Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Pantera Capital: Анализ на технологичните иновации и екологичното състояние на Космос

Сценарист: Пол Верадитакит, партньор, Pantera Capital

Компилиране: Cosmos Chinese Chinese Technology Community

Традиционните блокчейн системи са изправени пред значителни предизвикателства, които възпрепятстват тяхното широко разпространение и мащабируемост. Едно от предизвикателствата е липсата на оперативна съвместимост между различните блокчейн мрежи, което прави комуникацията и преноса на данни сложни и неефективни. Освен това мащабируемостта също е основна пречка, тъй като изборът на дизайн на блокчейн се фокусира върху сигурността, а не върху скалируемостта, което води до по-бавна комуникация и увеличени разходи, когато мрежата е претоварена.

Чрез въвеждането на взаимосвързана блокчейн парадигма, Cosmos се превърна в доказано решение за мащабируемост на блокчейн. Cosmos използва протокола за междуверижна комуникация IBC, за да реализира безпроблемна комуникация и сигурен трансфер на активи между различни вериги. Със стандартизирана рамка за оперативна съвместимост между веригата, Cosmos улеснява ефективните взаимодействия между веригата, разширявайки възможностите и полезността на блокчейн технологията. Освен това Cosmos решава проблема с мащабируемостта чрез своята модулна архитектура и алгоритъм за консенсус. Разработчиците могат да използват Cosmos SDK, за да създават блокови вериги за конкретни приложения. Тези вериги на приложения могат да приемат различни консенсусни механизми, като по този начин осигуряват възможност за хоризонтално разширяване и оптимизиране на производителността. Cosmos значително подобрява способността за мрежова обработка и скалируемостта, като поддържа паралелна обработка на междуверижни транзакции за множество приложения; не само това, Cosmos също използва алгоритъма за консенсус CometBFT, за да осигури бързо време за потвърждение на блока и по-силна сигурност и способност да се противопоставят на злонамерени атаки. Алгоритъмът за консенсус CometBFT съчетава ефективност, окончателност и устойчивост и е надеждна основа за взаимосвързаната верижна мрежа.

Основен стек от технологии: Cosmos SDK, IBC и CometBFT

Cosmos SDK предоставя на разработчиците възможността да създават персонализирани блокови вериги или вериги на приложения, които отговарят на специфични нужди и цели. Възползвайки се от природата на оперативната съвместимост на Cosmos, тези персонализирани вериги на приложения разширяват границите на междуверижните взаимодействия. Алгоритъмът за консенсус CometBFT допълнително подобрява тази функция, за да гарантира безопасната и ефективна работа на мрежата Cosmos. Освен това протоколът IBC също поддържа безпроблемна комуникация между различни вериги.

Защо Космос има светло бъдеще?

Оперативна съвместимост: Силата на Cosmos се крие в неговата гаранция за оперативна съвместимост, позволявайки на независими блокчейни в мрежата на Cosmos лесно да се свързват. Тази оперативна съвместимост улеснява пробиви в междуверижни приложения и сътрудничество, стимулирайки иновациите и подобрявайки полезността на децентрализираните системи.

Мащабируемост и производителност: За да се справи с предизвикателствата на мащабируемостта, Cosmos позволява на разработчиците да създават независими блокови вериги или вериги на приложения и позволява на тези вериги да персонализират консенсусни механизми и мащабируемост според нуждите. Този подход позволява хоризонтално мащабиране, като същевременно абсорбира увеличения обем на транзакциите чрез интегриране на допълнителни вериги на приложения. Следователно екосистемата Cosmos има отлична производителност и мащабируемост.

