Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Пълно обяснение на икономическия модел на DeFi: Вижте четири модела на стимули от Value Flow

Оригинален източник: DODO Research

I. Съвместимост на стимулите в икономиката на токените

Децентрализираните P2P системи, базирани на криптография, не бяха новост през 2009 г., когато се появи Биткойн.

Може би сте чували за протокола BitTorrent, известен като BitTorrent, който е базиран на P2P протокол за споделяне на файлове, използван главно за разпространение на големи количества данни до потребителите в Интернет. Използваше някаква форма на икономически стимули, например по-бързо изтегляне за „семена“ (потребители, които качиха пълни файлове), но тази ранна децентрализирана система, стартирана през 2001 г., все още нямаше стабилен дизайн на икономически стимули.

Липсата на икономически стимули задуши тези ранни P2P системи, затруднявайки просперитета им с течение на времето.

(Случайно през 2019 г. разработчиците на протокола BitTorrent стартираха BitTorrent Token (BTT), който по-късно беше придобит от TRON. Те избраха да използват криптовалути, за да осигурят икономически стимули за подобряване на производителността и взаимодействието на протокола BitTorrent. Например потребителите можете да харчите BTT, за да увеличите собствената си скорост на изтегляне, или да печелите BTT чрез споделяне на файлове.)

Когато Сатоши Накамото създаде Биткойн през 2009 г., той добави икономически стимули към P2P системата.

От DigiCash до Bit Gold, проблемът с византийските генерали не е напълно разрешен в множество експерименти за създаване на децентрализирана система за цифрови пари. Въпреки това, Сатоши Накамото внедри механизъм за консенсус Proof-of-Work + икономически стимули за решаване на този привидно неразрешим проблем, тоест как да се постигне консенсус между възлите. Биткойн не само осигурява запас от стойност за хората, които искат да заменят съществуващата финансова система; той също така предоставя нов, универсален метод за проектиране и разработка, използвайки комбинацията от криптовалута и стимули, които в крайна сметка формират настоящата финансова система. и динамична P2P платежна мрежа.

От „Ерата на Галилео“ на Сатоши Накамото криптоикономиката еволюира до „Ерата на Айнщайн“ на Виталик.

По-експресивен скриптов език носи реализацията на сложни типове транзакции и води до раждането на по-обща децентрализирана изчислителна платформа.След като Ethereum премина към Proof-of-Stake (PoS), участниците, притежаващи токени, ще станат валидатори на мрежата и ще печелят повече токени по този начин. Като оставим споровете настрана, това наистина е „по-всеобхватен метод за разпространение на токени“ в сравнение с текущия метод за добив на ASIC на Bitcoin.

Проектирането на икономически модел на токени (Tokenomics) всъщност е проектиране на „съвместим със стимулите“ механизъм за игра. - Ханк, BuilderDAO

Съвместимостта на стимулите (Incentive Compatibility) е важна концепция в теорията на игрите, която за първи път беше предложена от икономиста Роджър Майерсън в неговата класическа книга „Основи на теорията на игрите: стимули и сътрудничество“ (The Theory of Cooperative Games). Публикувана през 1991 г., книгата се превърна в един от водещите справочници в областта на теорията на игрите. В книгата Майерсън разработва концепцията за съвместимост на стимулите и нейното значение в теорията на игрите.

Неговото академично определение може да се разбира като: механизъм или дизайн на правила, в които участниците действат според истинските си интереси и предпочитания, без да прибягват до измама, измама или нечестни действия в преследване на по-добри резултати. Този вид структура на играта може да позволи на индивидите да увеличат максимално своите лични интереси и в същото време да увеличат максимално своите колективни ползи. Например, в дизайна на Биткойн, когато очакваният доход > входните разходи, копачите ще продължат да инвестират в изчислителна мощност, за да поддържат мрежата, а потребителите могат да продължат да извършват сигурни транзакции в регистъра на Биткойн – тази машина за доверие сега съхранява повече от 40 милиарда щатски долара долара на стойност и всеки ден обработени транзакции на стойност над 600 милиона долара.

Поставянето му в Tokenomics, използването на стимули и правила на Token за насочване на поведението на множество участници, постигане на по-добра съвместимост на стимулите в дизайна и разширяване на мащаба и горната граница на децентрализираната структура или икономически ползи, които могат да бъдат реализирани, е вечно предложение.

Токеномиката играе решаваща роля за успеха или провала на проект за криптовалута. И как да се проектират стимули за постигане на съвместимост на стимулите, играе решаваща роля за успеха или провала на Tokenomics.

Това е подобно на паричната политика и фискалната политика за националните правителства.

Когато протоколът действа като държава, той трябва да зададе парична политика, като процент на емитиране на токени (процент на инфлация), и да реши при какви условия ще се секат нови токени. Това изисква фискалната политика да регулира данъчното облагане и държавните разходи, често под формата на такси за транзакции и финансиране от хазната.

