Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

ConsenSys поема лидерството, Linea дебютира: пробиване на ограничението на ZK Rollup и постигане на пълна EVM съвместимост

1. Въведение в проекта

Linea е иновативно блокчейн решение, което съчетава мощни възможности за доказване на нулево знание с пълна еквивалентност на Ethereum Virtual Machine (EVM). Той позволява на разработчиците да създават мащабируеми децентрализирани приложения (dapps) или да мигрират съществуващи dapps без промяна на кода или пренаписване на интелигентни договори, което значително опростява процеса на разработка. Създаден от ConsenSys, Linea е тип 2 от много видове zkEVM, който използва свойствата на zkEVM за мащабируемост, за да осигури по-бързо време за транзакции и по-висока производителност. zkEVM е версия с нулево знание (ZKP) на виртуалната машина Ethereum (EVM), която гарантира, че транзакциите и изпълнението на интелигентни договори се проверяват, без да се разкрива чувствителна информация. Това не само подобрява сигурността, но също така дава възможност за по-мащабируема и ефективна платформа.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. вътрешната бета версия на Linea, стартирана от ConsenSys, предостави ранен достъп на ограничени потребители, обработи повече от 350 000 транзакции и внедри различни децентрализирани приложения. Тестовата мрежа позволява на разработчиците на Solidity да изграждат, тестват и стартират DApps, докато тестват zkEVM в мащаб.

На 28 март 2023 г. Linea стартира публичната тестова мрежа и пусна zkEVM сборен пакет за стрес тест на технологията за мащабиране на слой 2. По време на периода на публичната тестова мрежа приблизително 5,5 милиона уникални портфейла са изпълнили повече от 46 милиона транзакции.

На 18 юли Linea стартира алфа версията на основната мрежа.Към 24 юли основната мрежа на Linea има повече от 100 екологични проекта, които са въвели 10 921 ETH, броят на транзакциите е достигнал 64 604, а броят на интерактивните адреси достигна 58 344.

Според @hotpot_dao, глобален бизнес директор на Linea, след стартирането на основната мрежа, Linea планира да се съсредоточи върху развитието на Layer3 и Appchain, за да отговори на нуждите от пропускателна способност и peer-to-peer транзакции на страните по проекти за игри и допълнително да насърчи сътрудничеството на Multi Доказващ.

2. Фонов екип

Linea е проектирана и управлявана от ConsenSys, водеща софтуерна компания за Ethereum, основана през 2014 г. с глобално присъствие, в която работят топ предприемачи, компютърни учени, инженери по протоколи, разработчици на софтуер и експерти по доставка на предприятия. Като един от най-големите и основополагащи субекти в блокчейн технологията, глобалната мрежа от хора, проекти и компании на ConsenSys изгражда инструменти за разработка, децентрализирани приложения и решения на блокчейн индустрията. Групата беше наречена „най-известният и всеобхватен разработчик и популяризатор на децентрализирани приложения в общността на ethereum“ от The New Yorker през 2018 г. Настоящият продуктов пакет се състои от Infura, Quorum, Truffle, Codefi, MetaMask и Diligence.

Джоузеф Любин е съосновател на Ethereum и основател на ConsenSys.Роден и израснал в Торонто, Канада, Любин завършва Принстънския университет със степен по електроинженерство и компютърни науки. Той е разработил инструменти за автономно композиране на музика в Princeton Robotics Lab на Tomandandy Music и автономни мобилни роботи във Vision Applications Inc., частна изследователска компания. Lubin се фокусира върху пресечната точка на криптографията, инженерството и финансите.

3. Анализ на ZK EVM Тип

Както споменахме по-рано, Linea принадлежи към тип 2 от четирите типа zkEVM, така че кои са тези четири типа? Какви са характеристиките на всеки от тях? Виталик направи преглед на типовете zkEVM въз основа на съвместимостта с Ethereum в публикацията си в блога.

Преди да прочетете следното, трябва да знаете, че колкото по-близо е zkEVM до функциите на Ethereum, толкова по-бавно и по-скъпо е генерирането на zk доказателства. **От друга страна, ако блокчейн или Rollup е по-съвместим със спецификациите и стандартите на Ethereum, за разработчиците ще бъде по-лесно да създават приложения върху него и да се интегрират в екосистемата на Ethereum. Следователно блокчейните, които са силно съвместими с Ethereum, могат да имат конкурентно предимство.

Първият тип (Тип 1): Zk rollups, които са напълно еквивалентни на Ethereum, точно копиране на Ethereum във всички части, включително хеширане, дърво на състоянието, дърво на транзакциите, предкомпилация или друга консенсусна логика. Досега всъщност няма zkEVM, който да може да постигне еквивалента на Ethereum, но крайната цел на Taiko е да постигне еквивалента на Ethereum, така че на теория Taiko може да бъде класифициран като тази категория.

Вторият тип (Тип 2): Zk rollups, които са напълно еквивалентни на EVM, се стремят да бъдат еквивалентни на EVM, но не напълно еквивалентни на Ethereum. Те са напълно съвместими със съществуващите приложения, но с малки модификации на Ethereum, за да улеснят разработката и по-бързо генериране на доказателства. В момента Linea попада в тази категория.

