Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Биткойн екосистемата ще замени ли екосистемата Ethereum?

В непрекъснато развиващия се пазар на блокчейн технологията и NFT се появи нова концепция: Bitcoin Ordinals.

Ordinal се стреми да внесе креативността и изразителността на NFT в Биткойн мрежата. Този иновативен подход използва „теория на порядъчните числа“, за да впише данни в най-малката единица на Биткойн, наречена сатоши.

Правейки това, Bitcoin Ordinals могат да разширят възможностите на Bitcoin и да създават и притежават уникални цифрови активи в своята защитена и децентрализирана блокова верига.

Тази статия навлиза в очарователния свят на NFT преди Ethereum и изследва появата на Биткойн ординалите като уникална форма на NFT. Освен това се разкрива основната цел на Биткойн и продължаващия дебат около интегрирането на NFT в екосистемата на Биткойн.

1 Кратка история на NFT в древни времена

Историята на NFT е сравнително кратка, датираща от 2014 г., преди девет години. Всичко започна със създаването на първия по рода си NFT, наречен Quantum, изсечен от Кевин Маккой на Биткойн форка Namecoin.

През следващите няколко години бяха пуснати няколко други NFT на блокчейна преди Ethereum, полагайки основите на процъфтяващия пазар на NFT, на който сме свидетели днес, основно захранван от блокчейна на Ethereum.

Ранна история на NFT

(1) Цветни монети (27 март 2012 г.)

Цветни монети (2012)

Colored Coins е протокол с отворен код, базиран на Bitcoin 2.0, който позволява на потребителите да представят и манипулират неизменни цифрови ресурси в Биткойн транзакции. Тези цветни монети действат като средство за представяне и поддържане на активи от реалния свят в Биткойн блокчейна, създавайки собственост върху тези активи. Чрез токенизиране на Биткойни със специфични характеристики, които съответстват на физически активи като превозни средства или акции, собствениците могат да докажат собственост чрез тези различими монети.

Цветните монети, известни като метакойни, въвеждат въображаемо оцветяване като метаданни, за да ги разграничат от другите Биткойни. Докато някои експерти обсъждат тяхната класификация като първите NFT в блокчейна, цветните монети поставиха солидна основа за развитието на NFT и могат да се считат за ранен предшественик на ординалите на Биткойн.

(2) Quantum (2 май 2014 г.)

Quantum, от Кевин Маккой (2014)

През 2014 г. Кевин Маккой създаде първия в света NFT, наречен „Quantum“ на Namecoin. Този новаторски NFT привлече много внимание, когато беше продаден за 1,47 милиона долара на търг на Sotheby’s през 2021 г.

Възникнаха обаче съдебни спорове заради проблеми със собствеността. Маккой първоначално сече „Quantum“ на Namecoin, блокчейн софтуер, базиран на Биткойн кода, който изисква редовно подновяване на собствеността на всеки 250 дни.

За съжаление Маккой не успя да поднови договора си през 2015 г. Преди продажбата на McCoy през 2021 г., физическо лице @EarlyNFT с Twitter се регистрира като собственик, причинявайки проблеми със собствеността.

Все пак продажбата е в сила и бележи успешното усилие на Кевин да внесе тази важна част от историята на NFT в масовото съзнание.

(3) Яйца (27 юли 2014 г.)

Яйца (2014)

Namecoin е разклонение на Bitcoin, създадено от създателя на Bitcoin Сатоши Накамото. Той стартира през 2011 г. като децентрализирана услуга за регистър на имена, подобна на това, което днес познаваме като ENS (Ethereum Name Service).

През 2014 г. потребителите откриха, че могат да добавят метаданни към своите регистрирани имена, включително прикачване на профилно изображение. Това бележи произхода на първите лични профилни снимки (PFP).

От регистрираните PFP, 277 са стандартни Twitter аватари, известни като „Twitter Eggs“. Яйцата се предлагат в 14 различни цвята и колекционерите вече ги разпознават като първите колекционерски NFT и PFP във веригата.

(4) Spells of Genesis (11 март 2015 г.)

Spells of Genesis (2015)

Spells of Genesis е блокчейн игра с карти за обмен, използваща Биткойн блокчейна. Всяка карта в играта представлява важен момент в историята на блокчейн чрез уникални произведения на изкуството.

FDCARD, издаден от EverdreamSoft, създателят на Spells of Genesis, бележи първия токенизиран актив на играта.

Важен момент бележи трансфер на власт, позволяващ на геймърите да си върнат собствеността върху своите цифрови активи от централен орган.