Това е сложно. Проектирането на модел, който съвместява човечеството и икономиката, е невероятно трудно, както показаха миналите хилядолетия на икономически експерименти и изграждане на управление на човечеството. Има грешки, войни и дори регресии. Крипто, който е на по-малко от две десетилетия, също трябва да създаде по-добър модел в тези итерации на принципа проба-грешка (като събитието Terra), за да приветства една дългосрочна успешна и устойчива екосистема. И това очевидно е един вид нулиране на мисленето, от което пазарът се нуждае повече в дългата зима на криптиране.

II Различни класификации, цели и проекти на икономически модели

Когато проектираме икономически модел, трябва да сме наясно за какво е предназначен токенът. Публичните вериги, DeFi (децентрализирани финанси), GameFi (игрифицирани финанси) и NFT (нехомогенни токени) са различни типове проекти в областта на блокчейн и имат някои разлики в проектирането на икономически модели.

Дизайнът на токените на публичната верига прилича повече на макроикономиката, докато други са по-близо до микроикономиката; първите трябва да се съсредоточат върху цялостния динамичен баланс на търсенето и предлагането в рамките на цялата система и между екологията, докато вторите се фокусират върху връзката между търсенето и предлагането между продукти и потребители/пазари.

Различните видове проекти имат напълно различни цели на проектиране и основни точки на дизайна на техните икономически модели. в частност:

1. Икономически модел на публичната верига: Различните механизми за консенсус определят различните икономически модели на публичната верига. Но същото нещо е, че целта на дизайна на неговия икономически модел е да осигури стабилност, сигурност и устойчивост на публичната верига. Следователно, ядрото е да се използват токени за мотивиране на верификаторите, привличане на достатъчно възли за участие и поддържане на мрежата. Това обикновено включва емитиране на криптовалути, механизми за стимулиране и възнаграждения и управление за поддържане на продължаващата стабилност на икономическата система.

2. Икономически модел на DeFi: Токеномиката произхожда от публичната верига, но е разработена и узряла в проекта DeFi, който ще бъде анализиран по-късно. Икономическият модел на проект DeFi обикновено включва кредитиране, осигуряване на ликвидност, търговия и управление на активи. Целта на дизайна на икономическия модел е да насърчи потребителите да предоставят ликвидност, да участват в кредитни и търговски дейности и да предоставят на участниците съответните лихви, награди и предимства. В икономическия модел на DeFi дизайнът на стимулиращия слой е в основата, като например как да се насочват притежателите на токени да държат токени, вместо да ги продават, как да се координира разпределението на ползите между LP и притежателите на токени за управление и т.н.

3. Икономически модел на GameFi: GameFi е концепция, която съчетава игрови и финансови елементи, целящи да предоставят на геймърите финансови награди и икономически стимули. Икономическият модел на проект GameFi обикновено включва издаване, търговия и разпределение на приходи за виртуални активи в играта. В сравнение с проектите на DeFi, дизайнът на модела на GameFi е по-сложен. Приемането на изпомпване на транзакции като ядро ​​на дохода определя как да се увеличат нуждите на потребителите от реинвестиции и да се превърне в първата точка на дизайна на икономическия модел, но също така естествено предлага дизайн за възпроизвеждане на предизвикателство за игрови механизми. Това кара повечето проекти неизбежно да проявяват структура на Понци и спираловиден ефект.

4. Икономически модел на NFT: Икономическият модел на проекти за NFT обикновено включва издаване, транзакция и права на притежателите на NFT. Целта на дизайна на икономическия модел е да **предостави на притежателите на NFT възможности за създаване на стойност, търговска стойност и доход и да насърчи повече творци и колекционери да участват. **Това може да бъде подразделено на икономически модел на NFT платформа и икономически модел на проекта. Първият се фокусира върху възнагражденията, докато вторият се фокусира върху това как да се реши икономическата мащабируемост, като например увеличаване на приходите от повторни продажби и набиране на средства в различни области (вижте Yuga Labs).

Въпреки че тези проекти имат свои собствени уникални дизайни на икономически модели, те също могат да имат припокриващи се и припокриващи се аспекти. Например NFT може да се интегрира като обезпечение в проекти на DeFi, а механизмите на DeFi могат да се използват за управление на средства в проекти на GameFi. В еволюцията на дизайна на икономическия модел, независимо дали е в бизнес слоя или в стимулиращия слой, развитието на DeFi проекти е по-изобилно.В същото време много модели на DeFi също се използват широко в проекти като Gamefi Socialfi, така че дизайнът на икономическия модел на DeFi несъмнено си заслужава поле за задълбочено проучване.

