Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Анализ на текущото състояние на екологичното развитие на Sui и пускането на токени

Изминаха повече от 40 дни от пускането на Sui на 3 май. Като един от представителните проекти на обществената верига Move, Sui представлява различна посока на развитие от Ethereum L2. От стартирането на проекта имаше много противоречия, особено неговият метод за издаване на токени и модел на пускане. Някои хора смятат, че ще последва стъпките на ICP, докато други смятат, че може да е подобно на новата публична верига през 2021 г.

Как е екологичното развитие на Sui в момента? Как ще бъде освобождаването и търсенето на токени в близко бъдеще?

1. Данни във веригата

1. TVL

Към 13 юни TVL на Sui беше 15,22 милиона долара, от които DEX Cetus представляваше повече от 60% от TVL. Сред всички публични вериги и втория слой, TVL се нарежда на 54-то място. В своя пик TVL достигна $36,01 милиона, което е еквивалентно на спад от повече от 50%.

В сравнение с друг представителен проект на отдела за преместване, Aptos. Текущият TVL на Aptos е 42,11 милиона щатски долара, най-високият е достигнал около 65 милиона щатски долара от стартирането му, а класацията на TVL е 34-та.

2. Обем на транзакцията

Най-високият дневен обем на търговия на DEX на Sui се случи на 10 май, надхвърляйки $19 милиона, и оттогава е намалял. От юни дневният обем на транзакциите е предимно между 3 милиона и 6 милиона, а обемът на транзакциите е относително нисък.

3. Дейност

От стартирането си общият брой транзакции е 16,53 милиона, средният TPS* е 3, общият брой на активните адреси е 850 000, а броят на активните възли е 104. Както може да се види от фигурата по-долу, най-високият TPS от стартирането му е 26, който се появи на 12 май, което е датата на Turbos IDO.

*Забележки: TPS тук се отнася за TPS в действителна работа, а не за TPS, който може да работи на теория.

В сравнение с TPS на Ethereum L2, в момента действителният TPS на Sui все още е много нисък.

От гледна точка на ежедневните активни адреси, най-високият дневен активен адрес се появи на 20 май, достигайки 130 000. Основната причина е, че Cetus отвори функцията за пул без разрешения на 19 май и проектът за мемове проведе airdrop в цялата мрежа. В нормално време дневните активни адреси са по-малко от 10 000.

4. Напречно-верижен мост

В момента има 3 кръстосани верижни моста, които могат да кръстосват верижни средства към Sui, а именно Wormhole, kriya.finance и WELLDONE. Въпреки това, за конкретната сума на кръстосаната верига, мостът на кръстосаната верига няма съответно табло за данни, така че е невъзможно да се знае.

2. Екологични проекти

Към 14 юни общо 66 проекта са включени в sui.directory на официалния уебсайт на Sui. Тези проекти се декларират сами и се изпълняват от групата по проекта и много от тях все още са в процес на тестване и все още не са официално стартирани.

Направено е кратко обобщение на стартиралите и управлявани проекти и издадени токени.Основната ситуация е следната:

Източник: coingecko, defillama, LD Capital

Може да се види, че повечето от екологичните проекти на Sui не са се представили добре, след като са били онлайн. И двата проекта, които са топ DEX, са счупени. Социалната платформа SUIA е паднала с близо 81,82%. Suipad се представи сравнително добре, главно защото цената беше сравнително ниска по време на IDO, а FDV беше само 5 милиона щатски долара.

Възроден от руините? Поглед към текущото състояние на екологичното развитие LUNA 2.0 и Terra

Потребителите и средствата на Sui все още са относително ограничени, което накара Abyss World да избере Polygon вместо Sui, когато IDO се проведе от 1 до 4 юни.

3. Освобождаване и търсене на токени

Общността е най-загрижена за пускането на Sui токени. Това е диаграма на разпределение и отключване на токени от token.unlocks, като се използват данни от отчети, свързани с Binance. Общото количество токени е 10 милиарда, първоначалният тираж е 528 милиона, а тиражът представлява 5,28%.

От май до октомври 2023 г. Sui ще има два вида издания, единият е пускането на токени, издадени преди това чрез участие в обмена IEO, а другият е пускането на токени, които са част от стимулите, получени от заложените възли.

Цената на IEO е $0,1 за SUI, а общият брой токени, участващи в IEO, е 450 милиона.1/13 от тях ще бъдат отключени по време на публичната продажба, а 1/13 от тях ще бъдат отключени всеки месец след това, а отключването ще приключи след 12 месеца. Според това всеки месец се освобождават около 34,61 милиона токена.

Обещанията на SUI токени за възли могат да получат стимули за токени и общо 1 милиард токени се използват за стимули за залог на възли.

