Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

AI във веригите за доставки: как точно ще работи това?

Интегрирането на изкуствения интелект (AI) в операциите по веригата за доставки е нещо повече от просто визия за бъдещето. Той вече е в движение, с непрекъснато нарастващо въздействие върху начина, по който стоките се движат по света, казват вътрешни лица и анализатори в индустрията.

Революционизиране на транспортния сектор

Нововъзникващите технологии като самоуправляващи се камиони, тротоарни роботи и ботове за обслужване на клиенти не са просто концепции в научната фантастика; те вече са на хоризонта, готови да разрушат транспортната индустрия и да променят динамиката на управлението на веригата за доставки.

Анализаторите прогнозират, че изкуственият интелект може потенциално да елиминира почти всички човешки допирни точки във веригата за доставки, включително задачи в бек офиса. Потенциалът на AI не спира дотук. Той се простира до предвиждане на прекъсвания във веригите за доставки, като по този начин обяснява аномалиите в прогнозите за продажбите.

Човек може да види появата на генеративния AI като друг революционен инструмент в линията от разрушителни технологии, които включват автономни превозни средства, електрически превозни средства, дронове и блокчейн.

По отношение на практическото приложение, автономните камиони, например, се очаква да започнат работа в САЩ до 2024 г., намалявайки цената на миля с 25% до 30% и в крайна сметка постепенно премахвайки нуждата от шофьори.

Правене на веригите за доставки по-устойчиви

На световния пазар веригите за доставки често са обширни и многостранни. Пътуването на един продукт от производството до клиента включва множество етапи, често разпределени в различни региони на света.

Тази сложност беше допълнително усложнена от прекъсвания, причинени от пандемията Covid-19 и геополитически катаклизми като войната Русия-Украйна.

На този фон AI има потенциала да внесе прозрачност и устойчивост на веригата за доставки. AI и Machine Learning (ML) могат да предвидят потенциални проблеми в транспортна мрежа за флуиди и евентуално да заобиколят напълно разрушителните сценарии.

Силата на блокчейн: Трансформиране на веригите за доставки за устойчиво бъдеще

Generative AI може допълнително да оптимизира операциите чрез прогнозиране на търсенето, прогнозиране на изискванията за поддръжка на камиони, определяне на идеални маршрути за доставка и проследяване на пратките в реално време.

AI начело на бизнес операциите

Водещата корабна компания Maersk разпозна потенциала на AI, който вече е интегриран в техните операции от няколко години.

Главният технологичен и информационен директор на Maersk, Navneet Kapoor, подчерта усилията на компанията да интегрира AI по-широко в своите бизнес процеси и функции.

Едно приложение е в разработването на предсказуеми модели за пристигане на товари за подобряване на надеждността на графика за клиентите, което им позволява да управляват по-добре своята верига за доставки и инвентар и впоследствие да намалят разходите.

Освен това Maersk проучва AI, за да препоръча решения в лицето на натоварени маршрути за доставка и да разбере по-добре процеса на продажба, използвайки форма на генеративен AI, известен като голям езиков модел.

Ножът с две остриета на AI интеграцията

Докато интегрирането на AI във веригите за доставки предоставя безброй възможности, то също така поставя потенциални предизвикателства. Загубите на работни места в традиционните роли са неизбежна последица от интегрирането на ИИ, но Капур твърди, че новите роли, като например инженери, които обучават ИИ, вероятно ще бъдат по-търсени.

Освен това, тъй като AI прави веригите за доставки по-ефективни, той потенциално може да намали търсенето на услуги, предлагани от логистични фирми на трети страни.

Въпреки това, както се вижда от инвестициите на Maersk в стартиращи фирми с изкуствен интелект чрез неговото рисково подразделение Maersk Growth, индустрията е решена да остане пред кривата.

И накрая, появата на захранвани с изкуствен интелект „асистенти за знания“ може да се справи с проблема с прекомерното и недостатъчното поръчване на стоки. Тези асистенти могат да предложат информация за поведението на доставчиците и тенденциите в продажбите, като намалят загубите и направят интегрираното бизнес планиране по-ефективно.

Публикацията на Николай Кръстев: "AI във веригите за доставки: как точно ще работи това?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Николай Кръстев

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Предстоящото реше...
Предстоящото решение на SEC относно Ethereum ETF: потенциално забавяне и въздействие върху инвеститорите

Предстоящо решение на SEC относно Ethereum ETF Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е готова да вземе основно решение относно...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!