Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Десет най-богати мъже удвояват състоянието си в пандемия, докато доходите на 99 процента от човечеството падат

Десетте най-богати мъже в света повече от удвоиха състоянието си от 700 милиарда долара на 1,5 трилиона долара — със скорост 15 000 долара в секунда или 1,3 милиарда долара на ден — през първите две години на пандемия, която доведе до спад на доходите на 99 процента от човечеството и повече от 160 милиона души са принудени да живеят в бедност.

„Ако тези десет мъже загубят 99,999 процента от богатството си утре, те пак ще бъдат по-богати от 99 процента от всички хора на тази планета“, каза изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бучер. „Сега те имат шест пъти повече богатство от най-бедните 3,1 милиарда души.“

В нов брифинг „Неравенството убива“, публикуван днес преди дневния ред на Световния икономически форум в Давос, Oxfam казва, че неравенството допринася за смъртта на най-малко 21 000 души всеки ден или един човек на всеки четири секунди. Това е консервативна констатация, базирана на смъртните случаи в световен мащаб поради липса на достъп до здравеопазване, насилие, основано на пола, глад и климатични сривове.

„Никога не е било толкова важно да започнем да коригираме насилствените грешки на това неприлично неравенство, като си върнем властта и изключителното богатство на елитите, включително чрез данъчно облагане – връщайки тези пари обратно в реалната икономика и спасявайки животи“, каза тя.

Богатството на милиардерите се е увеличило повече от началото на COVID-19, отколкото през последните 14 години. С 5 трилиона долара това е най-големият скок в богатството на милиардерите, откакто се води статистика. Еднократен 99-процентов данък върху неочакваните печалби на десетте най-богати мъже от пандемията, например, може да плати:

  • да направим достатъчно ваксини за света;

  • да осигури универсално здравеопазване и социална защита, да финансира адаптирането към климата и да намали насилието, основано на пола, в над 80 държави;

  • Всичко това, като същевременно оставя тези хора с 8 милиарда долара по-добри, отколкото преди пандемията.

„Милиардерите имаха страхотна пандемия. Централните банки наляха трилиони долари на финансовите пазари, за да спасят икономиката, но голяма част от тях в крайна сметка напълниха джобовете на милиардерите, яхнали бума на фондовия пазар. Ваксините трябваше да сложат край на тази пандемия, но богатите правителства позволиха на фармацевтичните милиардери и монополи да прекратят доставките на милиарди хора. Резултатът е, че всеки вид неравенство, което можете да си представите, рискува да се увеличи. Предсказуемостта му е отвратителна. Последствията от това убиват“, каза Бучер.

Изключителното неравенство е форма на икономическо насилие, при което политики и политически решения, които увековечават богатството и властта на малцина привилегировани, водят до пряка вреда на огромното мнозинство от обикновените хора по света и на самата планета.

MKR инвеститорите са увеличили състоянието си с над 100 процента на фона на увеличението на цените!

„Отговорът на света на пандемията отприщи това икономическо насилие особено остро в расови, маргинализирани и полово обусловени линии. Тъй като COVID-19 нараства, това се превръща в изблици на насилие, основано на пола, въпреки че върху жените и момичетата се натрупват все повече неплатени грижи“, каза Бучер.

  • Пандемията върна равенството между половете от 99 години на вече 135 години. Жените колективно са загубили 800 милиарда долара доходи през 2020 г., с 13 милиона по-малко работещи жени, отколкото през 2019 г. 252 мъже имат повече богатство от всичките 1 милиард жени и момичета в Африка и Латинска Америка и Карибите взети заедно.

  • Пандемията засегна най-тежко расистите групи. По време на втората вълна на пандемията в Англия хората от бангладешки произход бяха пет пъти по-склонни да умрат от COVID-19, отколкото бялото британско население. Чернокожите в Бразилия са 1,5 пъти по-склонни да умрат от COVID-19, отколкото белите. В САЩ 3,4 милиона чернокожи американци биха били живи днес, ако продължителността на живота им беше същата като на белите - това е пряко свързано с историческия расизъм и колониализма.

  • Очаква се неравенството между страните да нарасне за първи път от поколение. Развиващите се страни, на които е отказан достъп до достатъчно ваксини поради защитата на богатите правителства на монополите на фармацевтичните корпорации, бяха принудени да намалят социалните разходи, тъй като нивата на дълга им спираловидно нарастват и сега са изправени пред перспективата за мерки за строги икономии. Делът на хората с COVID-19, които умират от вируса в развиващите се страни, е приблизително два пъти в сравнение с богатите страни.

