Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите

Криптовалутите са...
Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите

Целият смисъл на криптовалутите е, че те са децентрализирани. Peer-to-peer пари в брой; обмен без доверие; заобикаляйки посредниците. Така че защо много криптовалути са структурирани по-скоро като централни банки? От коригиране на баланси в портфейла до контролиране на възли, много крипто проекти се държат точно като финансовите институции, които е трябвало да заменят. Добавете култа към силния лидер и няма какво да разграничите някои алткойни от Paypal и Visa по света.

Де-децентрализацията на криптовалутите

Думата „децентрализиран“ не се появява в оригиналната бяла книга на Сатоши (нито пък „блокчейн“ по този въпрос), но оттогава е станала синоним на Биткойн и неговите наследници. За да бъде една цифрова валута наистина децентрализирана, тя трябва да постигне две неща: да бъде устойчива на цензура и да бъде имунизирана срещу намеса от ръководителите на проекти. Ако цената на една монета зависи от това дали нейният основател остава жив, тя не е децентрализирана. По същия начин, ако неговата скорост и мащабируемост се дължат на централизирани възли, той не е децентрализиран.

Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите

Според това изчисление много от 20-те най-добри криптовалути не отговарят на изисквания стандарт. Няколко работят по модел на „бъдеща децентрализация“, в който разработчиците обещават да се откажат от контрола веднага щом нещата вървят гладко, докато на други им липсват възли или хеш мощност, за да предотвратят 51% атаки. Ето как се оформят най-популярните криптовалути в света, оценени по децентрализация на възел и лидерство. Колкото по-нисък е резултатът (1 до 10), толкова по-централизирана е валутата.

Биткойн

Вече има почти 12 000 възли в Биткойн мрежата, цифра, която се е увеличила повече от два пъти през последната година. Всеки от тези възли записва мрежовата активност, като помага да се проверят транзакциите и прави публичната книга възможно най-разпространена. От Германия до Русия и Нигерия до САЩ, пълни възли работят по целия свят. В съчетание с хешрейт от над 20 екзахаша в секунда, Биткойн е удобно един от най-децентрализираните блокчейни в мрежата.

Единственото истинско безпокойство е степента, в която добивът на Биткойн се контролира от китайски пулове, които могат да представляват до 70% от мощността на хеширане. Но с появата на огромни нови майнинг ферми в Северна Америка и Европа, тези опасения може скоро да бъдат облекчени. По отношение на лидерството Биткойнът е силно децентрализиран. Освен Сатоши Накамото, който се появява отново от пустинята и тръгва на мощно пътуване, трудно е да си представим Биткойн някога да бъде на милостта на едно цяло.

Децентрализирана книга: 9

Децентрализирано лидерство: 10

Ethereum

Публичният регистър, използван в мрежата на Ethereum, е силно децентрализиран, с над 26 000 възли, проверяващи транзакции. Всъщност, скорошен доклад на изследователи от университета Корнел твърди, че Ethereum е по-добре разпределен от Bitcoin. Това обаче не означава, че Ethereum е по-децентрализиран от Bitcoin. От една страна, Ethereum е в процес на преминаване към модел на доказателство за залог. Въпреки че има предимства от този подход, този алгоритъм е по-малко сигурен от доказателството за работа.

Тъй като PoW изисква от миньорите да извършват действителна работа, за да проверят всяка транзакция, за лош актьор би било изключително трудно да контролира мрежата. Това с PoS модел теоретично би било по-лесно. Като оставим настрана съображенията за консенсусния модел, най-голямата слабост на Ethereum е неговото централизирано ръководство. От символична – ако не и техническа – гледна точка, продължаващият успех на платформата зависи от оставането на Виталик Бутерин. Освен това, ако някога се случат лоши неща в мрежата на Ethereum, винаги има шанс те просто да върнат блокчейна, да се разделят и да започнат отначало.

Децентрализирана книга: 8

Децентрализирано лидерство: 3

Bitcoin Cash

Подобно на Bitcoin Core, Bitcoin Cash е силно децентрализиран поради големия си хешрейт и броя на пълните възли, които са над 1200. BCH има само 10% толкова възли, колкото BTC, но по всяко определение отговаря на стандартите, изисквани от децентрализирана криптовалута. По отношение на лидерството, има редица високопоставени фигури, които подкрепят Bitcoin Cash, но няма категоричен лидер или главен изпълнителен директор – въпреки това, което Рик Фолквинге може да твърди на шега.

