Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Може ли конкурентният продукт OP Stack на ZkSync да спечели битката за разширяване на L2?

Вечерта на 26 юни zkSync обяви стартирането на ZK Stack, модулна рамка с отворен код за изграждане на персонализирани zkRollups, предназначена да даде на разработчиците пълна автономия, от избора на модели за наличност на данни до използването на собствен децентрализиран сортировач на Token на проекта. ZK Stack осигурява две ключови функции: суверенитет и безпроблемна връзка. Тези zkRollup вериги работят независимо, като разчитат само на Ethereum L1 за своята активност и сигурност, докато междуверижните мостове съществуват, за да улеснят взаимното свързване на всяка верига, позволявайки надеждна, бърза и евтина оперативна съвместимост.

Стартирането на ZK Stack напомня на решението за скалируемост OP Stack, пуснато от екипа на Optimism. Като набор от стандартизирани модули с отворен код, разработчиците могат да сглобят персонализирана верига чрез OP Stack, за да обслужват всеки конкретен случай на използване на блокчейн. Дизайнът на OP Stack позволява разклоняване на код по начин, който е по-лесен от сегашните усилия, тъй като разработчиците могат лесно да абстрахират различните компоненти на блокчейна и да го модифицират чрез включване на различни модули.

Обявявайки продукти, подобни на Optimism и Arbitrum ecology преди пускането на mainnet Token, ZK Stack се смята от мнозина за коз, използван от екипа на zkSync, за да се конкурира с OP Stack и Arbitrum Orbit. И така, какви са характеристиките на ZK Stack? Какви са плюсовете и минусите в сравнение с OP Stack?

ZK Стек

Екипът на zkSync сподели първата чернова на ZK Credo миналата седмица, осветявайки ключови атрибути на децентрализирана блокчейн мрежа и необходимостта от ZK като основа за нововъзникващия Интернет на стойността. Стартирането на ZK Stack се основава на визията на екипа за мащабируемост.

Според официалната документация, ZK Stack е безплатна и модулна рамка с отворен код, предназначена за изграждане на персонализирани L2 и L3, управлявани от ZK, базирани на кода на zkSync Era. Ядрото на ZK Stack осигурява двете ключови функции на суверенитет и безпроблемна връзка, а създателите се радват на неограничена автономия, за да персонализират и оформят всички аспекти на веригата. Като цяло ZK Stack има три характеристики: отворен код, възможност за композиране и модулност.

ZK Stack е разработен под напълно разрешителния лиценз с отворен код на MIT/Apache, като се гарантира, че е свободно достъпен и разработчиците могат да допринасят и да го използват според нуждите си. Второ, супер веригата, изградена с помощта на ZK Stack, може да бъде безпроблемно свързана в надеждна мрежа с ниска латентност и споделена ликвидност. В допълнение, ZK Stack може да помогне на разработчиците да персонализират и оформят своя собствена Hyperchain от избора на секвенсори и режими на наличност на данни до дефиниране на собствена икономика на токени.

промяна на парадигмата

ZK Stack също е важна промяна в парадигмата за основния екип на zkSync. Преди това екипът се фокусира върху изграждането на зряла ZK технология и стартира съвместим с EVM ZK Rollup — zkSync Era по-рано тази година. Стартирането на ZK Stack бележи до известна степен, че фокусът на работата на екипа се измести от фокусирането върху технологиите към фокусирането върху общността. Екипът се надява, че с пускането на повече Hyperchains, броят на основните участници в екосистемата zkSync ще нарасне значително и общността ще стане истински собственик на мрежата на екосистемата zkSync.

Подобно на OP Stack, за разработчиците ще бъде по-лесен процес за внедряване на Hyperchain за техните собствени приложения и той ще може да постигне асинхронна връзка с други протоколи в екосистемата за различни функции за оперативна съвместимост. В документа на ZK Stack екипът изброи няколко потенциални сценария за приложение на Hyperchain:

1. Когато създавате игра или социална мрежа и се нуждаете от лек секвенсер, който не е обременен от други dApps и случаи на използване;

2. Когато изграждате верига от приложения DeFi, която набляга на последователността с ниска латентност;

3. Когато едно предприятие изгради вътрешна частна верига и желае да поддържа взаимовръзка с екосистемата Ethereum;

ултра мащабируем

В допълнение към функциите за мащабируемост, най-впечатляващото нещо за ZK Stack е неговата силна оперативна съвместимост. ZK Stack позволява на разработчиците да изграждат свои собствени суверенни вериги, без да жертват оперативната съвместимост и възможността за композиране. Всяка Hyperchain може да бъде безпроблемно интегрирана в екосистемата на zkSync, поддържана от споделени доказващи устройства и фрактални разширения, като по този начин формира цялостна мрежа за ликвидност.

