Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Институциите на Уолстрийт се насочват към Биткойн ETF

Текст/Squidward Brother

Произведено/Жироскоп Финанси

Биткойнът се повиши рязко миналата сряда, надхвърляйки $30 000. Пазарът като цяло вярва, че това Биткойн рали е свързано със заявлението за Биткойн спот ETF, подадено от институции като BlackRock. Някои анализатори посочиха, че дизайнът на Биткойн спот ETF на BlackRock е взел предвид риска Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) да отхвърли подобни заявления преди, така че вероятността приложението да бъде одобрено е относително висока.

Според анализатори, въпреки че SEC не разкри конкретни подробности по време на процеса на одобрение, ако Биткойн спот ETF, прилаган от BlackRock, бъде одобрен, се очаква той да има значителен тласък за пазара на криптовалута.

BlackRock подаде документи до SEC на 15 юни и SEC никога не е одобрявала спот ETF преди. Но BlackRock има рекорд 575-1 при подаване на документи за одобрение от SEC на своите ETF. Това означава, че SEC е одобрила 575 ETF, прилагани преди това от BlackRock, и е отхвърлила само 1 ETF през октомври 2014 г. С такъв висок процент на преминаване е трудно да не очакваме с нетърпение най-новото приложение на BlackRock.

Според статистиката досега е имало повече от 30 опита от различни институции да кандидатстват за Биткойн спот продукти, но всички те са били противопоставени от регулаторите на основание пазарни опасения и липса на защита на инвеститорите. Поддръжниците на криптовалутата отдавна твърдят, че такъв продукт трябва да бъде достъпен за търговия. Coinbase каза, че липсата на ясни правила за индустрията на цифровите активи вреди на икономическата конкурентоспособност на САЩ.

01. Биткойн спот ETF беше отхвърлен много пъти

От самото начало на Биткойн хората търсят удобен начин за участие в инвестирането и един от тях е инвестирането чрез борсово търгувани фондове (ETF). Към днешна дата обаче одобрението на Биткойн спот ETF е обект на проверка и забавяне от страна на регулаторите.

Основната концепция на Bitcoin Spot ETF е да свърже цената на Биткойн с традиционните финансови пазари, позволявайки на инвеститорите да купуват и продават Биткойн чрез традиционни фондови борси, без директно да държат и управляват Биткойн. Смята се, че този механизъм предоставя на инвеститорите по-удобен и по-сигурен начин да инвестират в Биткойни.

Регулаторите обаче са предпазливи по отношение на одобрението на Биткойн спот ETF. Един от основните регулаторни натиск е SEC. От 2013 г. SEC отхвърли множество молби за Биткойн спот ETF. Една от основните причини, поради които SEC отказа да одобри Биткойн спот ETF, беше манипулирането на пазара и опасенията за управление на риска. Той е загрижен, че поради несигурността на пазара на Биткойни и потенциалните рискове от манипулиране, Биткойн спот ETF може да причини загуби на инвеститорите.

Според грубата статистика, откакто първото заявление за Биткойн спот ETF беше подадено в Съединените щати през 2013 г., много институции за управление на активи подадоха заявления за Биткойн спот ETF до SEC, но всички заявления бяха отхвърлени или отложени.

През март 2017 г. братята Winklevoss подадоха заявление за Биткойн спот ETF, но то беше отхвърлено от SEC през юли същата година. SEC заяви, че на пазара на Биткойн липсва регулация и има потенциални рискове от манипулиране на пазара.

През август 2018 г. компанията за управление на активи VanEck и компанията за блокчейн технологии SolidX подадоха съвместно заявление за Биткойн спот ETF. Заявлението беше отхвърлено от SEC през септември 2019 г. SEC смята, че жалбоподателят не е успял да докаже, че пазарът на Биткойн има достатъчно мерки за предотвратяване на измами и манипулации.

През януари 2019 г. Bitwise Asset Management подаде заявление за Биткойн спот ETF. Заявлението беше отхвърлено от SEC през октомври 2019 г. Причината, посочена от SEC, е, че жалбоподателят не е предоставил достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението си, че пазарът на Биткойн има мерки за предотвратяване на пазарна манипулация.

Всъщност, извън Съединените щати има Биткойн спот ETF, които могат да се търгуват в Канада, Бразилия и други места. През февруари 2021 г. Purpose Bitcoin ETF на Purpose Investments, регистриран в Торонто, стана първият Биткойн спот ETF в Северна Америка. На 23 юни 2021 г. Бразилската фондова борса изброи първата в Латинска Америка Биткойн спот ETF търговия, стартирана от QR Capital.

02. Възможно ли е новото заявление да бъде одобрено?

Биткойн краткосрочен "възход"! SEC свиква институциите на Уолстрийт, за да се обърнат към подкрепа. „Наближава повратна точка“?

Промяната на мнението на SEC няма да е лесна, но има някои причини да бъдем оптимисти. Предложението на BlackRock е подобно на други предишни предложения, тъй като ще създаде тръст, който ще държи Биткойн и ще може да създава и изкупува акции в замяна на Биткойн, подобно на това как би работил ETF за физически стоки като злато.

BlackRock кандидатства за iShares Bitcoin Trust, според декларация на SEC. Coinbase Global Inc., най-голямата борса за криптовалута в САЩ, ще действа като попечител. Тръстът, ако бъде стартиран, ще се търгува на Nasdaq.

