Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Пресичане на когнитивния каньон и чакане на зората на блокчейна

Сценарист: Менг Ян

Преди десет години, по това време през 2013 г., "интернет мисленето" стана популярно в Китай. Не съм проучвал сериозно тънкостите на този въпрос, но по мое впечатление, стартирането на видео колоната „Luo Ji Thinking“ в края на 2012 г. и експлозията на мобилните телефони Xiaomi горе-долу по същото време трябва да имат изигра важна роля в насърчаването на популярността на „интернет мисленето“. Въпреки че китайците започнаха да сърфират в интернет в края на 90-те години, установяването на универсални ценности и вярвания в интернет беше след успеха на мобилния интернет и „интернет мисленето“ стана известно.

Другата страна на експлозията на "интернет мисленето" е раздразнението и разочарованието. Много хора все още трябва да помнят известната теория на Ма Юн за „невидимата, презряна, неразбираема и твърде късна“ теория. Всъщност успехът на интернет е предварително изпълнено обещание. Още в края на 90-те години на миналия век хората предсказаха интернет революцията и ясно описаха плана на цифровата интернет икономика.Икономисти като Вариан също създадоха мрежовата икономика. По време на балонния период на .COM бяха предложени сценарии за приложения като търсене в интернет, социални мрежи, електронна търговия, медии, игри и поточно видео. Посоката вече ви беше посочена и причината също е ясно обяснена.Маслиновата клонка е била предавана безброй пъти, но са необходими само повече от десет години, за да се изпълни обещанието.

Аз съм проходилка. Прочетох много книги и статии за интернет и дигиталната икономика в края на 90-те години. Твърдо вярвах, че интернет промени света и че дигиталната икономика е най-голямата възможност на моето поколение. Влязох в индустрията за смарт мобилни устройства още рано като 2001 Той се занимава с разработването на Pocket PC, така че той също има уникални условия за обучение и практически условия за мобилни интернет технологии и тенденции. Може да се каже, че началната ми позиция е много висока, но тогава наистина напълно ми липсваше Интернет и мобилният Интернет Какво се случи по средата?

Внимателно обмислих този въпрос и открих, че съм преминал през „кривата на усмивката“ в моето разбиране за Интернет. По-конкретно, когато бях още в училище, тъй като нямах досег с практиката, умът ми беше основно с книги и теоретични знания. Но поглеждайки назад след това, въпреки че моето разбиране за интернет през този период беше замък във въздуха и погълнато изцяло, но поради първото мислене директно от гранични мислители, то беше сравнително близо до същността и имаше по-висока отправна точка. Въпреки това, когато контактът ми с индустрията се задълбочи и практическият ми опит стана все по-изобилен, познанието ми се отклони и намаля и навлязох в дълъг каньон. Именно в тази когнитивна долина станах подозрителен към интернет бизнес модела, нечувствителен към прогреса на технологиите и бизнеса, и си затварях очите за маслиновите клонки, подавани от моите приятели отново и отново. Твърде късно е да чакаме, докато Интернет стане напълно успешен и когнитивните способности се подобрят отново, а дивидентът от ерата на Интернет е напълно пропуснат.

По мои наблюдения феноменът "когнитивна крива на усмивката" е много разпространен. Възгледите на повечето хора за новите неща са в съответствие с правило на три етапа. Първоначално те смятат, че е така, но по средата си мислят, че не е така, и накрая, поглеждайки назад, все още е така. В началото на чистия теоретичен анализ, въпреки че беше въздух-въздух, тъй като идеите и материалите идваха директно от мислители в граничната област, той беше по-близо до същността и края и имаше относително висока отправна точка за разбиране . Когато започнете да се докосвате до практиката, ще откриете, че има много трудности и сериозни съмнения.Освен това винаги има така наречени експерти, които ще обяснят защо това не работи и това не работи за вас по време на спад на индустрията. Когато окончателните условия са узрели и работата е свършена, и след това погледнете назад, се оказва, че е било точно в началото, но в средния етап е било покрито от плаващи облаци.

Вземайки моето възприятие за Интернет като пример, основните обрати се случиха по време на най-трудния период на Интернет след срутването на .COM балона. Ореолът на интернет компаниите беше разбит и цените на техните акции паднаха в безсмъртие. Тези от нас, младите хора, които с нетърпение очакваха успеха на интернет революцията, спешно се нуждаят от обяснение. Теоретично започнахме да се съмняваме в перспективите на интернет .