Трети тип (Тип 3): Почти еквивалентен на EVM, за да се направи генерирането на доказателство по-бързо, се жертват повече елементи и еквивалентност. Polygon zkEVM и Scroll в момента попадат в тази категория. Тази категория често е трамплинът към втората категория.

Тип 4: Езикова еквивалентност на високо ниво, което означава, че и двамата приемат интелигентен договор, написан на Solidity, и го конвертират в друг персонализиран език, подходящ за Zk. zkSync и StarkNet попадат в тази категория, въпреки че zkSync може да добави съвместимост към EVM байт код с течение на времето и в крайна сметка да премине към по-високи типове Type3/Type2.

Трябва да се отбележи, че тези различни категории не са по-добри или по-ниски, а компромисите при разработката се основават главно на различни технологични избори и скорости на генериране на доказателства и те също могат да се трансформират една в друга.

Като Linea от тип 2, той е напълно еквивалентен на EVM. За разлика от проектите от тип 3 и тип 4, ако проектната страна има Dapp в главната мрежа, той може директно да бъде мигриран към Linea без никакви промени в кода, само с едно щракване Convert да използвате протокола Layer2 на Linea. Преминаването към тип 4 StarkNet обаче ще изисква компилатор и добавяне на допълнителна стъпка, което може да доведе до проблеми със сигурността и допълнителни разходи за разработка.

Що се отнася до текущата технология, тип 2 е по-лесен за внедряване от тип 1. В момента Linea е пуснала основната мрежа, докато Taiko от тип 1 все още не е обявила времето за стартиране на основната мрежа. Вижда се, че тип 2 може бъде по-реалистичен, докато тип 1 е сравнително по-идеалистичен и неговите проекти са сравнително ранни.

4. Linea срещу други zkEVM 1. Финансиране:

По отношение на финансирането Linea не е извършила финансиране на проекти сама, но нейната компания майка ConsenSys е получила 726 милиона щатски долара финансиране и разполага с достатъчно средства. В същото време MetaMask, проект на ConsenSys, е заслужен лидер в гамата портфейли.Въпреки че носи значителни печалби на ConsenSys, той също така осигурява силна подкрепа за Linea.

В допълнение, други zkEVM проекти също са получили значително финансиране: zkSync получи $458 милиона, StarkNet получи $273 милиона, Polygon zkEVM получи $450 милиона, Scroll получи $83 милиона и Taiko получи $22 милиона долара. За сравнение, Linea разполага с достатъчно средства и силна основна подкрепа и е един от лидерите в пистата zkEVM по отношение на средства.

2. Технически аспект:

От гледна точка на технологията Linea има тип 2 (100% съвместимост все още не е напълно реализирана и е в преходен етап от тип 2 към тип 3, седмата част ще представи конкретния напредък на проекта в детайли) самата има предимството на еквивалентността на EVM, той може да бъде напълно еквивалентен на виртуалната машина на Ethereum (EVM), така че разработчиците да могат да създават мащабируеми децентрализирани приложения или директно да мигрират съществуващи децентрализирани приложения, без да променят кода или да пренаписват интелигентни договори.

В допълнение, Linea използва уникален доказател (описан подробно в раздел 5), за да увеличи скоростта на транзакцията и да намали разходите за газ възможно най-много, като същевременно гарантира съвместимост.

Въпреки това, тъй като самият zk-rollup е трудно да бъде съвместим с EVM, скоростта на транзакциите на Linea е сравнително ниска в сравнение с проекти тип 4 и тип 3 zkEVM (като zkSync, StarkNet, Polygon zkEVM), като същевременно се поддържа висока степен на съвместимост. цената на Linea също ще бъде малко по-висока.

Други технологии са показани на следната фигура:

3. По отношение на данните:

Забележка: Тъй като Scroll и Taiko не са в основната мрежа, те ще бъдат заменени от Arbitrum и OP Mainnet

Източници на данни:

[1]https://dune.com/gopimanchurian/arbitrum

[2]https://dune.com/gm365/L2

[3]https://dune.com/optimismfnd/Optimism-Overview

[4]https://dune.com/KARTOD/zk-evm-mega-dashboard

[5]https://dune.com/tk-research/linea

Графиката по-горе показва подходящи данни за основните zkEVM проекти. Трябва да се отбележи, че основната мрежа Linea току-що стартира, така че данните в нея не са много значими в момента и са само за справка.

Както показва графиката, zkSync има ясна преднина, когато става въпрос за данни. Все пак трябва да се отбележи, че има значителна степен на неавтентичност в данните на Web3, много от които са предоставени от ловци на airdrop, но това също така отразява, че повече хора са оптимисти за проекта.

Друга причина, поради която данните от zkSync са толкова напред, не може да бъде пренебрегната, е че малко преди неговата основна мрежа да започне да работи, Arbitrum, друг проект за Optimistic Rollup, който също принадлежи към пистата Layer2, издаде токени и ги пусна на много потребители, което направи много ловци на Airdrop пожънете големи награди. Тази ситуация засили положителното настроение на потребителите на Web3, което накара основната мрежа zkSync да привлече близо 100 000 независими портфейла само за три дни. На този етап пазарът несъмнено е в мечи пазар, пазарът е муден, пазарната атмосфера е студена и много потребители избират да изчакат и да видят.Следователно, относително казано, Linea, която току-що стартира основната мрежа, не е била толкова популярен, колкото и при стартирането на основната мрежа zkSync През първите три дни само привлече по-малко от 25 000 уникални портфейла.

