Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Китайските власти разбиха схема за пране на пари на стойност 55 милиона USDT

Правоприлагащите органи в северната китайска провинция Шанси разкриха предполагаема схема за пране на пари USDT на стойност над 55 милиона долара.

Според местните новини полицията е арестувала 21 лица във връзка с мрежата за пране на пари.

Голям бюст

Операцията по изпиране излезе наяве, когато властите в окръг Qinshui забелязаха, че банкова сметка, оперирана под името Mouyue Zhao, има силно хаотичен поток от средства. Този необичаен поток от средства предизвика подозрения за пране на пари, което доведе до започването на задълбочено разследване от страна на полицията. Разследването разкри зашеметяващи подробности за това как организирана група престъпници е организирала мрежа за извънборсова търговия, включваща USDT от октомври 2021 г., според доклад на националната служба за радиоразпръскване на Китай.

USDT е най-големият стейбълкойн в света и неговата стойност е обвързана с щатския долар. Той се управлява от Tether Limited Inc.

Начин на действие

Разследващите разкриха, че обвиняемите лица са действали в четири провинции, купувайки USDT на ниска цена и след това го продавайки на по-високи цени чрез групи WeChat и платформи за пране на пари и правейки значителни незаконни печалби. Властите заявиха, че операцията по пране е завършила транзакции на обща стойност близо 55 милиона долара през почти тригодишния период на техните операции.

Китайските власти разбиват групата за пране на пари Tether за 55 милиона долара

Властите успяха да проследят членовете на операцията в шест града в провинциите Дзянси, Хенан, Гуанси и Анхуей. Над 50 полицаи са били изпратени да заловят извършителите. Заедно с арестите полицията конфискува и над 40 мобилни телефона, заедно с 200 000 юана (28 000 долара) в брой и над 1 милион юана на стойност USDT (140 000 долара).

Заподозрените признават

Заподозрените са били разпитани от властите и според местните информационни агенции са признали обвиненията срещу тях. Обвиненията включват улесняване на конвертирането на китайския юан в USDT и подпомагане на престъпниците да перат парите си. Случаят обаче все още е отворен и се разследва. Според властите USDT бързо се превърна в предпочитан избор за перачите на крипто пари благодарение на лекотата и анонимността, които предлага.

Позицията на Китай относно крипто

Китай исторически е заемал твърда позиция срещу крипто. Позицията на страната обаче не е изненада за дългогодишните наблюдатели на крипто пространството. Китайските граждани за първи път се докоснаха до криптовалутите през 2011 г. благодарение на централизирания обмен Bitcoin China, създаден от Bobby C. Lee. Боби С. Лий е брат на Чарли Лий от Litecoin. През първите дни на Биткойн, Биткойн Китай отговаряше за значителна част от глобалната търговска дейност с Биткойн.

Биткойн скоро стана широко приет в Китай, като бизнесът започна да го приема като плащане. През 2013 г. обаче стана първият опит на Китай да задуши крипто пространството в страната, въпреки че приемането на Биткойни рязко нарасна, като Народната банка на Китай забрани на банките да държат или да извършват транзакции в цифрови валути. Въпреки това китайските граждани все още могат да купуват, изпращат и съхраняват крипто. По време на възхода през 2017 г. китайските власти наложиха допълнителни санкции върху крипто пространството, забранявайки всички платформи, предлагащи ICO (първоначални предлагания на монети). Освен това властите принудиха няколко борси да спрат операциите.

През 2021 г. китайските власти забраниха крипто копаене, което на практика парализира индустрията в Китай. Въздействието върху пазарите беше сериозно, като хешрейтът на Биткойн падна до 50%, а цената му регистрира драматичен спад. Заедно със забраната за копаене, властите забраниха и цялата крипто търговия и транзакции. Освен това всеки, който работи с китайски фирми, свързани с крипто пространството, може потенциално да получи затвор. Въпреки всички тези препятствия обаче китайските граждани все още имат достъп до криптовалути чрез прокси интернет сървъри и платформи за децентрализирано финансиране (DeFi).

Отказ от отговорност: Тази статия е предоставена само за информационни цели. Не се предлага или е предназначен да се използва като правен, данъчен, инвестиционен, финансов или друг съвет.

Публикацията на Николай Кръстев: "Китайските власти разбиха схема за пране на пари на стойност 55 милиона USDT" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Николай Кръстев

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!