Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Как да не попаднете в пазарна манипулация когато търгувате на борсата

Как да не попаднете в...
Как да не попаднете в пазарна манипулация когато търгувате на борсата

Финансовите пазари дават възможност да печелите значителни суми пари, но ако не сте наясно с основните принципи на пазара, можете също да претърпите значителни загуби.

Един от основните принципи е, че пазарът не винаги е справедлив и често е ирационален. Тъй като е създаден от хора и хората търгуват с него, емоциите играят важна роля. Големите играчи и маркетмейкърите са наясно с това и използват различни методи, за да предизвикат правилните емоции у участниците на пазара и да ги използват в своя полза за печалба. Това явление се нарича манипулация.

Пазарът на криптовалути е особено податлив на манипулации поради ниската си капитализация и ликвидност, което е една от причините за високата му волатилност. Следователно, за да печелите успешно пари от криптовалути, трябва да се научите как да разпознавате манипулативни действия и да им се противопоставяте.

Основни видове пазарни манипулации

Пазарните манипулации са нечестни действия, извършвани на пазара с цел изкуствено изкривяване на цените на активите с цел печалба. Такива манипулации могат да включват разпространение на невярна информация, масови продажби или покупки на активи, за да се създаде илюзията за търсене или предлагане.

На пазарите на криптовалута особено често и ефективно се използват четири инструмента за манипулиране на пазара:

1. Wash Trading ("wash търговия"): Този метод на търговия включва продажба и покупка на конкретен актив от един и същ голям притежател, за да се създаде илюзията за активност и да се привлече вниманието на инвеститорите на дребно. Същността на този подход е проста: продайте актива, създавайки червена свещ на графиката, и след това го купете отново, за да създадете зелена свещ. Това ви позволява да създадете илюзията за активна търговия и търсене. Wash търговията се използва по две основни причини: първо, за да се създаде вид на активност или търсене на определена валута или търговска двойка, и второ, за изкуствено увеличаване на обемите на търговия, за да се плати на борсата, като се прикрие с комисионна.

Разбирането на тези видове манипулации позволява на търговците и инвеститорите да бъдат по-наясно и предпазливи на пазара, както и да предотвратят възможни финансови загуби.

2. Pump&Dump: е разпространение на информация от pumpers (лица, занимаващи се с манипулиране на пазара), която създава илюзията за обещаващ актив и стимулира търсенето за него, в резултат на което цената му рязко се повишава. Когато цената достигне желаното ниво, помпачите продават предварително закупените активи, разтоварвайки ги на "алчни" инвеститори.

Основните методи за Pump&Dump провокация:

• Създаване на шум: публикуване на изявления като „Това е следващият Биткойн“, „Убиец на Ethereum“ и други високопоставени изявления, които вдъхват оптимизъм сред инвеститорите. Въпреки това, в повечето случаи подобни твърдения са по-често спекулации и се представят като червени знамена, а не като причини за покупка.

• Скок на цените: ако малко известен токен се повиши рязко и бързо за кратък период от време, това трябва да е причина за повишено внимание. Параболичният растеж може да е просто примамка за инвеститорите на дребно.

• Новинарски цикли: Положителните новини съвпадат с големи покупки от китове, което създава впечатлението за интелигентни пари, успешна търговия, базирана на събития и вътрешни лица на китове, което от своя страна насърчава инвеститорите на дребно да купуват, имитиращи китове.

3. Bear run: е манипулация, при която големи играчи отварят къси позиции (предвидят спад в цената) и разпространяват негативни новини за даден актив (FUD - Fear, Uncertainty, Doubt), което допринася за паника сред инвеститорите и ги принуждава да затворят своите дългосрочни позиции, което от своя страна усилва спада на цените. Така инвеститорите на дребно се превръщат в "гориво" за къси позиции.

Как да търгувате с чук свещник: Разгадаване на тайните на свещника с чук

За да се противопоставите на мечите набези, е важно да диверсифицирате източниците си на информация, да можете да правите разлика между легитимни негативни новини от FUD и да сте наясно с текущите пазарни събития.

4. Спуфингът е метод за пазарна манипулация, базиран на пускането на фалшиви поръчки, които по-късно се анулират, преди реално да бъдат изпълнени. Такива фалшиви поръчки създават илюзията за голям интерес към определени активи и могат да повлияят на решенията на търговците и инвеститорите.

За много търговци броят на поръчките за покупка и продажба е важен индикатор за пазарната тенденция. Манипулаторите използват това знание, за да поставят големи фалшиви поръчки за покупка или продажба, които създават илюзията за силно търсене или предлагане на определен актив. Това може да накара други търговци да вземат бързи решения въз основа на тези фалшиви поръчки, което в крайна сметка може да бъде от полза за манипулатора. Въпреки това, когато пазарните условия се променят и цените се доближават до фалшиви поръчки, манипулаторите ги отменят, избягвайки действителното им изпълнение. По този начин фалшифицирането на поръчки допринася за създаването на илюзия и може да повлияе на поведението на други участници на пазара. Предупреждение за спойлер: Тази практика е незаконна и подлежи на съответните закони за манипулиране на пазара.

