Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Интервю с Worldcoin Lianchuang: Можем да видим комбинацията с ChatGPT в рамките на десет години

Оригинален източник: Bankless Podcast

Оригинална компилация: 0x 711, kaori, BlockBeats

На 24 юли Worldcoin пусна отворено писмо, подписано от Сам Алтман, обявявайки официалното стартиране на WLD. В писмото се посочва, че Worldcoin е създаден повече от три години, за да създаде нова идентичност и финансова мрежа, притежавана от всички хора. Внедряването на Worldcoin започва днес и ако успее, значително ще увеличи икономическите възможности, ще осигури надеждно решение за разграничаване на AI от хората, като същевременно запази неприкосновеността на личния живот, ще ускори глобалните демократични процеси и в крайна сметка потенциално ще демонстрира път към глобален основен доход, финансиран от AI (UBI, финансиран от AI) потенциален път.

На същия ден добре известната криптирана подкаст програма Bankeless интервюира Алекс Блания и Сам Алтман, двамата съоснователи на Worldcoin, на 14 май, също публикувано в платформата Youtube. Интервютата обхванаха въпроси като визията на проекта Worldcoin, сигурността на устройството Orb, поверителността и бъдещите планове за развитие на WorldCoin. BlockBeats преведе съдържанието на интервюто, както следва.

Произходът и оригиналната идея на проекта Worldcoin

Bankless: Worldcoin е един от най-амбициозните проекти в крипто пространството. Проектът има токен, собствена мрежа от слой 2, протокол за самоличност и мобилно приложение. Разбира се, най-запомнящото се е онзи емблематичен хардуер на Worldcoin - това сребърно кълбо. Философията на Worldcoin е, че единственият, най-добрият начин да удостоверим „да си човек“ е чрез човешка биометрия, свързана с нашата уникална ДНК. Сам, можеш ли да говориш за произхода на идеята за Worldcoin? Откъде идва и защо се нуждаем от Worldcoin?

Сам Алтман: Първоначално си мислех, че ако можете да имате най-голямата мрежа, да речем най-голямата финансова мрежа и мрежа за идентичност, която можете да си представите, това ще бъде много мощна, наистина глобална мрежа. Когато за първи път започнахме да говорим за тази идея, си помислих как сканираме дланта на всеки човек по света, има ли друг сложен начин за проверка на самоличността?

Причината да се вълнувам от това е, че докато светът се движи към мощни AI системи, мисля, че би било наистина важно, ако можем да направим нещо, за да преразпределим в крайна сметка богатството - може би дори достъп до тези системи, които един ден ще бъдат най- важен компонент на богатството - и също така защитава поверителността от различна гледна точка, която ще става все по-важна с напредването на AI.

И така, започнах да мисля по този въпрос преди много години, главно воден от работата ми в OpenAI. В същото време също смятам, че UBI (универсален базов доход, универсален базов доход) е страхотно нещо, което си струва да се изучава. Въпреки че идеите ми все още липсваха до голяма степен по това време, все още исках да изследвам тази област. Тогава срещнах Макс и Алекс, мисля, че Алекс е много добър, ще оставя Алекс да говори за това как този проект е стигнал до днес стъпка по стъпка, защото може да се каже, че Алекс е допринесъл много за него.

Bankless: Значи може да се каже, че Worldcoin е проект, който отначало убива два заека с един камък, нали? Това е UBI и идентичност едновременно, преди да има действително решение, вече сте измислили как да постигнете и двете цели едновременно, нали?

Сам Алтман: Да, ако го погледнете от по-висока гледна точка, това всъщност решава проблема с проверката на „човешките същества“. Това е основата за решаване на проблема и би било идеално, ако имаше решение без измама, което да направи това, като същевременно се запази поверителността.

Bankless: Нека да поговорим за това как се срещнаха Сам и Алекс, кога може да е възникнала идеята за Worldcoin и как Алекс се присъедини към проекта?

Алекс Блания: Наистина започнахме да работим по него през януари 2020 г. Мисля, че Сам и Макс са работили по него в продължение на 6 месеца преди това, но Макс също имаше работа на пълен работен ден, както и Сам очевидно. Така че, когато се присъединих, събрахме основателния екип и след това наистина започнахме да работим по него. Преди Worldcoin изучавах основно теоретична физика и как да използвам задълбочено обучение за прогнозиране на AI системи, така че нямах много работа с криптирането. Всъщност прочетох за Биткойн много рано, така че съм някак рано в крипто пространството, но не мога да кажа, че знаех много за крипто преди Worldcoin. Тогава Макс ми изпрати имейл с тогавашната бяла книга на Worldcoin и оригиналната идея, идея на много високо ниво, обясняваща защо проектът е важен и къде може да отиде. Отидох с колата до Сан Франциско, проведох няколко разговора с Макс, след това интервю със Сам и прекарахме повече време заедно, преди да стана съосновател на проекта.

