Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Гавин Ууд, основател на Polkadot: Polkadot вече не се ограничава до парачейни и ще се фокусира повече върху изчислителното ядро, изисквано от блокчейна

На 28 юни, годишното водещо събитие на Polkadot, Polkadot Decoded Conference, се проведе в Копенхаген, Дания. Web3 ентусиасти, строители и инвеститори от цял ​​свят обсъдиха най-новите разработки в екосистемата Polkadot.

Най-изненадващата част от тази конференция трябва да бъде, че Гавин Ууд, основателят на Polkadot, присъства като мистериозен гост и донесе много важна гледна точка.

Гавин сподели бъдещата посока на развитие на Polkadot и предложи нова перспектива за Polkadot: вече не се ограничава от оригиналния парачейн и релейна верига, а се фокусира върху ресурсите от по-ниско ниво, изисквани от блокчейна - Компютърно ядро ​​(ядро), по отношение на Polkadot като многоядрен компютър.

В допълнение, Polkadot също ще се трансформира от ориентиран към веригата към ориентиран към приложения и ще се стреми да създаде устойчива платформа. Следващият текст е компилиран от речта на Гавин от PolkaWorld.

Polkadot 1.0

На този етап Polkadot може да се нарече Polkadot 1.0 версия.

На този етап функциите на Polkadot са завършени и всички функции, споменати в бялата книга преди 7 години, са внедрени и кодовата база на Polkadot 1.0 ще бъде пусната скоро.

И така, какво е Polkadot 1.0? В оригиналната бяла книга написах „Polca е мащабируема хетерогенна мулти-верига“. Тоест, това е блокчейн, но има уникален консенсусен механизъм „BABE“, който може да осигури сигурност за други блокчейни (паралелни вериги).

За да обобщим артистично, става дума по следния начин.

В средата е релейната верига, която отговаря за Crowdloan, търг, управление на баланса, залог, управление и т.н. Това е релейна верига с много функции. Малките точки отстрани са парачейни, а релейната верига също трябва да гарантира сигурността на парачейните. И тези парачейни могат да комуникират помежду си.

И така, каква е продуктовата форма, която Polkadot предлага? Той е под формата на слотове, с период на наемане от 6 месеца, като може да се получи период на ползване на слот до две години предварително, плюс механизма Crowdloan. Но освен това, няма друг начин да се възползвате от Polkadot. Единственият продукт в Polkadot 1.0 е парачейн слотът.

Нова гледна точка към Polkadot: многоядрени компютри

Тази известна поговорка изразява такава истина: Ако човек иска наистина да разбере света, тогава промяната на перспективата е от решаващо значение, дори по-важна от отиването в по-широкия свят.

Така че тук ще променим нашата перспектива и ще разберем отново какво е Polkadot.

Концепциите за паралелна верига и релейна верига са много добри и това е също начинът, по който много хора и аз разбирахме Polkadot в ранните дни и те са обектите, които се опитваме да изградим.

Но с течение на времето открихме, че това, което правим, всъщност е различно от това, което първоначално си представяхме. Понякога, ако имате късмет или ако имате силен екип, можете да направите нещо дори по-добро, отколкото първоначално сте мислили.

В компютърните науки абстракцията и обобщението са важни. По-късно открихме, че степента на абстракция и обобщение, която сме извършили върху Polkadot, е много по-висока, отколкото смятахме преди.

И така, каква е новата перспектива за Polkadot?

Polkadot е многоядрен компютър

На първо място, това, което правим, не е свързано с веригата, а с пространството и основните ресурси, изисквани от веригата.

Второ, Polkadot е платформа за създателите да създават приложения и потребителите да използват приложения. По същество това не е платформа за хостване на блокчейн. Верижното свързване е един от начините, по които Polkadot може да бъде полезен, но вероятно не единственият начин.

И накрая, неговата устойчивост (Resilience) също е много силна. Мисля, че това е по-неутрална дума от Unstoppable, което означава, че може да устои на всеки опит да го накара да направи това, което не е предназначено, тоест може да устои на изкривяването на първоначалното намерение.

Така че като цяло Polkadot е много устойчив доставчик на непрекъснати изчисления с общо предназначение. Значението на непрекъснатото изчисление е, че не е, че имате работа и когато я завършите, въпросът е приключил; това, което искаме да направим, е дългосрочна задача, дори ако е спряна по средата, може продължават да се правят. Това е малко подобно на визията на "световния компютър", споменат през 2015 и 2016 г.

