Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Възходът и падението...
Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

До края на 2017 г. и началото на 2018 г. рипъл беше любимецът на криптовалутата. Основните медии не можеха да се наситят на това, южнокорейците не можеха да се наситят на него, нито пък новодошлите крипто, които имаха XRP на първо място в списъка си за пазаруване. Крипто обаче се движи с невероятна скорост и спадът на рипъл е толкова бърз, колкото и покачването му. Сега прахът се е слегнал и рекламата се е разсеяла, една ретроспекция разкрива масовата истерия зад възхода и спада на рипъл.

Ripple: Фази на поведение

През Средновековието група монахини във френски манастир започнали да мяукат безразборно като котки. През 1518 г. Танцуващата чума в Страсбург кара хората да се превиват от изтощение, след като се въртят в продължение на дни. През 1962 г. в пансион за момичета в Танзания избухва епидемия от смях. И в края на 2017 г. светът се убеди, че рипълът е ценна стока. Тъй като пазарната капитализация на Ripple нарасна, дори се заговори, че той ще изпревари Биткойн и ще се превърне в доминиращата криптовалута в света. Преглеждането на времевата линия разкрива последователността от събития, допринесли за възхода и спада на XRP.

Фаза 1: Стагнация

Допреди два месеца ripple беше най-големият сън на криптовалутата. Поради огромния брой съществуващи XRP, огромната му пазарна капитализация означаваше, че постоянно присъства в топ 10 на криптовалутите. Търговците обаче я мразеха, наричайки я Cripple, докато пуристите на децентрализацията имаха повече идеологически причини да не харесват XRP, твърдейки, че не е дори не е криптовалута.

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

След кратък скок през май, рипълът навлезе в продължителен спад. Между август и декември 2017 г. XRP се търгува между 16 и 26 цента, докато други алткойни записват експоненциални печалби. Изглеждаше, че времето на ripple никога няма да дойде. Но след това, на 9 декември, XRP започна да се покачва.

Фаза 2: Излитане

Между 9 и 16 декември рипълът нараства от 24 цента на 88 цента, като за една седмица нараства с 366%.

13/12: Forbes пита „Дали XRP е следващата крипто ракета „до Луната“?

Фаза 3: Ентусиазъм

От 17 до 22 декември рипълът се повишава от 76 цента до $1,19, нараствайки с още 160% за по-малко от седмица. Сега монетата е нараснала с 500% за две седмици.

17/12: Oracle Times пише „3 причини защо Amazon ще избере Ripple (XRP).“

22/12: Bloomberg пише „Биткойнът е такъв, тъй като Ripple скочи в края на годината“

Фаза 4: Алчност

Ripple завършва годината с още един огромен скок, преминавайки от $1,19 на 23 декември до $2,24 на 29 декември, набирайки 188%.

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

12/30: News.bitcoin.com пита „Централизираната база данни Ripple с най-голямото предварително копаене наистина ли е Биткойн конкурент?

Фаза 5: Заблуда

Ripple започва годината с нов пробег, преминавайки от най-ниското ниво от $1,93 на 31 декември до най-високото си ниво за всички времена от $3,86 на 4 януари.

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

01/02: В скоро известна функция, CNBC обучава своите читатели на тема „Как да купите ripple, един от най-горещите Биткойн конкуренти“. В същия ден Лора Шин от Forbes посочва, че двама от основателите на Ripple вече са милиардери, като Крис Ларсен е 15-ият най-богат човек в Америка. Междувременно се натрупват анекдотични доказателства, които предполагат, че офис служители, майки, физически работници и много други без предишни познания или интерес към криптовалутата питат за рипъл.

01/03: News.Bitcoin.com отбелязва как пазарната капитализация на Ripple сега е 40% от тази на bitcoin, което повишава възможността за „The Rippening“.

01/04: Тъй като Ripple достига най-високото си ниво за всички времена, news.Bitcoin.com обяснява, че Ripple Gateways могат да замразят средствата на потребителите по всяко време. Главният криптограф на Ripple Дейвид Шварц се ядосва и пише опровержение на Quora, в което отбелязва, че „Ripple не е шлюз и само шлюзовете могат да замръзнат“. Така че точно това, което каза заглавието на статията тогава.

В същия ден Натаниел Попър от NYT пише характеристика на Ripple, която широко се възприема като негативна, цитирайки Ари Пол, който казва: „Не знам банки да използват или планират да използват XRP токена в мащаб от десетки милиарди долари, необходими за подкрепа на оценката на XRP”. Попър завършва „дори анализаторите на виртуална валута, които вярват в софтуера на Ripple, казаха, че има голяма разлика между Ripple, компанията да е успешна, и Ripple, токенът да придобие достатъчно сцепление, за да оправдае текущите цени.“

С какво е свързан възходът и падението на криптовалутния пазар?

