик трябва да знае. Тези проекти обхващат различни функционалности, от платформи за интелигентни договори до децентрализирани приложения, което позволява на разработчиците да използват инфраструктурата и сигурността на Биткойн, за да изградят новаторски решения.

Mintlaye

Mintlayer е авангардна платформа от ниво 2, която има за цел да промени бъдещето на Биткойн чрез справяне с предизвикателствата пред устойчивостта и мащабируемостта, пред които са изправени съществуващите блокчейн мрежи. Основана през 2019 г., Mintlayer предвижда децентрализиран, надежден и прозрачен финансов пазар, съгласуван с основните принципи на Биткойн и надграждащ напредъка, постигнат от Биткойн общността.

Наследявайки модела за сигурност на Bitcoin, Mintlayer има за цел да създаде устойчива архитектура за децентрализирано финансиране. Той включва забележителни иновации като SegWit и Lightning Network, за да увеличи капацитета и скалируемостта на мрежата. Mintlayer позволява създаването на стабилна DeFi екосистема в Биткойн блокчейна. Той улеснява прилагането на интелигентни договори, атомни суапове, незаменими токени (NFT), dApps и други, разширявайки възможностите на Биткойн, подобно на начина, по който Lightning Network улесни плащанията в реалния свят.

С Mintlayer потребителите могат напълно да отключат потенциала на Биткойн за DeFi и други финансови приложения, като същевременно поддържат децентрализация и сигурност. Екосистемата Mintlayer предлага различни възможности за проекти и разработчици.

Екосистемният фонд предоставя финансиране и подкрепа за проекти на DeFi с осезаеми случаи на употреба в реалния свят, като ги свързва с ангелски инвеститори и рискови капиталисти (VC). Програмата Incubator поддържа проекти в ранен етап, като подпомага стратегии, развитие, токеномика и финансиране.

За утвърдени проекти, които искат да мигрират към протокола Mintlayer, програмата Accelerator предоставя финансиране и консултантски услуги за ускоряване на техния растеж. Освен това Mintlayer насърчава разработчиците с отворен код да допринасят за развитието на екосистемата чрез възможности за безвъзмездни средства.

Mintlayer дава възможност на разработчиците и проектите да отключат пълния потенциал на Биткойн, отваряйки врати за нови възможности и насърчавайки децентрализацията във финансовото пространство. Той служи като пионерска платформа, проправяйки пътя за следващата еволюция на Биткойн.

Blockstream Satellite

Blockstream Satellite е протокол, разработен от Blockstream за предоставяне на децентрализирана сателитна мрежа за излъчване на Биткойн блокчейн данни. Той позволява на физически лица, фирми и разработчици да имат достъп до мрежовите данни на Биткойн, без да разчитат на традиционната интернет инфраструктура.

Мрежата Blockstream Satellite излъчва всички Биткойн блокчейн данни в реално време, използвайки геостационарни сателити, обикалящи около Земята. Потребителите, оборудвани със сателитни антени и приемници, могат да получават тези излъчвания и да се синхронизират с Биткойн мрежата, дори в райони с ограничена или никаква интернет връзка. Това позволява по-голям достъп до Биткойн мрежата, особено в региони, където достъпът до интернет е ненадежден или цензуриран.

Чрез използване на сателитна технология, Blockstream Satellite подобрява устойчивостта и децентрализацията на Биткойн мрежата. Той намалява зависимостта от доставчиците на интернет услуги, което прави Биткойн блокчейна по-достъпен за по-широк кръг потребители в световен мащаб. Той също така повишава сигурността и устойчивостта на цензура на мрежата, тъй като сателитните излъчвания са по-трудни за блокиране или манипулиране в сравнение с интернет базираните връзки.

9 инструмента за кодиране с изкуствен интелект, които всеки програмист трябва да знае

Blockstream Satellite предлага различни приложения и случаи на използване. Той позволява на хората да управляват Биткойн възли и да проверяват транзакции, дори в отдалечени райони или по време на прекъсване на интернет. Може също така да поддържа приложения като защитени съобщения, прехвърляне на файлове и други услуги за данни, изградени в мрежата Bitcoin.