Въпреки че официалните документи изясняват, че приложението е доверен продукт, то все пак предизвика огромни различия и противоречия в индустрията за криптиране.

Някои хора смятат, че това, за което BlackRock е кандидатствал този път, е тръст, но той е различен от GBTC, издаден от Grayscale. Той е по-гъвкав и може да бъде изкупен. Друго мнение е, че това, което BlackRock е приложил този път, е доверителен фонд. Алтернатива структуриран ETF, който представлява публично търгувани акции на Bitcoin Trust, е напълно различен от финансови инструменти като GBTC, но по-скоро прилича на други ETF, управлявани от GLD и iShares на BlackRock.

Антъни Помплиано, съосновател на Morgan Creek Digital, туитна, че това, за което BlackRock кандидатства, не е Биткойн ETF, а Биткойн тръст. Продуктите се различават само технически, особено по отношение на регулациите и одобренията, но крайният резултат за инвеститорите е подобен.

Помплиано също каза, че продуктът, ако бъде одобрен, може да принуди GBTC да въведе ежедневни обратно изкупувания и да намали таксите, за да се конкурира. Много фирми от Уолстрийт могат да пуснат бързо следващи продукти, за да се конкурират с BlackRock.

Има едно забележително светло петно ​​в документацията на BlackRock. На страница 36 от своето подаване 19b-4 BlackRock заяви, че ще сключи споразумения за споделяне на надзор с операторите на Nasdaq и платформите за спот търговия с Биткойни, насочени към намаляване на риска от манипулиране на пазара. Това споразумение за споделяне на контрол позволява на борсите да споделят информация за пазарни транзакции, сетълменти и идентичности на клиенти. С други думи, борсите имат достъп до поверителна информация, свързана с купувачи, продавачи и цени, намалявайки възможността за манипулиране на пазара почти до нула.

Греъм Мур, ръководител на токенизацията в Polymesh Association, каза, че предложеният от BlackRock протокол за споделяне на наблюдение, наречен „Spot BTC SSA“, прави приложението уникално и вероятно ще бъде одобрено.

Потенциалното манипулиране на спот цените на Биткойн е една от важните причини SEC да отхвърли молбите за Биткойн ETF. Това може да бъде значително, ако споразумението за споделяне на мониторинг включва Coinbase, тъй като Coinbase е една от борсите за референтния курс CME CF Bitcoin, който ETF на BlackRock ще използва.

Остава да видим дали подаването на BlackRock ще бъде достатъчно, за да убеди SEC да реши друго. Освен въпроса за фючърсите срещу спот, как регулаторите оценяват колко „голям“ е пазарът и дали той е „адекватно регулиран пазар“ остава открит въпрос.

Но ако бъде одобрено, това ще има огромно въздействие върху борещата се крипто индустрия. След успешно преминаване на квази-спот ETF на BlackRock, други ETF могат да приемат същия механизъм. Ако една борса може успешно да кандидатства за листване на спот Биткойн ETF, процесът често е по-рационализиран за други борси.

03. Епилог

Не е изненадващо, че след BlackRock множество институции подадоха отново заявления за ETF.

Компанията за управление на активи WisdomTree подаде повторно заявление за Биткойн спот ETF, Invesco подаде отново документ за Биткойн спот ETF 19b-4, а компанията за криптовалутни фондове Valkyrie също подаде регистрация за Биткойн спот ETF S-1 на повърхността на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

Въпреки че не е ясно дали SEC в крайна сметка ще разреши Биткойн спот ETF, в контекста на продължаващото потискане на криптовалутната индустрия, ходът на BlackRock изглежда е изстрел в ръката за индустрията и институционалните инвеститори изглежда се завръщат. в Биткойни.

Извън Съединените щати, HSBC в Хонконг също започна да позволява на клиентите си да купуват и продават криптирани активи ETF, регистрирани на Хонконгската фондова борса.Ефектът на пеперудата, донесен от BlackRock, се разпространява в кръга.

Ако заявлението бъде одобрено, вълна от Биткойн спот заявления за ETF ще удари и пазарът на криптовалута следователно ще спечели повече внимание и ликвидност.„Навременният дъжд“ за пазара да си възвърне доверието.

Публикацията на Сребрин Петров: "Институциите на Уолстрийт се насочват към Биткойн ETF" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Ripple (XRP) е из...
Ripple (XRP) е изправен пред мечи сигнали на фона на намаляващо търсене и активност във веригата

Анализ на цените на Ripple (XRP). Цената на Ripple може да удължи скорошния си спад, тъй като затвори под своята 20-дневна експоненциална...

Мем-миллионер: PE...
Мем-миллионер: PEW на Ethereum експлодира, но можете ли да изтеглите?

Мем-миллионер: Казус от PEW на Ethereum Скорошният скок на мем монетите доведе както до значителни печалби, така и до значителни загуби...

Анализ на цените ...
Анализ на цените на монетите PEPE: активност на китове, волатилност и перспективи за бъдещето

Анализ на пазара: Скорошни движения на цените на PEPE Coin и активност на китове Одобрението на Ethereum ETF значително насочи вниманието на...

Байдън налага вет...
Байдън налага вето на отмяната на насоките за счетоводство на криптовалута, предизвиквайки смесени реакции

Президентът на САЩ Байдън налага вето на отмяната на SAB 121 В изненадващ ход президентът Джо Байдън наложи вето върху отмяната на Счетоводен...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!