Bankless: Worldcoin беше ли крипто проект от самото начало?

Алекс Блания: Да, така мисля.

Bankless: Сам, първоначалната ти идея беше да сканираш отпечатъци от длани, но Worldcoin не направи това. То избра ириса. Можете ли да говорите за този избор? След това можем да започнем да копаем в технологията вътре в кълбото.

Сам Алтман: Както Алекс току-що каза, първоначалната идея на проекта беше концентрирана в документ. Основен проблем е, че основно трябва да се обърнете към съпротивата на гражданите, за да раздадете токени на всички. Защо правиш това? Защото това ще вдъхнови една наистина голяма мрежа да се разрасне до цялото човечество и наистина ще ръководи тази огромна финансова мрежа. Разбира се, можете също да разпространявате UBI по този начин. Така че, когато искате да направите това, вие искате да пуснете токен в полза на цялото човечество и тогава първият голям проблем, който трябва да разрешите, е това, което често се казва в крипто кръговете Гражданска съпротива. Сигурен съм, че сте много запознати с това. Просто казано, това означава, че дадено лице е в състояние да докаже на мрежата, че това лице всъщност е уникално в тази мрежа. Защо това е важно? Защото какво ще стане, ако не го направите? Лошите момчета просто ще нарушат целия механизъм за разпределение на токени и всичко ще се разпадне. Както знаете, това все още се случва често днес в крипто пространството. Ако наистина искате да разширите това до цялото човечество, това е по-голям проблем.

Очевидно това е един от най-големите проблеми, с които първо трябва да се справим. И тогава направихме доста дълбоко гмуркане. Целият екип от основатели беше предимно от Калтек или Института Макс Планк и всички имахме опит в областта на физиката. Проучихме цялата индустрия и излязохме с три осъществими решения:

Единият е KYC, който използва правителствената система за проверка на гражданството. Но тази опция беше незабавно изключена, тъй като по-малко от половината от световното население има цифрово удостоверима лична карта. Като се има предвид приобщаването, тази схема не е мащабируема. Може да работи много добре в Европа, САЩ, но няма да работи в световен мащаб.

Второто голямо направление е така наречената Web of Trust. Опитайте се да изградите мрежа от връзки, основани на доверие. Това беше много идеализирана идея, но никога не беше реално реализирана или разширена. Но мисля, че това е нещо, което Worldcoin може да представи в бъдеще, можем да го обсъдим по-късно.

Последната опция е биометрия. Така че ние всъщност внедрихме демонстрациите на тези три схеми. След дълго обсъждане решихме да използваме биометричния метод. Преди да говорим за конкретни режими на разпознаване, първо трябва да разберете, че всичко, което използвате в ежедневието си, като iPhone, всичко, което прави, е да ви удостоверява повторно. Той съхранява вашите черти на лицето и след това, когато се опитате да влезете в същия телефон отново, той изчислява приблизително същия вектор на характеристиките и можете да използвате телефона, след като сравнението приключи. Това е просто едно към едно сравнение, което е относително лесно за изпълнение. Но за да решите проблема с доказуемата уникалност на хората, трябва да сравните един потребител с всички останали потребители. Това изисква събиране на повече информация за всеки потребител, за да се постигне, в противен случай процентът на измами ще се увеличи експоненциално и всъщност ще се окаже пречка. тази точка е много важна. Процентът на измами не е фиксирана стойност, но внезапно ще достигнете таван. Неща като изображения на лица нямат достатъчно информационна ентропия. Пръстовите отпечатъци също нямат достатъчно информационна ентропия. На теория са възможни отпечатъци от длан, но няма готово комерсиално решение, а ирисът е ключът.

Bankless: Искате да кажете, че информация като изображения на лица не е достатъчно „уникална“, за да бъде проверена от доверено физическо лице, нали?

Сам Олтман: Точно така, поне ако е просто обикновена телефонна камера.

Без банка: Добре, когато сте търсили начин за удостоверяване на физическо лице, сте стигнали до извода, че държавните документи за самоличност няма да работят, защото това не отговаря на философията на криптовалутите. Говорихте и за модела на мрежово доверие, който съществува в света на криптовалутите, но все още е сравнително експериментален. Следователно за установяване на уникална човешка идентичност биометричните решения са най-надеждните и доказани модели. Ето защо избирате сканиране на ириса. Предполагам, че информационната ентропия на ириса е много висока, от този порядък, нали?