Суверенитет: Екосистемата Cosmos предоставя идеална платформа за създаване на вериги, които ценят независимия суверенитет. Чрез инфраструктурата, предоставена от Cosmos, като Cosmos SDK, IBC и алгоритъм за консенсус Comet BFT, разработчиците могат гъвкаво да персонализират технологичния стек, за да подобрят производителността, пропускателната способност, сигурността и други ключови характеристики на веригата. EVM вериги като Evmos са изградени с помощта на съществуващи технологични стекове. В допълнение, чрез разработването на специален приложен слой (приложен слой) за поддръжка на конкретни виртуални машини (VM), Cosmos също така позволява на разработчиците да изграждат вериги, които работят на различни виртуални машини, като Move или SVM.

Среда, удобна за разработчици: Cosmos предоставя приятелска среда за разработчици, които искат да навлязат в областта на блокчейна. Cosmos SDK е богата на функции платформа за изграждане на dApps. Използвайки модулната рамка на SDK, разработчиците могат да създават свои собствени уникални блокчейни и да опростят процеса на разработка. Този опростен подход позволява на разработчиците да създават персонализирани вериги, които се простират от Cosmos SDK, като по този начин насърчават приемането на технологиите и растежа в блокчейн екосистемата.

Верига за приложения на Cosmos

Lisk е неразделна част от екосистемата за иновации на Cosmos, представляваща специализирани и специфични за приложението блокчейни за различни случаи на употреба. За разлика от традиционните монолитни блокчейни, Cosmos осигурява модулност чрез Cosmos SDK, позволявайки на разработчиците да адаптират консенсус, съхранение и мрежови механизми към специфичните изисквания на техните dApps. Това дава на Lisk известна степен на автономност, давайки на разработчиците по-голям контрол върху техните приложения и подобрявайки способността им да оформят потребителското изживяване. В допълнение, моделът на веригата за приложения Cosmos предоставя атрактивни възможности за приходи, позволявайки на създателите на dApp да изследват уникални стратегии за приходи и да насърчават устойчивия растеж на веригата.

В допълнение, гъвкавостта на веригата за приложения на Cosmos се отразява и в обработката на MEV. Предоставяйки на разработчиците инструменти за проектиране на MEV стратегии, които отговарят на техните нужди, Cosmos стимулира справедливо и прозрачно извличане на MEV, насърчавайки по-справедлива и по-ефективна екосистема. В допълнение, функцията за оперативна съвместимост, постигната чрез протокола IBC, е ключово предимство на модела на веригата на приложенията Cosmos. IBC поддържа безпроблемна комуникация и прехвърляне на активи между различни вериги на приложения, както и разработването на усъвършенствани междуверижни приложения и предоставя на разработчиците и потребителите по-широки възможности. В заключение, веригата на приложенията на екосистемата Cosmos предоставя обещаващ път за развитие на dApps, заедно със суверенитет, възможности за приходи, гъвкавост на MEV и безпроблемна оперативна съвместимост, като по този начин насърчава жизнена и процъфтяваща блокчейн екосистема.

Сигурност между веригата

Междуверижната сигурност (Interchain Security) е революционна технология, ръководена от екипа на Informal Systems, която позволява на други вериги Cosmos да споделят сигурността на Cosmos Hub, като по този начин значително намаляват прага за стартиране и работа на нови вериги безопасно. Сигурността между веригата позволява минималистичния дизайн на Cosmos Hub, поставяйки началото на нова ера на сигурни, свързани dApps.

Космос SDK

Cosmos SDK е силно модулен, създавайки екосистема с голям брой сменяеми модули. Тази техника освобождава разработчиците от предишната задача "изграждане на сложни функции от нулата". Вместо това разработчиците могат безпроблемно да интегрират предварително изградени модули в своите приложения, опростявайки процеса на създаване на Lisk. Cosmos SDK осигурява висока гъвкавост при персонализиране на модули, позволявайки на разработчиците да персонализират прецизно тези модули според изискванията на техните приложения, отваряйки широк набор от възможности за оптимизация и настройка на приложения във веригата. С развитието на Cosmos модулната екосистема на Cosmos SDK също ще се развива съответно, предоставяйки на разработчиците непрекъснато разширяващи се опции и функции. В тази динамична среда могат да се насърчават сложни и високоспециализирани блокчейн приложения, които насърчават иновациите и стимулират развитието на екосистемата Cosmos. В допълнение, Cosmos SDK установява ясни граници за различните модули чрез концепцията за сигурност, базирана на възможности, и смекчава рисковете, причинени от злонамерени или неочаквани взаимодействия, и се придържа към безкомпромисни мерки за сигурност.

