Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Curve Exploit: Заемните позиции на основателя на Curve Майкъл Егоров са изложени на риск?

Curve Finance е водеща децентрализирана борса в DeFi и един от основните центрове за търговия и кредитиране със стабилни монети.

На 30 юли Curve беше експлоатиран поради уязвимост в езика за програмиране Vyper, което доведе до кражба на около 70 милиона долара. Този експлойт породи опасения относно обезпечените заеми, взети от основателя на Curve Майкъл Егоров, който е заел над $100 милиона срещу приблизително 460 милиона CRV токена, представляващи 47% от общото предлагане. Спадът в цената на CRV може да доведе до ликвидиране на позицията на Егоров и да започне каскада от ликвидация.

Това обяснение ще обхване:

  • Рисковите заеми на карта.

  • Опитите да се предотврати ликвидация.

  • Рискове от заразяване и перспективи за DeFi.

Рисковите заеми на Егоров

Основателят на Curve Finance Егоров се възползва напълно от факта, че токенът за управление на CRV се приема като обезпечение в различни DeFi протоколи. Той обезпечи 460 милиона CRV, за да изтегли $110 милиона в стейбълкойн заеми. Въпреки това, 460M CRV представлява 47% от общото предлагане, което води до системен риск, ако заемът някога бъде ликвидиран.

Заемите на Егоров се разпространяват в заем от $63 милиона от Aave, обезпечен с 34% от доставката на CRV.

Този заем е изложен на риск да бъде ликвидиран с цена на ликвидация от 0,3767 CRV/USDT.

Още по-голям риск е заемът на Егоров от Fraxlend на стойност 19,5 милиона долара. Поради специалния механизъм на лихвения процент на Fraxlend, APY по заема се удвоява на всеки 12 часа. Лихвеният процент вече е изключително висок при над 80% APY и може да достигне 10 000% APY в рамките на няколко дни.

Заемите на Егоров през различни протоколи са рискови на два фронта - възможността от спад на цените на CRV, който да предизвика ликвидации навсякъде, и бързият лихвен процент по заема Fraxlend, увеличаващ риска от ликвидация, независимо от ценовото действие. И двата сценария биха могли да наложат продажбата на значителна част от доставката на CRV.

Рискове от заразяване

Ако заемите на Егоров бъдат ликвидирани, това рискува да предизвика каскадна криза в множество протоколи в DeFi. Няколко платформи приемат CRV като обезпечение, включително Aave, Abracadabra, Fraxlend, Inverse Finance и Silo Finance.

Срив на цената на CRV вероятно ще принуди тези протоколи да започнат да ликвидират заемите за обезпечение на CRV на техните платформи. Въпреки това, с минимална ликвидност, тези масови ликвидации могат бързо да заличат стойността на CRV.

Протоколите, принудени да ликвидират обезпечението на CRV на цени за продажба при пожар, вероятно ще трябва да поемат значителен лош дълг. Онези, които изолират риска, като Fraxlend и Aave V3, ще видят загуби, ограничени от кредиторите на CRV.

Но загубите могат да се разпространят по-широко от протоколи като Aave V2, които не изолират риска. Има и експозиция за стабилни монети като MIM на Abracadabra, които държат CRV в кошници с обезпечения.

Основателят на Curve Майкъл Егоров продава CRV списък на OTC (8/3 актуализация: добавете основателя на Huobi Du Jun)

Освен преките загуби, приливът на ликвидации вероятно ще изтощи TVL от участващите платформи за кредитиране, което ще навреди на стойностите на техните управленски токени. Съществува също така риск самите токени за управление да бъдат надути до хартия заради загубите, разводнявайки притежателите.

Тази взаимозависима мрежа от CRV обезпечение създава несигурност относно това как загубите могат да се разпределят каскадно в DeFi при сценарий на криза. Но е ясно, че ефектите на вълните могат да се разпространят далеч отвъд самата Curve.

