Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Какво общо има бойкотът на Reddit с AI и Crypto

Reddit е хванат между чука и наковалнята. С появата на изкуствен интелект (AI), който заплашва да наруши начина, по който хората намират информация онлайн, и масов бойкот, назряващ в отговор на ход, който наследената платформа за социални медии предприе, за да се подкрепи, компанията, която наброява неприличните 57 милиона потребители дневно, е да откриете, че съществуването като „любимец на технологиите“ не става по-лесно дори след като успешно „мащабирате“. Ако не друго, текущата ситуация на Reddit показва само основата, върху която е изграден – по същество рекламата  и извличането на данни – винаги са били меки.

Ако не сте чували, в Reddit се провежда масов протест – подтикван от разработчици, които казват, че са изгорени от скорошно стратегическо решение на Reddit да започне да таксува своите интерфейси за програмиране на приложения (или API, по същество мостовете, необходими за достъп сайта и неговите данни, ако искате да изградите нещо върху него). Стотици subreddits са станали „лични“ и няколко приложения на трети страни обръщат гръб на уебсайта, който се стреми да стане публичен по някое време тази година.

Това е откъс от бюлетина на The Node, ежедневен преглед на най-важните крипто новини в CoinDesk и извън него. Можете да се абонирате, за да получавате пълния бюлетин тук.

Понякога наричан „началната страница на интернет“, Reddit е уебсайт, който позволява на хората да събират новини и мемета и да формират общности, за да обсъждат... всичко. Той също е голям, като някои от неговите полуавтономни субредити растат до десетки милиони ангажирани потребители. И така, Reddit се оказа с богатство от ценни данни и информация – такава, която се попълва всеки ден.

В продължение на години Reddit позволява на уеб браузърите да обхождат неговите табла за съобщения, взаимноизгодна връзка за себе си и услуги като Google – и двете станаха доминиращи платформи, като се утвърдиха като местата, на които да отидете, ако имате въпрос. Възходът на „големите езикови модели“ (LLM) от подобни на ChatGPT, които са изградени и могат да се подобряват само чрез поглъщане на огромни количества данни (т.е. всичко, което е налично онлайн за четене), обърна тази връзка с главата надолу.

Във въпроси и отговори в петък главният изпълнителен директор на Reddit Стив Хъфман компанията преосмисля позицията си да предоставя безплатно „корпуса си от данни“. Сега ще таксува разработчиците на приложения за достъп, както беше преди, и изглежда, че много информация, публикувана от потребителите през годините, ще бъде пакетирана и продадена (вероятно последната част е полуинформирана спекулация). Има няколко причини защо това е така, посочени от Хъфман (а ако не, достатъчно лесни за интуиция).

Първо, Reddit винаги се е борил с рентабилността – ситуация, която често се насърчаваше по време на епохата на „блицскалирането“, когато частни финансиращи щяха да изпомпват компании, пълни с пари, за да могат да растат и да растат и в крайна сметка да печелят печалба – но сега е по-малко привлекателен в икономиката след нулевия лихвен процент (ZIRP), където капиталът се намира по-трудно точно когато Reddit се готви да стане публичен. Второ, Илон Мъск започна да таксува за API на Twitter – и докато мнозина се оплакват от маниакалното му лидерство, конкурентите и връстниците на Twitter може би са забелязали, че синята птица е все още жива. Във връзка с това Хъфман твърди, че компанията по някакъв начин харчи „много милиони долари“ годишно, позволявайки достъп на трети страни до своите данни.

Трето, AI chatbots, напълнели от данните на Reddit, идват да ядат обяда на Reddit. Докато чатботовете, базирани на LLM днес, са най-близки до салонни трикове с малко ангажиране отвъд суперпотребители и бързи магьосници, изглежда, че цялата технологична екосистема се готви за ден, когато ChatGPT и Bard спрат да халюцинират и разрушат  всички съществуващи днес онлайн услуги. Защо да търсите отговор от Reddit, ако има машина, която обещава мъдростта на тълпата, дестилирана в персонализиран отговор? Които могат да бъдат подканвани отново и отново, без да се дразнят или да ви казват „проверете Google“,

Независимо дали днешните протестиращи се интересуват от опитите на компанията да извлече нови приходи и да се защити от рояка роботи, те все още са луди. И не изглежда като типа гняв, който се е развихрил всеки път, когато Reddit актуализира оформлението си (което може да е изненадващо, като се има предвид, че Reddit никога не е изглеждал като Craigslist). В публикация в Reddit организаторите на бойкота казаха, че обвиненията са „стъпка към унищожаването на други начини за персонализиране на Reddit“. Други казват, че сайтът, който отново е на почти две десетилетия, е неизползваем без точка за достъп на трета страна.

Reddit се завръща с нови NFT и Crypto Twitter оставя теми на четене

И за да бъдем честни, Reddit разработи собствено приложение едва през 2016 г., като даде много време на потребителите да свикнат с алтернативи като Reddit Is Fun и Apollo. Не само от тези приложения сега се иска да плащат потенциално милиони долари годишно за привилегията да водят потребители в Reddit, но много от тях също допринасят за неплатени ползи за сайта. Съобщава се, че много от доброволните модератори на сайта използват например тези приложения по поръчка.