Алекс Блания: Точно така, вие сте абсолютно прав.

Технически принципи на Orb

Bankless: Това също обяснява защо Worldcoin съществува по начина, по който е сега, и защо се нуждае от хардуерно устройство като Orb. Worldcoin може да работи само в криптирано поле, ако разчита само на национални идентификатори като Съединените щати или използва само модел на мрежово доверие. Но тъй като трябва да съберем действителна биометрична информация и да я съпоставим с ДНК на човек, за да определим уникалността, всъщност трябва да изградим решение в реалния свят, поради което е необходим Orb. Можете ли накратко да опишете техническата обосновка на Orb и как прави това, което прави?

Алекс Блания: Както току-що обобщихте, начинът, по който този проект променя света, е много важен. Цифровото съдържание (изображения или видеоклипове) и интелигентните алгоритми вече не могат да направят разликата между човешкото същество. Така че всъщност трябва да се свържете с реалния свят и мисля, че това е единственият начин да заобиколите това.

Започнахме да правим кълба много рано. Направихме много инженерство и дори проектирахме персонализирана камера. Orb има редица сензори, които откриват дали гледаме истински човек, а не монитор или AI, който се опитва да ни измами. Всички тези изчисления се извършват на място. Следователно, първата стъпка е да се потвърди, че субектът е човешко същество. Второ, окото се фотографира и уникалният код на ириса се изчислява от невронната мрежа и след това се подписва от устройството Orb, което е единствената информация, излизаща от устройството. Това е много важно и много готино, тоест проверката за уникалност е отделена от портфейла на потребителя и се изпълнява чрез доказателство с нулево знание. Тоест, ние или някой друг можем да докажем само дали даден потребител е бил удостоверен преди това и никаква друга информация.

Мисля, че Worldcoin предлага опция да бъде частен, с отворен код и децентрализиран. Знам, че в началото може да звучи контраинтуитивно, защото включва биометрични данни и т.н., но ако наистина разбирате инженерството зад него, не мисля, че има проблем с поверителността, за който хората да се тревожат.

Bankless: Разбира се. Разбирам, че сканирането чрез ирис е утвърдена технология. Доколкото мога да преценя, по-голямата част от технологията в кълбото всъщност е предназначена да попречи на хората да измамят кълбото. Той сканира ириса ви, това е, което прави. Но голяма част от технологията в Orb се използва, за да се гарантира, че хората няма да изневеряват при сканирането на ириса. Можете ли да обясните слоевете технология, включени в Orb?

Алекс Блания: Orb всъщност решава два основни проблема, предотвратяването на измами, както казахте. Това може да се раздели на две точки: едната показва съдържанието на устройството, което не е от истинско човешко същество; другата е пряка физическа атака на самото устройство. Така че можете да отидете директно до процесора и да опитате да вмъкнете потоци от данни, които не идват от изображения. Това е първата точка. Втората точка е разделителната способност на изображението. Нито едно от биометричните устройства, които тествахме, нямаше достатъчно висока разделителна способност, за да се приложи към цялата човешка популация. Те нямат достатъчно висока разделителна способност, поради което трябва да правим наши собствени лещи и системи за изображения и т.н. Отне и много работа.

Така че мисля, че подобно количество инженерство е вложено и в двете. Но по отношение на вашия въпрос, Orb има многоспектрални сензори отпред, които улавят изображения в различни дължини на вълната, като например инфрачервени, 3D време на полета и т.н., за да сме сигурни, че виждаме хора. Можете да покажете дисплей или по-сложна оптика, за да го подмамите. Това изисква доста инженерни усилия, за да се постигне. След това, страхотното е, че цялата обработка се извършва локално на устройството, така че има няколко невронни мрежи, които извършват всички тези проверки в реално време. Това е важно за защита на поверителността.

Как WorldCoin реши проблемите с поверителността

Bankless: Едно от опасенията относно проекта WorldCoin е поверителността. Сега, когато можете да докажете, че човек е човек, като сканирате ирисите му, как WorldCoin решава проблема с поверителността?

Алекс Блания: Първо, съгласни сме относно сериозността на проблема с поверителността. Ето защо отделихме голямо внимание при проектирането на WorldCoin. Наистина биометричните данни могат да бъдат смущаващи на пръв поглед. Но ако наистина разбирате инженерните принципи зад него, ще откриете, че тези опасения всъщност са неоснователни. WorldCoin разглежда проблемите, свързани с поверителността, в три основни области:

Първо, биометричните данни няма да се съхраняват. Сканирането на изображението се извършва локално на устройството, изчисленията се извършват локално на устройството и само подписаният от Orb ирисов код напуска устройството. Тези кодове се използват за съвпадение срещу всички потребители.