Важността на този момент не може да бъде преувеличена, тъй като той проправи пътя за нова ера на истинска собственост на играча в игрите. Spells of Genesis е основополагащ крайъгълен камък при изследване на корените на блокчейн игрите.

(5) Сару Тоби (6 май 2016 г.)

SaruTobi (2016)

През 2014 г. разработчикът на iOS Кристиан Мос пусна играта SaruTobi в App Store. Въпреки че първоначалната му цел беше да позволи покупки в играта с Биткойни, ограниченията на Apple го накараха да избере да възнаграждава играчите с малки количества Биткойни за игра. Това бележи един от най-ранните примери за игри "играй, за да спечелиш".

Няколко години по-късно Мос откри изследванията на EverdreamSoft върху токенизирани игрови активи в Spells of Genesis, което го вдъхнови да въведе NFT кожи и подобрения на способностите в SaruTobi и пусна NinjaSuit. Това е първият път, когато NFT се използват в игрите play-to-earn.

Докато историята продължава, Мос осъзнава, че може да примами потребителите на Spells of Genesis, като им позволи да използват своите предмети в играта в SaruTobi. Чрез свързване на техния мобилен портфейл на контрагента, SaruTobi може да чете инвентара на техните токени и да предоставя достъп до различни функции въз основа на техните притежания. Когато картите Spells of Genesis започнаха да се играят в SaruTobi, това доведе до пробив в оперативната съвместимост между двете игри.

Пробивът подчертава потенциала на NFT за свързване на независими игри, което предполага, че оградените градини на индустриите на игрите и социалните медии най-накрая се разпадат.

(6) Редки Pepes (9 септември 2016 г.)

Rare Pepes (2016)

Редките Pepes са емблематични колекционерски карти, дълбоко вкоренени в интернет културата и изиграли основна роля в появата на крипто изкуството в блокчейна.

Картата Сатоши Накамото, серия 1, карта 1, заема специално място сред 1800-те карти, издадени в 36 серии. Тази карта отдава почит на Сатоши Накамото, мистериозния създател на Биткойн. Има само 300 души и можете да влезете в изключителния клуб 300 с картата Satoshi Nakamoto.

(7) Регистратор на имена на наследници (8 август 2015 г.)

Регистратор на имената на Linagee (2015)

Регистраторът на имена Linagee стартира седмица след публичното пускане на ethereum и в момента се смята за най-старият интелигентен договор за ethereum.

Въпреки че предшества движението на NFT с няколко години, регистраторът на имена на Linagee е подобен на съвременната услуга за имена на Ethereum (ENS).

Въпреки че не е традиционен NFT, той въплъщава основната технология, която е позволила повсеместното разпространение на NFT, което виждаме днес.

Четирите периодични наративни промени на екосистемата Ethereum

(8) CryptoPunks (23 юни 2017 г.)

CryptoPunks (2017)

CryptoPunks, основан от Мат Хол и Джон Уоткинсън, се превърна в топ NFT проект и символ на NFT общността.

Тези 8 аватара, считани за произведения на изкуството и колекционерска стойност, придобиха огромна популярност. Най-редките Alien CryptoPunks, от които имаше общо девет, бяха продадени на търг за повече от 11 милиона долара.

Притежаването на CryptoPunks се разглежда като вот на доверие към NFT и блокчейна Ethereum поради историческото им значение.

(9) CryptoKitties (23 ноември 2017 г.)

CryptoKitties (2017)

CryptoKitties, блокчейн игра, която позволява на потребителите да развъждат виртуални котки, придоби огромна популярност по време на ръста на криптовалутата през 2017 г., което доведе до рязко покачване на цените на газа ethereum. Тази вирусна сензация отбеляза първия път, когато блокчейн игра стана масова и доведе до въвеждането на термина „NFT“.

Трябва да се отбележи, че CryptoKitties беше и първият, който използва стандарта за токени ERC-721, който описва как да създавате NFT на блокчейн, съвместим с Ethereum. Въпреки погрешното схващане, че има безкрайно предлагане, котките Progenitors и Generation 0 се предлагат само в бройки от 100 и 50 000, което ги прави ценни и много търсени от колекционерите.

Много от най-големите имена в NFT пространството, като Pranksy, Chris Dixon, Nate Alex и основателят на Axie Infinity, започнаха с CryptoKitties.

Ранните NFT проекти се борят да получат широко разпространение и остават до голяма степен неизвестни за обществеността, достъпни само за ентусиастите на криптовалута и блокчейн.

NFT започнаха да привличат основно внимание през 2017 г. с пускането на първата серия от NFT в блокчейна на Ethereum.