Освен това, само Polygon zkEVM в момента има своите токени, което може да е една от причините, поради които неговите данни бледнеят в сравнение с zkSync Era и StarkNet. В края на краищата, по този начин Polygon zkEVM няма очаквания за airdrop и не може да привлече сътрудници на общността, които да предоставят данни.

И накрая, диаграмата показва, че zkSync Era заема абсолютна водеща позиция от 4,27% в целия пазарен дял на Layer2 track на различни zkEVM проекти, следван от StarkNet, докато Linea е само 0,24%, разлика от близо 20 пъти в сравнение с zkSync Era. Вижда се, че ако Linea иска да се открои сред много zkEVM проекти, неизбежно ще трябва да положи повече усилия.

5. Какви са акцентите на Linea? 1. Linea може да получи естествена безпроблемна интеграция с продукти на ConsenSys като Infura, MetaMask и Truffle:

Създателите могат да използват web3 портфейла MetaMask за лесно привличане на потребители.Например, в избора на мрежа на приставката за портфейла MetaMask, тестовата мрежа Linea съществува по подразбиране, което елиминира бариерите пред потребителското изживяване при ръчно добавяне на мрежи и също така намалява праг за използване до определена степен.

Плюс това, с лесния за използване API на Infura, разработчиците могат да стартират и мащабират dapps по-бързо. Разработчиците могат да изграждат, тестват, отстраняват грешки и внедряват своите интелигентни договори Solidity с помощта на Truffle или с помощта на популярни среди за разработчици като Hardhat, Foundry и Brownie, със съвместими Ganache и Diligence, поддържащи съответно тестване и одит на родния код.

В допълнение, собственият, надежден мост на ConsenSys и удобният за използване мост на MetaMask позволяват на разработчиците безопасно да преместват токени в и извън мрежата.

2. Уникална вътрешна система за сертифициране и метод на компресия

Процес на сертифициране на Linea

Технологията на Linea се различава от другите zkEVM по отношение на аритметична схема и вътрешна система за доказателство. За да докаже транзакцията, Linea използва серия от стъпки. Започва с аритметизация, която преобразува компютърни програми в математически изрази, които zk доказателствата могат да разберат. Този процес преобразува транзакция в проследяване и набор от ограничения, които проверяват точността на изчислението.

След това Linea приема вътрешни системи за доказателство Vortex и Arcane, които рекурсивно намаляват размера на доказателствата и непрекъснато подобряват ефективността и компактността на доказателствата чрез оптимизиране на изчисленията и използване на специфични алгоритми. В крайна сметка, чрез процес на множество итерации и вътрешни оптимизации, доказателството се компресира допълнително в окончателната система за външно доказателство, Plonk.

Този дизайн позволява на Linea ефективно да генерира и проверява zk доказателства, като гарантира поверителността и сигурността на транзакциите. Чрез използване на рекурсивна оптимизация на системата за вътрешно доказателство и крайна стъпка на компресия, Linea е в състояние да намали размера на доказателствата и да подобри цялостната производителност, предоставяйки на потребителите бърза и ефективна транзакция. Този иновативен технически подход прави Linea уникален в гамата zkEVM и осигурява силна техническа поддръжка за изграждане на мащабируеми децентрализирани приложения.

Системи за вътрешно доказателство: Vortex и Arcane

1. Решетъчен дизайн:

Vortex е базирана на "решетка" SNARK схема, която може да работи на всеки домейн с разумна двоична точност и може ефективно да обработва много видове заявки. В сравнение с традиционните методи за криптиране, базираното на Vortex хеширане има множество предимства. Той може да се похвали с по-бърза производителност от популярната криптография с елиптична крива и е пост-квантов, което означава, че е устойчив на атаки с квантови изчисления. Lattice е оптимизиран за рекурсия, ефективно позволява хардуерно ускорение и осигурява съвместимост със SIMD паралелизъм. Освен това, базираните на решетка функции избягват компромиса между скорост и използване в SNARK (кратки неинтерактивни аргументи на знанието), което ги прави по-общи.

И самата схема SNARK има някои предимства пред STARK: скоростта на приемане на SNARK всъщност е много по-бърза от STARK, а SNARK беше открит няколко години по-рано от STARK, което дава на технологията значителна преднина в приемането; и SNARK имат повече библиотеки за разработчици , публикувани кодове, проекти и разработчици, които активно работят по технологията; второ, количеството газ, изисквано от SNARK, се очаква да бъде само 24% от това на STARK, което означава, че използването на SNARK за транзакции е много по-трудно за крайните потребители да бъдат много по-евтини; накрая, SNARK имат много по-малък размер за доказване от STARK, което означава, че изисква по-малко хранилище във веригата.

2. Прозрачни настройки:

Процесът на настройка на Vortex е прозрачен и не изисква доверие в участниците в настройката, което прави Vortex по-сигурен и надежден.

3. Схема на линейни задължения:

Vortex използва новаторска схема за линеен ангажимент, която може ефективно да обработва ангажименти на множество скаларни продукти и има по-малък размер на доказателство в сравнение с други схеми.

4. Саморекурсивна технология:

Vortex използва саморекурсивна техника, която може да използва повторно различни екземпляри на Ring-SIS и различни кодове за коригиране на грешки, така че да може гъвкаво да прави компромис между размера на доказателството и времето за изпълнение, когато избира параметри на Ring-SIS и кодове за коригиране на грешки.