Много трейдъри се чувстват отегчени след постигане на стабилни печалби, защото по-голямата част от времето в търговията е чакане, чакане на сигнали за влизане и чакане пазарът да се развие. А влизането и излизането са само за секунди, като на ловец.

Имаше три негативни гледни точки, които ме засегнаха най-много тогава.

Първият е, че интернет няма здравословен бизнес модел и вие не знаете как да правите пари, когато го правите. Освен че продавате реклами, вие правите пари.

Второто е, че електронната търговия не отговаря на националните условия на Китай. Социалният морал в Китай е нисък, измамите са широко разпространени и е невъзможно да се установи кредитната система, изисквана от електронната търговия.

Третото е, че Интернет може да се използва само като допълнение и инструмент за реалната икономика, да не говорим за установяването на нов икономически ред и индустриална форма.

Тези три гледни точки са не само теоретично последователни и смислени, но и сериозно съответстват на моя опит по това време. Например, по това време CSDN създаде уебсайт за електронна търговия с технически книги и отговорното лице беше мой приятел, така че имах възможността да наблюдавам от нулата уебсайт за електронна търговия.Почти целият процес на постепенното намаляване и най-накрая да се върна на прахта, нека да видя, че има наистина много привидно неразрешими проблеми, скрити в детайлите. Например плащането в брой и наложеният платеж бяха популярни по онова време.След доставката на стоките куриерът се връщаше с банкноти в брой и ги предаваше на куриерската фирма, а след това куриерската фирма уреждаше плащането към ел. търговски уебсайт. Не е преувеличено да се каже, че по това време куриерите изчезваха всяка седмица, след като прибраха пари, а дори и куриерските компании се изпариха на място, след като погълнаха пари и стоки. Как да го решим, наистина не можехме да го видим по това време. Кой би предположил, че по-малко от десет години по-късно китайците ще могат да купуват храни, лекарства и финансови продукти с увереност чрез онлайн плащане.

Накратко, тази "крива на усмивката" в каньона предизвика сериозно отклонение в разбирането ми за интернет и аз многократно отхвърлях възможността да се присъединя към интернет индустрията. Всички знаят какво се случи след това. С големия успех на Интернет и възхода на „Интернет мисленето“ моето разбиране за Интернет постепенно достигна до възхода от дясната страна на „кривата на усмивката“, но в момента напълно съм пропуснал възможността.

Поглеждайки назад към този период на опит и мислене, моята цел, разбира се, не е археология, а защото чувствам, че моделът на развитие на интернет изглежда отново римуван от блокчейна днес. Индустрията на блокчейн също е в трудна ситуация днес и информираността на обществото за блокчейн също е достигнала дъното на тази усмихната крива. Когато много хора за първи път влязоха в контакт и научиха блокчейна, идеалите бяха доста ясни.Не е ли да се премахне триенето на съгласуването чрез споделени счетоводни книги, автоматично да се наложат законите чрез интелигентни договори и да се насърчи поведението на сътрудничество чрез икономика на токениНо тези възходи и падения, съчетани с устната критика на експертите и различни трудности и пречки в реалния свят, постепенно всички се объркаха и почувстваха, че не е така. Това е статуквото.

Моето настояване за блокчейн в известен смисъл е да компенсирам съжалението, че съм пропуснал интернет. Според мен логиката на основната стойност на блокчейна е изключително ясна и солидна и отдавна е тествана на практика, а проблемите, които пречат на нейния успех, също са идентифицирани и се разрешават един по един. Успехът на блокчейна е само въпрос на време и неговият успех ще доведе до промяна на парадигмата на глобалната цифрова икономика. Така че нямам причина да не се придържам към тази посока и вярвам, че няма да отнеме твърде много време, за да видя зората. Това, което трябва да направя сега, е да упорствам и да пресека зоната на каньона на когнитивната крива на усмивката.

Публикацията на Олег Димитров: "Пресичане на когнитивния каньон и чакане на зората на блокчейна" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Предстоящото реше...
Предстоящото решение на SEC относно Ethereum ETF: потенциално забавяне и въздействие върху инвеститорите

Предстоящо решение на SEC относно Ethereum ETF Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е готова да вземе основно решение относно...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!