Чрез архитектурата на ZK Stack интелигентните договори на всяка хиперверига ще могат да се обаждат един на друг асинхронно между вериги и потребителите могат бързо да прехвърлят активите си по недоверен начин в рамките на минути, без да поемат допълнителни разходи. В същото време самата супер верига ще има пълна автономия, ще може да се присъедини към друга екология и да отнеме собствените си активи на веригата.

Екипът на ZK Stack заяви, че промените в кодовата база ще бъдат направени през следващите няколко седмици, за да се улесни проверката, конфигурирането и внедряването на екземпляри на ZK Stack, с крайната цел да се постигне внедряване с едно щракване точно като OP Stack .

OP стек

След това преглеждаме OP Stack, който беше пуснат и приет от много екипи. През октомври 2022 г. Optimism, решението за разширяване на втория слой на Ethereum, стартира OP Stack, модулен план с отворен код. blockchain. Залагайки на изобретателността на цялата общност на Ethereum, OP Stack е набор от стандартизирани модули с отворен код, чрез които разработчиците могат да сглобят блокова верига, която обслужва конкретен случай на употреба. Дизайнът на OP Stack позволява на разработчиците да разклоняват кода на Optimism по-лесно, като абстрахират различните компоненти на блокчейна и вмъкват различни модули, за да модифицират кода на Optimism. Например, когато Optimistic Rollup иска да се трансформира в ZK Rollup, той трябва само да замени своя модул за доказване на измами с модула за доказателство за валидност на слоя за сетълмент.

Свързано четене: Изследване на OP стека: визията на Optimism за модулно мащабиране

Кой ще спечели ETF битката в крайна сметка?

открита градина

OP Stack за първи път предложи концепцията за „отворена градина“, стига OP веригата доброволно да избере да влезе в един и същ споделен набор секвенсор, те могат да се насладят на комбинация от атомни кръстосани вериги. Ако веригата OP не иска да управлява свой собствен секвенсер, те могат да платят определена такса, за да използват споделения секвенсер на Optimism, на който имат доверие, което също отваря модел за печалба за Optimism.

Въз основа на тази визия Optimism нарича своята собствена OP верига Superchain. OP Chains ще бъдат напълно оперативно съвместими на Optimism и ще бъдат свързани чрез една и съща техническа структура. С повишена гъвкавост на конфигурацията, активирана от споделените модули на OP Stack, разработчиците рециклират код за многократна употреба, използван от предишни разработчици, правейки кода по-стабилен и устойчив на хакове и грешки.

Поддръжка от "Web3 Big Factory"

Малко след стартирането на OP Stack, той получи поддръжка от "Web3 гигантите". През февруари тази година Coinbase обяви пускането на многоверижна L2 платформа, изградена на OP Stack.Това сътрудничество е посветено на надграждането на основната мрежа Optimism, Base и други L2 до първоначалната суперверижна структура и споделяне на мостове и сортиране. Като блокова верига на OP платформа, Base ще върне част от приходите от такси за транзакции в съкровищницата на Optimism Collective.

Base, изграден на OP Stack, има сигурността и скалируемостта, необходими за поддържане на децентрализирани приложения, като използва основната сигурност на Ethereum, за да позволи на потребителите да влизат в Base от Coinbase, Ethereum L1 и други оперативно съвместими вериги. В същото време Base осигурява пълна еквивалентност на EVM на много ниска цена и се ангажира да напредва в развитието на платформи за разработчици. В допълнение, разработчиците на Base могат лесно да създават децентрализирани приложения чрез достъп до продуктите, потребителите и инструментите на Coinbase, безпроблемно интегриране с продуктите на Coinbase и достъп до активи на стойност 80 милиарда долара за предоставяне на услуги на потребителите на платформата.

Свързано четене: BASE: Нов Ethereum L2, инкубиран от Coinbase и изграден върху OP стека с отворен код

На Stack, кой е по-добър, OP или Sync?

В допълнение към coinbase, OP Stack, който има предимство на първи, също е предпочитан от „водещата публична верига“, като BNB Chain. На 19 юни BNB Chain обяви пускането на ново решение за разширяване, opBNB, и стартира тестовата мрежа opBNB. С нарастването на обема на транзакциите като GameFi, BSC също често се сблъсква с проблемите на претоварването на мрежата и високите такси за газ, а оригиналният дизайн и архитектура трудно отговарят на изискванията за мащабируемост. В този случай се появи opBNB, който предоставя нова възможност за решаване на проблема с мащабируемостта на BSC.

opBNB е двуслойно решение за разширение, изградено върху BSC, което също е съвместимо с EVM и е внедрено на базата на версията Bedrock на OP Stack. Подобно на принципа на работа на Bedrock, opBNB обработва транзакциите извън веригата и след това публикува данните за транзакциите във веригата.По този начин данните във веригата се компресират, като по този начин се подобрява скалируемостта.

