Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Web 3.0 не може да се справи с мрежовата манипулация

Web 3.0 не може да се справи с мрежовата манипулация с помощта на управление, базирано на токени

Web 3.0 насърчава управлявани от общността екосистеми с децентрализирано, справедливо и устойчиво управление.

Целта му е да разруши традиционните организационни структури отгоре надолу, които страдат от централизация – манипулация, вътрешен контрол, силно въоръжаване и т.н.

Но това изисква радикална промяна в начина, по който възприемаме собствеността, компетентността и вземането на решения.

Повечето мрежи Web 3.0 в момента прилагат управление, базирано на токени. Притежателите на токени получават право на глас – т.е. право на глас в бъдещето на проекта.

Въпреки това, по-внимателен поглед разкрива, че подходът „един токен-един глас“ на базираните на токени модели в крайна сметка отрича основополагащите принципи на Web 3.0.

Токените за управление – като Curve Finance (CRV) или Uniswap (UNI) – обикновено могат да се търгуват на отворени вторични пазари.

Това позволява на случайни хора да участват в гласуването, без да се вземат предвид действителните приноси или репутацията сред връстниците в общността.

По този начин богатството означава власт и контрол – това не е начинът, по който си представяме Web 3.0. Но ние имаме базирани на принос и репутация управленски структури като решение.

DAO и централизацията

DAO (децентрализирани автономни организации) в момента представляват доминиращия организационен модел в Web 3.0.

Способността да се справят с бизнес функциите без посредници или централизиран контрол е една от техните уникални точки за продажба (USP).

Те също така заменят наследените управленски структури с управлявани от общността механизми, улеснявайки вземането на решения от обикновените хора.

Децентрализираните автономни организации (DAO) обикновено позволяват на притежателите на токени да участват в гласуването във веригата за ключови решения, директно или чрез делегиране.

Изпълнението на консенсус също е автоматизирано с помощта на интелигентни договори, захранвани от блокчейн. На теория това е значително подобрение на йерархичните рамки на властта, често срещани в традиционните организации.

Но използването на собственост върху токени като условие за права на глас отново въвежда централизация и рискове от манипулиране през задната врата.

DAO са податливи на китове и злонамерени участници, които могат да купуват огромни количества токени за управление на вторичните пазари.

Това им предоставя непропорционално влияние, позволява им да манипулират решения, за да отговарят на техните интереси и дори може да предизвика 51% атаки.

Освен китовете, неопитни членове на общността могат да участват в гласуване на базата на токени, което понижава качеството на решенията и води до нежелани резултати.

Освен това членовете на екипа, съветниците и ранните осиновители често получават значителни разпределения на токени за управление, което допълнително застрашава децентрализацията.

Той може също така да увеличи оценката на проекта чрез създаване на изкуствено търсене чрез придобиване на токени.

Това са някои причини, поради които Федералният резерв на Сейнт Луис установи, че „по-голямата част от токените за управление се държат от малка група хора“. И дори при сравнително честни пускания на токени, „истинското разпределение често остава силно концентрирано“.

Това повишава рисковете от изпомпване и изхвърляне, наред с други резултати, както видяхме при така наречената измама при излизане от SushiSwap.

Поставяне на репутацията и приноса пред богатството

Ето как Обединеното кралство всъщност може да се справи с инфлацията

Web 3.0 трябва да иновира алтернативи, които подкрепят стремежа му към децентрализация, автономия и прозрачност. Богатството не може да бъде средство за власт и контрол тук, както беше до Web 2.0.

Защото тогава цялото начинание става безполезно и безполезно в този сценарий. И Web 3.0 проваля потребителите, на които трябва да даде възможност.

В Web 3.0 не трябва да има нито един лидер. Това е решаващ фактор за ограничаване на корупцията, като същевременно се гарантира здравословна конкуренция и сътрудничество.

Но за да се осъществи това, трябва да осъзнаем, че нищо, което може да се купи, не може да формира основата за стабилно и стабилно управление.

Не трябва да има възможност за купуване или продаване на гласове с пари. Вместо това членовете на общността трябва да заслужат правото си на глас и вземане на решения.

Имаме нужда от модели на управление, при които местната репутация и действителните приноси са по-важни от нечие богатство или покупателна способност.

По този начин DAC (децентрализирани автономни компании) създават нов механизъм. Само тези с проверима репутация за положителен принос към мрежата получават права на глас в тази система.

DAC функционират с прозрението на Питър Кропоткин, че „конкуренцията е законът на джунглата, но сътрудничеството е законът на цивилизацията“.

Те извличат стойност от вноските на членовете, а не от пазарната капитализация на токените за управление.

Вместо малки групи от вътрешни лица или китове, участниците в мрежата могат ефективно и честно да участват в управлението като цяло.

Докато DAC все още могат да използват специални токени за улесняване на управлението, те не могат да имат никаква парична стойност или да могат да се търгуват.

След това тези токени се свързват с незаменими токени (NFT), демонстриращи репутация, която може да бъде спечелена чрез приноси като увеличаване на заключената обща стойност (TVL), генериране на транзакции или бизнес потенциални клиенти, подпомагане на технологичното развитие и т.н.

Броят на токените в портфейла на потребителя не играе роля.

Към меритокрацията и справедливостта в Web 3.0

DAC и тяхната базирана на репутация управленска структура насърчават меритокрацията в Web 3.0. Те създават среда, в която активният принос получава дължимото признание.

И най-важното, те създават свободно управление от пазарната динамика, стимулирайки членовете на общността да си сътрудничат за споделени интереси.

Web 3.0 е предназначен да бъде домейн, в който индивидите имат средствата да участват автономно – според техните условия.

Управлението, основано на репутацията, е ключов фактор в това отношение, като ограничава тайните споразумения между потребители с богатство или лични интереси.

За разлика от базираните на токени модели с предварително дефинирани графици за придобиване, той също минимизира рискове като разреждане на токени и търговия с вътрешна информация.

Следователно честността е едно от основните предимства на използването на репутацията за определяне на силата на гласуване в Web 3.0. Другият резултат е ефективна децентрализация.

И двете са от решаващо значение за дългосрочното приемане и уместност на Web 3.0.

Те актуализират обещанието за един истински ориентиран към индивида, устойчив на манипулации и справедлив свят – т.е. прогресивните принципи, за които вярвахме в Web 3.0 на първо място.

Публикацията на Георги Шопов: "Web 3.0 не може да се справи с мрежовата манипулация" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Халвинга на Битко...
Халвинга на Биткойн се очаква на 20 април: обратното броене е в ход

Биткойн халвинга е определен за 20 април: Обратното броене започва, докато миньорите се подготвят за намаляване на възнаграждението...

Биткойн се кориги...
Биткойн се коригира: ETH и SOL следват примера

Пазарът на Биткойн и криптовалута преживява корекция на фона на геополитическа несигурност След забележителен скок в цената си през...

Крипто пазарът е ...
Крипто пазарът е мечи, цените на XRP, TON и DOT падат рязко

Мечи тенденции превземат пазара на криптовалути: XRP, TON и DOT усещат въздействието През последните 12 часа крипто-пазарът пое мечи обрат,...

Съоснователят на ...
Съоснователят на Dogecoin Били Маркъс саркастично отбелязва спада на крипто пазара

Били Маркъс, съосновател на Dogecoin, споделя саркастично мнение на фона на спада на крипто пазара Били Маркъс, известен също като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!