Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Анализатор на Bloomberg: Под разширяването на L2 Ethereum изгражда по-дълбок ров

При бързото разширяване на L2, степента на канибализация на Ethereum е много по-ниска от очакваната.

От: Джейми Кутс CMT, анализатор на криптовалути, Bloomberg Intelligence

Компилация: Luffy, Foresight News

Все повече се убеждавам, че Ethereum има потенциала да създаде повече стойност от алтернативата L1 поради две основни причини:

  • Приемането на L2 нараства бързо

  • L1 беше канибализиран по-малко от очакваното

В този туит ще анализирам накратко динамичните промени в основите на мрежата Ethereum.

Непостоянната променливост на цената на ETH противоречи на натрупването на стойност.

  • Цената на Ethereum отново на пътя на растежа, водена от L2 растеж и леко затягане на паричната политика

  • Въпреки мечия пазар, ETH навлезе в дефлационно състояние (инфлацията преди сливането надвишава 4%)

  • Обемът на залагането на ETH нарасна с 38% за 3 месеца въпреки охлаждащата се мрежова активност

Приемане на L1 мрежа

Амбицията на Ethereum да мащабира мрежата чрез L2 Rollups е очевидна в данните във веригата, като активността на L1 намаля миналата година, използването на ETH се увеличи и финансовите показатели на мрежата процъфтяваха.

В сравнение с преди година активните L1 адреси са намалели с 37% до 379 000, но активните ERC-20 адреси са се увеличили с 27%. Интелигентните договори заключват 31% от общото предлагане на ETH (повечето от които идват от залагане), а общото използване на ETH се е подобрило.

Стойността на транзакцията във веригата (в щатски долари) е с 30% по-ниска от преди година, докато цените на ETH са се повишили с 8%. Този спад не е изненадващ, като се има предвид, че трансферите във веригата вече са по-евтини и по-бързи на L2.

Въпреки спада в мрежовата активност, инвеститорите все още показват активно поведение на натрупване. Броят на адресите на ненулевия баланс надхвърля 100 милиона, а броят на адресите на портфейла, съдържащи поне 1 ETH, надхвърля 1,7 милиона.

Приходите от таксите растат по-бързо от цените

Анализатор на Bloomberg: 6 получени заявления за Ethereum Futures ETF

От гледна точка на двугодишния цикъл активността на мрежата Ethereum е намаляла и икономиката на Ethereum е достигнала дъното си през четвъртото тримесечие на 2022 г. и скоростта на възстановяване е в съответствие с възстановяването на новия цикъл на бичия пазар. Както се очакваше, бързият растеж на L2 канибализира мрежовата активност на L1, но въздействието върху финансовите показатели на мрежата не беше толкова голямо, колкото се очакваше.

Приходите от мрежови такси (в щатски долари), макар и значително по-ниски от 2021 г., са се увеличили 3 пъти в сравнение с най-ниската точка през четвъртото тримесечие на 2022 г. L1 генерира ~$6 милиона приходи от такси на ден, 80% от които се изразходват, а останалата част се изплаща на валидатори.

От годината до момента ежедневните приходи от такси на Ethereum L1 (в щатски долари) са се увеличили със 176%, докато цените на ETH са се повишили само с 53%. Връзката между двете е поучителна за последния възход, когато таксите изпревариха цените през 2020 г. след две години на спад.

Използвайки аналогия с национална държава, L1 осигурява инфраструктура (пътища, комуникации) и сигурност (права на собственост) за специални икономически зони или градове-държави (L2) за изграждане и конкуренция за бизнес капитал (децентрализирани приложения).

Работата на тези места означава по-ниски данъци (такси) и бюрокрация за държавните агенции (ETH валидатори), което намалява триенето за приложенията, което води до по-евтино и по-бързо обслужване на клиентите.

Метрики за приемане на L2 мрежа

Миналата година миграцията на Ethereum към L2 се оказа огромен успех. През последните 12 месеца стотици хиляди нови потребители се присъединиха към Web3, а L2 активните адреси се увеличиха с 245%.

Ръстът на таксите за L2 (средно $600 000 на ден) помага да се забави канибализацията на приходите от L1, но по-важното е, че L2 усилва мрежовите ефекти.

Като се има предвид бързото нарастване на приемането на L2, таксите за L1, плащани чрез Rollup, могат да достигнат 20% от общите такси до края на годината и 50% в рамките на 3 години. В дезагрегирани данни тази година плащанията на Rollup към L1 като процент от общите такси са нараснали 2,8 пъти до малко под 14%.

Едно от последствията от растежа на L2 е значителен спад в NFT активността на L1, тъй като по-ниските разходи за триене на пазара на L2 NFT печелят потребителите. Делът на таксите, плащани от NFT, е намалял с 80% и сега е малко под 6%.

в заключение

Като водещ L1, Ethereum се представя много силно. При бързото разширяване на L2, степента на навлизане в Ethereum е много по-ниска от предишните ни очаквания и неговият ров постоянно се задълбочава и разширява.

Публикацията: "Анализатор на Bloomberg: Под разширяването на L2 Ethereum изгражда по-дълбок ров" се появи първо в Крипто Новини Бг

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: KriptoNovini.Bg

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!