Потребителите взаимодействат с мрежата opBNB чрез приложения или директно чрез договори на opBNB; Секвенсорите агрегират транзакции, изчисляват преходите на състоянията и ги изпращат в договора за събиране на BSC; Доказващите генерират криптирани доказателства, за да докажат тези състояния Валидността на прехода; Верификаторите проверяват доказателството за проверка на правилността на състоянието на opBNB.

За разлика от Optimism и второстепенното решение на Coinbase Base, opBNB е изграден на BSC вместо на Ethereum. Производителността на самия BSC е по-добра от Ethereum. Следователно производителността на opBNB е не само по-добра от BSC, но и по-добра от решения за разширение като напр. Оптимизъм. Според официалното описание времето за блокиране на opBNB е 1 секунда, таксата за газ за прехвърляне е едва $0,005, а броят на транзакциите в секунда (TPS), които могат да бъдат обработени, надвишава 4000, което е по-добро от съществуващото разширение схема.

Свързано четене: „Тълкуване на плана за разширяване opBNB, как слой 2 подобрява конкурентоспособността на веригата BNB?“ "

В допълнение към публичните вериги като BNB Chain, много екипи за разработка на приложения също избират да разработят свои собствени вериги за приложения, базирани на OP Stack:

На 1 март платформата за дигитална икономика на игрите Cocos-BCX и NodeReal обявиха глобално стратегическо сътрудничество за съвместно разработване на първия Web3 ориентиран към играта Rollup Layer 2 във веригата BNB, базиран на Optimistic (OP) Stack. Това сътрудничество ще комбинира водещото решение за разширение на играта Web3 на Cocos-BCX и цялостната блокчейн инфраструктура на NodeReal, за да подкрепи повече от 1,6 милиона разработчици на игри в 2D/3D игри, метавселена, изкуствен интелект (AI) и разширена реалност (XR).

На 20 април a16z Crypto обяви пускането на Magi, нов клиент за Optimism Stack. Magi е клиент за събиране на OP Stack, разработен в Rust, Magi изпълнява същата основна функционалност като референтната реализация (OP-възел) и работи с възли за изпълнение (като OP-geth), за да се синхронизира с всяка верига на OP Stack, включително Optimism и База.

На 22 юни Zora, пазар за търговия с NFT, обяви стартирането на ZORA NETWORK, мрежа от слой 2, базирана на OP Stack. Мрежата осигурява по-бързо и по-ефективно мащабиране на Ethereum за артисти, създатели и общността и ще се интегрира директно с всички съществуващи инструменти на zora. Zora Network пусна двуслойна платформа за сечене на NFT, базирана на OP Stack, която предоставя серия от инструменти за създаване на NFT за създатели, марки и колекционери на NFT и може да намали разходите за сечене на монети с по-малко от $3.

И така, дали OP Stack, който има предимство на първия ход, вече победи ZK Stack в битката за L2 скалируемост?

След като бяха обявени новините за ZK Stack, общността също сравни двете в детайли от техническите основи. Изследователят на блокчейн Haotian (@tmel0211) посочи в последващ туит, че HyperChain не трябва да поддържа състояние и консенсус и може директно да разчита на сигурността на Ethereum. Освен това, в сравнение с интерактивното доказателство за измами на OP Rollup, HyperChains може да използва ZK доказателства за директна проверка на промените в състоянието, без да чака промените в състоянието в дъното на Ethereum, така че ефективността на взаимодействието между вериги също се е подобрила много. За разлика от това, OP Stack все още има ограничения в асинхронните кръстосани повиквания. Промяната на състоянието му трябва да изчака основната проверка на Ethereum.

Вижда се, че от едната страна е OP Stack с предимство на първи, а от другата е ZK Stack с технически предимства.Битката за разширяване на L2 току-що започна. Няма съмнение, че без значение кой ще спечели в крайна сметка, разказът за многоверижно разширение около Ethereum постепенно се превръща във важна движеща сила за взривяване на нов кръг от цикъл на криптиране.

Публикацията: "Може ли конкурентният продукт OP Stack на ZkSync да спечели битката за разширяване на L2?" се появи първо в Крипто Новини Бг

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: KriptoNovini.Bg

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!