5. Интерактивен модел Oracle Proof (IOP):

Arcane компилира аритметика в модел за интерактивно доказателство на Oracle (IOP), който позволява на верификатор да отправи запитване към оракул, доверена трета страна, която вероятностно предоставя необходимата информация. Linea приема рамката Wizard-IOP, която предоставя по-сложни заявки от стандартния IOP модел, а Arcane трансформира наборите ограничения в полиномиални оценки, подобрявайки математическата форма на доказателствата. За да елиминира зависимостта от трети страни, Linea използва криптографски предположения и итеративни трансформации, за да замени оракулите с полиномиални схеми за ангажиране.

Крайна стъпка на компресия: Plonk

За да може доказателствата да бъдат проверявани директно на L1 на Ethereum, Linea използва доказателства на PlonK, за да извърши последната стъпка на компресия. PlonK, подобно на Groth16 (Linea първоначално използва Groth16 proof), е zkSNARK структура, която използва усъвършенствана технология за криптиране. Удобните за SNARK свойства на PlonK и базираното на решетка хеширане осигуряват бърза проверка и генерират компактни доказателства, подходящи за L1-ефективна проверка.

Plonk срещу Groth16: Преминаването от Groth16 към PlonK беше провокирано от доверения процес на настройка. Groth16 изисква многократна настройка при всяка смяна на веригата, докато PlonK извършва настройка веднъж, независимо от веригата. Итеративният дизайн на веригата на Linea изисква чести повторения на надеждни настройки с помощта на Groth16, което поражда опасения за доверието. Чрез приемането на PlonK, Linea поддържа целостта на протокола, като същевременно предоставя на общността увереността на честна игра.

След тази промяна ще бъде създадено доказателство за валидаторския договор на Linea за валидиране на Ethereum L1. След успешна проверка на доказателствата, държавните ангажименти и данните за повикванията, новото обобщено състояние се финализира на интелигентния договор L1.

Какви ползи донесоха горните технологии на Linea?

Накратко, описаната по-горе технология позволява на Linea да постигне увеличение на скоростта на транзакциите и намаляване на потребителските такси за газ, като същевременно гарантира, че еквивалентността на EVM е силно съвместима. Тъй като самият zk-rollup е трудно да бъде съвместим с EVM, има отрицателна корелация между съвместимостта и скоростта на zk-rollup. Тъй като Linea е силно съвместим тип 2 zkEVM, който е напълно еквивалентен на EVM, подобряването на скоростта му е още по-трудно. Следователно базираната на "решетка" SNARK схема Vortex е отличен и рядък технологичен пробив в това отношение.

3. Популяризиране на Multi-Prover

Multi Prover разглежда Linea като клиент на Ethereum и вече има много различни клиенти, като проекти на Layer2 като zkSync и Polygon zkEVM. Сигурността на Ethereum може да бъде гарантирана само чрез наличието на множество клиенти, защото дори ако един клиент се провали, има други резервни клиенти, които могат да бъдат използвани.

Старши продуктовият мениджър на Linea Деклан Фокс каза, че за да се предотвратят потенциални рискове, Linea ще насърчи използването на метода за много доказателство (Multi Prover). Това означава, че множество проверяващи (които могат да се разбират като множество различни продукти на Layer2) съвместно използват множество различни реализации на zkEVM за проверка на транзакции. По този начин, ако един доказател е дефектен или стане недостъпен, системата ще продължи да функционира надеждно, докато има кворум от други доказатели.

@hotpot_dao, глобален бизнес лидер на ConsenSys, обясни: „Multi Prover е продукт, който позволява на три различни Layer2 да го докажат. Докато и трите преминат, продуктът може да бъде проверен и върнат в основната мрежа, което значително укрепва мрежата Ethereum. Сигурността на Square. Това е и това, за което смятаме, че се използва Linea при изграждането на протокол от слой 2. Като ConsenSys, ние се ангажираме основно с насърчаването на Multi Prover. Това също е силно съвместимо с целия Ethereum или посоката на Ethereum предвиждаме в бъдещето и в същото време това е и огромно техническо предизвикателство.“

Multi Prover е от решаващо значение за цялата верига Layer2. Тъй като Linea е инициатор, организатор и дори лидер на Multi Prover, ако Multi Prover бъде успешно внедрена, Linea също ще спечели повече признание и доверие от пазара и ще получи повече възможности и предимства в бъдещото развитие.

6. Екологично развитие

Досега Linea е привлякла повече от 100 екологични партньори да се присъединят, основната мрежа на Linea ще бъде стартирана заедно с огромната екосистема от тези партньори, предоставяйки на потребителите, строителите и разработчиците възможността да изградят ново поколение мащабируема възможност за Ethereum Dapp.

Според нашето дългосрочно наблюдение на Linea, Linea се е фокусирала върху изграждането на инфраструктура като кръстосани верижни мостове и портфейли в ранния етап на екологията.Оформлението включва Defi писти като DEX и кредитиране.мащабно кацане. Както каза глобалният бизнес директор на ConsenSys, „Социалните мрежи изискват мрежово изчисление и има проблем със студеното стартиране, което е трудно да се постигне при протокола от второто ниво. Така че първо правим добре Defi, а след това правим някои малки. Gamefi , а след това Linea се надява, че потребителите могат първо да изпитат нашата платформа и мрежа, да положат солидна основа и след това да се надяват да имат добър социален софтуер за разработване.“

С пускането на основната мрежа ще изберем някои проекти, които в момента са по-горещи и по-активни от екосистемата на основната мрежа на Linea за анализ. За по-подробна и изчерпателна информация, моля, вижте официалния уебсайт.