III. Разглеждане на икономическия модел на DeFi от модела на стимулите

Ако го разделим според бизнес логиката на различни проекти, можем грубо да разделим икономическия модел на DeFi на три основни категории: DEX, Заеми, Деривати.Ако го разделим според характеристиките на стимулиращия слой на икономическия модел, ние може да го раздели на четири режима: модел на управление, модел на залог/паричен поток, попечителство при гласуване „включително модели ve и ve(3,3), es модел за копаене.

Сред тях моделът на управление и моделът на залог/паричен поток са относително прости, а представителните проекти са съответно Uniswap и SushiSwap. Кратко резюме е както следва:

Модел на управление: Токените имат само функцията за управление на споразумението; като UNI, което представлява правото на управление на споразумението. Uniswap DAO е органът за вземане на решения на Uniswap, където притежателите на UNI инициират предложения и гласуват, за да определят решения, които засягат споразумението. Основното съдържание на управление включва управление на хазната на общността на UNI, коригиране на ставката на таксата за обработка и т.н.

Модел на залог/паричен поток: Токените могат да осигурят непрекъснат паричен поток; например, когато беше пуснат Sushiswap, той бързо привлече ликвидност, като разпредели своя токен SUSHI към ранни LP, завършвайки „вампирската атака“ срещу Uniswap. И в допълнение към таксите за транзакции, токените SUSHI също имат право да разпределят 0,05% от приходите от протокола.

Те имат своите предимства и недостатъци. Управленската функция на UNI беше критикувана за това, че не е в състояние да реализира стойност, нито за връщане на дългове и потребители, които са поели по-големи рискове в ранния етап; обаче, големият брой допълнителни емисии на Sushi доведе до падане на цената на валутата, и част от ликвидността беше преместена от Sushiswap към Uniswap от LP.

В ранните дни на разработването на DeFi проекти, тези два са относително често срещани икономически модела. По-късните икономически модели се повтарят на тази основа. След това комбинираме Token Value Flow, за да се съсредоточим върху анализа на попечителството при гласуване и режима на копаене на es.

Тази статия основно възприема метода на потока на стойността за изследване на проекта, като има за цел да абстрахира потока на стойността на проекта, включително започвайки от реалния доход на споразумението, начертавайки пътя на преразпределението на дохода в споразумението, връзката на стимулите и поток от токени. Всички те представляват основния бизнес модел на протокола и постоянно се коригират и оптимизират чрез Value Flow. Въпреки че Value Flow не включва всички Tokenomics, това е поток от стойност на продукта, базиран на дизайна на Tokenomics. На тази база, комбинирана с фактори като първоначалното разпространение и отключването на токени, Токеномиката на протокола може да бъде напълно представена. В този процес търсенето и предлагането на токени се коригират, като по този начин се реализира улавяне на стойност.

IV. Escrow за гласуване

Предисторията на раждането на escrow за гласуване идва от дилемата на ранните проекти за копаене и закупуване на DeFi.Решението се крие в това как да се стимулира мотивацията на потребителите да държат монети, как да се координират интересите на множество страни и да се допринесе за дълго -срочно развитие на протокола. След като Curve за първи път предложи модела ve, други последващи протоколи направиха итерации и иновации на икономически модели, базирани на Curve, главно модел ve и модел ve(3,3).

Режим ve: Основният механизъм на ve е, че потребителите получават veToken чрез заключване на токени. veToken е непрехвърляем и нециркулиращ токен за управление. Колкото по-дълго време за заключване е избрано (обикновено с горна граница на времето за заключване), толкова повече veTokens могат да бъдат получени. Според тежестта на veToken потребителите могат да получат съответна част от правата на глас. Част от правата на глас се отразяват в собствеността върху ликвидния пул, който може да определи наградите от допълнителни токени, което ще окаже значително влияние върху личните ползи на потребителя и ще повиши мотивацията на потребителя да държи валута.

Режим ve(3,3): Моделът VE(3,3) съчетава модела ve на Curve и модела на играта (3,3) на OlympusDAO. (3,3) се отнася до резултатите от играта на инвеститорите при различни избори на поведение. Най-простият модел на Olympus съдържа 2 инвеститора, които могат да изберат да заложат, обвържат и продадат три поведения. Както може да се види от таблицата по-долу, когато и двамата инвеститори изберат да дадат залог, взаимната изгода е най-голяма, достигайки (3,3), което има за цел да насърчи сътрудничеството и залога.

Curve—първият модел ve

В чертежа на потока на стойността на Curve на фигурата по-долу можем да видим, че притежателите на CRV не могат да споделят никакви съответни ползи от споразумението. Само когато LP заключат CRV в ръцете си, за да получат veCRV, те могат да уловят стойността на споразумението. Това е отразено в: такси за транзакции, ускоряване на приходите от създаване на пазара и права на глас в управлението на споразумението.

