Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Nexo в съда със съосновател над $12 милиона липсващи активи

Проблемната платформа за крипто търговия Nexo се бори в съд в Обединеното кралство със съосновател за липсващи активи на стойност $12 милиона, научи CoinDesk от съдебен документ, споделен наскоро с нас. Той хвърля светлина върху неизвестни досега подробности за взаимодействията между основателите на Nexo.

Съгласно съдебното решение на Върховния съд на Лондон от 27 юни Nexo и неговият съосновател Георги Шулев оспорват местонахождението на хардуерен портфейл Ledger, съдържащ част от крипто холдингите на компанията. Шулев, който е син на бившия вицепремиер на България Лидия Шулева, основа компанията през 2019 г. заедно с Антони Тренчев, който беше депутат в българския парламент, и други съоснователи Коста Кънчев и Калин Методиев. Шулев напусна компанията, която предоставя услуги за крипто търговия, кредитиране и попечителство, през 2019 г. Съдебният спор продължава от 2022 г.

По-рано страните се бореха за контрол над акаунт в BitMEX, открит от Шулев на негово име, но от името на Nexo, според документацията. Откакто Шулев беше прекратен от Nexo през 2019 г. и загуби достъп до корпоративния си имейл, той и Nexo се опитваха да поемат акаунта.

В крайна сметка BitMEX замрази средствата, но в крайна сметка ги предостави на Nexo след съдебното решение миналия август. Въпреки това Nexo каза, че е загубила около 7,9 милиона долара от стойността на своята криптовалута, тъй като цените са спаднали значително от септември 2019 г., когато акаунтът беше замразен.

Сега Nexo и Шулев спорят за друга част от крипто съкровищницата на фирмата, която се оказа или в ръцете на Шулев, или в ареста на българските правоприлагащи органи, в зависимост от това на чия версия на историята вярвате.

Според документа портфейлът е съдържал над 12 милиона долара в крипто, които сега липсват.

Борбата на основателите

Шулев и Nexo са в конфликт от септември 2019 г., когато Шулев беше прекратен от борда на директорите на компанията като управляващ партньор в Nexo. След това Шулев се опита да получи обезщетение за акциите си от Нексо, които според информациите му бяха отказани. Достъпът до крипто на Nexo можеше да се превърне в разменна монета в тези преговори, показва новият съдебен документ.

Съобщава се, че през 2020 г. Шулев е написал имейл до компанията за управление на активи Zeus Capital, в която се казва, че съоснователят на Nexo Коста Кънчев неправомерно е отказал на Шулев дялове в Nexo, които са му били обещани. Шулев също обвини бившия си работодател, че е злоупотребил с доверието на своите потребители, според възпроизвеждане на имейл от класационната фирма BestBrokers. В коментар за онлайн изданието Invezz Nexo отхвърли обвиненията на Шулев.

Тъй като Nexo и Шулев се бориха за акаунта в BitMEX, те стигнаха до споразумение, че Шулев трябва да върне активите, принадлежащи на Nexo в негово попечителство, и да получи 1 милион долара в замяна.

На 1 юли 2021 г., според скорошното съдебно заявление, някой е преместил 45 232 012 в собствени токени на Nexo (NEXO) от портфейла, за който Nexo твърди, че е контролиран от Шулев, в нов портфейл и Nexo получи имейл с началната фраза за новия портфейл от адрес [email protected].

Шулев не потвърди, че той е изпратил токените, но поиска първата от петте вноски от обещаното му плащане от 1 милион долара (цялата сума трябваше да бъде изплатена за 30 месеца).

Nexo не продължи с плащането, изисквайки от Шулев да върне друга криптовалута, която първо му дължи, според документа. Шулев настоя първо да си получи парите. Оттогава партиите са в задънена улица.

Тренчев отрече лично да е заплашвал Шулев

Според документа, разгледан от CoinDesk, Шулев се е оплакал пред съда, че е бил принуден да подпише споразумението за спогодба заедно с други документи, необходими за раздялата между него и Nexo. Той твърди, че изпълнителният директор на Нексо Антони Тренчев го е бързал и дори го е заплашвал.

„Не се тревожете за нас – ще се оправим. Въпреки това, не съм толкова сигурен за вас, хората около вас и всякакви стартиращи фирми, които са на път да излетят“, пише Тренчев в имейл до Шулев, според неговите показания.

По-късно Тренчев се обадил по телефона на Шулев и казал, според Шулев, че екипът на Нексо е знаел, че годеницата на Шулев е бременна и бизнесът й е разследван (не е ясно за какво точно разследване става дума).

