Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Технологичният пакет Starknet навлезе в експлозивен период и раждането на първата верига от приложения е точно зад ъгъла

原文:Скок в растежа на Starknet Stack

Превод и корекция: "Китайска общност на Starknet"

Избран бърз преглед Бързото развитие на технологичния стек на Starknet позволява на потребителите да стартират адаптивни Starknet инстанции според техните нужди. Starknet е решението от второ ниво с най-висока производителност. Общността на разработчиците на Starknet се развива бързо. Тя има най-децентрализираната технология Rollup стек и важна инфраструктура Изградена от множество независими екипи, моля, очаквайте с нетърпение първото стартиране на Starknet Appchain в основната мрежа

Въведение

Публичните L2 мрежови вериги на Ethereum постепенно се появяват. Най-известният е енергичното развитие на Starknet, с неговата активна общност на разработчици, разработваща много случаи на употреба в областта на игрите, DeFi, NFT, AI и така нататък.

Appchain е блокова верига, предназначена да отговори на нуждите на специфични приложни услуги. Беше предложена преди няколко години и наскоро отново привлече вниманието. SaaS продуктът на StarkWare, StarkEx, осигури поддръжка за най-успешните L2 Appchains, работещи на Ethereum, като dYdX и Sorare. Към момента (юли 2023 г.) StarkEx е извършил кумулативен обем на транзакции от над 1 трилион щатски долара и е обработил над 500 милиона транзакции. Starknet Appchain е персонализирана среда, в която приложенията могат да персонализират Starknet екземпляри за по-добър контрол върху параметрите, намаляване на разходите, мащаб и селективна поверителност. Технологичният стек на Starknet е проектиран да позволи на всяко приложение да внедри свой собствен Starknet Appchain по начин без разрешение.

Технологичен стек на Starknet

Инфраструктурата на Starknet е изградена в широк набор от приложения и случаи на употреба, включително: STARK доказателства, езикът за програмиране Cairo и естествени абстракции на акаунти. С надграждането на Starknet до версия v0.12‍.0 в основната мрежа, Starknet се превърна в L2 с най-висока TPS (транзакции в секунда) производителност. С течение на времето очаквайте предимството на Starknet в производителността пред други L2, особено EVM-съвместими L2, да се разшири, тъй като Starknet се откъсне от традиционните ограничения, определени от дизайна и внедряването на EVM.

Някои приложения обаче все още изискват известна фина настройка на тяхната платформа и технологичният стек на Starknet ще помогне с това.

В духа на екосистемата Starknet ние следваме принципа първо покажи, разкажи после. Но с оглед на бързото развитие в екосистемата Starknet и бързото развитие на стека, екипът на StarkWare реши да представи някои възгледи относно технологичния стек на Starknet. Докато развитието се извършва от екосистемата Starknet, фондация Starknet го координира чрез партньорството за развитие.

Предимства на технологичния стек

Технологичният стек на Starknet позволява на приложенията да стартират персонализиран Starknet Appchain, който може да се възползва от общите предимства на Appchain, а именно:

Избягването на задръстванията в публичната верига Starknet осигурява по-добра пропускателна способност и потребителско изживяване за нейните потребители. Веригата на приложенията може свободно да внедрява функции, които публичната верига не поддържа, като собствена логика на пазара на такси. От гледна точка на публичната мрежа, тези нови функции, внедрени в Lisk, са ценни експерименти. Прилагането им в Lisk ще доведе до ценни заключения, които могат да имат отражение върху други Lisk или обществени мрежи.

В допълнение към тези предимства веригата от приложения Starknet ще има допълнителни предимства. Starknet е най-мащабируемият Rollup, с опции за конфигуриране на различни параметри, включително консенсус, параметри на блокчейн и наличност на данни.

децентрализирана

Стекът на Starknet бързо се превръща в най-децентрализирания стек от ниво 2. Блоковите вериги без разрешения се фокусират върху постигането на мрежова сигурност и устойчивост чрез децентрализация. Фондацията Starknet се фокусира върху внедряването на тази функция за Starknet.

"Децентрализираният технологичен стек прави мрежата по-безопасна, по-устойчива, по-прозрачна, по-мащабируема и по-иновативна. Без единична точка на повреда, без зависимост от един обект, без черни кутии, повече строители!"

Диего Олива

Изпълнителен директор на фондация Starknet

„Starknet дава възможност за органична децентрализация на стека – различни екипи произвеждат оптимизирани версии на основните компоненти, които след това или се връщат към официалното издание (LambdaClass Rust VM), или водят до изцяло нови компоненти.“

Николас Бака

Съосновател и технически директор на Ledger

Мляко

Madara: Високоефективен Starknet сортировач, крайъгълният камък на персонализираната верига за приложения

Скорошен пример за децентрализация в стека на Starknet е сортировачът Madara. Madara се основава на Substrate, така че разчита на децентрализиран консенсусен механизъм от самото начало. Работата по развитието на общността ще започне през февруари 2023 г. Досега (юли 2023 г.) инженерният екип, включващ 45 разработчици от общността, е произвел над 740 ангажимента и над 400 обединени PR. Това усилие доведе до публичен сортировач, съвместим със Starknet, с функции като конфигурируем пул памет.