Такса за транзакция: След като потребителят заключи обещанието за CRV токен, със сумата на заложеното veCRV, той може да получи 0,04% от дела на таксата за транзакция на повечето транзакционни пулове на цялата платформа, а процентът на споделяне е 50% от общия доставчици на такси), докато делът се разпределя чрез 3CRV токени.

Ускоряване на приходите от правене на пазара: След като доставчиците на ликвидност на Curve заключат CRV, те могат да използват функцията Boost, за да увеличат дохода от възнаграждение за CRV, получен от тяхното правене на пазара, като по този начин увеличават общия ГПР на тяхното собствено създаване на пазара. се определя от пула и се определя размерът на средствата на LP.

Права на глас за управление на протокола: Управлението на Curve също трябва да бъде реализирано чрез veCRV.В допълнение към модификацията на параметрите на протокола, обхватът на управление включва също гласуване за новия ликвиден пул на Curve и разпределението на теглото на стимулите за ликвидност на CRV между различни търговски пулове и т.н.

В допълнение, държането на veCRV може също така да получи възможността за еърдропване на други поддържани от Curve и кооперативни проектни токени.Например базираната на Curve ликвидност и CRV платформа за управление на обещания CVX на Convex ще хвърли еърдроп 1% от общата сума на потребителите на veCRV.

Може да се види, че CRV и veCRV напълно са обхванали стойността на цялостното споразумение. Те не само могат да получат споделяне на таксите по споразумението и да ускорят приходите от създаване на пазара, но също така играят огромна роля в управлението, което създава огромно търсене на CRV и стабилно закупуване.

Поради силното търсене на закотвяне и ликвидност на активите, емитирани от операторите на стабилни активи, е почти невъзможно техните стабилни активи да се приземят на Curve, за да се създаде ликвиден пул и да се получат стимули за добив на ликвидност на CRV, за да се поддържа достатъчна дълбочина на транзакцията. техният неизбежен избор. Спорът около ежедневното производство на CRV за стимули за копаене на ликвидност се определя от основния DAO модул на Curve „Gauge Weight Voting". Потребителите гласуват в „Gauge Weight Voting" чрез собствения си veCRV, който може да определи коефициента на разпределение на CRV за следващата седмица в всеки ликвиден пул, колкото по-висок е коефициентът на разпределение, толкова по-лесно е да се привлече достатъчно ликвидност.

В тази неволна война без барут състезанието е за „правото на преценка за изброяване на монети“ и „правото за разпределяне на стимули за ликвидност“. **Разбира се, докато получават права за управление на проекти чрез CRV, тези проекти също ще получават стабилни дивиденти от платформата Curve като доход от паричен поток. Играта и инволюцията на различни проекти на Curve генерираха непрекъснато търсене на CRV, стабилизираха цената на CRV при голям брой допълнителни емисии и подкрепиха APY на Curve, създаващ пазара, привличайки ликвидност и постигайки цикъл. Така че CRV войната породи сложна екосистема за подкупи, базирана на veCRV. Понастоящем, докато Curve все още доминира в обменното поле на стабилни активи, тази война няма да свърши.

Обобщаваме накратко предимствата и недостатъците на механизма veCRV с един поглед:

1. Предимства

След блокирането ликвидността се намалява, което намалява натиска върху продажбите и спомага за стабилизиране на цената на валутата (в момента 45% от CRV са гласувани и заключени, а средното време за блокиране е 3,56 години.);

Направете дългосрочните интереси на всички страни относително последователни (притежателите на veCRV също се радват на дял от таксата, тоест интересите на доставчика на ликвидност, страната по сделката, притежателя на токена и споразумението са координирани заедно);

Времево и количествено претегляне, по-добри възможности за управление.

2. Недостатъци

Повече от половината от правата за управление на Curve са в ръцете на Convex (53,65%) и правата за управление са доста концентрирани;

Ликвидността в Curve не е била използвана напълно (увеличаване на наградите за копаене и правата за гласуване в управлението, получени чрез заключване на CRV на адрес, са ограничени до този адрес и не могат да бъдат прехвърлени; той е привлякъл голям брой ликвидност чрез високи субсидии, но тези потоци Сексуалност не е упражнил функцията си за високоскоростна ликвидност, така че не може да генерира външни ползи);

Времето за твърдо блокиране не е достатъчно удобно за инвеститорите и 4 години са твърде много за крипто индустрията.

Различни иновации за механизма vetoken

В предишната статия на DODO Research анализирахме подробно петте иновации в дизайна на стимулите на модела veToken. Всеки протокол прави различни корекции в ключови аспекти на механизма според собствените си нужди и приоритети. Специално разделени на:

- Проектирайте veNFT за подобряване на ликвидността на vetoken

- Как да разпространяваме по-добре токени и да ги пускаме на притежателите на ветокени

- Насърчаване на здравословното развитие на обема на търговия с ликвиден пул

- Сложете структурата на приходите и дайте на потребителите възможност да избират

Вземете Balancers като пример. През март 2022 г. Balancer пусна версията V2, която модифицира оригиналния икономически модел. Потребителите могат да заключат BPT на пула 80/20 BAL/WETH (токена LP на пула на фонда Balancer), за да получат veBAL, като по този начин дълбоко обвързват правата за управление на Balancer V2 и правата за дивидент на протокола към veBAL.