Второ, и най-важното, чрез доказателства с нулево знание, проверката на уникалността на самоличността е отделена от потребителските портфейли. Това осигурява голяма защита на поверителността.

Трето, цялата настройка се хоства самостоятелно. Когато потребителите се регистрират, те ще имат портфейл без попечителство и след това ще генерират доказателство с нулево знание, за да докажат, че са членове на потребителската група.

Не мисля, че има друго решение, което решава същия проблем в този мащаб с почти нулев риск за поверителността. Освен това целият код ще бъде с отворен код. По-голямата част от хардуера е с отворен код и кодът на фърмуера бавно се отваря. Цялата настройка също ще бъде напълно децентрализирана, което, разбира се, ще бъде трудно, но ние ще го направим. Ние инвестирахме много време и ресурси в изграждането на WorldCoin по този начин.

Bankless: разбирайки системата на високо ниво, изглежда има много движещи се части. Системата включва хардуер в сферата, криптография с нулево знание и приложения за мобилни телефони. Можете ли да разкажете по-подробно как човек се удостоверява със сканиране на ириса, след което го преобразува в данни и поредица от стъпки, които го преобразуват в нещо, което някой може да удостовери, за да влезе в своето приложение WorldCoin? Можете ли да говорите за предаване на данни, обработка на данни в скенера на ириса и доказателства с нулево знание? Можете ли да опишете процес от край до край от сканиране на ириса до нечий телефон?

Алекс Блания: Добре, нека се опитам да обясня как работи системата. Потребителите се интересуват от WorldCoin и изтеглят приложението World, след като научат за него (в момента това е единственият клиент на WorldCoin, но други портфейли също ще го поддържат в бъдеще). Потребителите намират близки устройства Orb на карта и се появяват лично. Когато проверява, потребителят кликва върху „Потвърди сега“, за да генерира две двойки двойки ключове, едната двойка е ключът на портфейла на Ethereum, а втората двойка е ключът на портфейла за самоличност. И двата чифта ключове се съхраняват на мобилния телефон на потребителя.

При удостоверяване потребителят представя публичния ключ на устройството. След това Orb първо извършва проверка на физическо лице, последвана от проверка за уникалност, тоест взема изображение на око, използва невронна мрежа за изчисляване на уникален подпис и го подписва с частен ключ. Подписаният код на функцията е единствената информация, която напуска устройството и се изпраща на бекенд сървъра за проверка (бекендът също ще бъде децентрализиран).

След това, когато потребителят използва World ID, доказателството с нулево знание се използва, за да докаже, че публичният ключ е включен в потребителската колекция. Това позволява на потребителите да използват това доказателство в различни екосистеми, не само в Ethereum, но и чрез мост към други вериги или използвани при влизане в мрежата, без да разкриват лична информация.

В допълнение, въз основа на тази концепция за „доказателство за физическо лице“, WorldID също е протокол за самоличност, позволяващ на разработчиците да прикачат други проверими идентификационни данни и т.н. Така че неговата функция не е само човешка проверка. Накратко, това е целият процес от сканирането на очите до мобилния телефон.

Bankless: Worldcoin не иска вашето име, дата на раждане или адрес по време на процеса на проверка, нали?

Алекс Блания: Не, единственият път, когато този проблем може да възникне, е когато използвате решение за депозит и теглене, защото в приложението, също и в WorldApp, има портфейл без попечителство и можете да теглите средства чрез депозит и теглене доставчик , те ще поискат името ви, но това не сме ние. В заключение, в системата WorldCoin не се изисква вашето име, дата на раждане, адрес или подобна информация.

Пресечната точка на Worldcoin и AI

Сам Алтман говори за Worldcoin: можем да видим комбинацията с ChatGPT след десет години

Bankless: Така че може да се каже, че Worldcoin предоставя публични адреси за хората, нали? И този адрес е получен по начин, който може да се провери от хората. Сам, вие сте един от съоснователите на WorldCoin и от гледна точка на OpenAI виждате, че наличието на списък с проверими човешки адреси би било много полезно в ерата на AI. Тогава защо се нуждаем от този вид адрес през следващото десетилетие или век?

Сам Алтман: Мисля, че в бъдеще ще има и други причини освен тези, които споменах сега. Мисля, че е много важно във време, когато AI се разработва като инструмент за хората, смятам, че ползите, които ще дойдат от тях, ще бъдат много, достъпът, управлението и така нататък ще принадлежат на истинските хора. Харесваме много предимства на решението WorldCoin. Както Алекс току-що обясни, въпреки че гледната точка на поверителността е различна от това, което хората си мислеха, мисля, че е много завладяваща. Също така смятам, че това е много справедлива система. Това може да е най-всеобхватната система, която можем да си представим.