Syscoin

Syscoin е децентрализирана блокчейн платформа, която има за цел да осигури стабилна инфраструктура за разработване на dApps, издаване на токени и извършване на сигурни транзакции peer-to-peer. Стартира през 2014 г. и оттогава се е превърнал в една от най-известните блокчейни на пазара.

Това беше и първият базиран на Биткойн проект, който интегрира надстройката на taproot, което позволява на всички базирани на Syscoin проекти и токени да използват една от революционните еволюции на Биткойн.

В основата си Syscoin работи по протокола Bitcoin. Той използва механизъм за копаене на сливане, който използва мощността на хеширане на Биткойн мрежата за допълнителна сигурност. Това прави Syscoin много защитен и устойчив на атаки. Наскоро Syscoin пусна Rollux, нов инструмент Optimistic & ZK-Rollups. Rollux има за цел да увеличи мащабируемостта на проекти в мрежата Syscoin. Използвайки Optimistic и ZK-Rollups, Rollux позволява високопроизводителни Web3 услуги, облагодетелствайки съществуващи и свързани проекти.

Optimistic Rollups намалява натоварването на мрежата чрез внедряване на изчисления извън веригата и валидиране във веригата, докато ZK-Rollups събира транзакции, използвайки доказателства с нулево знание. Rollux подобрява производителността, позволявайки на проекти на Syscoin да обработват увеличени обеми на транзакции и да предоставят безпроблемни Web3 услуги.

Този напредък привлича повече разработчици и потребители, позиционирайки Syscoin като виден играч в мащабируеми блокчейн решения, поставяйки началото на ера на високопроизводителни Web3 услуги.

Освен това Syscoin включва решения за децентрализирана идентичност (DID), давайки на потребителите пълен контрол върху тяхната цифрова идентичност. Тази функция подобрява поверителността и сигурността, като същевременно безпроблемно интегрира други децентрализирани приложения и услуги.

Syscoin поддържа интелигентни договори чрез своя вграден скриптов език. Това дава възможност на разработчиците да създават сложни приложения и автоматизирани договори директно в блокчейна Syscoin.

Като цяло Syscoin има за цел да предостави цялостна екосистема, която комбинира предимствата на Биткойн технологията с приложения в реалния свят. Неговите бързи скорости на транзакции, решения за мащабируемост и възможности за интелигентни договори го правят универсална платформа за различни случаи на употреба, включително електронна търговия, управление на веригата за доставки, децентрализирано финансиране (DeFi) и др.

Заключение

Родните Биткойн проекти, споменати по-горе, предлагат на разработчиците набор от възможности за използване на инфраструктурата и функциите на Биткойн за изграждане на иновативни приложения и решения. Mintlayer, Blockstream Satellit и Syscoin представляват разнообразен набор от проекти, всеки със своето уникално предложение за стойност и лесни за разработчици инструменти.

Проучвайки тези проекти, разработчиците могат да придобият по-задълбочено разбиране за потенциала на Биткойн и да допринесат за нарастващата екосистема около първата в света криптовалута. Независимо дали става въпрос за изграждане на dApps, интегриране на решения за плащане, подобряване на поверителността или проучване на скалируемостта, тези естествени Биткойн проекти са от съществено значение за разработчиците, които искат да оставят своя отпечатък в блокчейн технологията.

Публикацията на Наталия Иванова: "Три Биткойн протокола, които всеки програмист трябва да знае" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Наталия Иванова

Топ крипто новини

Cardano се срина ...
Cardano се срина : ADA падна със 17% за 24 часа – анализ на факторите за срива

Cardano падна рязко: ADA се понижи със 17% - разгадаване на срива на Cardano В бурен обрат на събитията Cardano, често смятан за последовател...

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!