Потребителите трябва да заключват токени BAL и WETH в съотношение 80:20, вместо просто да заключват BAL—**Заключването на токени LP вместо заключване на един токен може да повиши ликвидността на пазара и да намали волатилността. В сравнение с veCRV на Curve, veBAL има максимален период на блокиране от 1 година и минимален период на блокиране от 1 седмица. Това също значително намалява продължителността на заключването.

Пълно решение за икономическия модел на DeFi: четири модела на стимули от гледна точка на потока на стойността

По отношение на споделянето на таксите, 50% от протоколните такси, получени от Balancer, ще бъдат разпределени на притежателите на veBAL под формата на bbaUSD. Останалите права на Boost, Voting и управление не се различават много от Curve.

Струва си да се спомене, че в отговор на проблема с „губенето на ликвидност – невъзможност за увеличаване на външния приход за продукта“ в модела vetoken, Balancer използва механизма Boosted Pool на пула от транзакции, генериращи лихви, за да увеличи приходите от LP ( LP токенът, издаден от пула на LP, се нарича bb-a -USD, който може да се използва като сдвояващ актив, който да бъде сдвоен с различни активи в AMM пула. Чрез издаването на LP токени се реализира ливъриджът на активите, като по този начин се увеличава доходът По-късно бяха предложени Core Pools (за да се подобрят оригиналните Boosted Pools могат да използват само предимствата на LP), официалното подкупване на притежатели на veBAL чрез Подкупи, за да гласуват за Core Pools, ще доведе до прехвърляне на голямо количество $BAL към Core Pools, увеличете дохода от външни лихвоносни активи и накарайте самия протокол Balancer да промени структурата на приходите.

Велодром: най-представителният ve(3,3)

Преди да говорим за Velodrome, нека отново направим проста дефиниция на ve(3,3): икономическата структура на veCRV на Curve + теорията на игрите на Olympus (3,3).

Както е показано на фигурата по-долу, има два основни начина за стимулиране на OHM в Olympus: единият е механизъм на облигации (Bonding), а другият е механизъм на залог (Staking). Olympus официално продава OHM на потребители под пазарната цена под формата на облигации и длъжностното лице получава USDC, ETH и други активи, платени от потребителите, така че съкровищницата се поддържа от ценни активи, а OHM се генерира и разпределя на залогодателите на OHM чрез механизмът за пребазиране. В идеалния случай, докато потребителите избират дългосрочни обещания, което е така нареченият (залог, залог)—т.е. (3,3), балансът на OHM в техните позиции може да продължи да расте със сложна лихва и залогодателите имат положителен кръгов ефект на висок APR. Но този маховик не може да се поддържа, ако разпродажбата на OHM на вторичния пазар е сериозна. Това разбира се е игра и идеалното състояние е равновесие на Неш за постигане на печеливша ситуация.

В началото на 22, Андре Кроне стартира Solidly във Fantom, чието ядро ​​е veNFT и оптимизация на правото на гласуване. Позициите на veSOLID са представени от veNFT, което изглежда освобождава ликвидност, дори ако потребителите прехвърлят NFT, всеки притежател на NFT има право на глас, за да реши разпределението на наградите; притежателите на veSOLID ще получат определена база, пропорционална на седмичните емисии, Това им позволява да поддържат гласуващи акции дори без да заключват нови токени; в същото време залагащите получават 100% такси за транзакции, но могат да печелят награди само от пулове, които са гласували, избягвайки гласоподавателите на кривата Даването на пул е само за подкуп.

След като AC обяви в Twitter, че пускането на Solidly token ROCK ще бъде директно пуснато в топ 20 протокола с най-големи заключени позиции на протокола Fantom, той взриви Vampire Attack между протоколите във веригата Fantom и се появиха 0xDAO и veDAO , Започнете TVL войната. Няколко месеца по-късно екипът на veDAO излюпи друг ve(3,3) проект, Velodrome.

Така че защо Velodrome Solidly става стандартен шаблон за разклонение на слой 2 като Arbitrum или zkSync?

В оригиналния дизайн Solidly имаше някои ключови слабости, като например силно инфлационен и напълно безразрешен – позволяваше на всеки пул да печели SOLID награди, така че се появиха голям брой въздушни токени. Пребазиране или "анти-разреждане" не добавя никаква стойност към системата като цяло.

Какви промени направи Velodrome?