01/05: Главният изпълнителен директор на Ripple, Брад Гарлингхаус, нападна Попър в Twitter:

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Фаза 6: Нова парадигма

През следващите четири дни пулсациите се понижават леко, но до 8 януари все още са $3,36, което е ръст от 1400% за месец.

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Възходът и падението на Ripple е казус в Mass Hysteria01/05: Coinbase отхвърля слуховете, че планира да добави нови активи, изгаряйки перспективата за листване на XRP.

01/07: Британските вестници сега са силно пулсации на шилинга, като Express го описва като „вълнуващата нова криптовалута, която предизвика интерес от страна на крипто инвеститорите“. В друга част, подадена същия ден, се пита „По-добре ли е да инвестирате в XRP, отколкото в Биткойн?“

01/08: News.Bitcoin.com описва ripple като vaporware, отбелязвайки, че „Ripple твърди, че е регистрирал над 100 банки, но проблемът е, че никоя от тях изглежда не използва XRP токени за парични преводи“. Поддръжниците на Ripple не се забавляват.

Фаза 7: Отричане

В течение на следващата седмица пулсациите започват да падат и след това продължават да падат, достигайки дъно от 89 цента на 16 януари, докато целият крипто пазар се срива. Сега тя е намаляла с 430% от пика си 12 дни по-рано и вече не е втората по големина криптовалута.

01/10: Три дни след рекламирането на ripple като Биткойн конкурент, Express пише: „Защо XRP пада толкова бързо? Какво се случва с Ripple?“

01/11: Новината, че Ripple е подписала споразумение с услуга за парични преводи, кара XRP да се изкачи с 20%, преди да падне отново, тъй като става ясно, че Moneygram тества рипъл само на едно място.

01/16: Forbes документира спада на рипъл, цитирайки един анализатор, който казва: „Не можехте да включите телевизора си миналата седмица и да не чуете за XRP или неговия главен изпълнителен директор… След като Coinbase каза, че не добавят нови активи, оттеглянето започна. Сега всички продължават да прибират печалби.“

Един коментатор туитва „Тази помпа на CNBC ще бъде кадри във всеки документален филм, който направят, през следващите 50 години.“

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Фаза 8: Връщане към нормалното

Тъй като крипто пазарите започват да се възстановяват, Ripple възстановява част от загубите си, достигайки $1,43 на 21 януари. Все още е нагоре с почти 600% от началото на декември, но е надолу с приблизително. 60% от своя връх. „Ранните потребители“, които са закупили XRP преди месец, са на печалба, но масите, които са закупили в пика на манията, са силно на червено. Основните медии спират да пишат за рипъл, а домакините отлагат плановете си да вложат спестяванията си в „следващия Биткойн“.

18 януари: Financial Times пише как е „разговарял с 16 банки и компании за финансови услуги, публично свързани с Ripple. Повечето все още не са преминали отвъд тестването… нито една от банките, които са говорили с FT, не е използвала XRP.“

Остава да видим къде ще се развие пулсацията, въпреки че класическите етапи на балонната диаграма имат някои твърди предложения:

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Реалността може да се окаже по-прозаична: ripple едва ли ще изчезне от следите, но няма и вероятност да затрудни пазарната капитализация на Биткойн, която сега е 3,5 пъти по-голяма от тази на централизирания претендент, който в продължение на три бурни дни през януари 2018 г. изглеждаше като всъщност може да е в състояние да постигне The Rippening. Ако Ripple най-накрая успее да убеди голяма банка да използва XRP, а не само за тестови цели, може да види нов скок. В момента обаче бурните дни на $3+ ripple изглеждат като минал цял живот.

Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия

Ripple не е първият актив, който се продава до Луната и обратно, и със сигурност няма да е последният. Когато се напишат книгите по история на криптовалутите, рипъл ще се превърне в учебникарски случай на масова истерия, точно до танцуващата чума и епидемията от смях.

Публикацията на Светлана Петкова: "Възходът и падението на Ripple е казус от масовата истерия" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Светлана Петкова

Топ крипто новини

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Съоснователят на ...
Съоснователят на Dogecoin Били Маркъс саркастично отбелязва спада на крипто пазара

Били Маркъс, съосновател на Dogecoin, споделя саркастично мнение на фона на спада на крипто пазара Били Маркъс, известен също като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!