IBC комуникационен протокол за кръстосана верига

Протоколът за междуверижна комуникация на IBC е общ протокол за оперативна съвместимост на екосистемата Cosmos, който има за цел да насърчи безопасна и децентрализирана комуникация между блоковите вериги и е известен като „златен стандарт в областта на кръстосаните вериги“. IBC действа като мост, улесняващ преноса на данни през мрежата Cosmos. Чрез използването на криптографски доказателства и алгоритми за консенсус, IBC е в състояние да насърчи целостта и надеждността на междуверижните транзакции, да поддържа поверителността на данните и да предотвратява подправяне или неоторизиран достъп. Протоколът IBC не само подобрява оперативната съвместимост между веригата, но също така насърчава сътрудничеството и иновациите, като позволява базирани на проекти системи да бъдат използвани в мрежата. IBC дарява на Cosmos потенциала да въведе нова ера на Интернет на блокчейните, отваряйки нови възможности за създаване на dApps, междуверижни трансфери на активи и Интернет на блокчейни.

Космическа среда

Живата екология на Космос постепенно просперира, привличайки различни проекти за участие в строителството и установявайки много влиятелни партньорства. Чрез използването на мощната инфраструктура, осигурена от Cosmos, тези проекти получават достъп до обширно поле на оперативна съвместимост, надявайки се да отключат мощни мрежови ефекти. Това безпроблемно сътрудничество и интеграция значително подобрява цялата екосистема, стимулира иновациите и улеснява по-широкото приемане на Cosmos като превъзходно блокчейн решение.

Някои добре познати проекти в екосистемата Cosmos са представени по-долу (частично допълнени от редактора):

IRISHUB

Начална страница на проекта: https://www.irisnet.org/

IRISHUB (известен още като IRISnet) е специално създаден NFT център за кръстосана верига за следващото поколение децентрализирани приложения (dApps). Той е изграден на базата на Cosmos SDK и поддържа NFT, междуверижни изчислителни услуги и оперативна съвместимост между хетерогенни системи във веригата и извън веригата. Като пионер на множество иновативни технологии, IRISHUB е първата мрежа, която установява IBC връзка с Cosmos Hub, внедрява NFT технология в екосистемата на Cosmos и управлява NFT активи чрез междуверижни сметки. Неговият основен екип за разработка, Boundary Intelligence, е дългосрочен участник с отворен код към Cosmos. Той има важен принос за установяването на NFT протокола ICS721 за кръстосана верига. В допълнение, четвъртото важно събитие за разработчици в историята на Cosmos, инициирано от Boundary Intelligence—Game of NFTs получи силна подкрепа от Cosmos Cross-chain Foundation ICF, Cosmos Hub, Stargaze, Juno, OmniFlix, Uptick и много екологични екипи и разработчици, които значително насърчиха иновациите и приемането на кръстосана верига NFT технология.

Партньор на Pantera Capital: Основните силни страни и екологично състояние на Cosmos

IRISHUB поддържа EVM и е интегрирал AVATA Global cross-chain услуги, осигурявайки безопасна, мощна и удобна техническа поддръжка за създаване на следващото поколение разпределени бизнес приложения.

