Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Как Blockchain трансформира набирането на средства за стартиращи фирми и предприемачи

Светът на рисковия капитал отдавна е известен с традиционния си подход към финансирането и инвестирането в стартиращи фирми. Въпреки това, появата на блокчейн технологията може потенциално да наруши тази индустрия и да революционизира начина, по който работи рисковият капитал.

Един важен аспект от това прекъсване е токенизирането на активи. Blockchain позволява създаването на цифрови токени, представляващи собственост върху активи или компании.

Тази токенизация позволява частична собственост и ликвидност на традиционно неликвидни активи, като недвижими имоти или стартиращи компании на ранен етап. Той разширява възможностите за инвестиране, позволявайки на по-широк кръг инвеститори да участват в начинания, като притежават токени, дори с малки количества капитал.

Друг ключов аспект е използването на интелигентни договори. Тези самоизпълняващи се договори с предварително дефинирани правила и условия са кодирани в блокчейна. Интелигентните договори могат да премахнат необходимостта от посредници, намалявайки разходите и повишавайки ефективността.

Инвеститорите и предприемачите могат да създават и изпълняват инвестиционни споразумения директно в блокчейна, рационализирайки инвестиционния процес и насърчавайки доверието на участниците.

Чрез елиминирането на посредниците блокчейн демократизира достъпа до финансиране, като дава възможност на предприемачите в световен мащаб и привлича инвестиции от по-широк кръг инвеститори.

Глобалната достъпност на блокчейн технологията надхвърля географските граници, свързвайки инвеститори и предприемачи по целия свят. Стартиращите компании и инвеститорите в развиващите се пазари, където традиционният рисков капитал може да е ограничен, сега имат по-големи възможности.

Базираните на блокчейн платформи също улесняват създаването на вторични пазари, позволявайки на инвеститорите да търгуват своите токени, представляващи собственост в предприятия.

Alex Strześniewski, основател и главен изпълнителен директор на AngelBlock – децентрализирана платформа за набиране на средства – каза за Cointelegraph, „С набирането на средства, базирано на блокчейн, токените, представляващи капитал или дълг, могат да се търгуват на вторични пазари, което позволява на инвеститорите да излязат от инвестицията си по всяко време.“ Той добави:

„Това повишава привлекателността на инвестициите в рисков капитал чрез осигуряване на ликвидност и намаляване на риска, свързан с дългосрочните инвестиции.“

Вторичните пазари осигуряват ликвидност на инвеститори на ранен етап, които традиционно трябваше да чакат събития за напускане, като придобивания или първични публични предлагания (IPO), за да реализират възвращаемостта на своите инвестиции. Възможността за търговия с токени на вторичен пазар повишава цялостната привлекателност на инвестициите в рисков капитал.

Рачид Аджая, основател и главен изпълнителен директор на платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) AllianceBlock, каза за Cointelegraph, „Традиционните инвестиции в рисков капитал включват по-високо ниво на риск и по-дълги периоди на блокиране на инвестициите, което ги прави по-малко привлекателни за някои инвеститори. Вторичните пазари позволяват на инвеститорите да имат възможност да излязат от позициите си по-рано, ако желаят, смекчавайки някои от традиционните рискове.

Списание: „Елегантен и задник“: първото впечатление на Джеймсън Лоп за Биткойн

Ajaja продължи, като каза: „Инвеститорите са по-склонни да се интересуват от участие в процеса на набиране на средства, когато има възможност да търгуват своите токени на вторични пазари. Този фактор на ликвидност създава по-активна и динамична инвестиционна екосистема, привличайки по-широк кръг от инвеститори, което може да повлияе положително на стойността и полезността на проекта.“

Платформи за набиране на средства, базирани на блокчейн

Базираните на блокчейн платформи за набиране на средства са децентрализирани платформи, които позволяват на потребителите да инвестират директно в проекти. Процесът обикновено работи, като инвеститорите депозират токени в интелигентен договор, който ще изпрати родния токен на проекта до всеки участващ портфейл.

Например, ако Project A продава токени на Project A (PAT) за USD Coin (USDC) в съотношение 3:1, инвеститорът ще получи 3 PAT токена в портфейла си, ако депозира 1 USDC.