„Пандемията от COVID-19 разкри открито както мотива на алчността, така и възможността с политически и икономически средства, чрез които изключителното неравенство се превърна в инструмент за икономическо насилие“, каза Бухер. „След години на проучвания и кампании по въпроса, това е шокиращото, но неизбежно заключение, до което Oxfam трябваше да стигне днес.“

Въпреки огромните разходи за борба с пандемията, през последните две години правителствата на богатите страни не успяха да увеличат данъците върху богатството на най-богатите и продължиха да приватизират обществени блага като науката за ваксините. Те насърчиха корпоративните монополи до такава степен, че само в периода на пандемията нарастването на пазарната концентрация заплашва да бъде повече за една година, отколкото през последните 15 години от 2000 до 2015 г.

Неравенството е в основата на климатичната криза, тъй като най-богатият 1 процент отделя повече от два пъти повече CO2 от най-долните 50 процента от света, което води до изменението на климата през 2020 г. и 2021 г., което допринесе за горски пожари, наводнения, торнада, провалени реколти и глад.

„Неравенството с такова темпо и мащаб се случва по избор, а не по случайност“, каза Бучер. „Нашите икономически структури не само направиха всички ни по-малко защитени срещу тази пандемия, те активно позволяват на тези, които вече са изключително богати и могъщи, да експлоатират тази криза за собствена печалба.“

Докладът отбелязва значението на това двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай - да започнат да обмислят политики, които намаляват неравенството, включително чрез приемане на по-високи данъчни ставки за богатите и предприемане на действия срещу монополите. „Това ни дава известна надежда за постигане на нов икономически консенсус“, каза Бухер.

Oxfam препоръчва на правителствата спешно:

  • Възстановете печалбите, направени от милиардерите, като обложите това огромно ново богатство, натрупано от началото на пандемията, чрез постоянни данъци върху богатството и капитала.

  • Инвестирайте трилионите, които могат да бъдат събрани от тези данъци, към прогресивни разходи за универсално здравеопазване и социална защита, адаптиране към изменението на климата и предотвратяване и програмиране на насилието, основано на пола.

  • Справете се със сексистки и расистки закони, които дискриминират жените и расистки хора, и създайте нови закони за равенство между половете, за да изкорените насилието и дискриминацията. Всички сектори на обществото трябва спешно да определят политики, които ще гарантират, че жените, расистите и други потиснати групи са представени във всички пространства за вземане на решения.

  • Прекратете законите, които подкопават правата на работниците да се обединяват и стачкуват, и установете по-строги правни стандарти, за да ги защитите.

  • Богатите правителства трябва незабавно да се откажат от правилата за интелектуална собственост върху технологиите за ваксина срещу COVID-19, за да позволят на повече държави да произвеждат безопасни и ефективни ваксини, за да сложат началото на края на пандемията.

Бухер каза: „Няма недостиг на пари. Тази лъжа умря, когато правителствата отпуснаха 16 трилиона долара, за да отговорят на пандемията. Има само недостиг на смелост и въображение, необходими, за да се освободим от провалилата се, смъртоносна усмирителна риза на екстремния неолиберализъм. Правителствата биха бъдете разумни да слушате движенията – младите борци за климата, активистите на Black Lives Matter, феминистките #NiUnaMenos, индийските фермери и други – които настояват за справедливост и равенство“.

Публикацията на Тодор Цонев: "Десет най-богати мъже удвояват състоянието си в пандемия, докато доходите на 99 процента от човечеството падат" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Ripple (XRP) е из...
Ripple (XRP) е изправен пред мечи сигнали на фона на намаляващо търсене и активност във веригата

Анализ на цените на Ripple (XRP). Цената на Ripple може да удължи скорошния си спад, тъй като затвори под своята 20-дневна експоненциална...

Мем-миллионер: PE...
Мем-миллионер: PEW на Ethereum експлодира, но можете ли да изтеглите?

Мем-миллионер: Казус от PEW на Ethereum Скорошният скок на мем монетите доведе както до значителни печалби, така и до значителни загуби...

Анализ на цените ...
Анализ на цените на монетите PEPE: активност на китове, волатилност и перспективи за бъдещето

Анализ на пазара: Скорошни движения на цените на PEPE Coin и активност на китове Одобрението на Ethereum ETF значително насочи вниманието на...

Байдън налага вет...
Байдън налага вето на отмяната на насоките за счетоводство на криптовалута, предизвиквайки смесени реакции

Президентът на САЩ Байдън налага вето на отмяната на SAB 121 В изненадващ ход президентът Джо Байдън наложи вето върху отмяната на Счетоводен...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!