И така, какво е Polkadot от тази гледна точка? Това е многоядрен компютър и няколко ядра могат да работят едновременно, правейки различни неща. Тогава ще открием, че блокчейнът, работещ на ядро, е парачейн, а парачейнът работи непрекъснато на запазено ядро. Сега използваме тази нова парадигма, за да разберем парачейните.

Какво представлява "суперкомпютърът Polca"?

Така че нека разгледаме по-задълбочено този „компютър Poca“.

"Полката суперкомпютри" са многоядрени и по-мощни от обикновените компютри. Има около 50 ядра, работещи непрекъснато и паралелно.

Според нашия модел за прогнозиране, след няколко години, когато бъде подложен на обширен бенчмаркинг и оптимизация, броят на пост-ядрата може да бъде увеличен до 500-1000.

Производителност на "ядро"

Нека да разгледаме всяко „ядро“.

Тези ядра са подобни на ядрата на процесора. Има много характеристики и атрибути и можете да го опишете.По същество това е нещо, което прави изчисления, подобно на процесорно ядро.

  • Ширина на честотната лента, общото количество данни, влизащи и излизащи от това ядро, е около 1 MB/s.

  • Основната изчислителна мощност, т.е. колко изчисления може да направи? Около 380 в случая на Geekbench 5.

  • Латентността, тоест времето между извършването на две последователни задачи, е около 6 секунди.

С течение на времето и напредъка на хардуера тези показатели ще се подобрят до известна степен.

В миналото единственият начин, по който тези ядра можеха да бъдат полезни, беше чрез парачейни. Но всъщност има и други начини да използвате ядрото, за да го направите по-достъпно и достъпно за всички.

Polkadot се нуждае от по-гъвкав метод за разпределение

Какво означават тези?

Ядрата всъщност са много гъвкави. Вместо просто да обработва една фиксирана задача завинаги, той може да превключва това, което прави толкова лесно, колкото CPU може да превключва задачи. Тъй като ядрената енергия е гъвкава, обществените поръчки за ядрена енергия също трябва да бъдат гъвкави.

Моделът на слот аукциона не е достатъчно гъвкав, той е проектиран въз основа на оригиналната парадигма на Polkadot - дълготрайна единична верига. Но тогава имахме паранишки като допълнение, но това беше само малка стъпка към правилната парадигма.

И този модел поставя висока бариера за навлизане на екосистемата Polkadot. Ако сте като мен, вие сте човек, който обича сам да се занимава с различни технологии. Вземете мен за пример. Не искам да се занимавам с набиране на средства и маркетинг. Просто искам да разположа кода и да видя дали може тичай . Но при настоящия модел мисля, че пропускаме много от тези потенциални сътрудници.

Възможно бъдеще - гъвкава версия на Polkadot

По-долу ще предложа възможно бъдещо решение, което може да се нарече „гъвкав Polkadot“.

Можем да изоставим периода на наем и модела на слота, но да третираме Polkadot като някои „ядра“. Времето на тези ядра сега се нарича „Време на ядрото“, но преди се наричаше и „Блоково пространство“. Тези времена могат да се продават редовно, тоест всеки може да купува и използва ядрено време.

Моят съвет е следният. За първоначалната разпродажба на ядрено време на Polkadot (първичен пазар), тя може да бъде разделена на два метода: покупка на едро и незабавна покупка.

Основателят на Polkadot Гавин: Polkadot може да отмени търга за парачейн и да се трансформира в ориентиран към приложения

Груповите покупки се правят веднъж месечно и могат да се използват в продължение на 4 седмици, след като бъдат закупени.

Снабдяването точно навреме е малко подобно на модела на плащане в хода на parathread, това е снабдяване при поискване. Разходите за използване на Polkadot, за да бъдем точни, разходите за използване на ядрото на Polkadot, ще бъдат определени според пазарните условия. Може или не може да има няколко ядра, налични на пазара, такъв е пазарът. За незабавна употреба това би било непрекъсната продажба на ядрено време.

С други думи, ние увеличаваме максимално гъвкавостта и оставяме останалото на пазара.

Какво означава това за съществуващите парачейни?

  • Съществуващите срещи за наемане на парачейн остават същите. Например, ако сте заели слот за две години, тогава той ще продължи.

  • Ценообразуването за групови покупки се определя от управлението.

  • Аз лично смятам, че трябва да започнем със сравнително ниска цена, за да намалим прага за участие.

  • За минималната цена са определени контрол на наема и право на предимство, за да се осигури дългосрочна гаранция на цената. Понастоящем ние гарантираме само времето за използване от най-много две години, но теоретично може да се гарантира, че ще се подновява за неопределено време.

В допълнение, паралелната верига ще има по-гъвкаво време за блокиране.