DEFI

LineaBank

LineaBank е протокол за кредитиране, изграден върху Linea с акцент върху защитата на поверителността и скалируемостта. Протоколът дава на потребителите пълен контрол върху техните активи и предлага на потребителите конкурентни лихвени проценти чрез елиминиране на посредници чрез децентрализиран пазар. От името на проекта може да се види, че LineaBank е роден проект на блокчейна Linea. В допълнение, според горната диаграма, LineaBank в момента е проектът с най-висока заключена стойност (TVL) на Linea, а към днешна дата (7,27) TVL е достигнал 5,81 милиона щатски долара.

ConsenSys поема лидерството, Linea дебютира: пробиване на ограничението на ZK Rollup и постигане на пълна EVM съвместимост

Освен това си струва да се спомене, че след стартирането на основната мрежа на Linea, LineaBank проведе събитие за „предварителен майнинг“, по време на което потребителите могат да получат 100% от приходите от споразумението.

iZUMi Финанси

iZUMi Finance е протокол за оптимизиране на ликвидността, изграден върху мрежата Ethereum. Това е екологичен проект Uniswap V3, който предоставя на блокчейн проекти базиран на Uniswap V3 бизнес „програмируема ликвидност като услуга“.

Програмата LiquidBox на iZUMi подпомага проекти за привличане на ликвидност чрез планиране на ефективен стимулиран план за предлагане на ликвидност. Той също така предоставя кутия за споделена ликвидност, която картографира ликвидността на един токен към множество вериги, а LP може да използва една ликвидност в оригиналната верига за копаене в множество вериги.

iZUMi Finance също стартира iZiswap на BNB Chain и zkSync, надграден AMM за дискретна ликвидност, базиран на модела за централизирана ликвидност Uniswap V3. iZUMi също разработва iUSD, стейбълкойн, обвързан с USD, подкрепен от USDC. iUSD се използва за програмата за добив на облигации iZUMi.

Другите ориентирани към потребителя децентрализирани финансови продукти на iZUMi включват програмата за застраховане на непостоянни загуби, която предоставя на доставчиците на ликвидност възстановяване на суми за постоянни загуби, понесени от техните LP токени. Той също така предлага възможности за фиксиран доход с до 10% ГПР за 30-дневен падеж.

iZUMi Finance е набрала досега 57,6 милиона щатски долара с участието на Mirana Ventures, Everest Ventures Group, IOSG и други инвеститори, със силен капитал и силни ресурси.

Както е показано на снимката по-горе, на 11 юли iZUMi обяви сътрудничеството си с Linea. Към днешна дата iZUMi Finance се нарежда на четвърто място в класацията на TVL на Linea, с TVL от 1,36 милиона щатски долара към днешна дата (7,27). Това означава, че iZUMi Finance е признат и активно участва в екосистемата Linea и чрез сътрудничество с Linea, iZUMi ще разшири още повече своето влияние и ще допринесе за развитието на екосистемата Linea.

Менди Финанси

Mendi Finance е EVM-съвместим протокол за кредитиране, който ще стартира в мрежата Linea.

Mendi Finance предоставя peer-to-peer кредитиране по напълно децентрализиран, прозрачен и без попечителски начин. Като роден проект на Linea, неговата цел е да се превърне в основната платформа за кредитиране. на

Веднъж активирани, потребителите могат да заемат всеки поддържан актив на Mendi Finance и да вземат назаем срещу тези поддържани активи със собствени средства като обезпечение, включително ETH, BTC, USDC, USDT и DAI. Коефициентите на обезпечение за тези активи варират от 0-90%, представляващи максималната сума, която можете да заемете срещу определен актив. Ако заетото салдо на сметката надвиши лимита на фактора на обезпечението, сметката ще бъде ликвидирана.

HorizonDEX

HorizonDEX е централизирана децентрализирана борса за ликвидност, която позволява на потребителите да разпределят ликвидност в рамките на персонализиран ценови диапазон, позволявайки на търговците да увеличат максимално ефективността и да минимизират пропускането. Като роден проект в блокчейна на Linea, HorizonDEX се нарежда на второ място в класацията на Value Locked (TVL) на Linea и неговият TVL достигна $1,87 милиона към днешна дата (7,27).

Освен това, както е показано на фигурата по-горе, след стартирането на основната мрежа Linea, HorizonDEX проведе дейност за получаване на токена за еърдроп $HZN чрез търговия и осигуряване на ликвидност. По време на периода на активност (19 юли – 2 август) потребителите ще могат да получат 1 yHZN токен за всеки търгуван 1 USD или 1 USD ликвидност, предоставена за 24 часа. След като събитието приключи, airdrop-ът ще бъде извършен пропорционално на количеството притежавани yHZN. Колкото повече yHZN притежавате, толкова повече airdrop токени ще получите.