- Пулът за стимулиращо издаване на Velo токени е приел механизъм за бели списъци.Белият списък в момента е отворена система за кандидатстване и няма процес на управление във веригата (избягване на гласуване за определяне на стимули за токени);

- Наградата за подкуп за ликвидност за Pool може да бъде поискана само в следващия цикъл;

- *(veVELO.totalSupply VELO.totalsupply)³ 0,5 емисии—*Намален коефициент на възнаграждение за допълнително издаване на притежатели на пет токена, при коригирания режим на Velo, потребителите на veVELO ще получат само 1/4 от общите емисии на традиционния режим . Това подобрение всъщност значително отслаби частта (3,3) на механизма ve(3,3);

- Отменен е механизмът LP Boost;

- 3% от Вело емисиите ще се използват като оперативни разходи;

- Разширено изследване на механизма на veNFT: включително veNFT може да се търгува дори при залагане/гласуване, veNFT може да се разделя, заемане на veNFT и т.н.;

- По-разумно разпределение и ритъм на издаване на токени: Velodrome разпредели 60% от първоначалната доставка на общността в първия ден от стартирането на проекта, в комплект с екипа на Optimism, за да подпомогне студения старт, и пусна няколко протокола с veVELO NFT, без прикачени условия, което значително помогна за привличането на първоначалния вот и кампанията за подкупване.

Процентът на обещанията на Velo се покачва от стартирането му, с висок коефициент на блокиране от 70%-80% в пика (настоящият процент на обещания на Curve, който също използва модела ve, е 38,8%). Планът Tour de OP", който започна през ноември, е към края си и стимулът от 4 милиона OP награди приключи. Стимулът за заключване на позиции ще намалее допълнително, създавайки потенциален натиск за продажба. Но текущата ставка на обещания за Velo все още поддържа добро ниво (~70%). Предстоящото надграждане на V2 също е предназначено да насърчи повече притежатели да заключат своите токени, така че си струва да го следите.

V. ES режим на копаене

ES: Игри с реални приходи и мотивиране на лоялни потребители да участват

Моделът за добив на ES е завладяващ и предизвикателен нов механизъм на Tokenomics. Основната му идея е да намали разходите за субсидии за протокол чрез отключване на прага и да подобри неговата привлекателност и приобщаване чрез мотивиране на реални потребители да участват.

В режим ES потребителите могат да получат награди от ES Token чрез залагане или заключване на позиции. Въпреки че този вид възнаграждение кара нормата на възвръщаемост да изглежда по-висока, всъщност, поради съществуването на прага за отключване, потребителите не могат незабавно да осребрят тези ползи, което прави изчисляването на реалните ползи сложно и трудно предвидимо. Това прави режима ES едновременно предизвикателен и привлекателен.

В сравнение с традиционния модел ve, моделът ES има очевидни предимства по отношение на цената на субсидията по споразумението, тъй като прагът на отключване на неговия дизайн намалява цената на субсидията. Това прави ES модела по-близо до реалността в играта за разпределяне на реални ползи, така че е по-универсален и приобщаващ и може да привлече повече потребители да участват.

Същността на модела ES е, че той мотивира реално участие на потребителите. Ако потребителите напуснат системата, те ще се откажат от наградите ES Token, което означава, че протоколът не трябва да плаща допълнителни стимули за токени. Докато потребителите остават в тази система, те могат да получават награди ES Token, въпреки че тази част от наградите не може да бъде реализирана бързо. Този дизайн мотивира участието на реални потребители, поддържа потребителите активни и лоялни и не им налага прекомерни стимули. Чрез контролиране на спот съотношението и цикъла на отключване на залагане или заключване, самият проект може да постигне по-интересна и привлекателна крива на отключване на токени.

Camelot-въвежда някои стимули за добив на ES

Когато обсъждаме метода на стойностния поток на Camelot, абстрактният поток на стойността на Camelot ясно показва как работи токеномиката на Camelot. Тук не се занимаваме подробно с всяка връзка, а показваме абстрактно основните части на потока на стойността, за да разберем по-добре цялостната му рамка.

Основната стимулираща цел на Camelot е да насърчи доставчиците на ликвидност (LP) да продължат да предоставят ликвидност, за да гарантират, че търговците могат да се насладят на безпроблемна търговия и достатъчна ликвидност. Този дизайн гарантира плавността на транзакциите с механизъм за стимулиране и помага на LP и търговците да споделят генерираните ползи.

Реалният доход на протокола Camelot идва от транзакционните такси, генерирани от взаимодействието между търговци и пулове. Това е реалният доход на протокола и също така е основният източник за преразпределяне на приходите от протокола. По този начин Камелот гарантира устойчивостта на своя икономически модел.

