Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Google може да е следил деца онлайн чрез рекламна система на YouTube, работеща с изкуствен интелект, установи проучване

Нови открития от проучване на Adalytics показват, че Google може да е проследявал и насочвал деца с реклами за продукти за възрастни в YouTube, използвайки система за насочване на реклами, захранвана от изкуствен интелект.

Adalytics установява, че реклами в YouTube за продукти за възрастни се показват на деца

Adalytics каза, че е открила реклами на над 300 марки за продукти за възрастни, като автомобили, показани в 100 видеоклипа в YouTube за деца. Рекламите са били показвани специално на потребител, който не е влязъл в YouTube и са били свързани обратно към уебсайтовете на рекламодателите, които биха маркирали браузъра на потребителя с проследяващ софтуер от Google, Meta, Microsoft и други компании.

New York Times съобщи за случай, при който реклами за кредитни карти от BMO, канадска банка, са били показани на зрител в Съединените щати в детско видео на тема Барби в YouTube канала „Kids Diana Show“. Рекламите бяха пуснати с помощта на система за насочване на реклами от Google, наречена „Performance Max“, която използва изкуствен интелект за определяне на идеалните клиенти.

Констатациите са тревожни, тъй като проследяването на данни на деца под 13-годишна възраст за целите на реклами без родителско съгласие нарушава федералния закон за поверителност, особено Закона за защита на поверителността на децата онлайн или COPPA.

Позовавайки се на доклада на Adalytics, американските сенатори Едуард Дж. Марки и Марша Блекбърн в четвъртък призоваха Федералната търговска комисия да разследва дали Google и YouTube нарушават COPPA. Сенаторите се притесняват, че технологичният гигант може да е улеснил „обширното събиране и разпространение“ на данни за милиони деца за целите на насочването на реклами.

„Смята се, че това поведение на YouTube и Google е засегнало стотици хиляди, до потенциално милиони деца в Съединените щати“, казаха сенаторите пред FTC.

Google може да е проследявал деца онлайн чрез задвижвана от изкуствен интелект система за реклами в YouTube, установи проучването

Google отрича да нарушава COPPA

Говорител на Google, Майкъл Асиман, отговори на доклада на Adalytics в четвъртък, като каза, че констатациите са „дълбоко погрешни и подвеждащи“. Aciman обаче не опроверга твърденията, че реклами за продукти за възрастни се показват във видеоклипове в YouTube, предназначени за деца.

Съобщава се, че Aciman каза, че пускането на такива реклами в детски видеоклипове е полезно, тъй като родителите, които са гледали, могат да станат клиенти. Говорителят обясни, че Google не пуска персонализирани реклами върху детски видеоклипове, а по-скоро базира рекламите на съдържание на уеб страница, гледано преди това от потребителите – практика, според Aciman, която напълно отговаря на COPPA.

По отношение на събирането на данни и проследяването, което се случва, след като зрителите кликнат върху реклама, Google каза, че няма възможност да ги контролира на уебсайта на марката. Според Aciman данните на потребителите могат да се събират дори когато кликнат върху реклами, показани на различни уебсайтове.

Google се споразумя с FTC за $170 милиона

Технологичният гигант вече е бил обвиняван в нарушаване на федералните закони за поверителност в миналото. През 2019 г. Google беше обвинен от Федералната търговска комисия и щата Ню Йорк в незаконно събиране на лична информация на деца, гледащи детски видеоклипове в YouTube.

През септември 2019 г. Google плати глоба от 170 милиона долара на FTC за уреждане на обвинението. Тогава YouTube се съгласи да не събира и да спре да показва персонализирани реклами в детски видеоклипове.

Публикацията на Олег Димитров: "Google може да е следил деца онлайн чрез рекламна система на YouTube, работеща с изкуствен интелект, установи проучване" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Предстоящото реше...
Предстоящото решение на SEC относно Ethereum ETF: потенциално забавяне и въздействие върху инвеститорите

Предстоящо решение на SEC относно Ethereum ETF Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е готова да вземе основно решение относно...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!