EchoDEX

EchoDEX е децентрализирана платформа за търговия, изградена върху мрежата Linea Consensys и собствен проект на блокчейна Linea. Освен това това е първата децентрализирана борса (DEX), която стартира Linea. В момента тя се нарежда на пето място в класацията Value Locked (TVL) на Linea. Към днешна дата (7.27) нейният TVL надхвърли 780 000 щатски долара.

Струва си да се спомене, че неговият токен ECP в момента има пазарна стойност от $37,4 милиона, а токенът също привлече много внимание от общността в началото на издаването му.

И EchoDEX, подобно на двата проекта, споменати по-горе, също има своите очаквания за airdrop.На 19 юли те обявиха, че потребителите могат да печелят точки, стига да разменят, добавят ликвидност, копаят или дори влизат ежедневно и получават шанса да получават airdrop .

Owlto Finance

Owlto Finance е децентрализиран Cross-Rollup мост, който предоставя евтини, безопасни и бързи решения за прехвърляне на активи. Интелигентният договор е одитиран от компанията за сигурност Beosin. Струва си да се спомене, че след като Linea влезе на живо в основната мрежа, Owlto Finance стартира 7-дневна кръстосана дейност с нулева такса за Linea.

Струва си да се спомене, че Owlto Finance заяви в официалния документ, че този Cross-Rollup мост е различен от другите Cross-Rollup мостове, базирани на защитена Rollup технология.Прехвърлянето на активи е „изпращачът“ в „изходната“ и „целевата“ мрежи и EOA адреса на „доставчика на ликвидност“, а „изпращачът“ не взаимодейства с адреса на интелигентния договор. Този дизайн намалява риска, тъй като адресите на интелигентни договори може да са уязвими, докато EOA адресите обикновено са по-сигурни.

NFT

NFTs2ME

За да опрости процеса на създаване, внедряване и управление на създателите на NFT в мрежата Linea, NFTs2ME твърди, че предоставя помощни програми, които позволяват на потребителите да създават и управляват NFT, без да пишат нито един ред код. В допълнение, NFTs2Me твърди, че съоръжението е отворено за всеки и безплатно за използване.

Инструментите на платформата включват панел за дизайн, който позволява на създателите да дефинират свойствата на своите NFT. Той разполага с инструменти за генериране на произведения на изкуството и изображения, задвижвани от изкуствен интелект, които позволяват на потребителите да генерират произведения на изкуството на платформата, да дефинират неговите метаданни и да определят цени за сечене. Той поддържа множество стандарти за интелигентни договори за NFT и позволява на колекционерите да плащат такси за сечене за всяка (крипто) деноминация.

Има редица начини, по които създателите на NFT могат да използват инструментите на платформата, за да управляват получените произведения на изкуството. Потребителското табло за управление на NFTs2Me разполага с инструменти за анализ, които помагат на потребителите да проследяват ефективността на своите NFT. Потребителите могат също така да планират и изпълняват airdrops, да правят моментни снимки, да проектират NFT gating програми и да подготвят бели списъци за своите NFT minting дейности чрез NFTs2Me профила. на

NFTs2Me са многоверижни и достъпни в Ethereum, Polygon, верига Taraxa и мрежи от слой 2 Arbitrum, Optimism, zkSync Era и сега мрежа Linea.

ghostNFT

ghostNFT е един от официалните тестови проекти на мрежата Linea. С пускането на основната алфа версия се очаква да бъде наличен в основната мрежа. на

ghostNFT твърди, че използва стандарта ERC-721Envious (подобрена версия на стандарта ERC-721), за да предостави на NFT допълнителни възможности за монетизиране чрез NFT обезпечение. Той твърди, че интегрира NFT и децентрализирано финансиране чрез своя проект NFT 2.0, овластявайки създателите и колекционерите на NFT по множество начини, и позволява на създателите да дефинират ипотечни планове за своите NFT, да събират обезпечение и Публикуване за кампании за набиране на средства, потребителите също могат да направят това с отделни NFT или цели колекции чрез функцията „разпръскване“.

GhostNFT е многоверижен и вече е достъпен за потребителите на Ethereum, BNB Smart Chain, Avalanche и няколко други мрежи.

Инфра

трета мрежа

thirdweb е британски софтуерен разработчик на Web3, който пуска безплатни инструменти за разработка на Web3, които позволяват на разработчиците да създават, стартират и управляват web3 проекти, без да пишат никакъв код. Разработчиците могат да добавят функции само с няколко кликвания, включително NFT, социални токени и валути, пазари за обмен на токени , NFT транзакции и др.

На 25 август 2022 г. thirdweb завърши стратегическо финансиране от 24 милиона щатски долара при оценка от 160 милиона щатски долара, ръководено от Haun Ventures, с участието на Coinbase Ventures, Shopify, Protocol Labs, Polygon, Shrug VC и др. В допълнение, отделни инвеститорите включват Джоузеф Лакоб, партньор на най-голямата компания за рисков капитал в Силициевата долина Kleiner Perkins, който също е основен акционер в Голдън Стейт Уориърс от НБА. И в предишния начален кръг от $5 милиона на финансиране, Thirdweb също получи инвестиция от собственика на NBA Dallas Mavericks Марк Кюбан и добре известния американски предприемач Гари Вайнерчук, с общо финансиране от $29 милиона и силна финансова сила.