Как да се противопоставим на манипулаторите на пазара?

Въпреки че съществуването на манипулатори може да изглежда обезсърчително за инвеститорите на дребно, окуражаващо е да видим, че не е необходимо директно да се борим и да изкореняваме манипулаторите, за да спечелим. По-важно е да се научите как да се защитавате на вашето ниво. За да направите това, трябва да се придържате към следните правила:

Проверка на информация: използвайте няколко независими източника за получаване и проверка на информация. Гледайте цените на различни платформи като TradingView, Coingecko и Coinmarketcap, а за новини се свържете с известни публикации, телеграм канали и Twitter акаунти. Проверете всяка новина, която може да повлияе на вашите инвестиционни решения.

DYOR (Do Your Own Research): внимателно проучете активите, в които планирате да инвестирате и следете новините, свързани с тях. Задълбоченият самоанализ ще помогне за изграждане на доверие в избраните активи и ще филтрира негативната информация (FUD). Използвайте новините в съответствие с предишното правило, за да вземате информирани решения.

Диверсификация на портфейла: Диверсифицирайте портфолиото си със стабилни монети или силни активи, за да намалите въздействието на манипулирането на цените върху по-слабите монети. Въпреки това, не претоварвайте портфолиото си с излишни активи, за да избегнете размиването на капитала и вниманието.

Бъдете рационални: основната цел на манипулаторите е да провокират емоционални реакции. Така че запазете хладен и здрав скептицизъм. Новините и слуховете, насочени към емоционално, а не към рационално възприемане, трябва да се разглеждат с повишено внимание.

Използвайте DCA (Dollar-Cost Averaging) стратегия: манипулирането на пазара е насочено към спекуланти и краткосрочни инвеститори. Прилагането на DCA стратегията за дълъг период от време ще помогне за създаването на оптимална входна цена за силни активи и ще устои на манипулациите.

Работете върху стратегия: разработете ясна стратегия за вземане на решения, определете входни и изходни точки, вземете предвид краткосрочните и дългосрочните хоризонти, фундаменталния анализ и вярата в избрания актив. Вземете решения според вашата стратегия.

Следването на тези прости защити ще намали влиянието на манипулаторите върху вашите инвестиционни решения и ще направи емоционалните провокации по-малко ефективни.

Заключения

Основната цел на участниците във финансовите пазари, включително криптовалутите, е генерирането на доходи. Различните играчи обаче предприемат различни подходи за постигане на тази цел. Някои успяват честно чрез проучване, учене от грешките и разработване на дългосрочни стратегии, докато други умишлено мамят инвеститорите чрез манипулиране на цените и реализиране на лесни и бързи печалби.

За да съществувате успешно в сферата на криптовалутите, е важно да можете да устоите на манипулации и да разчитате на проверена информация и задълбочен анализ при вземането на решения. Основният защитен инструмент на инвеститора на дребно е добре дефинираната стратегия и способността да се придържате към нея. Тези спасителни линии ще ви помогнат да избегнете гмуркане в море от фалшиви новини (FUD) и ирационално ценово действие на пазара на криптовалута.

Със здрав разум, анализ и внимателна подготовка всеки инвеститор може да увеличи шансовете си за успешно инвестиране в криптовалути и постигане на финансовите си цели.

Публикацията на Милчо Атанасов: "Как да не попаднете в пазарна манипулация когато търгувате на борсата" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Милчо Атанасов

Топ крипто новини

Cardano (ADA) оча...
Cardano (ADA) очаква пробив на фона на промяна в поведението на инвеститорите

Cardano (ADA) е готов за пробив, тъй като поведението на инвеститорите се променя: Анализ Цената на Cardano е готова за потенциален пробив,...

Биткойн отхвърлен...
Биткойн отхвърлен при MA50: сигнализира ли за по-нататъшен низходящ тренд?

Биткойн е изправен пред ново отхвърляне при MA50: Предстои ли още низходящ тренд? Биткойн (BTCUSD) претърпя ново отхвърляне при 1D MA50 (синя...

Shiba Inu (SHIB) ...
Shiba Inu (SHIB) е изправен пред мечи натиск

Shiba Inu (SHIB) е изправен пред мечи натиск сред пазарните колебания Във вихъра на пазарната активност Shiba Inu (SHIB) и няколко други...

Анализ на BNB, So...
Анализ на BNB, Solana и Ripple: потенциални сценарии

Анализиране на BNB, Solana и Ripple в текущата пазарна среда Пазарът на криптовалути продължава да проявява нестабилност, разочаровайки...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!