Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Как подкрепян от правителството стейбълкойн може да застраши Tether, господството на Circle

Възходът на криптовалутите революционизира финансовия пазар, предлагайки децентрализирана алтернатива на традиционните банкови системи. Сред различните криптовалути, поддържаните от правителството стабилни монети се очертаха като популярен избор поради тяхната присъща стабилност и обвързване със стабилен актив като фиатна валута.

Стабилната монета се отнася до специфичен тип криптовалута, която умишлено е обвързана със стойността на фиатна валута. Неговата основна цел е да осигури последователна и стабилна стойност в силно променливата сфера на криптовалутите. Когато стейбълкойн е обвързан с щатския долар, основната му цел е да поддържа фиксирана цена от $1.

Стабилните монети се предлагат в различни форми, като забележителни типове включват алгоритмични стабилни монети, стабилни монети, обезпечени с криптовалута, и стабилни монети, обезпечени с фиат. В случай на стейбълкойн, обезпечен с фиат, това означава, че стейбълкойнът се поддържа от емитирана от правителството валута, като щатския долар. Тази подкрепа гарантира, че стейбълкойнът запазва стойността си и остава стабилен на нестабилния пазар на криптовалута.

Днес на пазара има много стабилни монети, но Tether (USDT) и USDC на Circle доминират пазара на стабилни монети от години. Въпреки това, тяхното господство сега е изправено пред потенциално предизвикателство от подкрепяните от правителството стабилни монети.

Какво е Tether (USDT)?

Tether (USDT) е една от най-известните и широко използвани стабилни монети на пазара на криптовалута. Tether (USDT) беше представен през 2014 г. и се издава от Tether Limited. Той работи на различни блокчейн платформи, включително Ethereum, Tron и други, като токен.

Основната цел на USDT е да поддържа стабилна стойност чрез обвързване със стойността на щатския долар. За всеки USDT в обращение се твърди, че има еквивалентно количество щатски долари, държани в резерв от Tether Limited. Това се нарича стабилна монета, обезпечена с фиат, тъй като има за цел да поддържа съотношение 1:1 между USDT и щатски долари.

USDT служи като популярен инструмент за търговци и инвеститори в екосистемата на криптовалута. Той предоставя средство за съхраняване на стойност и улесняване на транзакции без необходимост от традиционни банкови системи. Освен това неговата стабилност спрямо щатския долар може да помогне за смекчаване на нестабилността, обикновено свързана с други криптовалути.

Заслужава обаче да се отбележи, че компанията Tether и нейният стейбълкойн, USDT, са изправени пред контрол и противоречия по отношение на прозрачността и действителните запаси от резерви, претендирани от Tether Limited. Тези опасения доведоха до продължаващи дискусии относно стабилността и легитимността на USDT в общността на криптовалутите и регулаторните органи.

Какво е Circle (USDC)?

USDC означава USD Coin, който е широко използван стейбълкойн на пазара на криптовалута. Той стартира през 2018 г. като сътрудничество между Circle и Coinbase, две известни компании в индустрията на криптовалутите.

Подобно на други стабилни монети, USDC е проектиран да поддържа стабилна стойност, като е обвързан с щатския долар. За всеки USDC токен в обращение той е обезпечен с еквивалентна сума щатски долари, държани в резерв от регулирани финансови институции. Това прави USDC стабилна монета, обезпечена с фиат, с цел поддържане на съотношение 1:1 между USDC и щатски долари.

USDC оперира с блокчейн Ethereum като токен ERC-20, което означава, че използва инфраструктурата на мрежата Ethereum и се възползва от широкото й приемане. Това позволява бързи и сигурни транзакции, както и съвместимост с различни децентрализирани приложения (DApps) и борси.

Прозрачността и регулаторното съответствие на USDC бяха подчертани от неговите създатели. Circle предоставя редовни атестации от независими одитори за проверка на резервите, подкрепящи USDC, добавяйки допълнителен слой на доверие за потребителите и инвеститорите.