В момента паралелните вериги имат фиксирано време за генериране на блокове, което е около 12 секунди, а след допълнителна оптимизация ще бъде около 6 секунди. В бъдеще мисля, че времето за генериране на блокове на парачейна ще бъде по-гъвкаво.

Парачейните ще имат „базова скорост“. Например парачейн споделя ядро ​​с един или няколко други парачейни и генерира блок на всеки 12 или 18 секунди. Но ако имате нужда от по-висока пропускателна способност, можете да отидете на незабавния пазар или да закупите повече основно време чрез OTC в някои корпоративни вериги.

Времето на ядрото също може да бъде компресирано (по-ниска латентност чрез жертване на честотната лента). Компресирането на множество парачейн блокове в ядро ​​на релейна верига ще намали забавянето, но ще увеличи някои разходи за честотна лента, защото трябва да платите за отварянето и затварянето на блок.

Времената на ядрото също могат да се комбинират (чрез добавяне на допълнителни ядра за подобряване на производителността и намаляване на латентността). Можете да се включите в две ядра едновременно, за да получите два пълни парачейн блока. По този начин времето за блокиране може да бъде намалено от 12 секунди на 6 секунди или дори до 3 секунди.

Центриран върху веригата → ориентиран към приложението

Polkadot 1.0 е парадигма, ориентирана към веригата: позволяваща на изолирани вериги да изпращат съобщения една към друга. Този подход по същество е подобен на мост с една верига плюс кръстосана верига, с изключение на това, че всички паралелни вериги са свързани към релейната верига. Това води до фрагментирано потребителско изживяване. Потребителят може да използва приложение в една верига, но също така иска да използва това приложение в друга верига, тоест да използва приложението по многоверижен начин.

Но ако имаме парадигма, ориентирана към веригата, тогава ще имаме и потребителско изживяване, ориентирано към веригата. И ако едно приложение не е ориентирано към веригата, всичко става трудно. В действителност, ако искаме да се възползваме напълно от потенциала на Polkadot, приложенията трябва да се внедряват във вериги и безпроблемно, поне за потребителите и в идеалния случай за разработчиците.

Това е художествена диаграма на "как изглежда Polkadot":

Сега функционалността на системно ниво се измества към парадигма на внедряване на различни вериги. Системната верига е по-обща и релейната верига обработва все по-малко неща. Приложенията трябва да могат да пресичат тези вериги, без да затрудняват потребителското изживяване.

Това е схематична диаграма, която току-що нарисувах преди половин час, която според мен е по-добър ъгъл на гледане, за да разберете „какво е Polkadot“.

Всъщност Polkadot не е релейната верига в средата, а парачейните го заобикалят, поне за тези, които идват в екологията на Polkadot, това не трябва да е така. Всъщност Polkadot трябва да бъде интегрирана система, компютър, работещ с много приложения.

Да, има граница между компонентите на бизнес логиката на различните вериги (т.е. паравериги), но това може да не е толкова важно за потребителите, колкото си мислим. По-важното е, че потребителите могат да правят това, което искат, и да го правят лесно, ясно и бързо.

Точките на диаграмата са приложения, а пунктираните линии, разделящи точките, са „пара". Не искам да кажа, че е парачейн, защото това ще ни примами в капана на мисленето на „всеки парачейн съответства на ядро" . Засега това е моделът на Polkadot, но не е единственият вариант.

Точките трябва да могат да комуникират помежду си при нормални обстоятелства и почти толкова лесно, колкото пространството в рамките на пунктираната линия.

XCM

Как да стане това? Това е всичко за XCM. XCM е език и транспортният слой, който всъщност предава съобщенията, се нарича XCMP. Признавам, че двете имена са малко объркващи.

Какво прави XCM? Неговата роля е да абстрахира общата функционалност във веригата и създава описателен език, за да опише какво искате да направите или какво искате да се случи.

В Polkadot също се сблъскваме с подобен проблем. XCM е език за изразяване на намерения, а WebAssembly изразява закона, който парачейните трябва да спазват в Polkadot. Може да си представим като Европейския съд (ECJ), който гарантира, че парачейните спазват логиката, предложена от самите тях, но това не означава, че тази логика не може да бъде законно променена от parachains, за да откаже да се съобрази с XCM езика.

XCM е език за изразяване на намерения, като "Ще прехвърля активи", "Ще гласувам". Между вериги от системи, които се доверяват една на друга, това не е проблем. Но ако са между различни процеси на управление, законодателни процеси, ще има проблеми. Можем да се справим по-добре в екосистемата Polkadot.

Съгласие

Тук предлагам нов термин, наречен Accord. Споразуменията са доброволни договори в множество вериги. Нещо като да кажеш „Аз доброволно се придържам към тази бизнес логика и нищо, което правя, няма да промени това“. Самата верига не може да наруши логиката на договора.