Bankless: Алекс, виждал ли си други случаи на употреба в крипто пространството? Airdrops е друг, но тъй като нямаме доказателство за физически лица, разпространението на токени е омаловажено.

Алекс Блания: Първо започвам с криптовалутите и след това можем да разширим това малко. Пътувал съм в много различни страни и съм говорил с много потребители в Латинска Америка, Европа и Африка. Мисля, че има много финансови примитиви, които крипто пространството технически може да предложи, но в момента не са внедрени поради няколко различни причини. Една от причините е потребителското изживяване, но по-голямата причина е, че имате нужда от репутация, за да активирате тези функции. Идеята за кредитен скоринг, основно кредитен скоринг във веригата, така че да можете да вземете заеми с ниско обезпечение, мисля, че това е голяма концепция и се надяваме, че идва. Удостоверението на физическо лице е основата на самоличността. Това не е самоличност, различно е, защото идентичността означава, че съм уникален човек, това е името ми, това е датата ми на раждане или това е акаунтът ми в Github. Така че човешките доказателства са като основните градивни елементи, които карат всички тези неща да се случват.

Bankless: Сам, повечето хора те познават чрез OpenAI и ChatGPT. Какви конкретни пътища виждате за интегриране на OpenAI и WorldCoin?

Сам Алтман: Мисля, че е твърде рано да се говори за конкретика, но се надяваме, че ще се появи, докато наблюдаваме процеса през следващото десетилетие.

Bankless: Как се осъществява действителното разпространение на Worldcoin? Как стигна до хората? И как изглежда планът за разпределение? Как да получа WLD? колко мога да получа Какви са подробностите?

Алекс Блания: Има много подробности, за които не можем да говорим тук поради регулаторната несигурност в Съединените щати. Така че няма да навлизаме в подробности тук, но цялостната механика е доста проста. Изтегляте приложение, проверявате се с кълбо и в даден момент получавате сертификата си за физическо лице, след което получавате WLD всяка седмица. Цялата система е изградена върху такава основа, че може да се мащабира до милиарди хора. Това ще продължи през следващото десетилетие.

Bankless: Има ли стимул за ранните потребители на вашия Worldcoin ID?

Алекс Блания: Целият процес не е само за Worldcoin ID. При стартирането Worldcoin се състои от трите части, за които говорихме: Worldcoin, World ID и World Dapp. Worldcoin е протокол, предназначен да обхваща цялото човечество, нещо, което никога не сме виждали преди, защото никога преди не е имало гражданска съпротива. Какво ще бъде по-важно през следващите десет години? Token или World ID? Всичко това са неизвестни, тъй като никога не сме виждали токен, държан от 3 милиарда души.

Bankless: Проектът Worldcoin има много амбициозни компоненти. Има кълба, които са хардуерни компоненти, които сами по себе си са авангарден хардуер. Има граници на токени, които имат свой собствен механизъм за разпространение. Има мобилни приложения. Има и същинската работа по сканирането. И тогава не сме говорили за втория слой, изграден върху OP стека, тук има много движещи се части. И така, какво е да управляваш стартиращ бизнес, който трябва да бъде на изключително високо ниво в толкова много области?

Алекс Блания: Наистина беше диво пътуване. Защото мисля, че хората винаги забравят, че в началото наистина бяхме само четирима. И двамата току-що завършихме колеж, така че никога не сме работили никъде. Сега това е огромен екип от 180 души, разпръснати в различни области, работещи заедно за постигането на тази цел. Както казахте, имаме доста зрял хардуерен екип, протоколен екип, икономически екип и екип за изкуствен интелект. Тук има много неща, много движещи се части. Така че определено беше доста вълнуващо преживяване. И след това с течение на времето премина от фокусиране върху хардуера в първите дни до фокусиране върху продукта, а сега се фокусира върху операциите. Така че това ще бъде огромна работеща машина.

Сам Алтман: Беше страхотно да гледам как екипът на Worldcoin поема нови предизвикателства. Едно от любимите ми неща за стартиращи фирми е да гледам как хората научават колко много могат да направят и колко могат да направят. Особено за малки екипи. Не мога да си спомня от кого го чух за първи път, но има известна поговорка в стартиращите компании, че ако знаеш колко трудно ще бъде, никога няма да започнеш. Затова е важно да сте малко наивни в началото. Малки екипи от умни, мотивирани и сплотени хора могат да постигнат много повече, отколкото осъзнават. Но дори и така, екипът на Worldcoin със сигурност надмина очакванията.

