Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Преглед на Orca Community AMA: Последният напредък и бъдещите планове на протокола Orca DEX

Orca наскоро пусна нова версия, включително подобрения на потребителското изживяване и решения за ликвидност. Това събитие покани Yibo от Orca да сподели. Yibo влезе в индустрията през 2017 г. и сега е ръководител на китайско-говорящия регион на Orca. След това ще обсъдим с Yibo UX опита на DEX, предимствата и недостатъците на различните решения за ликвидност и други теми.

Следното е преписът на този AMA:

Q1: Нека помолим Yibo да представи накратко проекта Orca.

Yibo: Orca е DEX протокол: той има чисти AMM функции и може да търгува по най-удобния за потребителя начин, да осигурява ликвидност за печелене на доходи и ние имаме собствен пул ликвидност, което е изключително полезно за интегратори, търговци и дългосрочни компании.

В същото време Orca разполага с най-големия и най-дълбок централизиран пул от ликвидност в екосистемата Solana, което осигурява по-добри цени за потребителите и по-добро използване на капитала за дългосрочните компании.

Q2: Екипът зад проекта също е много важен и бих искал да помоля Yibo да ви представи членовете на екипа на Orca.

Ибо: В началото на 2021 г. Ютаро Мори и Грейс Куан (Ори) съосноваха Orca. В момента екипът на Orca има повече от 30 служители.Сред тях инженерният екип е завършил Станфорд, Мичиган Ан Арбър или Университета на Ватерло и др., и е работил във водещи интернет компании като Amazon и Google. Членовете на стратегическия екип, включително Ori, също са пълни с таланти, не само имат много възпитаници от водещи чуждестранни университети, но също така имат дългогодишен опит в бизнес консултирането, дизайна и финансовите области.

Позволете ми да представя подробно историята на няколко членове на екипа:

  • Ютаро, опитен софтуерен инженер с богат опит в блокчейн протоколите. Преди Orca, Ютаро е работил за Ethereum 2.0 и UMA и е работил за компанията за архитектура на бази данни MongoDB в продължение на много години и има богат опит и вникване в блокчейн технологията, математиката и макроикономиката.

  • Грейс (Ори), универсален специалист, който може да превключва между ролите на софтуерен инженер и дизайнер на потребителско изживяване, е добър в въвеждането на удобен за потребителя дизайн в сложния технически долен слой. Има бакалавърска и магистърска степен по компютърни науки от Станфордския университет. Преди да основе Orca, той дълги години работи за Coursera, известна компания за образователни технологии, и за IDEO, водеща в света дизайнерска компания.

  • Кико: Директор на растежа, има дългогодишен опит в управленското консултиране, продуктовия дизайн и управление и фирмените операции. Траекторията на растеж и работа на Kiko може да обхване три континента (Азия, Америка и Океания). В допълнение към задълбоченото бизнес минало, натрупано в Deloitte, Mattel, IDEO и други компании, той също има много разбирания и прозрения за източните и западните култури.

В3: Как разбираме основния пул ликвидност на Orca?

Yibo: Фондът за ликвидност на Orca е най-големият и дълбок централизиран фонд за ликвидност в екологията на Solana. Ликвидните пулове насърчават по-ефективното разпределение на капитала, като позволяват на доставчиците на ликвидност да обединяват своята ликвидност в рамките на определен ценови диапазон за по-висок дял от такси и награди.

Нещо повече, по-дълбоката ликвидност около действителната цена на двойката също означава по-малко приплъзване на търговията. В същото време Orca позволява на потребителите да създават свои собствени басейни и те могат свободно да избират тарифата, така че да могат да обслужват по-широк кръг екологични потребители на Solana по-гъвкаво.

Въпрос 4: Какви са предимствата на този централизиран фонд за ликвидност за потребителите? Какви нови неща могат да бъдат построени върху него?

Yibo: Централизирането на пула от ликвидност ще донесе по-добра капиталова ефективност на потребителите и в същото време потребителите ще получат и по-добри ценови съотношения, когато търгуват със съответните двойки токени. Orca има лесен за разбиране SDK, който е по-удобен за разработчиците да надграждат върху него и има много проекти, които могат да бъдат изградени. като:

  • Активно управление на ликвидността: Централизираните пулове на ликвидност осигуряват допълнителна гъвкавост за доставчиците на ликвидност за разполагане на капитал, но също така изискват по-активен подход на управление.

