Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Към по-отговорен ИИ

Изкуственият интелект (AI) преживява безпрецедентна вълна от интерес и приемане. Това се дължи в голяма степен на пускането на ChatGPT, заедно с последваща вълна от подобни приложения, задвижвани от AI. Бизнесът и потребителите използват (и говорят за) AI в безпрецедентен мащаб. По-рано домейнът на футуристите и писателите на научна фантастика, AI се настани здраво в масовото съзнание.

AI отдавна поражда страхове от сценарий „Skynet“, „автоматизираната отбранителна мрежа“, мечтана от Джеймс Камерън за франчайза „Терминатор“. Първоначално приветстван като нов ред на разузнаването, алгоритъмът на Skynet, задвижван от изкуствен интелект, бързо се развали, реши, че всички хора са заплаха, започна ядрена война, която елиминира по-голямата част от населението и впоследствие пороби останалите. Ако не беше поредица от герои, вдъхновени от бивши машини, от малка, но свирепа банда бунтовници (и Арнолд, разбира се), това щеше да бъде това за съдбата на човечеството.

Въпреки че това остава малко вероятна реалност, днес е много по-правдоподобно, отколкото когато филмът беше пуснат преди близо 40 години – и това е тема, която вече не можем да си позволим да игнорираме. През последното десетилетие генеративните AI системи постигнаха забележителен напредък по отношение на разпознаването на изображения, разбирането при четене и разбирането на езика до точката, в която могат достоверно да имитират и в крайна сметка да надминат човешките способности. Въпреки че по-голямата част от разработките на AI до момента са фокусирани върху обучението на големи езикови модели за генериране на текст, бързият темп на иновациите без реален надзор представлява жизнеспособна загриженост.

Потенциалните приложения на AI, от реализиране на неуловими медицински пробиви до справяне с острия недостиг на работна ръка до по-ефективна борба с изменението на климата, са невероятно вълнуващи. Достигането му обаче зависи от осигуряването на подходящи парапети за една до голяма степен непроверена и мощна технология – роля, която блокчейн технологията е уникално подходяща да играе.

Развенчаване на общ мит около AI и блокчейн

Докато изкуственият интелект понастоящем поглъща нашия колективен кошерен ум, струва си да си припомним, че това беше разговорът около блокчейна само преди няколко години. Като всяка революционна технология, тази бележи „пика на завишените очаквания“ на блокчейн, както е посочено в модела Hype Cycle на Gartner. Въпреки че в последвалия период се наблюдава охлаждане на обществения ентусиазъм, технологичните принципи, които ръководеха първоначалната вълна от шум, остават – и блокчейн реализира исторически високи нива на приемане сред бизнеса. Основата за възможностите за сътрудничество между блокчейн и AI е безброй, с вълнуващ и трансформиращ потенциал.

С навлизането на ранни и обещаващи приложения в области, включително човешки ресурси, роботика и обслужване на клиенти, си струва да си припомним, че все още обгръщаме главите си как може да изглежда крайният потенциал на AI. Вече има важни уроци за бъдещата му крива на приемане. Blockchain и AI не са ортогонални технологии; те всъщност се допълват. Заедно те могат да доведат до масивна нова ефективност за организациите по прозрачен и етичен начин, който би накарал дори стоическия Джон Конър да се усмихне.

Пробив в черната кутия на AI

Нека първо да дефинираме какво в крайна сметка представлява AI: модел на данни, който получава непрекъснати входове и продължава да се обучава (и преобучава). Прави го в черна кутия: не можем да видим какви данни поглъща, нито как се адаптира. Понякога ще започне да прави напълно неочаквани неща, често наричани „халюцинации“, които озадачават дори създателите му. Колумнистът на New York Times Кевин Руз даде убедителен пример за това, когато на пръв поглед безобидна функция в новата търсачка на Bing се превърна в зловещ обмен с бот, който изглежда се опитваше да саботира брака му.

Blockchain и AI не са ортогонални технологии; те всъщност се допълват

Към по-отговорен ИИ

През март много от водещите световни изследователи на AI публикуваха писмо, насърчаващо компаниите поне временно да преустановят работата си по AI, цитирайки необходимостта от по-добро разбиране на разклоненията на моделите за овластяване, които скоро ще надхвърлят нашия собствен колективен интелект. Писмото призовава за необходимостта от „...[отстъпление] от опасната надпревара към все по-големи и непредсказуеми модели черни кутии с нововъзникващи възможности“.