Bankless: Сам, участваш ли повече ежедневно в проекта WorldCoin? Може би не е ежедневно участие, но къде са вашите допирни точки с WorldCoin?

Сам Алтман: От каквото и да има нужда Алекс, аз се опитвам да помогна. Но това изглежда като огромна разлика, ще се опитам да помогна, където мога.

Партньорство между WorldCoin и Optimism

Bankless: WorldCoin наскоро обяви, че ще издава токени в основната мрежа Optimism. Моля, обяснете подробно причините и значението на това решение.

Сам Алтман: Е, всъщност това, което обявихме миналата седмица е, че самият токен ще бъде издаден в основната мрежа на Optimism. Така че не обявихме втория слой на OP стека. Ние, разбира се, ще направим наш собствен Layer 2 в даден момент, но не и при стартирането, което ще дойде по-късно тази година. Защо да изберете оптимизъм? Всъщност те ни дадоха много обратна връзка за целия набор от технологии през последните няколко месеца. Само преди два месеца решихме, че трябва да засилим това и наистина да започнем да работим заедно. Разбира се, започва с миграцията, но е много повече от това. Ще си сътрудничим върху примитивите за идентичност, включително Base разбира се. Така че да, много неща ще се случат. Така че простата реализация е да поставите WorldCoin на Optimism. Това е началото.

Bankless: С други думи, WorldCoin ще използва веригата Optimism и за друга инфраструктура?

Алекс Блания: Да, инфраструктурата на WorldCoin също ще използва веригата Optimism. Така че WorldID е напълно самостоятелен, тъй като WorldID е по същество дърво на Merkle, което се намира в основната мрежа на Ethereum и потребителите могат да го докажат за включването му. Тогава това ще направи мост към различни екосистеми. Така че това не е само случаят с Ethereum. WLD ще бъде издаден в основната мрежа на OP, а след това по-късно тази година ще имаме собствен Layer 2.

Стратегията за разширяване на WorldCoin

Bankless: И така, колко ириса сте сканирали досега? Колко души получиха WorldCoin ID? Каква беше стратегията досега?

Сам Алтман: Разбира се. До момента (14 май) са 1,7 милиона. Всичко това е само началото за нас. Така че сега са 210 устройства. През повечето време има само около 50 устройства, главно защото трябва да повторим продукта. Мащабът има значение само след като всичко е стартирано. Така че остават само няколко седмици до старта, поради което говорим за това сега. Каква е стратегията? В ранните етапи на проекта въпросът беше, когато излезете публично с кълбо, колко души ще се запишат? Това наистина ли работи? Можете ли да генерирате достатъчно пропускателна способност с едно от тези устройства, за да достигнете практически до милиарди? Това е нашата първоначална дефиниция за съответствие на продуктовия пазар, какъв размер трябва да бъде. Така че създадохме прототип и аз тичах из цял Берлин, записвайки потребители с тези устройства. Все още си спомням по това време един от моите колеги, Сандро, той направи 70 регистрации на ден. С тези 70 ежедневни регистрации ние затворихме нашия кръг от Серия А по това време. Защото, ако вземете 70 регистрации на ден, умножете ги по седмица, тогава получавате тройно, искам да кажа, 300 до 500 регистрации на седмица по това време. Това означава, че десетки хиляди устройства са достатъчни за мащабиране до милиарди. Това е едно от нещата, които бяха много изненадващи по това време. Оттам нататък това е като ранно доказателство за концепцията за Фаза 1. След това във втория етап го глобализирахме. Имаме 15 устройства и се опитваме да ги внедрим по целия свят и на много различни пазари, за да видим дали има фундаментални пречки, за които не знаем. Така че отидохме от Тромсьо, Норвегия, където кондензаторите избухнаха, защото беше твърде студено, до Найроби, Кения, до Латинска Америка, всичко по време на COVID. Така че това беше доста мъчително пътуване. Имахме някои членове на екипа, които пътуваха през пет различни държави, преди най-накрая да стигнат до тази, в която наистина искахме да отидем заради COVID. Наскоро вече имаме O-Pacific, екип, който е по-специализиран в тази област. Фокусираме се върху четири пазара, Буенос Айрес в Аржентина, Лисабон в Португалия, Найроби в Кения и Бангалор и Делхи в Индия.Тези четири пазара, тъй като са перфектните стартови площадки за по-големи региони. Така че, ако искате да създавате продукти, това са четирите области, с които смятаме, че трябва да започнете. Така че на практика изпращаме продуктови екипи и на четирите тези места. Ходя при тях толкова често, колкото мога, и от там ще се разширим.

