Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

„Защитата на правата“ на Tornado Cash се провали? Пътят към защитата на интелигентните договори и кода може да има още дълъг път

На 17 август 2023 г., въпреки подкрепата на гиганти като Coinbase, екип от шест души, включително основни разработчици на Ethereum и служители на Coinbase, заведе дело, обвинявайки Министерството на финансите на САЩ (OFAC), че е превишило правомощията си, когато е санкционирало Tornado Cash. Се провали.

Делото идва в отговор на санкциите от 2022 г. срещу платформата за поверителност Tornado Cash от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Преди това Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) постави някои адреси, които взаимодействат с протокола Tornado Cash или адреси на Ethereum, свързани с него, в списъка със санкции SDN (Списък на специално определени граждани на САЩ).

След този инцидент със санкции голям брой протоколи на DeFi блокираха адреси, свързани с Tornado Cash, кодовата база на Github на членовете на екипа-основател също беше изтрита и дори неговият съосновател Алексей Перцев беше арестуван в Холандия на 12 август 2022 г. ( вече в Публикувано през април 2023 г.) по обвинения в „укриване на престъпни финансови потоци и улесняване на прането на пари“. В допълнение, каналът Tornado Cash Discord и форумът за управление на DAO също бяха затворени в същия ден.

Справочно четене: „Тълкуване на най-строгите крипто санкции в историята: Какво се случи с Tornado Cash“

Основното движение е отказано

Въпросът е за естеството и имуществения интерес в Tornado Cash.

Ищците (екип от шестима) и ответниците (OFAC) имаха различни възгледи относно естеството на Tornado Cash. Ищецът вярва, че това е набор от интелигентни договори, докато ответникът вярва, че е организация; ищецът твърди, че Tornado Cash няма права на собственост върху интелигентни договори, докато ответникът поддържа обратното мнение.

Робърт Питман, съдия от Тексас, отговорен за делото, смята, че интелигентните договори са „като вендинг машина“, защото „интелигентните договори автоматично изпълняват конкретни предварително определени задачи без допълнителна човешка намеса“. Този факт не засяга статута на интелигентните договори като подчинени на вид договор и следователно като вид собственост в обхвата на устава.

Tornado Cash насърчава интелигентни договори, които включват едностранно предоставяне на услуги (подобно на вендинг машини), а Tornado Cash има достатъчно права на собственост върху тези интелигентни договори.

Не само това, Робърт също така вярва, че "дори интелигентният договор да е автоматичен и непроменим, разработчиците и организациите, които стоят зад него, все още могат да се разглеждат като юридическо лице и може да носят юридическа отговорност."

Първоначално неуспешен, пътят на Tornado Cash към „защита на правата“ не е лесен

"DAO е субект сам по себе си, който демонстрира съответствие с обща цел чрез своите членове с право на глас. Както посочва правителството, тази структура не е по-различна от тази на акционерите на компанията, които може да не възнамеряват да гласуват на събрание на акционери , но това не ще засегне структурата на обекта."

В крайна сметка ищците загубиха направо в този конкретен случай, като съдът отхвърли искането на ищците и уважи искането на ответниците.

Някои членове на общността казаха, че предишният случай на Tornado Cash вероятно е бил първият случай, когато част от кода е била санкционирана като организация. Така че като се има предвид уникалното естество на случая Tornado Cash и сложните правни въпроси, свързани с криптовалути и блокчейн технология, всяко правно решение по въпроса вероятно ще има значително въздействие върху разпоредбите и съответствието в тази област. Може би това е причината този случай да привлече вниманието.

Продължете да обжалвате

В отговор на тази загуба Пол Гревал, главен правен директор на Coinbase, каза: „Продължаваме да вярваме, че е правилно да повдигнем обвинения пред OFAC относно инцидента с Tornado Cash. Отдавна знаем, че за разрешаването на тези проблеми ще е необходим преглед от Пети кръг и ще продължим да подкрепяме техните жалби.

Членовете на екипа от шест души, Джоузеф Ван Лун, Тайлър Алмейда, Александър Фишър, Престън Ван Лун, Кевин Витале и Нейт Уелч, все още не са коментирали присъдата.

Когато организацията беше обявена през септември 2022 г., нейната учредителна декларация гласеше, че кодът е реч и че свободата на словото е право, което си струва да бъде защитено.

Позовавайки се на предишни инциденти, като интензивния и строг регулаторен надзор на SEC и Министерството на правосъдието на САЩ върху индустрията за криптиране, пътят към защитата на интелигентните договори и кодове може да има още дълъг път.

Справочно четене:

https://twitter.com/AlexanderFisher/status/1567874996235558913

https://twitter.com/BillHughesDC/status/1692256433818001792

Публикацията на Сребрин Петров: "„Защитата на правата“ на Tornado Cash се провали? Пътят към защитата на интелигентните договори и кода може да има още дълъг път" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!