LambdaClass

Друго забележително усилие е работата, която LambdaClass върши по изграждането на технологичния стек, който ще позволи стартирането на Starknet Appchains (те също изиграха ключова роля в подобренията във V0.12.0). LambdaClass изгражда технологичен стек на Starknet, който в крайна сметка ще включва доказател, секвенсер, изпълнителен двигател и уеб браузър. В близко бъдеще тези различни компоненти могат да бъдат интегрирани с други компоненти на технологичния стек на Starknet и да формират работещ екземпляр на Starknet.

Съвместно изграждане на общността, споделяне на общността

Целта на екосистемата Starknet е да има множество реализации на всеки отделен компонент в технологичния стек. Ето кратко описание на някои от различните екипи и инфраструктурата, която разработват:

В допълнение към основните компоненти на технологичния стек, има някои важни допълнителни компоненти и услуги, които са необходими за стартиране на Appchain (всички компоненти са в производство, освен ако не е отбелязано друго):

Блокиране на браузъри: браузъри Starkscan, ViewBlock, Voyager и LambdaClass (в процес на разработка) Индексатори: Apibara, Checkpoint, TokenFlow API услуги: Alchemy, Infura Cross-chain: LayerSwap, Orbiter, StarkGate Fiat канали: Banxa, Ramp Wallets: Argent, Braavos, Касета и Snap за Metamask (очаква септември 2023 г.) Рамка за разработка на специфични за домейни приложения: Dojo (игри)

изразителност

Стекът Starknet се захранва от Cairo. Последната му версия е подобна на Rust, отговаря на навиците на разработчиците и получи голям ентусиазъм от общността на разработчиците.

„Като човек, който никога не е писал Rust, започнах да изучавам Cairo преди няколко седмици и сега съм толкова продуктивен, колкото Solidity в писането на договори Cairo. Плюс предстоящата възможност за споделяне на логика между договори и вграден тест за размиване, Cairo ще бъде моята среда за писане на интелигентни договори!"

Муди Салем

Водещ разработчик на Solidity в Uniswap

Cairo, като език за интелигентни договори с общо предназначение, с допълнителното предимство да може да произвежда доказуеми изчисления, се използва от една от най-бързо развиващите се екосистеми за разработчици на блокчейн в историята. Приложенията могат да намерят разработчици на Starknet, с които да си партнират, да ги наемат или възложат.

"Екосистемата на Starknet изглежда като ранен Ethereum. Неговият децентрализиран подход към развитието и иновациите привлече най-добрите умове в пространството."

Итамар Лесуис

Argent Съосновател и главен изпълнителен директор

бъдещ план

Технологичният пакет Starknet все още е в процес на разработка и ще продължи да се развива и подобрява през следващите няколко години. Въпреки това вече може да се види, че Starknet Appchain може да се управлява като управлявана услуга, управлявана от StarkWare. Всъщност първият Starknet Appchain ще стартира затворена бета версия в основната мрежа скоро (наистина скоро!).

Очакваме екипи за разработка на екосистеми на Starknet като LambdaClass, Nethermind и StarkWare, както и Rollup-as-a-Service да предоставят Appchain хостинг услуги. Appchain ще избере кои компоненти на технологичния стек да приеме и управлява през кои управлявани услуги (например SHARP на StarkWare). Дали да използвате компоненти с напълно отворен код или собствена технология зависи изцяло от вас. Това е красотата на Appchain — тя не е равна. Вместо това всяко приложение може да направи своя собствен най-добър избор.

Appchain започна като L2 решение на Ethereum, но няма да спре дотук. Още през 2021 г. StarkWare представи концепцията за L3 решения. Вярваме, че за по-голяма мащабируемост и по-ниски такси за транзакции, Starknet Appchain ще мигрира към решение L3 и след това ще работи в публичната мрежа L2 на Starknet.

Обобщение

Технологичният стек на Starknet очевидно е в период на експлозивен растеж. Очакваме стекът Starknet да доминира в Appchain пространството поради подобрения в производителността, сигурността и изразителността. Екосистемата за разработчици на Starknet процъфтява, като първо движи бързата еволюция на стека от технологии AppChain и ще продължи да се развива, за да отговори на различните нужди на все повече и повече приложения.

Оригинален адрес: https://medium.com/starkware/the-starknet-stacks-growth-spurt-ab7ea3ebd596

Огледало: https://mirror.xyz/starknet-zh.eth/soISxwiwJYlIoTRHiqGMD4-ZLY7itGhgtQbJrG44ql0

Публикацията на Роберт Петров: "Технологичният пакет Starknet навлезе в експлозивен период и раждането на първата верига от приложения е точно зад ъгъла" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Роберт Петров

Топ крипто новини

Биткойн ETF блест...
Биткойн ETF блести с рекордни притоци на фона на пазарния поток

Биткойн ETF записва рекордни притоци вчера Последните данни разкриват забележителна промяна в пазара на спот Биткойн борсово търгуваните...

Анализ: Ще падне ...
Анализ: Ще падне ли цената на Dogecoin?

Анализиране на потенциалния спад на цената на Dogecoin: Препоръчва се повишено внимание сред пазарните условия Dogecoin (DOGE) отдавна е...

Декодиране на апр...
Декодиране на априлския пазар на криптовалути: преодоляване на спада в обема на търговия

Навигация в тенденциите на пазара на криптовалута: Анализиране на спада през април в обема на търговия В забележимо отклонение от тенденцията...

Възходът на Solan...
Възходът на Solana: Нова ера в крипто таксите предизвиква господството на Ethereum

Предефиниране на динамиката на криптовалутата: Потенциалният триумф на Solana над Ethereum в таксите за транзакции В потенциална промяна на...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!