Bankless: Не можете да наемете всеки оператор на Orb, за да покриете цялото население на света, нали? И така, как разпространявате кълбото по света, така че операторите да могат да го използват? Наемате ли всеки оператор на Orb? Каква е стратегията тук?

Алекс Блания: Не, Worldcoin всъщност трябва да бъде децентрализиран протокол. Така че това не е стратегия. Начинът, по който работи е, че когато работите с Orb, получавате плащане от протокола за всяка регистрация. Освен това има много механизми за стимулиране.

Bankless: Orb сам по себе си е партньорска програма?

Алекс Блания: В известен смисъл да. Има много стимули зад това наистина да работи, но това е накъде отива. Тогава фондацията Worldcoin просто определя стандарта и тогава други хора ще могат да произвеждат свои собствени хардуерни устройства и да се свързват към протокола. Това е само първият етап от по-голям процес, който се очаква да отнеме 10 години, за да завърши децентрализацията. В крайна сметка всеки може да произвежда кълба и в крайна сметка всеки може да ги управлява. Протоколът основно плаща на хората.

Bankless: Интересно. Кълбото на практика се превръща в търговски продукт, който всеки желаещ да участва може да направи. Има и някакъв вид финансов стимул от протокола, който насърчава създателите на кълба да правят кълба. И така, какви са поуките, които трябва да се научат от обикновения опит на операторите на Orb? Какво е да управляваш тези хора, след като те не са действителни членове на компанията?

Сам Алтман: Сега имаме екип, който е работил в Airbnb, Uber и всички тези компании. Те носят много опит за това как да управляват тези децентрализирани модели. Има много проблеми около контрола на качеството и откриването на измами и т.н., които не е необходимо да обсъждаме в дълбочина. Но другото нещо е, дайте възможност на потребителя колкото е възможно повече, така че вложете възможно най-много функционалности в приложението, обучете потребителя колкото е възможно повече, преди да се регистрирате.

Bankless: Да. Не мисля, че човечеството някога е виждало толкова ковък проект. Алекс, според теб къде сме сега в пътната карта на WorldCoin? Колко работа остава да се свърши?

Алекс Блания: Сам каза, че напредъкът и професионализацията на WorldCoin са надхвърлили очакванията, така че може да сме малко по-напред в пътната карта. Все още сме в ранните дни на този голям проект и има още много работа за постигане на глобално покритие. Но досега постигнахме добър напредък, полагайки основите за това, което предстои. Ключът е да запазите инерцията и да продължите да повтаряте и мащабирате. Привлечете повече потребители и разработчици към екосистемата чрез изграждане на ценни продукти. Цялата децентрализация и механизъм за стимулиране също ще отнеме време за развитие. Така че има още много да се извърви, но перспективата е положителна. Поддържайки фокуса върху потребителите и оставайки гъвкави, можем да постигнем най-добрата визия.

Сам Олтман: Предстои ни растеж от три и половина порядъка. Все още не е много рано. Спомням си и пълното подигравка на проекта Worldcoin от страна на крипто индустрията, когато той дебютира. Мисля, че това е очакваният резултат, да речем, поставете ириса си в това кълбо и ще получите няколко жетона. Това е просто инстинктивна реакция и мисля, че е разбираемо. Но едно нещо, което забелязах, беше, че привлече таланти по начин, който не бях виждал в други проекти. Имаше много хора, всъщност ми се случи два пъти, аз съм в някаква социална ситуация, някаква социална ситуация и някой от компанията Worldcoin ще излезе с Orb. Хората в Worldcoin обичат тези сфери. Така че екипът на Worldcoin бавно продължи да изгражда, да итерира, да привлече някои таланти, да привлече някои строители, мислители и разработчици, които уважавах и които не бяха в екипа на Worldcoin преди.

Bankless: Така че не само проектът Worldcoin напредна в собствената си траектория, но и възприятията около Worldcoin също се промениха. Можете ли да говорите за това преживяване?

Алекс Блания: Ние всъщност не искахме да го обявим тогава. Имаше много гадно репортерско изтичане, с което трябваше да се справим. Така че си спомням много ясно, че бяхме супер малък екип. Загубих студентската си виза поради COVID-19. Бяхме блокирани в малък град в Германия, наречен Ерланген. Спомням си, че получих имейл от репортер на Bloomberg около 23 часа в петък вечер. Ако не отговорите, пише в имейла, ще докладваме. Тогава всичко се обърка. Всички казаха, че Сам Алтман ще стартира проекта. И така дузина момчета, блокирани в малко селце в Германия, опитвайки се да се справят с всичко това. Това е най-ранният етап. Но след това, както казахте, привлякохме невероятен талант, един от най-добрите екипи в пространството. Тогава започна да се получава ефект на маховика и хората извън компанията също се развълнуваха.