През първите 90 епохи (1 епоха=1 ден), 1,11 милиона SUI токена ще бъдат награждавани всеки ден. След това наградата се намалява с 10% на всеки 90 епохи. В момента има около 7,4 милиарда SUI токени, заложени в системата, със среден APY от 5,61%. Въз основа на това изчисление циркулацията на тази част от токените се е увеличила с 33,3 милиона на месец през първите три месеца след пускането на пазара и се е увеличила с 30 милиона на месец през 4-ия до 6-ия месец след пускането на пазара.

Съответно, освобождаването на IEO и пускането на стимул за залог на възел, първите три месеца бяха 67,94 милиона токена, което представлява 0,67% от общия брой токени, еквивалентно на около 47,55 милиона щатски долара в пазарна стойност; четвъртият до шестият месец бяха 64,61 милиона токена, Отчитайки 0,64% от общото количество токени, еквивалентната пазарна стойност е около 45,22 милиона щатски долара.

Източник: suivision

През ноември 2023 г., тоест 6 месеца след като Sui влезе онлайн, голяма сума ще бъде отключена. Отключването на повече от 1 милиард монети в един и същи ден ще удвои циркулиращите токени.

От гледна точка на търсенето на токени, според горепосочените данни за веригата и анализа на екологични проекти, може да се види, че транзакциите са изоставени, потребителите са оскъдни и няма очевидно търсене на SUI токени в краткосрочен план .

4. Сравнение на модела за освобождаване на Aptos Token

Сравнете серията ходове Aptos, за да видите приликите и разликите в освобождаването на токени на тези два проекта.

Общото предлагане на токени Aptos (с изключение на частта за стимулиране на залога) е 1 милиард, а първоначалният тираж е 130 милиона, което представлява 13%. През първата година след стартирането 4,54 милиона токена, държани от общността и фондациите, ще бъдат отключвани всеки месец, което представлява 0,45% от общия брой токени, а еквивалентната пазарна стойност е около 28 милиона щатски долара.

Започвайки от втората година след излизане онлайн, в допълнение към изданията на общността и фондацията, основните сътрудници и инвеститори също ще бъдат пускани всеки месец. От 13-ия до 18-ия месец всеки месец се освобождават 20 милиона токена, което представлява 2% от общия брой токени; от 19-ия месец до 50-ия месец всеки месец се освобождават 6,75 милиона токена, което представлява 0,67% от общия брой токени .

В допълнение, Aptos също има стимули за залог на възли. Тази част от токените не е сред 1 милиарда токени, споменати по време на първоначалното стартиране. Понастоящем максималният процент на възнаграждение (APY) за залагане в мрежа е 7%, а процентът на възнаграждение намалява с 1,5% всяка година, докато достигне 3,25%.

В момента общо 860 милиона APT токена са заложени в мрежата, което представлява близо 86%. Може да се види, че общото предлагане на токени е 1,039 милиарда и тези 39,5 милиона принадлежат на допълнителната емисия след стимули за залог на възел. Aptos е онлайн от около 8 месеца, а месечният стимул за обещания е около 4,9 милиона, което представлява 0,49% от общите токени.

Може да се види, че Sui и Aptos са токени с нисък тираж и висока инфлация. Първоначалният тираж на SUI обаче е по-нисък от този на APT, което е еквивалентно на 50% от APT; броят на отключените токени на месец през първите 6 месеца е по-висок, което е с 50% по-високо от това на APT. Първото широкомащабно издание на SUI беше 6 месеца след пускането и 12 месеца след пускането на APT; SUI използва еднократно пускане и голям брой токени навлязоха на пазара в деня на отключването, докато APT използва месечно отключване.Има буферен период.

Като цяло SUI ще се изправи пред по-голямо предлагане на токени от APT през първата година, а голямото предлагане на APT ще дойде през втората година.

V. Заключение

Съдейки по данните и екологичните проекти по веригата, въпреки че няма достатъчно потребители и малко транзакции, тя все още е в процес на студен старт.Трябва да привлече потребители и приток на капитал чрез непрекъснати дейности и строителство.

Въпреки това, въз основа на текущите оперативни дейности на Sui, екипът все още обръща повече внимание на изграждането на техническата страна на този етап, включително провеждане на хакатони и провеждане на събития за разработчици по целия свят. Стимулите за потребители все още не са активирани.

В същото време, от една страна, в среда на мечи пазар фондовете и потребителите са склонни да бъдат консервативни. От друга страна, вторият слой на Ethereum също продължава да се развива. За съществуващите потребители е по-удобно и по-безопасно да прехвърлят средства от Ethereum към втория слой. Поради това той привлече голямо количество средства на място. В сравнение с двете, за Sui е по-трудно да привлече средства и потребители.

От гледна точка на икономическия модел на токените, в сравнение с Aptos, който също е базирана на Move публична верига, натискът за облекчаване на токените Sui е концентриран през първата година. В случай на недостатъчно търсене, съпоставянето на толкова голямо предлагане на токени е накарало SUI токените да бъдат изправени пред по-голям натиск за продажба.

Публикацията на Милчо Атанасов: "Анализ на текущото състояние на екологичното развитие на Sui и пускането на токени" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Милчо Атанасов

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!