Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Хондурас проучва пускане на цифрова валута

Хондурас проучва...
Хондурас проучва пускане на цифрова валута

CBDC: Централната банка на Хондурас инициира пилотни проучвания за пускане на цифрова валута

Централната банка на Хондурас (BCH) направи значителна стъпка към потенциалното пускане на своя собствена цифрова валута на централната банка (CBDC), като започна пилотно проучване и отвори обществена консултация. Този ход идва като част от усилията на банката да модернизира своята финансова система и да се справи със съществуващите предизвикателства в методите на плащане.

Пилотно проучване, насочено към създаване на CBDC

Пилотното проучване беше разкрито от банката Apex на X, известна преди като Twitter, и е насочено към разработване и пускане на цифрова валута на централната банка (CBDC). Банката покани заинтересовани сектори, професионалисти и широката общественост да предоставят коментари и прозрения относно тази новаторска инициатива. Консултацията, достъпна през официалния уебсайт на BCH, беше разкрита след представянето на изследването на BCH относно новите опции за плащане към Innovation Table of Financial Innovation (MIF). Тази платформа обединява представители на публичния и частния финансов сектор, насърчавайки сътрудничеството и иновативното мислене.

Проучването, озаглавено „Бъдещето на парите и плащанията в Хондурас, кой път да следваме?“, е щателно изработено от BCH с техническа подкрепа от Международния валутен фонд (МВФ). Документът оценява потенциални алтернативи, които биха могли да бъдат приложени в централноамериканската нация, съгласувайки се с по-широките усилия на МВФ за насърчаване на CBDC в Латинска Америка.

Централна част от целите на проучването е проучването на решения, които се отнасят не само до финансовото приобщаване, но и до настоящите предизвикателства, пред които е изправен Хондурас, включително проблеми с оперативната съвместимост и забавяния в трансграничните плащания. В светлината на тези недостатъци в съществуващата платежна система в страната, BCH определи създаването на CBDC на дребно като най-жизнеспособното решение. Този подход резонира с гледната точка на Банката за международни разплащания (BIS), която твърди, че парите на централната банка формират солидна основа за еволюцията на паричната система.

Като част от процеса на проектиране на CBDC, BCH също така предлага изменения на паричните закони и законите за централната банка. Тези регулаторни промени ще създадат правната рамка, необходима за разрешаване на издаването на CBDC. Предложените промени ще бъдат оформени от обратната връзка, получена по време на фазата на обществените консултации, а резултатите ще бъдат подложени на цялостен национален дебат.

Централната банка на Хондурас запазва позицията си по отношение на Биткойн, въпреки нарастващото му приемане

Докато провеждаше задълбочен анализ на потенциалните надстройки на платежната система, проучването на BCH навлезе в сферата на криптовалутите и ги сравнява с CBDC като потенциални опции за модернизация. Според констатациите, криптовалутите не се разглеждат като жизнеспособно решение поради тяхната възприемана липса на стабилност, отчетност и ефективност, съчетано с високи транзакционни разходи и ниска скорост на обработка. Централната банка на Хондурас потвърждава дългогодишната си позиция срещу Биткойн (BTC) и криптовалутите като цяло.

Проучването обаче признава, че някои аспекти на технологията за криптовалута могат да бъдат използвани за финансови иновации. Тази стратегия резонира с глобалните тенденции, наблюдавани в множество инициативи за цифрова валута, които имат за цел да използват силните страни на криптовалутите, като същевременно запазват централизиран контрол. Този подход се отклонява от децентрализираната философия, подкрепяна от Сатоши Накамото, създателят на Биткойн.

По-специално, нарастващото приемане на Биткойн в Хондурас е очевидно чрез различни инициативи, като приемането на Биткойн като законно платежно средство в частния град Проспера на остров Роатан и създаването на Биткойн долината в Санта Лусия. В тези области Биткойните се възприемат като платежно средство, независимо от правителствения надзор.

Биткойн се търгува под границата от $30 000.

Публикацията на Тодор Цонев: "Хондурас проучва пускане на цифрова валута" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Майкъл ван де Поп...
Майкъл ван де Попе прогнозира просперираща ера за криптовалутите

Крипто анализаторът Майкъл ван де Попе прогнозира трансформиращо бул рън за Биткойн и Етериум Крипто разговор на анализатора Майкъл ван де...

Пазарен анализ на...
Пазарен анализ на Shiba Inu (SHIB).

Пазарен анализ на Shiba Inu (SHIB): Навигиране в несигурни води Текущо състояние: Shiba Inu (SHIB), вторият по големина мемекойн, наскоро...

Преглед на крипто...
Преглед на крипто пазара: BTC и ETH водят пазара до $2,35 трилиона

Текущ преглед на пазара Пазарът на криптовалута показа положително движение, като общата пазарна стойност достигна 2,35 трилиона долара на 17...

Активността на Bi...
Активността на Bitcoin китовете достига годишно дъно на фона на потенциален бичи пробив

Дейност на Биткойн китове и пазарен анализ Спад на активността на китовете Активността на китовете на Биткойн (BTC) наскоро спадна до...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!