Polkadot гарантира вярното изпълнение на тази логика. Договорите са насочени към конкретни функции. Всяка верига, която се присъединява към споразумението, трябва да се подчинява на правилата, които ще бъдат специфични за тази конкретна функция. За да се гарантират ниски бариери за влизане, предложеното споразумение е без разрешение. Тъй като е доброволно, не засяга никого, докато не преминете и не се регистрирате.

Тази диаграма не е най-точната, но грубо означава това. Външният кръг е Polkadot, а вътре има няколко малки точки.Поставяме тази графика хоризонтално. Тогава Споразумението е единен механизъм, управляващ местния суверенитет.

Accord не се предлага на всички системи. Доколкото ми е известно, Polkadot е единствената система, която може да поддържа съществуването си, защото Polkadot е единствената система със същия силен защитен слой и може също така да предостави специфични функции за преход на състоянието за всеки шард. Тези характеристики позволяват на Polkadot да постигне режими на сътрудничество, които са невъзможни в други архитектури (като кръстосани верижни мостове).

Тези, които са запознати с Polkadot, може би са чували за "SPREE", което е технологията, която може да реализира Accord.

Проект CAPI

Говорете накратко за потребителския интерфейс - Project CAPI. Неговата роля е да позволи на приложенията на Polkadot в множество вериги да имат плавен и добре работещ потребителски интерфейс, дори когато използват леки клиенти.

Отшелник реле

Това означава, че всички функции на ниво потребител в релейната верига се прехвърлят към системната верига. Например: баланс, залог, управление и идентичност, лизинг на ядра. И накрая, нека функциите на Polkadot обхващат множество паралелни вериги, освобождавайки пространството на релейната верига.

Изграждане на устойчива платформа за приложения

В последната част искам да повторя какво правим и защо. Всичко е въпрос на устойчивост. Светът винаги се променя, но ако хората имат ясни намерения, важно е тези намерения да бъдат уважавани. Системите, които имаме днес, не са устойчиви, те са изградени върху много стари идеи.

И така, как да създадете система, която е свободна от тези заплахи? На първо място, разбира се, е изграждането на децентрализирана, базирана на криптография система, която може да издържи теста на теорията на игрите. Но какво точно ще правим?

Въпреки че проповядваме „децентрализация“ всеки ден, ако всичко трябва да минава през един и същ RPC доставчик, това не е наистина децентрализирано. Децентрализацията трябва да се осигури чрез комбинация от фактори:

- Използване на леки клиенти: Smoldot и CAPI ще позволят високоефективни потребителски интерфейси, базирани на леки клиенти.

- ZK примитиви: Изградете богата на функции, високопроизводителна ZK примитивна библиотека. Първата библиотека е почти завършена и ще осигури защита на поверителността на колективите във веригата, включително Fellowship.

- Консенсус на Sassafras: Нов алгоритъм за консенсус без блокове. Подобрена сигурност и произволност, с високопроизводително маршрутизиране на транзакции. Производителността и потребителското изживяване на парачейна са подобрени, а криптираните транзакции предотвратяват Front-Running, което може да донесе потенциални предимства на MEV.

- Хибридно мрежово/onion маршрутизиране: избягвайте изтичане на IP информация за транзакции. Това е обща система за съобщения между потребители, вериги и OCW.

- Децентрализация на хората: Въведете много и достатъчно разнообразни хора, които да участват в системата. Стимулирайте участието чрез управление, хазнични разходи, заплати, безвъзмездни средства и т.н. и усвоявайте и поддържайте колективно знание.

И накрая, искам да повторя нашето първоначално намерение. Polkadot не съществува, за да създаде конкретно приложение, а за да предостави платформа, която предоставя начин за внедряване на множество приложения в тази среда и позволява на приложенията да използват взаимно функциите си, за да подобрят благосъстоянието на потребителите. И ние искаме да гарантираме, че тази визия може да бъде реализирана възможно най-скоро, което е мисията на Polkadot.

Ако Polkadot не може да поддържа определена степен на устойчивост на промените в света, тогава изграждането на Polkadot ще бъде безсмислено. Тези промени могат да бъдат други средства за постигане на същата цел или съществуващи заплахи от външни организации, които се отвращават от света на недоверието.

Публикацията: "Гавин Ууд, основател на Polkadot: Polkadot вече не се ограничава до парачейни и ще се фокусира повече върху изчислителното ядро, изисквано от блокчейна" се появи първо в Крипто Новини Бг

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: KriptoNovini.Bg

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!