Осмоза

Начална страница на проекта: https://app.osmosis.zone/

Osmosis е иновативен проект на екосистемата Cosmos, който предоставя платформа за улесняване на предлагането на ликвидност. С подкрепата на IBC протокола, Osmosis може да постигне безпроблемно взаимодействие между различни вериги в екосистемата на Cosmos. Тази уникална функция предоставя на потребителите ефективно и сигурно изживяване при транзакции. С оперативната съвместимост и мащабируемостта на Cosmos, Osmosis създава приобщаваща и взаимосвързана екосистема, която подобрява ликвидността и позволява междуверижно сътрудничество. Ориентираността на Osmosis към потребителя и фокусът върху оптимизирането на управлението на ликвидността отваря нови възможности за участниците да изследват по-широкия свят на активите и да увеличат максимално потенциала на транзакциите във веригата.

dYdX

Начална страница на проекта: https://dydx.exchange/

dYdX е децентрализирана платформа за транзакции, която се отличава със своя ориентиран към потребителя подход към междуверижни транзакции. Под предпоставката да предостави на потребителите достатъчен контрол, dYdX елиминира зависимостта от централизирани институции и насърчава по-безопасни и прозрачни транзакции. опит. dYdX работи по веригата Cosmos, използвайки Cosmos SDK за улесняване на бърза и ефективна обработка на транзакции, както и безпроблемна оперативна съвместимост с други приложения на Cosmos. Със силна сигурност, dYdX, изграден върху екологията на Cosmos, има широки перспективи, като напълно променя начина, по който потребителите участват в екологичните взаимодействия, и в същото време насърчава растежа на екологията на IBC.

Мрежа Акаш

Начална страница на проекта: https://akash.network/

Akash Network е централизиран пазар за облачни изчисления. Използвайки сигурността на Cosmos, Akash Network предоставя сигурна платформа, където потребителите могат да прехвърлят данни един на друг и да се развиват. Проектът работи чрез механизъм за консенсус PoS (Proof of Stake), който повишава сигурността на транзакциите във веригата. Чрез интеграцията с Cosmos, Akash Network се възползва от оперативната съвместимост и скалируемостта на по-голямата мрежа, което позволява безпроблемна комуникация с други блокчейн платформи. По този начин Akash Network позволява на разработчиците и организациите да имат достъп до достъпни и децентрализирани облачни изчислителни ресурси.

Вие сте Мрежа

Начална страница на проекта: https://www.sei.io/

Sei Network е високопроизводителна L1 мрежа, изградена с помощта на Cosmos SDK. Sei използва собствения си алгоритъм за консенсус на PoS, за да осигури потвърждение на сигурна транзакция чрез залагане и проверка на собствеността. Тристепенната архитектура на платформата включва клиентски слой, сервизен слой и верижен платформен слой, поддържащи висока пропускателна способност до 20 000 транзакции в секунда. С вградена поддръжка за интелигентни договори в езиците за програмиране Rust и Solidity, разработчиците могат лесно да създават персонализирани проекти и приложения на Sei. Освен това интеграцията на Sei с Cosmos му дава оперативна съвместимост и мащабируемост, позволявайки безпроблемна комуникация с други блокчейн платформи и осигурявайки по-широко приемане и по-лесен достъп до децентрализирани услуги. В крайна сметка Sei Network ще се превърне в достъпна и мощна блокчейн платформа, която поддържа разработването на авангардни приложения в различни области на блокчейн.

Неутрон

Начална страница на проекта: https://neutron.org/

Neutron е децентрализирана платформа в екосистемата Cosmos, която въвежда революция в междуверижната комуникация. Позиционирането на Neutron е да стане първата потребителска верига в Cosmos. Neutron възприема отворена стратегия, напълно поддържа възможностите на IBC и насърчава безпроблемното взаимодействие между различни блокчейн мрежи. Този революционен подход чрез CosmWasm позволява интелигентните договори да бъдат написани на множество програмни езици, осигурявайки висока степен на гъвкавост и скалируемост. Неговата оперативна съвместимост позволява на разработчиците да имат достъп до наборите от функции на други блокчейн вериги, отваряйки нова сфера на възможности и отключвайки истинския потенциал на блокчейн технологията. Чрез възприемането на репликираната сигурност на Cosmos Hub, Neutron насърчава безопасна и надеждна инфраструктура, полагайки основата за формирането на взаимноизгодна атмосфера в AEZ (Atom Economic Zone (AEZ). Характеристиките на Neutron и стратегическото позициониране възвестяват екологията на Космоса Появата на ерата на промяната ще има дълбоко въздействие върху бъдещето на междуверижното сътрудничество.

