Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Какво е токеномика? Основите на анализа на криптовалутите

През последните няколко години терминът „токеномика“ се превърна в обичаен начин да се говори за това как да се оценяват крипто активите. Този термин се отнася до икономическите свойства на даден актив, начина, по който работи, и всякакви психологически или поведенчески фактори, които биха могли да променят стойността му в бъдеще.

Добре обмислената токеномика прави много по-вероятно даден проект да успее. Това е така, защото екипът е обмислил много как ще насърчи хората да купуват и държат своите токени.

Ако токеномиката на даден проект е лоша, хората ще продадат своите токени веднага щом видят, че идват проблеми.

Ако мислите дали да закупите или не крипто актив, една от най-добрите първи стъпки, които можете да предприемете, е да научите за токеномиката. Това ще ви помогне да направите правилния избор.

Токеномиката е свързана изцяло с търсенето и предлагането

Както в традиционната икономика, търсенето и предлагането са най-важните фактори. Трябва да знаем как се вписват в полето на токеномиката. Това ще ви даде добра представа колко много хората искат жетон или монета.

Емисия, инфлация и разпределение на предлагането

Нека започнем с изречение, защото е малко по-просто. Най-важното: нещо, което трябва да разберете е:

„Само въз основа на предлагането, мога ли да очаквам стойността на този токен да остане същата или да се покачи? Или е твърде скъпо?

Ако има по-малко токени, цените им ще се покачат. Това се нарича дефлация. Ако има много токени на пазара, цената им ще падне. Това се нарича инфлация. Когато разглеждате предложение, не е нужно да мислите за неща като колко полезен е токенът или дали собствениците му ще направят пари от него. Вие наистина просто гледате офертата и как ще се промени с времето.

Тук трябва да се запитате следното:

Колко от тези токени вече са направени? Колко ще бъдат раздадени всички заедно? Колко бързо ще има нови?

Общият брой Биткойни ще бъде 21 000 000 в крайна сметка и това число не се е променило. На всеки четири години броят на направените монети намалява наполовина. Това се нарича „халвинг“. В същото време вече са добити 19 000 000 монети. Така че само 2 000 000 Биткойни ще бъдат добавени към пазара през следващите 120 години.

Това означава, че 90,5% от предлагането вече е в обращение и след 100 години ще има само 9,5% повече Биткойни. Това означава, че инфлационният натиск няма да е достатъчно силен, за да направи монетата по-малко ценна.

Какво става с Ethereum?

Можете да имате толкова монети, колкото искате. Но когато Ethereum премина от PoW към PoS, монетата загуби стойност. От друга страна, това може да накара ETH да расте по-бързо.

Dogecoin също няма ограничение за това колко могат да бъдат направени. Инфлацията му е 5% годишно. Така че можем да кажем, че инфлационната токеномика ще навреди на стойността на Doge повече от Bitcoin или Ethereum.

В предложението е важно да се мисли и как ще се разпределят парите. Важно е да имате предвид следните факти:

Колко скоро ще бъдат раздадени токените, ако много инвеститори имат много от тях?

Повечето от токените на протокола дадени ли са на общността?

Колко справедливо според вас е разделянето? Ако група инвеститори има 25% от монетите и те ще бъдат пуснати след месец, трябва да помислите два пъти, преди да купите.

Като пример, нека разгледаме няколко DeFi токена. Един от първите DeFi протоколи, Yearn, винаги има 36 666 YFI. Тъй като не се правят нови пари и няма инфлация, не трябва да очаквате стойността на 1 YFI да спадне поради инфлационен натиск.

Протоколът Olympus, от друга страна, дава огромен брой нови OHM токени всеки ден, което води до луда сума на инфлация. Така че на теория не е добра идея да държите OHM. Но трябва да вземете предвид не само предложението.

Това бяха основните неща, които хората мислеха за плана. Нека поговорим за търсенето сега, където нещата започват да стават интересни.

ROI, мемове и теория на игрите: Какво искат хората

Нека се запознаем с техническия анализ: Основите на прогнозирането на движението на цените на криптовалутите!"

Можете да излезете на двора, да счупите няколко камъни и след това да кажете: „Това са единствените камъни, които някога ще счупя и продам.“ Винаги имам 10 камъка с мен. И нулева инфлация. Това означава ли, че камъните струват милиони долари?

Не, защото никой не се интересува от моите счупени камъни.

На това ниво няма разлика между моите камъни и Биткойните. Наличието на фиксирана сума не прави нещо ценно само по себе си. Хората трябва да мислят, че активът струва нещо и ще струва нещо в бъдеще.