В допълнение, Linea публикува урок за „Как да изграждаме бързо с thirdweb“, който описва как да внедрите интелигентен договор с помощта на Solidity SDK на thirdweb, да го управлявате чрез таблото за управление и да създадете приложение за взаимодействие с него с помощта на SDK.

SocialFi

QuestN

QuestN е платформа за мисии и събития Web3, инкубирана от Hogwarts Labs. Потребителите могат да печелят токени и NFT значки, като участват в задачи и събития.

QuestN се ангажира да предоставя различни задачи във веригата и извън веригата без разрешение за GameFi, DAO и други проекти, носейки непрекъснати ползи за потребителите и екосистемата Web3 и нейната естествена стойност.

Както е показано на фигурата по-горе, досега QuestN е изпълнил почти 90 милиона задачи, издал е повече от 1,6 милиона NFT и има подкрепата на повече от 26 000 общности.

В допълнение, на 1 юни тази година Hogwarts Labs, компанията-майка на QuestN, завърши своя Pre-A кръг на финансиране, набирайки 8 милиона долара.

Заключение:

Въз основа на гореизложеното може ясно да се види, че екосистемата на Linea все още е в много ранен етап на развитие. И засега повечето от проектите с най-висок рейтинг на TVL привличат основно участието на голям брой ловци на airdrop чрез очаквания за airdrop, което води до съответно увеличение на TVL и обема на транзакциите.

Linea обаче е подкрепена от мощна блокчейн компания, Consensys, и може да получи силни ресурси и финансова подкрепа, което осигурява солидна основа за развитието на нейната екосистема. С течение на времето може би екосистемата на Linea може постепенно да се подобри и да расте, а силната фонова поддръжка може също така да привлече повече разработчици и проекти да се присъединят, предоставяйки по-полезни и иновативни приложения на потребителите.

7. Напредък на проекта и бъдещи планове Напредък на проекта:

Неотдавнашното събитие „Linea Voyage", организирано от Linea, постигна голям успех. Само за девет седмици събитието постигна повече от 30 милиона транзакции и привлече 5,2 милиона независими портфейла за участие. Освен това си струва да се спомене, че по време на фазата на тестовата мрежа на Linea общо 5,5 милиона независими портфейла са изпратили повече от 46 милиона транзакции, което прави Linea един от най-големите и най-бързо развиващите се проекти в мрежата на Goerli.

Днес Linea навлезе в нов етап. Миналата седмица Linea пусна алфа версия на основната си мрежа. По време на алфа фазата служителите на Linea ще започнат да оценяват партньорите и потребителите, да наблюдават системата и да предоставят поддръжка на тези, които изграждат нови функции с Linea. Тази версия ще бъде първата пълна система на Linea в основната мрежа и ще действа като „колело за обучение“, което позволява на потребителите да се научат и да се адаптират към използването на Linea в среда в реално време.

Бъдещ план:

В същото време екипът на Linea също активно се стреми към постепенно подобряване на децентрализацията и минимизиране на доверието в системата.Този процес е разделен на пет етапа, а именно етапи 0-4:

етап 0

Еквивалентност на EVM: zkEVM на Linea предоставя функционалност, еквивалентна на EVM, определена от Ethereum Foundation, за да гарантира преносимост по подразбиране. Разработчиците, базирани на Linea, могат да изберат да преместят своите dapps към други вериги с активиран EVM, като Ethereum, по всяко време, без да пренаписват интелигентни договори, да преинсталират инструменти или да плащат нови такси.

Стартирайте Съвета за сигурност: В същото време служителите на Linea ще проведат и първата среща на Съвета за сигурност на Linea, за да наблюдават мрежата, да защитят потребителите и да намалят рисковете, свързани с новата система.

Освен това клиентският софтуер, използван за стартиране на локални възли в мрежата на Linea, ще бъде направен публичен, като дава възможност на всеки участник сам да провери състоянието на Linea и да минимизира доверието в оператора на Linea.

Етап 1

Стек с отворен код: Екипът на Linea планира да лицензира софтуерния стек на Linea под AGPL-3.0, лиценз за безплатен софтуер, който гарантира, че потребителите са свободни да преглеждат, разклоняват и модифицират кода.

100% EVM покритие: Linea ще генерира доказателства за изчисление за всички EVM кодове на операции и предварителни компилации, отключвайки безнадеждно изпълнение за всички случаи на употреба. Освен това, аритметичните спецификации ще бъдат публикувани, одитирани и ще получат награди за грешки, за да подобрят сигурността и надеждността на системата.

етап 2

Диверсификация на Съвета за сигурност: Съветът за сигурност, създаден по време на стартирането на Alpha на основната мрежа Linea, играе ключова роля в надзора и контрола на мрежата. За да предотврати централизацията на властта и потенциалните пристрастия, екипът на Linea планира да разшири участието си в съвета, като същевременно запази прага на 6 от 8 мултисиг или по-строг праг за незабавно надграждане, модификация, която гарантира балансирано представителство и насърчава по-стабилно колективно вземане на решения, което добавя допълнителен слой проверки и баланси към системата.

Устойчиви на цензура изходи: Архитектурата ще бъде усъвършенствана, за да попречи на операторите на събиране да блокират потребителите да теглят пари в брой. На този етап Linea ще гарантира, че потребителите могат самостоятелно да инициират изход, като по този начин гарантира непрекъснат достъп и контрол на своите активи в Linea.