Въпреки че тези платформи работят по децентрализиран начин, някои платформи все пак може да изискват от потребителите да потвърдят своята самоличност, за да се придържат към регулаторните изисквания и да защитят интересите на инвеститорите.

Как блокчейн трансформира набирането на средства за стартиращи фирми и предприемачи

Този процес на проверка смекчава измамните дейности и укрепва цялостната достоверност на платформата.

Някои платформи също предприемат допълнителни мерки за подобряване на сигурността и доверието за потребителите. Например, платформата за набиране на средства без попечителство AngelBlock има стратегия за възнаграждение, базирана на етапи, с вградени мерки за управление. Инвестициите се основават на това дали инвеститорите вярват, че даден стартъп е постигнал набор от предварително определени цели.

Когато тези изисквания бъдат изпълнени, средствата ще бъдат отпуснати. Управлението на платформата става по-демократично чрез тази техника, която насърчава участието на потребителите.

Протоколът използва метод за придобиване във веригата и разпределение на токени, за да гарантира, че токените не се предават случайно на неправилни адреси.

Използването на децентрализирани платформи за набиране на средства може да насърчи чувството за общност и колективна цел, като позволи директно взаимодействие между собствениците на проекта и неговите поддръжници.

Няколко блокчейн платформи за набиране на средства интегрират структури за управление и механизми за гласуване. Притежателите на токени могат да участват в процедури за вземане на решения чрез гласуване, като по този начин упражняват влияние върху решения, свързани с проекта, като разпределение на средства, посока на проекта или значителни промени в управлението.

Прилагането на децентрализирани процеси на вземане на решения овластява общността и насърчава съгласуването на интересите между заинтересованите страни.

Strześniewski каза пред Cointelegraph, „Интегрирането на управленски структури и механизми за гласуване в блокчейн платформи за набиране на средства носи ново ниво на участие на общността и прозрачност в процеса. Той дава възможност на общността, като дава глас на притежателите на токени в ключови процеси за вземане на решения, като етапи на развитие на проекти и разпределение на бюджета.“

Strześniewski продължи: „Това изравнява интересите на заинтересованите страни, тъй като всеки има думата за посоката и успеха на проекта, създавайки взаимноизгодна среда, в която успехът на проекта директно се превръща в успех на неговите инвеститори.“

Демократизиране на набирането на средства в сектора Web3

Демократизирането на набирането на средства в сектора Web3 има огромно значение по различни причини. Първо, насърчава приобщаването и достъпа, като предоставя възможности за инвестиции на лица и общности, които преди това са били изключени от традиционните канали за финансиране.

Тази демократизация премахва бариерите, насърчава многообразието и иновациите, като дава възможност на по-широк набор от проекти да получават финансова подкрепа.

Освен това демократизираното набиране на средства дава възможност на предприемачите, като им предоставя по-голям контрол върху техните усилия за набиране на средства. Вместо да разчитат единствено на традиционни фирми за рисков капитал или ангелски инвеститори, предприемачите могат директно да се ангажират с глобална мрежа от поддръжници, които са истински заинтересовани от техните проекти.

Тази промяна в динамиката на властта позволява на предприемачите да запазят собствеността и независимостта, като същевременно привеждат своите цели и ценности в съответствие с интересите на своята общност от поддръжници.

Скорошно: Технологията на блокчейн позволява на източноафриканските фермери да продават в световен мащаб

Ajaja от AllianceBlock каза: „Включването на по-широка общност в процеса на набиране на средства има множество предимства. Първо, той служи като форма на валидиране. Ако голям брой различни инвеститори проявят интерес към даден проект, това е силна индикация за неговия потенциал.“

Изпълнителният директор продължи: „Това също допринася за ангажираността на общността, тъй като е по-вероятно инвеститорите да популяризират проект, в който са инвестирали, създавайки мрежов ефект, който може значително да повиши видимостта и обхвата на проекта.“

„По този начин процесът на набиране на средства се превръща в съвместно усилие между проекта и неговата общност, което води до взаимен растеж и успех.“

Публикацията на Георги Минев: "Как Blockchain трансформира набирането на средства за стартиращи фирми и предприемачи" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Минев

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Предстоящото реше...
Предстоящото решение на SEC относно Ethereum ETF: потенциално забавяне и въздействие върху инвеститорите

Предстоящо решение на SEC относно Ethereum ETF Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е готова да вземе основно решение относно...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!