Сега, скъпи читателю на The Node, какво общо има всичко това с крипто? Или как може да ви помогне да печелите пари? Е, в зависимост от това как се разтърси ситуацията, това може да има някои последици за крипто като социално движение. Очевидно способността на една компания да взема едностранни решения, които сериозно засягат потребителите, е голям плюс за движение, което се застъпва за прозрачност, отворен достъп и потребителски контрол. Може би едно предприемчиво момче, laddess или ladx би могло да изгради следващия Reddit, само че децентрализиран.

Въпреки това, в известен смисъл, ситуацията може да се отчита и срещу крипто - ако бойкотът е успешен. До степента, в която платформи като Ethereum просто искат да бъдат основата на по-добра мрежа – ситуация, която изисква хората да изграждат и поддържат алтернативни приложения и потребителите да мигрират, започвайки отначало в нова социална мрежа, всичко това за несигурните надявам се, че нещата ще бъдат по-добри, ако дадете на хората дял в платформата – тогава хората може да открият, че блокадите са по-добри от блокчейните за получаване на това, което искат. Масовите протести набират сила в Америка и може да бъдат въоръжени срещу компании като Facebook и Google, за да подобрят неща като техните стандарти за поверителност (ако само повечето хора се интересуваха) – което със сигурност би било по-лесно, отколкото да се опитвате да ги надпреварите във войните за платформи и поне ще запазиш потребителското си име.

Подобно на много от колегите си, основани по време на бурните дни на Web 2.0 (около 2005 г. за Reddit), Reddit някога проповядваше идеята, че социалните мрежи ще „демократизират“ достъпа до информация и ще бъдат сила за добро в световен мащаб. Извънредно, подобно на други компании, подхранвани от рисков капитал, сайтът въведе по-рестриктивни условия за използване и практики за модериране както поради заявки на някои потребители, така и за да се защити от съдебни спорове.

Но за разлика от, да речем, Facebook, Reddit вероятно е останал по-близо до корените си – позволявайки на много общности да се самоконтролират и запазвайки по-разрешителна позиция към това, за което потребителите могат да публикуват. В този смисъл, въпреки че неговият огромен корпоративен гигант, който използва същите техники за извличане на данни, усъвършенствани от Зукърбърг, винаги е имало афинитет между света на Reddit и крипто (което е поне част от причината, поради която Reddit прегръща не- заменими токени намериха успех).

Ако крипто светът искаше да тласне по-широката технологична сцена към възприемане на повече от неговите принципи, се оказа, че властта винаги е била в неговите ръце. Може да не се нуждаете от морков от токен за управление, ако имате тоягата на потребителя да напусне, за да спечелите по-голяма дума в дадена платформа. Като цяло обаче подозирам, че повечето хора не се интересуват от решенията, взети от любимите им интернет платформи, и са щастливи да разменят данните си за достъп до безплатна услуга. Това също не означава, че крипто е ненужно.

Вижте също: Сеченето на токени на Reddit Avatars се изкачва до рекордно високо ниво

Това, което ситуацията с Reddit също разкрива, са извратените стимули, вградени в платформения капитализъм. С изключение на няколко успешни примера, мечтата, че рекламата може да плаща за уеб услугите, за да останат безплатни завинаги, вероятно е била измама – като оставим настрана наблюдението, което позволява всичко това да функционира. Reddit, въпреки своите десетки милиони ежедневни потребители, може никога да не носи последователна печалба.

Крипто предлага алтернатива, тъй като изисква бай-ин от потребителите и изяснява икономическите разходи на онлайн взаимодействията. Тази система може да не се справи по-добре, ако някога наистина заработи, но може да е хубаво да имате възможност да се откажете. Това е повече от бойкот, отколкото тиха революция, която иска да даде възможност на потребителите да плащат сами. И може да бъде все по-важно, тъй като още повече от вашите данни отиват към AI, които, това е почти неизбежно, ще бъдат обучени да ви показват точната реклама в точното време.

Публикацията на Олег Димитров: "Какво общо има бойкотът на Reddit с AI и Crypto" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Анализ: Ще се пов...
Анализ: Ще се повиши ли Биткойн (BTC)?

Потенциалното покачване на Биткойн: анализиране на възможностите на фона на несигурността на пазара Биткойн (BTC) се представи по-слабо през...

Dogecoin (DOGE) в...
Dogecoin (DOGE) вижда „златен кръст“: Предстои ли възходящ импулс?

Анализ: Dogecoin (DOGE) готов за Златен кръст Dogecoin (DOGE), известен като най-голямата мем криптовалута в света, е на ръба на значителен...

Анализ: Текущо съ...
Анализ: Текущо състояние на Bitcoin и Ethereum

Биткойн срещу Ethereum: Контраст на пазарното представяне и очаквания Glassnode, водеща аналитична компания, подчерта ключовите разлики между...

Анализаторът Xanr...
Анализаторът Xanrox прогнозира скок на Биткойн до $70k

Анализ на Биткойн: Потенциален скок до $70 000, прогнозиран от анализатор Xanrox - Технически прозрения и стратегии за търговия Ентусиастите...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!