  • Кредитиране без разрешение: Кредитирането без разрешение може да използва претеглената във времето средна цена (TWAP) на всеки пул, за да поддържа дългосрочно заемане на токени.

  • PnL калкулатор: В момента на депозиране, Vortex Pool предоставя уникална позиция NFT, за да представи вашата текуща централизирана ликвидна позиция. Калкулаторът за PnL ще предостави на потребителите лесен начин за изчисляване на тяхната печалба или загуба.

Q5: Научих, че Orca наскоро пусна нова версия. Какви са основните аспекти на това надграждане?

Yibo: Orca е известна с това, че се фокусира върху дизайна, ориентиран към човека, което е рядкост в крипто света. Новата Orca ще продължи да наследява това ДНК, което ще улесни купуването и продажбата на криптовалути във веригата дори за напълно начинаещи, някои нови функции като:

  • ценова графика

  • Исторически записи на транзакции

  • много полезно съобщение за грешка

  • Сравнение на цените с Юпитер

  • Аватар на NFT акаунт

  • Привлекателна, изискана визуализация

Това също е скок напред, когато става въпрос за надеждност. Транзакциите във веригата често се провалят в моменти на висока волатилност и това е мястото, където новата Orca успява! Под капака изцяло новата Orca включва редица технологични подобрения:

  • Чисто нов интерфейс, написан на next.js, планиран да бъде с отворен код след следващото голямо пускане на продукта

  • Напълно персонализиран „интелигентен рутер“, който насочва сделките между до 6 пула ликвидност, за да осигури по-добри цени

  • По-кратки времена за потвърждение и по-лесни повторни опити

  • По-точни статистики и API за ценообразуване

  • Такса за динамичен приоритет

Тези подобрения гарантират, че потребителите няма нужда да коригират ръчно настройките в сравнение с повечето интерфейси за търговия. Просто въведете това, което искате да се случи – кажете „купете 10 SOL с USDC“ – и оставете Orca да се справи с останалото.

Криптиран мечи пазар, 15 съвета от Orca Global за интервюта с братя

Накратко: просто работи.

Q6: Можете ли да споделите с вас следващата стъпка от плана на Orca и какви нови действия ще бъдат предприети в бъдеще?

Yibo: Следващата стъпка е Orca Pro.

Години след представянето на първия CLAMM все още липсват наличните инструменти за изучаване на ефективно управление на ликвидността.

А Orca Pro може да предостави на активните търговци:

  1. Урок за изучаване на изкуството на управлението на ликвидността на CLAMM;

  2. Инструмент за ефективна оценка на възвръщаемостта.

И двете отварят вратата за peer-to-peer създаване на пазара за по-широка аудитория. Потребителите на централизирани борси ще бъдат запознати с интерфейса, който засилва конкурентоспособността на Orca, т.е. AMM с централизирана ликвидност могат да осигурят същото изживяване като книгите за поръчки, но са по-изчислителни и капиталово ефективни.

Но пътуването до споразумение на най-високо ниво не свършва дотук! В процес на разработка са и други проекти, които ще приложат основните принципи на Orca за дизайн, ориентиран към човека, към нови области на финансите. Защото независимо дали сте търговец, маркетмейкър или строител, Orca го прави лесно.

Q7: След като кодът на Uniswap v3 е с отворен код, се смята, че повече DeFi проекти ще се присъединят към конкуренцията на централизирана ликвидност; но в същото време, като Trader joe и iZUMi, те също правят свои собствени LB и DL- AMM иновации. Как виждате бъдещата посока на иновациите в DeFi и как Orca може да запази конкурентното си предимство?

Yibo: След отворения код на V3 имаше много свързани проекти за разклонения, но досега не съм виждал такъв вид революционна иновация или иновация, която може да доведе до следващия кръг от тенденции в DeFi. В сравнение с Uniswap V3, Trader Joe V2 и izumi са надстройки към модела на централизирана ликвидност (CLMM) и основното подобрение се крие в страната на създаване на пазара на LP, което е страхотно.