Nexo в съда със съосновател над $12 милиона липсващи активи

„Знаете кои сме и че имаме парите. Знаете как се правят нещата в България. Нашето търпение вече свърши, така че ако не се съгласите да подпишете споразумението, няма да съм много спокоен за семейството ви и за вас самите“, каза Тренчев по време на телефонния разговор според показанията на Шулев.

Тренчев оспори цитираните от Шулев формулировки на изказванията си и отрече да е имал намерение лично да заплашва Шулев, се казва в съдебния документ.

Нито Тренчев, нито Шулев отговориха на запитването на CoinDesk за коментар.

Липсващият Леджър

Спорът е пълен с объркващи и противоречиви твърдения.

Nexo каза пред съда, че Шулев е запазил достъп до скривалище от 17,3 BTC, 27 000 USDT, 4,5 ETH и значителни количества BNB, XRP и XML, се казва в съдебния документ.

Активите, според двете страни по случая, са били съхранявани в липсващ хардуерен портфейл на Ledger. Нито Шулев, нито Нексо признават, че притежават устройството.

През юли 2021 г. Nexo предложи на Шулев да приспадне сумата от 1 милион долара от сумата на криптовалутата, която държи, и да върне остатъка. В отговор Шулев предложи да изпрати „всякакви остатъчни активи“ на ескроу агент, който също ще получи компенсацията от 1 милион долара, дължима от Nexo, и след това ще завърши размяната. Въпреки това, след като Nexo поиска подробности по тази договореност, Шулев замълча до март 2022 г., се казва в съдебния документ.

По време на съдебните заседания през април 2022 г. Шулев заяви, че не е имал достъп до тези активи. Nexo посочи, че токените NEXO, които фирмата е получила преди това, идват от същия блокчейн адрес на Ethereum, който съдържа някои други токени, които трябва да бъдат върнати: ETH, USDT, USDC и BNB. Тогава Шулев отрече той да е изпратил токените.

CoinDesk намери адрес, който отговаря на описанието на въпросния портфейл. Все още съдържа BNB на стойност около $217 800.

„В бележка след изслушването от 13 юни 2022 г. г-н Шулев зае същата позиция: не отрича, че Nexo Tokens са били прехвърлени, но отрича, че той е извършил прехвърлянето“, пише съдията.

Според Nexo компанията е създала Ledger портфейл за средствата си, който Шулев е контролирал и е взел със себе си, когато е напуснал Nexo през 2019 г. Шулев твърди, че е оставил устройството в офиса на Nexo и не е имал контрол върху средствата.

Междувременно други проблеми в Nexo усложниха случая. През януари стана известно, че компанията е била разследвана от властите в България по подозрение за пране на пари, данъчни нарушения, банкиране без лиценз и компютърни измами, съобщи CoinDesk по-рано.

В показания през април тази година Шулев каза пред съда, че след претърсването на офиса на Нексо е бил разпитан в Националната следствена служба като бивш служител. Той каза, че доброволно е предоставил ПИН код за портфейла Ledger на Nexo на следователите на 21 март 2023 г., а на 31 март седем от деветте криптовалути, съхранявани на устройството, са били прехвърлени в новосъздадени портфейли.

Следователно крипто сега е в ареста на следователя и Шулев не може да го прехвърли на Nexo, каза той. Тази история не убеди съдията, който написа, че Шулев е „очевидно контролирал“ въпросните активи и „е бил страната в нарушение на договора“.

Сега страните чакат съдебен процес.

Съдебно решение Nexo v Shulev от Anna Baydakova на Scribd

Публикацията на Наталия Иванова: "Nexo в съда със съосновател над $12 милиона липсващи активи" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Наталия Иванова

Топ крипто новини

Altcoin Sherpa пр...
Altcoin Sherpa прогнозира голямо рали за AI Altcoin RNDR и анализира BTC, ETH, SOL

Крипто анализаторът прогнозира голямо рали за AI Altcoin и коментира пазарните лидери Добре известен анализатор в крипто света, Altcoin Sherpa,...

Случайно прехвърл...
Случайно прехвърляне на $7K Биткойн към Сатоши Накамото подчертава рисковете от крипто транзакции

Случайно прехвърляне на $7K Bitcoin подчертава крипто рисковете и необходимостта от повишено внимание В драматичен инцидент ентусиаст на...

7 причини, поради...
7 причини, поради които Dogecoin може да надмине XRP на Ripple по пазарна стойност тази година

Потенциалът на Dogecoin да надмине XRP на Ripple по пазарна стойност Dogecoin (DOGE) в момента има пазарна стойност от $19,8 милиарда и се...

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!