Селестия

Начална страница на проекта: https://celestia.org/

Celestia е екосистемен проект на Cosmos, който осигурява консенсус и сигурност при поискване. Celestia има за цел да усъвършенства разгръщането на блокчейн, като елиминира необходимостта от стартиране на нова консенсусна мрежа, като значително намалява режийните разходи. За разлика от традиционните блокчейни, пропускателната способност на Celestia се мащабира с броя на потребителите поради уникалното свойство на извадка за наличност на данни. Уникално е, че веригата Celestia не разчита на предположението за честно мнозинство (честно предположение за мнозинство), за да гарантира валидност на състоянието, като по този начин гарантира най-високите стандарти за сигурност. В допълнение, гъвкавият дизайн на Celestia позволява на разработчиците да определят своя собствена среда за изпълнение, което им дава свобода и креативност. Като поддържа различни типове Rollup и се фокусира върху EVM и Cosmos SDK, Celestia предоставя решение за изграждане на сигурен и мащабируем интернет от блокови вериги.

Крачка

Начална страница на проекта: https://www.stride.zone/

Stride е децентрализирана платформа, изградена върху блокчейн Cosmos, посветена на освобождаването на ликвидността на екосистемата Cosmos и осигуряването на повече ликвидност и възвръщаемост на приноса на потребителите. В същото време Stride подчерта сигурността след многократни одити. Този безопасен и гъвкав механизъм активира екологичните потребители и насърчава по-нататъшното развитие и просперитет на екологията.

Портфейл Leap

Начална страница на проекта: https://www.leapwallet.io/

Leap Wallet представя иновативно разширение за мобилен браузър и приложение, посветено на оптимизирането на Web3 взаимодействия с простота и сигурност. Leap набляга на автономността на потребителите, гарантира, че всички цифрови активи са под потребителски контрол и се придържа към концепцията за децентрализация. Бързият и евтин обмен на активи предоставя на потребителите по-разнообразен избор и улеснява проучването в области като NFT. Обширната мрежа от партньорства на Leap с dApps, агрегатори и Marketplaces създава първокласно Web3 изживяване. Строго проверената платформа създава безопасна среда за потребителите и насърчава широко разпространено доверие Leap Wallet предоставя поддръжка на множество платформи на множество устройства, позволявайки на хората лесно да изследват неограничения потенциал на Web3.

в заключение

Cosmos е гъвкава рамка, която поддържа защитен трансфер на данни между различни вериги, отключвайки пълния потенциал на блокчейн технологията. Проекти като Terra, Polygon и Cronos бяха успешни в ранните версии на Cosmos, подчертавайки гъвкавостта на Cosmos в поддържането на разнообразна екосистема. Неотдавнашното сътрудничество между Noble и Circle и Tether и Kava допълнително укрепиха многоверижното оформление на Cosmos. В допълнение, проекти като Cosmso Hub, Stargaze и IRISHUB играят ключова роля в бързо развиващата се крос-верижна NFT екосистема – всички те предвещават жизнено и взаимосвързано бъдеще за цялата крос-верижна общност.

Публикацията на Сребрин Петров: "Pantera Capital: Анализ на технологичните иновации и екологичното състояние на Космос" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Доклад за XRP мон...
Доклад за XRP монети: Основни акценти и анализ

Доклад на Ripple (XRP). Ripple публикува първия си тримесечен отчет за годината, подчертавайки значителни развития за XRP и XRP Ledger (XRPL)...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!