Що се отнася до преразпределението на приходите, 60% от таксата за транзакция ще бъде разпределена към LP, 22,5% ще бъдат преразпределени към маховици, 12,5% ще бъдат използвани за закупуване и изгаряне на GRAIL, а останалите 5% ще бъдат разпределени към екип. Този механизъм за преразпределение гарантира справедливостта на протокола и също така осигурява мотивация за непрекъсната работа.

В допълнение, това разпределение на ползите насърчава и задвижва маховика. За да получат преразпределен доход, LP трябва да заложат LP токени, което индиректно ги стимулира да предоставят ликвидност за по-дълъг период от време. В допълнение към реалния доход от 22,5% такса за обработка, Camelot също разпредели 20% от GRAIL token и xGRAIL (ES token) като стимули. Тази стратегия не само мотивира LP, но също така насърчава обикновените потребители да участват в разпределението на доходите чрез залагане на GRAIL, което повишава активността и привлекателността на целия протокол.

GMX - Насърчаване на конкуренцията за реално разпределение на приходите

Икономическият модел на GMX (токеномика) е изключително интересен и интерактивен дизайн.Основната му цел е да постигне непрекъснато предлагане на ликвидност и да насърчи търговците да продължат да търгуват с доставчици на ликвидност (LP). Този дизайн има за цел да гарантира ликвидността и обема на търговия на протокола, като същевременно стимулира непрекъснатото заключване на GMX.

Реалният доход на този модел идва от таксите, направени от търговците за обмен и транзакции с ливъридж, което е основният източник на доходи за протокола. За да се осигури справедливо разпределение на приходите, приходите първо се използват за приспадане на таксите за препоръки и таксите за пазители. Останалите 70% ще бъдат разпределени на притежателите на GLP (всъщност LP), докато останалите 30% ще бъдат преразпределени. GMX разпределя тази част от приходите чрез механизма на играта, който е и основният механизъм на модела.

Основният механизъм на играта на GMX е проектиран да преразпределя 30% от реалния доход. Това съотношение е фиксирано, но притежателите на GMX могат да използват различни стратегии, за да повлияят на съотношението на приходите, които могат да споделят. Например, потребителите могат да получат esGMX награди чрез залагане на GMX, а отключването на esGMX изисква GMX спот залагане и определен период на отключване. В допълнение, залагането на GMX също ще получи мултипликационни точки.Въпреки че тази част от наградата не може да бъде реализирана директно, тя може да увеличи коефициента на споделяне на печалбата на потребителя.

В този механизъм на играта GMX, esGMX и Multiplier Point играят важна роля при споделянето на печалбата. Единствената разлика е, че точките за множител не могат да бъдат осребрени; esGMX трябва да се отключи постепенно чрез залагане на GMX; докато GMX може да бъде осребрен бързо, но точките за множител ще бъдат изпразнени и наградите от esGMX ще бъдат загубени.

Този дизайн позволява на потребителите да разработват стратегии според нуждите си. Например, за потребители, които преследват дългосрочна възвръщаемост, те могат да изберат да продължат да заключват, за да получат най-голяма тежест и да получат по-висока относителна възвръщаемост. И ако потребителите искат бързо да се оттеглят от споразумението, те могат да изберат да се оттеглят и да реализират всички заложени GMX. Към този момент нереализираните награди esGMX ще останат в споразумението. Споразумението не трябва действително да издава субсидии, а реалните през този период. Постъпленията се разпределят на потребителите.

Икономическият модел на токени на GMX насърчава притежателите на GLP да продължат да осигуряват ликвидност по този начин и напълно да използват стойността на преразпределението на реалния доход. Това прави възможно непрекъснатото блокиране на GMX, което допълнително укрепва стабилността и привлекателността на неговия икономически модел.

VI. Вижте основните елементи на дизайна на икономическия модел на DeFi от гледна точка на потока на стойността

В дизайна на икономическия модел на DeFi основните елементи включват основна стойност, предлагане на токени, търсене и полезност. Тези съставни елементи са относително дискретни и не могат да бъдат комбинирани интуитивно в някои предишни анализи. Методът Value Flow, използван в тази статия, е да абстрахира вътрешния поток на стойността на протокола чрез изучаване на механизма Tokenomics на проекта и комбинира логиката на продукта, за да анализира потока на стойността на проекта като цяло, включително състава на маховика , потокът от разпределение на доходите и връзката на стимулите, комбинирани с токени Разпределението на чипове и цикълът на отключване и т.н., могат интуитивно да разберат токеномиката на даден проект.

По-долу е потокът от стойности, който не е разширен в подробности поради ограничения на пространството по-горе:

GNS Value Flow (реализирайте механизъм за членство чрез NFT за преразпределение на доходите) чертеж: DODO Research

Чертеж на AAVE Value Flow (потребителите обещават AAVE да споделят част от приходите от протокола): DODO Research

ACID Value Flow (комбиниране на es механизъм и Olympus DAO механизъм за реализиране на маховик) чертеж: DODO Research

CHR Value Flow (ve(3,3) без механизъм за пребазиране, предотвратяващ концентрацията на права на глас) чертеж: DODO Research

Състав на стойностния поток

Всички DeFi протоколи генерират повече или по-малко реален доход, реални пари текат в протокола и съответно се генерира стойност.