Децентрализирана книга: 7

Децентрализирано лидерство: 8

Ripple

Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите. Ripple има потенциала да се използва като инструмент на глобалните банки – дори банките да изглеждат слабо заинтересовани от използването на XRP – но това не е децентрализирана криптовалута. Всичките 100 милиарда XRP са създадени в собствената версия на Ripple Labs за Големия взрив през 2012 г. и по-голямата част от тях са останали в трезорите на Ripple оттогава. Дори и да пренебрегнете факта, че Ripple Gateways (по същество одобрени борси) имат властта да замразяват салда по клиентски сметки, липсата на разпределени възли означава, че Ripple може да бъде изключен по-лесно от почти всеки друг алткойн в този списък.

Децентрализирана книга: 2

Децентрализирано лидерство: 1

Iota

Сривът на икономиката на недвижимите имоти е тук (по-лошо, отколкото си мислите)

Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите Откъде дори да започнете с Iota? Това е проект, който зависи от капризите на един все по-заядлив и капризен главен изпълнителен директор, а неговата етика кара Ripple да изглежда като образец на добродетелта. Мрежата на Iota се контролира от „координатор“, който има правомощията да променя балансите по акаунти и да прекъсва услугата, докато нейните разработчици се борят с легиона от грешки, които преследват кодовата база. Говори се, че този координатор постепенно ще бъде премахнат в полза на по-децентрализиран модел, но Дейвид Сьонстебо не изглежда като шеф, който лесно се отказва от властта. Освен че централата й беше построена на меридианната линия, Йота едва ли би могла да бъде по-централизирана.

Децентрализирана книга: 1

Децентрализирано лидерство: 1

The Best of the Rest

Litecoin

Над 14 000 възли поддържат блокчейна сигурен, но подобно на Ethereum, Litecoin е отслабен от култа към силен лидер в лицето на Чарли Лий.

Децентрализирана книга: 7

Децентрализирано лидерство: 3

Monero

Рикардо Спани, известен още като Fluffypony, е по-голямата фигура начело на Monero. Проектът обаче е по-голям дори от Fluffypony и ще продължи в негово отсъствие. В момента мрежата на Monero има над 2500 възела.

Децентрализирана книга: 5

Децентрализирано лидерство: 5

Stellar

Основно Ripple lite минус функцията за замразяване на Gateway. Има неща, които да харесате в Stellar, но децентрализацията не е такава.

Децентрализирана книга: 3

Децентрализирано лидерство: 2

NEO

По отношение на централизацията, Нео е точно там с Ripple и Iota. Има планове за пускане на три нови възела, които не са под контрола на компанията (в момента всичките седем се контролират от Neo), но дори и тогава Neo няма да бъде дистанционно децентрализиран. Освен това операторите на валидатори ще бъдат държани правно отговорни от Neo за поддържане на работоспособност, което е антитезата на оригиналния дух, вдъхновил криптовалутата. Също така си струва да се отбележи, че миналия октомври Neo излезе офлайн за часове, след като мрежата беше изключена, докато екипът извършваше „ръчни проверки“. Всеки блокчейн, който има превключвател за изключване, не е блокчейн.

Децентрализирана книга: 2

Децентрализирано лидерство: 3

Проправете си път през останалите криптовалути в топ 20 и ще откриете, че се проявява същият модел: проекти, на които липсва хешрейт или възли, за да се осигури истинска децентрализация, или които са осакатени от централизирано ръководство. Все още можете да инвестирате в тези монети, да печелите от тези монети и да ги използвате, за да изпращате пари между партньори. Но ако лайното някога удари фена и правителствата започнат да предприемат мерки срещу криптовалутите, тези силно централизирани алткойни ще бъдат първите, които ще изчезнат.

Доставчиците на финансова свобода не могат да обуздаят желанието на регулаторите да регулират. Но като настояват за децентрализация във всичките й форми, те могат да гарантират, че криптовалутата остава без цензура и в ръцете на своите законни собственици.

Публикацията на Олег Димитров: "Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!