В бъдещето на иновациите на DeFi съм по-оптимистично настроен за основния модел на взаимодействие и композируемостта на протокола. Днес, когато DeFi Lego инфраструктурата е сравнително добре развита, е трудно да се промени основният модел на взаимодействие, но мисля, че е по-лесно за композируемостта или надграждането на съответните функции. Осъзнавайки, Orca поддържа доминираща позиция в екологията на Solana в момента. Мисля, че най-голямото конкурентно предимство идва от подобряването и мисленето на потребителското изживяване. Всичко за любящия потребител на Orca, за да го види.

Въпрос 8: Как да разбираме „основен модел на взаимодействие и възможност за съставяне на протокол“?

Yibo: Основният модел на взаимодействие се отнася до надграждане и актуализиране на текущата формула за взаимодействие с AMM, с цел да се вземат предвид както ефективността, така и пропускането. Компонируемостта се отнася до синергията между повече протоколи, ако DeFi Lego може да бъде изграден по-високо и по-близо.

Q9: След инцидента с FTX много проекти на Solana избягаха в други вериги или внедриха между вериги, но повечето от текущите проекти всъщност се въртят около Ethereum и втория слой. Ще избере ли Orca кръстосана верига или можете да споделите някои стратегически съображения за избора на Solana или оформлението на публичната верига в бъдеще?

Yibo: След инцидента с FTX, това наистина е голям удар за много проекти на Solana, но Orca няма никакви инвестиции от Alameda и няма организация, която да управлява съкровищницата на Orca, така че общото въздействие е сравнително малко. В момента Orca няма план за кръстосана верига и все още се фокусира върху изграждането на веригата Solana. Високата производителност на Solana и отличният технически екип са причините, поради които Orca избра Solana и продължи да изгражда своята екология. Вярваме, че Solana ще има ослепително представяне в бъдеще!

проблеми на общността

Q1: Orca осигурява ликвидност, промени ли се непостоянната загуба в сравнение с Uniswap?

Yibo: На първо място, непостоянната загуба е проблем, с който всички AMM трябва да се сблъскат.За централизирана ликвидност, ако ценовият диапазон е по-малък, капиталовата ефективност ще бъде по-висока и могат да бъдат уловени повече такси за транзакции и награди. Но в същото време ще има по-висока загуба от непостоянство Както V3, така и Orca имат централизирана ликвидност, така че загубата от непостоянство се изчислява по същия начин.

В2: Какви са текущите приходи на проекта и основният източник на приходи?

Yibo: Основният източник на приходи на Orca са таксите за търговия, част от които се вливат във Фонда за управление на климата на Orca.В момента фондът разполага с повече от 1,6 милиона средства, а останалата част се прехвърля в съкровищницата на Orca. През последните 6 месеца Orca спечели повечето от мрежовите такси на Solana --- 70% ~ 80%, с общ обем на транзакциите от повече от $34,7 милиарда.

Публикацията на Тодор Цонев: "Преглед на Orca Community AMA: Последният напредък и бъдещите планове на протокола Orca DEX" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Движението на Sol...
Движението на Solana китове предизвиква спад на цените: разпродажба или преструктуриране?

Движение на китове Солана: Въздействие и пазарни последици Наскоро неизвестен кит прехвърли 2,5 милиона Solana (SOL) на стойност...

MicroStrategy наб...
MicroStrategy набира $700 милиона чрез конвертируеми облигации: покупки на Биткойни и планове за растеж

Предложение на MicroStrategy за $700 милиона конвертируеми старши облигации: въздействие и стратегически последици MicroStrategy наскоро...

Одобрението на Et...
Одобрението на Ethereum ETF се очертава: Ще тласне ли Ethereum до нови върхове като Биткойн?

ETF за криптовалута: Трансформиращо влияние върху пазара Спот Биткойн ETF: разтърсващ пазар Одобрението на спот Биткойн ETF на 10 януари...

Цената на Биткойн...
Цената на Биткойн спря: Забавяне на мрежата или възходящ сигнал? Експертен анализ и перспектива за бъдещето

Ценовите борби на Биткойн и забавянето на мрежата Текущ пазарен анализ Биткойн (BTC) се сблъска с трудности при надхвърлянето на...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!