За разлика от предишните блокчейни, интелигентните договори на Ethereum правят създаването на токени, програмирането, съхранението и транзакциите по-лесни и удобни за потребителя.

02 Възходът на поредните номера на Биткойн

Биткойн ординалите се превръщат в зряла форма на NFT. Те използват „теория на поредните числа“, за да съхраняват данни за малки Биткойн единици, наречени сатоши (за повече информация прочетете „Поредните числа на Биткойн: Всичко, което трябва да знаете“).

Един от първите открояващи се проекти в ординарното пространство беше Taproot Wizards, колекция от 2105 уникални и завладяващи Taproot Wizards, насочени към възстановяване на магията на Биткойн. Първият надпис#652на проекта върху блокчейна бележи ранното му навлизане в тази нововъзникваща ера.

Магьосник за корени, надпис #652

BRC-20, известен също като Bitcoin Consultation 20, е най-новата тенденция в NFT екосистемата.

В тази нововъзникваща тенденция идва потребител на име @BitGod21, чиято мисия е да „дефинира мета на Биткойн“. Те изиграха жизненоважна роля в обучението на хората за тази зараждаща се технология, като същевременно пуснаха BRC-20 Token OXBT, който привлече много внимание в Twitter, привличайки вниманието на известни влиятелни лица като Elena и Wale.

Профилна снимка на BitGod21 в Twitter

Поредният номер се появява през декември 2022 г., но привлича много внимание през януари 2023 г. Няколко видни NFT проекта като OnChainMonkey, DeGods и Yuga Labs се присъединиха към Биткойн мрежата.

Само за шест месеца от създаването си броят на надписите на Биткойн ординали надхвърли 10 милиона. Това демонстрира бързото приемане и нарастващата популярност на тази форма на NFT.

Обем на търговия с Биткойн ординали по пазар

Поредното движение видя бърз приток на повече от 130 000 уникални потребители, рязък ръст от май.

Bitcoin Ordinals кумулативни уникални потребители по пазар

Когато разглеждаме топ 15 NFT серии по обем на продажбите през последния месец, заслужава да се отбележи, че 5 от тях са редови артикули, включително два BRC-20 редови артикула.

Топ 15 колекционерски NFT по продажби, CryptoSlam

Важен въпрос, който естествено възниква, е дали редните числа са трайно явление, или просто мимолетна мода, която с времето ще отшуми?

03 Може ли Биткойн екологията да замени Ethereum?

Въпреки бързото си развитие, иновацията беше изправена пред огромна критика поради претоварването на мрежата, тъй като тя стана претоварена, като някои се съмняваха в издръжливостта на технологията и дали това е просто мимолетна мода.

Историческа диаграма на Биткойн средните такси за транзакции

(1) Основната цел на Биткойн

Биткойн е създаден от Сатоши Накамото, за да създаде децентрализирана и сигурна финансова система, която работи независимо от всеки централен орган. Според визията на Сатоши Накамото Биткойн ще даде възможност за електронни парични транзакции peer-to-peer без необходимост от посредници като финансови институции.

Въпреки че основната цел на Биткойн е да служи като цифрова валута, някои смятат, че той надхвърля тази роля. Те виждат потенциала Биткойн да се развие във валута или хранилище на стойност, подобно на това как Ethereum работи като инфраструктурен блокчейн, върху който могат да се изграждат приложения.

Трансформирането на Биткойн в инфраструктурен блокчейн, подобен на ethereum, и позволяването на разработката на приложения чрез ординали и BRC-20 предизвика разделения в Биткойн общността.

(2) Има ли някакви ползи от съхраняването на NFT в Биткойн?

Качеството на блокчейн обикновено се оценява по три ключови критерия:

- Мащабируемост;

-Безопасност;

- Децентрализация.

Сравнение на решенията на трилемата на блокчейн

Преминаването към инфраструктурен блокчейн като Ethereum може да създаде проблеми с мащабируемостта, както се вижда от разпространението на NFT творения, което води до прекомерни такси за транзакции. Този проблем се наблюдава и при ординалите, където задръстванията в блокчейна причиняват скокове на таксите за транзакции.

Първоначално Ethereum беше използван като решение на предишния

Добре дошли да харесате и да се фокусирате

Публикацията на Роберт Петров: "Биткойн екосистемата ще замени ли екосистемата Ethereum?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Роберт Петров

Топ крипто новини

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Доклад за XRP мон...
Доклад за XRP монети: Основни акценти и анализ

Доклад на Ripple (XRP). Ripple публикува първия си тримесечен отчет за годината, подчертавайки значителни развития за XRP и XRP Ledger (XRPL)...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!