Това е жизненоважно съображение на този етап от цикъла на приемане на AI – и област, в която блокчейн технологията е уникално подходяща да играе ключова роля. Присъщата сила на блокчейн се крие в способността му да предоставя прозрачна система за съхранение на данни и изпълнение на договори, подкрепена от разпределена мрежа от компютри, която няма нито една точка на повреда.

Това е изключително необходим набор от функции, тъй като е свързан с разработването на по-етична и прозрачна марка AI. Наред с други ключови функции, блокчейните могат да записват всеки път, когато параметър, който управлява поведението на AI, се коригира, независимо дали това е от човешки изследовател или от самия AI.

Въпреки че това е теоретично възможно с бази данни без блокчейн, на практика бързо се превръща в много по-сложно и непосилно скъпо предложение. Времевите клейма ще трябва да се въвеждат ръчно (невероятно времеемък и трудоемък процес), наборите от данни изискват постоянно наблюдение, за да се гарантира непрекъснатата им цялост, а цялата централизирана система разчита на една (вероятно непрозрачна) точка на повреда, която я прави далеч уязвим за манипулация и труден за овладяване. С блокчейн целият този процес може да бъде автоматизиран чрез един интелигентен договор и защитен от децентрализирана мрежа, която се състои от стотици или дори хиляди независими сървъри.

Използване на хибриден подход

Хибридните блокчейни са един потенциален модел на управление на AI. Хибридните вериги позволяват на организацията да използва частна инфраструктура, която контролира, като същевременно има достъп до публична инфраструктура, която е напълно децентрализирана. От тях зависи кои данни къде живеят.

Разбираемо е, че организациите ще искат да съхраняват най-подходящите и важни данни в най-сигурната опция: публичната блокчейн. Това гарантира, че системата ще се държи по предназначение, ако или когато някакъв механизъм за изключване бъде задействан от AI, и представлява критична граница за нововъзникваща и все още до голяма степен непозната технология – и такава, която създателите на Skynet със сигурност са искали да имат в измисления филм на Джеймс Камерън вселена. Защо да разчитате на една-единствена страна и нейните често непрозрачни мотиви и пристрастия, когато вместо това можете да разпределите (и впоследствие да одитирате и проверите) този риск между голям брой независими и различни страни по прозрачен и ненадежден начин?

Поради масивните и сложни набори от данни, които захранват AI системите, те са склонни да произвеждат метаданни на стойност терабайти, които са по-малко свързани с разглеждания проблем – и по този начин по-ефективни за споделяне в частна среда извън веригата. Този подход значително намалява транзакционните разходи, като същевременно минимизира съотношението сигнал/шум в наборите от данни. Казано по-просто, има по-голям икономически смисъл за бизнеса, който се стреми да реализира конкурентно предимство с нововъзникваща технология. Ако това уравнение звучи познато, то е, защото това е същата книга, в която изчислителните облаци се развиват от любопитство към ниша до най-добри практики за почти всяка организация по света.

Стана ясно, че ИИ, подобно на блокчейна, е тук, за да остане. И в случая на двете технологии, ние едва сме надраскали повърхността, когато става въпрос за реализиране на крайния им потенциал. Ние сме на кръстопът и решенията, които колективно ще вземем през следващите месеци и години, ще имат значителни и дългосрочни последици. Индивидите и организациите, които ще окажат експоненциално въздействие върху нашето бъдеще, би било небрежно да пренебрегнат невероятния потенциал, който изкуственият интелект и блокчейн предлагат за въвеждането на по-справедливо и обещаващо бъдеще.

Публикацията на Тодор Цонев: "Към по-отговорен ИИ" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Анализ: Ще падне ...
Анализ: Ще падне ли цената на Dogecoin?

Анализиране на потенциалния спад на цената на Dogecoin: Препоръчва се повишено внимание сред пазарните условия Dogecoin (DOGE) отдавна е...

Възходът на Solan...
Възходът на Solana: Нова ера в крипто таксите предизвиква господството на Ethereum

Предефиниране на динамиката на криптовалутата: Потенциалният триумф на Solana над Ethereum в таксите за транзакции В потенциална промяна на...

Пътуването на Бит...
Пътуването на Биткойн до $100 000: Анализ на бичи рали канал

Пътят на Биткойн към $100 000: Анализ на рали канала Скорошен анализ предполага, че Биткойн (BTCUSD) е на траектория към $100 000, като...

Биткойн пада рязк...
Биткойн пада рязко под ключовите нива на поддръжка

Биткойн мечките доминират, тъй като цената пада рязко под ключовите нива на подкрепа Биткойн (BTC) направи рязък завой към низходящата...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!