етап 3

Децентрализиран оператор: Екипът на Linea планира значително да повиши доверието на участниците в мрежата и цялостната цялост на системата чрез децентрализиране на ролите на Provers и Sequencer. Понастоящем Provers и Sequencer са отговорни съответно за генериране на доказателства с нулево знание и управление на транзакции от втори слой и имат ключова роля в екосистемата Linea. Освен това екипът на Linea признава, че това може да доведе до някои технически усложнения, като потенциални забавяния, увеличени транзакционни разходи и потенциални проблеми с максималната извличаема стойност (MEV). Екипът обаче заяви, че се е ангажирал да се справи с тези предизвикателства и да изгради надеждна и ефективна платформа за общността.

Децентрализирано управление: Официалният екип показа, че демократизирането на управлението на Linea е от ключово значение за непрекъснатото развитие, подход, който насърчава справедлива, прозрачна система, в която всички заинтересовани страни могат да участват и където бъдещето на Linea се ръководи от нейната потребителска общност. Това споделено управление не само намалява риска от едностранно вземане на решения и единични точки на повреда, но също така повишава устойчивостта на мрежата. На свой ред това насърчава колективната собственост и доверието между участниците в мрежата, като по този начин подобрява устойчивия растеж на екосистемата.

етап 4

Последната фаза на официалната пътна карта има за цел допълнително да гарантира устойчивостта на екосистемата и да смекчи рисковете, свързани с доверието, чрез внедряване на множество сертификатори и ограничаване на властта за управление.

Multi-Prover сбор: EVM ще продължи да се развива, както е описано в пътната карта на Ethereum и ще се ръководи от по-голямата общност на Ethereum и Ethereum Foundation. Ето защо, за да се направят промени в мрежата Linea с разумна скорост и да се предотвратят рискове при внедряването, официалният план е да се интегрират множество различни реализации на zkEVM prover, наречен Multi-Prover сборен пакет.

И тъй като всяка транзакция на Linea се проверява от множество разнородни реализации на zkEVM, се гарантира, че дори ако един доказател срещне грешка или стане недостъпен (не е невъзможно предвид сложността), системата може да продължи да работи без прекъсване. Този подход не само повишава доверието в надеждността на платформата във време, когато спецификацията на EVM непрекъснато се развива, но също така насърчава изследването на иновативни постижения, като същевременно поддържа отлични нива на непрекъсната работа на системата.

Ограничаване на властта за управление: И накрая, Linea официално планира да ограничи властта за управление и да ограничи управлението до това, което е необходимо. Надстройките на сборната логика ще бъдат неизменни, което ще позволи валидаторите да бъдат надстроени само в случай на промени в спецификацията на EVM. Потребителите ще получат разумно известие за отказ от агрегиране. Тези мерки са предназначени да поддържат стабилността и сигурността на системата и да насърчават участието и доверието в общността.

8. Резюме

Появата на Linea все още не е довела до големи промени в web3 индустрията и нейното въздействие върху пистата Layer2 е сравнително слабо. Въпреки това, в пистата zkEVM, Linea може да се разглежда като пробив. Като първият zkEVM проект, еквивалентен на EVM, стартиран в основната мрежа, самата Linea е важна стъпка напред за zkEVM пистата. Това означава, че напредъкът на zkEVM е достигнал ниво, напълно еквивалентно на EVM, което позволява безпроблемна миграция от mainnet към zk-Rollup.

Освен това, в сравнение с други проекти на zkEVM, Linea има силна основна поддръжка, с потребители, ресурси и финансова подкрепа пред други проекти, което я прави силен конкурент. Това повишава усещането за спешност за други zkEVM проекти, като допълнително ускорява процеса на разработка на цялата zkEVM писта.

Недостатъкът е, че чрез горния анализ на данните можем да открием, че все още има голяма разлика между Linea и zkSync, настоящият лидер в zk-rollup. В същото време, по отношение на екологията, в сравнение с няколко други проекта на zkEVM, които вече са стартирали основната мрежа, екологичното развитие на Linea все още е сравнително изостанало. Следователно Linea все още трябва непрекъснато да се подобрява и подобрява, преди да може да надмине други проекти на zkEVM и да стане лидер на пистата zkEVM. Това изисква непрекъснатите усилия на екипа на Linea за активно привличане на повече разработчици и потребители да участват в него и насърчаване на просперитета и развитието на цялата екосистема.

Препратки:

[1] Бърз поглед върху Linea: Блокчейн технологична иновация, водена от Web3 Giant ConsenSys

[2] Диалог на Biteye с ConsenSys: стратегията и маршрутът на Linea

[3] Основната мрежа zkEVM Linea под ConsenSys е стартирана, което дава поглед върху състоянието на екологично развитие

[4] Ръководство за екосистемата Linea

[5] Реорганизиране на Polygon: Статуквото, бъдещи точки на растеж и анализ на оценката на експанзията на Swiss Army Knife of Ethereum

Публикацията на Георги Шопов: "ConsenSys поема лидерството, Linea дебютира: пробиване на ограничението на ZK Rollup и постигане на пълна EVM съвместимост" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Доклад за XRP мон...
Доклад за XRP монети: Основни акценти и анализ

Доклад на Ripple (XRP). Ripple публикува първия си тримесечен отчет за годината, подчертавайки значителни развития за XRP и XRP Ledger (XRPL)...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!