USDC придоби популярност в екосистемата на криптовалутите поради своята стабилност и доверието в емитентите. Той служи като надеждно средство за обмен, съхраняване на стойност и улеснява безпроблемните транзакции в различни платформи и борси.

Какво е подкрепян от правителството стейбълкойн?

Подкрепените от правителството стабилни монети, известни също като цифрови валути на централната банка (CBDC), са цифрови валути, емитирани и регулирани от централните банки. Те са цифрови представяния на фиатни валути, насочени към предоставяне на предимствата на криптовалутите, като същевременно поддържат стабилността и надеждността, свързани с емитираните от правителството валути.

Основната цел на подкрепян от правителството стейбълкойн е да комбинира предимствата на криптовалутите, като скорост и ефективност на цифровите транзакции, със стабилността и доверието, свързани с традиционните фиатни валути. Тези цифрови представяния на фиатни валути са предназначени да поддържат стабилна стойност и да действат като надеждно средство за обмен в рамките на цифровата икономика.

Поддържаните от правителството стабилни монети обикновено се създават с помощта на блокчейн или други технологии за разпределен регистър, позволяващи сигурни и прозрачни транзакции. Те могат да се използват за различни цели, включително ежедневни транзакции, парични преводи и дори като инструмент за прилагане на парична политика.

Емитирането и регулирането на поддържани от правителството стабилни монети са в компетенциите на съответните централни банки или държавни органи. В резултат на това те са подчинени на съществуващите правни и регулаторни рамки на страната, като гарантират съответствие и надзор.

Примери за подкрепяни от правителството стабилни монети включват предложените цифрови валути като цифровия юан (e-CNY) от Народната банка на Китай, цифровото евро от Европейската централна банка и текущите изследвания и разработки на CBDC от други централни банки по света.

Подкрепените от правителството стабилни монети имат потенциала да променят финансовия пазар, като предоставят надеждна и ефективна цифрова форма на пари, емитирана директно от централния орган на нацията. Въвеждането им може да повлияе на различни сектори, от финансови системи и трансгранични транзакции до парични политики и финансово включване.

Китай може да се възползва от юан стейбълкойн вместо CBDC — изпълнителен директор на Circle

Подкрепени от правителството стабилни монети срещу Tether и Circle

Тъй като инициативите на CBDC набират скорост в световен мащаб, те представляват значителна заплаха за господството на Tether и Circle по няколко начина.

Доверие и стабилност

Подкрепата от държавна институция осигурява присъщо ниво на доверие и стабилност на подкрепяните от правителството стабилни монети.

За разлика от Tether и USDC, чиито резерви са обект на скептицизъм и от време на време противоречия, поддържаните от правителството стабилни монети предлагат по-високо ниво на прозрачност и отчетност. Потребителите са по-склонни да се доверят на цифрова валута, издадена и регулирана от съответните им правителства, намалявайки зависимостта от частно емитирани стабилни монети.

Основната загриженост се върти около възможността значителен емитент на стабилни монети, като Tether, да се сблъска със ситуация, подобна на „бягство от банката“ или ситуация, подобна на тази, която причини срива на TerraUSD (UST) на Terra Luna.

Стабилните монети са изправени пред уязвимостта да изпитват бягания, характеризиращи се с внезапни скокове в исканията за обратно изкупуване, предизвикани от фактори като спад на цените, слухове за нестабилност или опасения относно качеството на базовите активи. Тези ситуации могат да доведат до бърза разпродажба на активите, поддържащи стейбълкойна, което потенциално може да доведе до допълнителни изходящи потоци, тъй като инвеститорите се притесняват за способността на емитента да изпълни изцяло бъдещите заявки за обратно изкупуване. Тази уязвимост е подобна на наблюдаваната при други инвестиционни продукти, особено определени фондове на паричния пазар (ФПП), които се стремят да поддържат стабилна нетна стойност на активите. За някои стабилни монети обаче тази уязвимост може да бъде увеличена поради липсата на изчерпателни разпоредби в рамките на крипто екосистемата.