Помислете за възвръщаемостта на инвестициите (ROI), мемовете и теорията на игрите, ако искате да знаете дали даден токен ще бъде търсен в бъдеще. ROI е най-лесният, така че нека започнем от там.

ROI (възвръщаемост на инвестициите) (възвръщаемост на инвестициите)

В този случай възвръщаемостта на инвестициите не е колко смятате, че ще се повиши цената на даден актив. Това е колко приходи или паричен поток можете да получите от притежаването на токен.

Ако имате Ether, например, можете да го изложите на риск в договор за доказателство за залог. В замяна ще получите около 5% от заключената сума като награда.

Някои токени ви позволяват да правите пари не от самите токени, а от протокола, който представляват. Ако имате SUSHI, можете да заложите на тях, за да получите дял от това, което прави протоколът Sushi.

„Пребазиране“ е друг начин за изчисляване на ROI. В крайна сметка блокираме токена в протокола и получаваме част от протокола. Така че, дори ако пазарната цена на токена падне под това, което е струвало закупуването на първо място, увеличаването на баланса на залагането може да направи вашите цифрови активи по-ценни. Например Olympus работи с този план. Тъй като можете да запазите дела от протокола, който притежавате, високото ниво на инфлация не винаги е лош знак.

ROI е много важно нещо, за което трябва да помислите. В крайна сметка е по-трудно да се повярва в токен, ако няма естествена възвръщаемост на инвестицията или паричен поток. Трябва да сте сигурни, че другите хора смятат, че вашият бизнес ще бъде печеливш и че има достатъчно от тях, за да поддържат растежа.

Или трябва да вярвате на това, което казват мемовете

Хората може също да искат токен само защото смятат, че други хора го искат или ще го искат в бъдеще.

Можете да го наречете вяра, вяра или меми, но независимо как го наричате, нещото, което кара хората да мислят, че стойността на нещо ще се повиши в бъдеще, винаги ще бъде важен фактор.

И как да го съдим? Мемовете са единственото нещо в токеномиката, което не може да бъде измерено. Трябва да си част от общността и да го усетиш тук.

Какво е настроението в техния Discord? Колко често проверяват Twitter? Самоличността на хората включва ли този токен или протокол? От колко време хората участват в общността?

Силна сила зад търсенето често е вярата, че нещо ще струва повече в бъдеще. Биткойнът няма паричен поток, няма награди за залагане и няма друга стойност. Хората просто си мислят, че Биткойн ще се превърне в дългосрочен запас от стойност като златото. Или вярвания за хиперБиткойнизация, които са още по-грандиозни. Но в крайна сметка всичко това са само идеи.

Така че, заедно с чистия анализ, не пренебрегвайте чувствата и вярата си. Повярвайте ми, един токен може да стигне далеч, ако има вяра, умни мемета и последователи в култ.

Има трета част към това, която комбинира части от мемове и ROI. Нека го наречем Теория на игрите.

Изучаването на игрите се нарича „теория на игрите“.

Теорията на игрите ви моли да помислите кои други части от токеномиката карат хората да искат жетон повече. Това е една от най-сложните части на токеномиката и ще бъде основният фокус на следващата версия на тази публикация.

Но има популярна идея за това как работят игрите с токени. Основната му цел е да блокира. Протоколът ви дава причина да поставите вашите токени в договор.

Резултати

Това трябва да ви даде добро начало, ако искате да оцените нов проект. Ако прочетете документацията или бялата книга, трябва да имате добра представа колко токени са налични и какво ще стимулира търсенето им.

Не е нужно да продължавате да се питате: „Ще се покачи ли токенът спрямо долара?“ По-добре да попитате: „Ще струва ли повече от Bitcoin, Ethereum или Sol?“ (или каквото сложите там).

Крипто активите са много сходни и се движат по същия начин. Така че, ако държите нещо различно от големи базови монети, трябва да го направите, защото смятате, че неговата токеномика и полезност ще струват повече от основните валути, върху които е изграден.

В следващата част от тази поредица за токеномиката ще научите повече за различните начини, по които протоколите използват теорията на игрите за увеличаване на търсенето.

Публикацията на Наталия Иванова: "Какво е токеномика? Основите на анализа на криптовалутите" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Наталия Иванова

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Предстоящото реше...
Предстоящото решение на SEC относно Ethereum ETF: потенциално забавяне и въздействие върху инвеститорите

Предстоящо решение на SEC относно Ethereum ETF Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е готова да вземе основно решение относно...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!