Потокът на стойността е потокът на стойността в самия абстрактен протокол. Първо, започнете от реалния доход и опишете реалното преразпределение на дохода на споразумението; второ, абстрахирайте посоката на потока и условията за придобиване на стимули за токени, така че ясно да видите улавянето на стойността на токените, връзката на стимула и посоката на потока на токени. Потокът от тези стойности съставлява целия бизнес модел и освобождаването на токени ще бъде преразпределено чрез Value Flow по време на непрекъснатата работа на протокола.

Вземайки Chronos като пример, когато абстрахираме неговия Value Flow, първо трябва да абстрахираме ключовите заинтересовани страни, като притежателите на Trader, LP и veCHR. Ключовите заинтересовани страни са участниците в преразпределението и възелът на потока на стойността.Потоците на стойност между тези страни и ползите се преразпределят според дизайна на механизма.

Ключът към абстрахирането на потока на стойността е да се абстрахира потокът и механизмът на разпределение на доходите. Тук не се изисква да бъде специфично за всяка връзка, а да се обединят различни малки разклонения на потока и абстрактна интеграция, когато е необходимо, за да се формира цялостен поток. Като вземем тази снимка като пример, истинският източник на доход е таксата за обработка, генерирана от транзакциите на търговеца.90% от тази част се разпределя на притежателите на veCHR, който се преразпределя чрез механизма ve, така че да се реализират стимулите за местните токени. След като Value Flow се абстрахира, можем ясно да видим как стойността протича в рамките на протокола и как ползите се разпределят във времето.

Value Flow не е цялата Tokenomics, но се основава на самия поток на стойността на продукта съгласно дизайна на Tokenomics. Ако се добавят първоначалното разпределение и отключването на Token, Токеномиката на протокола е напълно представена.

Токеномика преоформя потока на стойността

Защо икономическият модел на ранното копаене и продажба е все по-малко видим?

В ранните дни дизайнът на Tokenomics беше сравнително груб. Токените се разглеждаха като средство за мотивиране на потребителите и инструмент за краткосрочна печалба. Въпреки това, този метод на стимулиране е прост и директен и му липсва ефективен механизъм за преразпределение. Вземайки DEX като пример, когато емисиите и всички такси за обработка са директно разпределени към LP, няма дългосрочен стимул за LP. Този модел е лесно да се срине, когато цената на валутата няма друг източник на стойност, тъй като цената на миграцията на LP е твърде нисък, поради което беше създаден свит пул за копаене.

С течение на времето дизайнът на протоколите DeFi на Tokenomics става все по-рафиниран и сложен.За да се постигнат целите на стимулите и да се регулира търсенето и предлагането на токени, бяха въведени различни механизми за игра и модели за преразпределение на приходите. Токеномиката е тясно свързана с логиката на продукта и разпределението на приходите на самия протокол. За да се промени потокът на стойността чрез токеномиката, преразпределението на реалния доход се превърна в основната роля на токеномиката.В този процес търсенето и предлагането на токени могат да бъдат регулирани и токените могат да реализират улавяне на стойност.

Ключовият механизъм на DeFi Tokenomics: игра и преразпределение на стойността

В по-късния етап от лятото на DeFi много протоколи всъщност подобриха икономическите си модели.Същността е да се преразпредели определена част от печалбите чрез въвеждане на механизъм за игра, като по този начин потребителите по цялата верига станат по-непостоянни. Curve преразпределя механизма на символичните награди, преразпределя наградите за емисии чрез гласуване и дори извлича стойността на подкупите и различни комбинирани платформи. В допълнение, друго ядро ​​на механизма Tokenomics е да насърчава въртенето на целия маховик и да улови повече трафик и средства чрез въвеждане на допълнителни символични награди.

В обобщение, при такъв механизъм токените вече не са просто средство за обмен на стойност, но също така се превръщат в инструмент за улавяне на потребители и създаване на стойност. Този процес на преразпределение на печалбите може не само да повиши активността и гъвкавостта на потребителите, но и да стимулира участието на потребителите и да насърчи развитието на цялата система чрез символични награди.

Оригинален линк

Публикацията на Сребрин Петров: "Пълно обяснение на икономическия модел на DeFi: Вижте четири модела на стимули от Value Flow" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Доклад за XRP мон...
Доклад за XRP монети: Основни акценти и анализ

Доклад на Ripple (XRP). Ripple публикува първия си тримесечен отчет за годината, подчертавайки значителни развития за XRP и XRP Ledger (XRPL)...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!