За смекчаване на тези рискове, дизайнът на договореност за стейбълкойни играе решаваща роля. Емитентите могат да използват стратегии като свръхобезпечение, при които висококачествени ликвидни активи подкрепят стейбълкойна в излишък, осигурявайки потенциал за пълно обратно изкупуване дори по време на стресови периоди. Прозрачните структури на управление, включително редовни независими одити, могат да вдъхнат доверие на инвеститорите чрез проверка на твърденията на емитента относно стойността и ликвидността на резервните активи. Освен това емитентите на стейбълкойни могат да установят правни рамки, които предоставят на инвеститорите яснота и сигурност по отношение на техните права за обратно изкупуване, дори в случаи на несъстоятелност на емитента. Подобни мерки имат за цел да подобрят стабилността и да укрепят доверието на инвеститорите в екосистемата на стейбълкойн.

Длъжностни лица в Съединените щати, включително Йелън, направиха сравнения между стабилни монети и фондове на паричния пазар. Тази аналогия се връща към събитията от 2008 г., когато Reserve Primary Fund, оригинален фонд на паричния пазар, претърпя загуба на нетната си стойност на активите. Фондът е инвестирал в търговски книжа, по-специално в краткосрочен корпоративен дълг от Lehman Brothers. Крахът на Lehman Brothers доведе до масово напускане на инвеститори.

Първоначално Tether твърдеше, че резервите му са съставени изключително от долари. Въпреки това, след споразумение с главния прокурор на Ню Йорк през 2019 г., компанията промени позицията си. Разкритията разкриха, че Tether притежава минимални парични резерви, но притежава значителни количества неидентифицирани търговски книжа.

В отговор на тези разкрития Tether изрази намерението си да намали експозицията си към търговски книжа, като същевременно увеличи притежанията си от съкровищни ​​бонове на САЩ. Тази стратегическа промяна има за цел да подсили стабилността и прозрачността на резервите на Tether.

И въпреки че рисковете, свързани със стабилни монети като Tether, са относително по-контролируеми в сравнение с алгоритмичните стабилни монети като UST, основният фактор, който определя тяхната стабилност, се крие в кредитоспособността на емитиращите фирми.

Интегриране в съществуващи финансови системи

Широкото възприемане и приемане на CBDC може да подкопае търсенето на Tether и USDC. Правителствата имат властта да интегрират своите цифрови валути в съществуващи финансови системи, насърчавайки бизнеса, банките и физическите лица да извършват транзакции директно с CBDC.

Тази интеграция ще намали нуждата от посредници като Tether и Circle, като по този начин ще намали техния пазарен дял.

Съответствие с нормативната уредба

Правителствата могат да използват своите регулаторни правомощия, за да ограничат растежа на частните стабилни монети, като същевременно насърчават своите собствени CBDC. Регулаторни мерки, като например по-строги изисквания за съответствие или ограничения върху издаването и използването на частно емитирани стабилни монети, могат да създадат благоприятна среда за приемане на CBDC.

Това потенциално може да намали привлекателността на стабилните монети на Tether и Circle, причинявайки изместване на господството към алтернативи, подкрепяни от правителството.

За частно емитирани стабилни монети като USDT и USDC няма централен регулаторен орган, който да отговаря, докато за поддържаните от правителството стабилни монети се предполага, че централните банки на всяка държава отговарят за тяхното регулиране.

Заключение

Появата на подкрепяни от правителството стабилни монети представлява огромно предизвикателство за господството на стабилните монети на Tether и Circle. Доверието, стабилността и регулаторните предимства, предлагани от CBDC, могат да подкопаят пазарния дял на частните стабилни монети и потенциално да променят пазара на стабилните монети.

Тъй като правителствата по света продължават да изследват и развиват своите цифрови валути, битката за господство на пазара на стейбълкойни е готова да се засили, създавайки нови възможности и предизвикателства както за частните, така и за подкрепяните от правителството играчи.

Публикацията на Георги Шопов: "Как подкрепян от правителството стейбълкойн може да застраши Tether, господството на Circle" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!