Bankless: Бяха невероятни няколко седмици поради огромното вълнение и внимание, които получаваме в момента. Какво мислиш, Сам?

Сам Алтман: Не беше толкова голям шок за мен, защото и преди съм имал подобни възходи и падения. Но нивото на лични атаки и омраза, които понесе този проект, е наистина високо. Спомням си един ден, когато не ми се гледаше твърде много Twitter, не мислех, че е здравословно, но един ден влязох и прекарах дълго време в превъртане на това, което казваха. Мислех си, че това наистина е много лична атака.

Bankless: Сам, случвало ли ти се е това с OpenAI?

Сам Алтман: Да, OpenAI има много ентусиазирани поддръжници и много ентусиазирани противници. Трябва да се научиш да живееш и с двете. Мисля, че без значение как обяснявате технологията и доказателствата за нулево знание в рамките на Orb, някои хора просто не могат да приемат аргумента за поверителност. Ако не им харесва, не е нужно да се регистрират. Мисля, че това е важен момент, който трябва да се подчертава през цялото време.

Bankless: Точно така. Говорих за това интервю в скорошен Bankless Weekly, като казах, че закусвах с момчетата от Worldcoin и на масата имаше украса Orb, което беше интересно. Някои хора казаха, уау, Bankless разговаря с хората от Worldcoin, това е шокиращо. Така че някои хора имат много крайни възгледи...

Алекс Блания: Да, както можете да си представите, водил съм много от тези разговори. Мисля, че в 99% от разговорите отговорът обикновено е, че другият човек всъщност не е прочел документацията или не се е опитал да разбере какво се е случило. Ако наистина обясните подробностите внимателно, обикновено можете да успокоите другия човек. По-големият проблем е, че всъщност не е необходимо да ни се доверявате и няма да е необходимо да ни се доверявате, защото много неща вече са с отворен код. Получаваме често подобни отзиви и мисля, че е напълно разбираемо, че все още не всичко е с отворен код. Очевидно ще придвижим това нещо напред възможно най-бързо. Но в действителност трябва да правим компромиси. Така че не ни вярвайте на думата. Погледнете документацията и вижте кода. Ако намерите нещо незадоволително, буквално, свържете се с нас и ние ще намерим начин да разрешим проблема.

Bankless: Ако това интервю накара хората да се заинтересуват от Worldcoin, от какво най-много се нуждае Worldcoin, за да стимулира развитието? От какво най-много се нуждаете, за да промените ситуацията?

Алекс Блания: По принцип наемаме служители във всяка област. Всичко от продукт до AI. В нашия случай това не е AGI, а периферна невронна мрежа за откриване на различни измамни атаки. Така че това изисква различен набор от умения, разбира се. Но всичко е за това. Ако сте добри в операциите, ако сте добри в технологиите, моля свържете се с нас.

Говорейки за AI

Bankless: Бихте ли казали накратко за позицията си в дебата за AI?

Сам Алтман: Първо, трябва да постигнем повече технологичен напредък. Начертахме пътна карта как смятаме да решим този проблем. Но е безспорно, че се нуждаем от нови техники извън LHF (фина настройка на езиковия модел). Не разбирам защо някои хора казват, че след като имаме LHF, проблемът с настройката е решен. Абсолютно не е така и искам да го направя много, много ясно. Така че има още много работа за вършене в тази област.

Второ, мисля, че след като сме технологично способни да настройваме суперинтелекта, имаме нужда от сложен набор от международни регулаторни споразумения, сътрудничество между водещи групи. Това ще изисква много сложна поредица от преговори и споразумения, за които сега полагаме основите.

Трето, как да ограничим злоупотребата с изкуствен интелект. Злоупотребата с AI от човека ще причини големи щети или щети на обществото. Така че трябва да обсъдим как ще бъдат формулирани тези ограничения.

Bankless: Страхотно, Сам и Алекс, много ви благодарим, че се присъединихте към нас днес.

Оригинален линк

Публикацията: "Интервю с Worldcoin Lianchuang: Можем да видим комбинацията с ChatGPT в рамките на десет години" се появи първо в Крипто Новини Бг

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: KriptoNovini.Bg

Топ крипто новини

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Доклад за XRP мон...
Доклад за XRP монети: Основни акценти и анализ

Доклад на Ripple (XRP). Ripple публикува първия си тримесечен отчет за годината, подчертавайки значителни развития за XRP и XRP Ledger (XRPL)...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!