Опити за намаляване на риска

Егоров е предприел някои стъпки, за да се опита да намали рисковете от ликвидация, пред които са изправени неговите заеми. Той е извършил многократни плащания по дълга си във Fraxlend, като досега е изплатил около 4 милиона долара.

Целта е да се намали степента на усвояване на кредита и по този начин да се забави експоненциалният растеж на лихвените проценти. Въпреки това, веднага след като той изплати дълга, кредиторите бързо изтеглиха ликвидност, поддържайки използването на високо ниво.

Егоров също е разположил нов пул Curve, предлагащ стимули за предоставяне на ликвидност на високорисковия пул Fraxlend CRV/FRAX, от който е взел назаем. Целта е да се стимулира повече ликвидност на стабилни монети, за да се намалят нивата на използване. Но не всички са впечатлени от стратегията на Егоров за смекчаване на кризата:

През първите 4 часа това привлече около $2 милиона ликвидност и намали използването на Fraxlend до 89%. Въпреки това ставките остават опасно високи.

Докато Егоров се опитва да стабилизира дълговите си позиции, способността за значително намаляване на рисковете от ликвидация изглежда ограничена, стига кредиторите да останат скептични и бързо да изтеглят средства.

Outlook

Кредиторите внимават да държат средства в пулове с неговото рисково обезпечение от CRV, като теглят бързо, когато имат възможност. Това прави предизвикателство да се подобрят съществено нивата на използване или лихвените проценти, особено след като е налична CRV ликвидност във веригата на стойност само $10 милиона.

Експоненциалният ръст на лихвените проценти означава, че заеми като този от Fraxlend са изправени пред непосредствен риск от изискване за маржин. Каскадата на ликвидация може да разпространи загуби и зараза в протоколи като Aave, Abracadabra и други, използващи CRV като обезпечение.

Като се има предвид мащабът на обезпечението на Егоров в DeFi, каскадата на ликвидация може да има сериозни последици. Инвеститорите може да искат да намалят експозицията към CRV и свързаните управленски токени в краткосрочен план.

Протоколите, разчитащи на CRV, са изправени пред нервно чакане, за да видят дали бедствието може да бъде избегнато. Към момента на писане изобилстват спекулации в Crypto Twitter, че Егоров може да намери купувач за своя CRV чрез извънборсова транзакция:

Съвсем наскоро Егоров изпрати 10 милиона CRV на стойност $5,9 милиона в нов портфейл и получи $5 милиона USDT от 4 адреса. Това потенциално може да бъде извънборсова сделка при $0,40 за CRV.

Всички очи ще бъдат насочени към балансиращия акт на Егоров с високи залози и дали той може успешно да се отдръпне от ръба на ликвидацията.

Публикацията на Тодор Цонев: "Curve Exploit: Заемните позиции на основателя на Curve Майкъл Егоров са изложени на риск?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Ripple (XRP) е из...
Ripple (XRP) е изправен пред мечи сигнали на фона на намаляващо търсене и активност във веригата

Анализ на цените на Ripple (XRP). Цената на Ripple може да удължи скорошния си спад, тъй като затвори под своята 20-дневна експоненциална...

Мем-миллионер: PE...
Мем-миллионер: PEW на Ethereum експлодира, но можете ли да изтеглите?

Мем-миллионер: Казус от PEW на Ethereum Скорошният скок на мем монетите доведе както до значителни печалби, така и до значителни загуби...

Анализ на цените ...
Анализ на цените на монетите PEPE: активност на китове, волатилност и перспективи за бъдещето

Анализ на пазара: Скорошни движения на цените на PEPE Coin и активност на китове Одобрението на Ethereum ETF значително насочи вниманието на...

Байдън налага вет...
Байдън налага вето на отмяната на насоките за счетоводство на криптовалута, предизвиквайки смесени реакции

Президентът на САЩ Байдън налага вето на отмяната на SAB 121 В изненадващ ход президентът Джо Байдън наложи вето върху отмяната на Счетоводен...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!