Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Как криптопроектите се борят с airdrop ферми от хиляди портфейли

Нашите експерти ни казват как разработчиците на блокчейн идентифицират ферми от хиляди портфейли. Които са предназначени за изкуствено увеличаване на обема на дейността по разпространение на токени

Разпределение на токени на активни потребители под формата на airdrop. Тоест, насърчаването на активността на ранните потребители се превърна в тенденция на пазара на криптовалута. Децентрализирани борси, NFT-пазари, игри, портфейли, социални мрежи и други услуги се създават върху блокчейни на екосистемни криптопроекти. В ранния етап на разработка всички те се нуждаят от активни потребители и тестване. Именно за дейност в такива проекти в крайна сметка се разпространяват токени. Но наскоро един проект реши да раздаде награди на онези, които помогнаха за идентифицирането на портфейлите на така наречените drophunters. Или сибил – тези, които се занимават с агресивно търсене на активност в екосистемата на блокчейн проекта. За да се увеличи максимално броят на токените, които разработчиците ще раздадат под формата на airdrop.

За да увеличат максимално потенциалните награди, сибилите използват ферми от хиляди акаунти, за да увеличат изкуствено дейността по проекта. Кой може да организира разпространението на токени.

Цяла индустрия от ферми за крипто портфейли

При създаването на децентрализираната автономна организация (DAO) през 2022 г. разработчиците на Hop Protocol издадоха 3,5 милиона долара в токени. Това беше направено, за да се раздаде сред активните потребители. Те обаче откриха хиляди адреси, които се опитваха да измамят системата. По този начин се стреми да получи по-голям дял от airdrop. Доброволците помогнаха на разработчиците да идентифицират взаимовръзките на множество портфейли и да отсеят ферми от тези акаунти. Които участваха в подслушването на дейността, за да получат токени в раздаването. Това в крайна сметка спести на проекта около 1 милион долара. И разработчиците решиха да раздадат токени на онези, които помогнаха за разкриването на нечестни участници.

Съоснователят на Hop Protocol Кристофър Уинфри в интервю за DL News нарече дейността по адрес на sybil „цяла индустрия, а не произволна колекция от хитри хакери“. „Подозирам, че извършват набор от сложни операции, използвайки множество акаунти на борси. И те моделират поведението си на случаен принцип, за да направят дейността неразличима от тази на реалните потребители“, каза Уинфри пред репортери. Той добави, че неуспехът да се филтрира Сибил може да има „опустошително въздействие върху проектите“. Тъй като ловците на airdrop са склонни да продават получените токени масово веднага след като бъдат листвани на борсите за криптовалута, сривайки обменния курс.

Въпреки относителния успех в премахването на нечестните потребители, Уинфри вярва, че сибилите определено имат предимство. Той признава, че „битката е невъзможна за победа“. И откриването на активността на сибила става все по-трудно и по-трудно. Той изчислява, че техните ферми колективно са спечелили стотици милиони долари от големи раздавания.

Прилив на активност в друг проект

Мостът за криптовалута Stargate, който позволява преместване на токени между несъвместими блокчейни. Той обработи повече от 300 000 транзакции с над 100 милиона долара активи всеки ден през изминалата седмица, надминавайки рекордните върхове, поставени преди повече от месец. И далеч изпреварва преките конкуренти по отношение на активността на потребителите.

Stargate използва протокола LayerZero, разработка на LayerZero Labs. Проектът се оценява на 3 милиарда долара след инвестиционен кръг от 120 милиона долара през април, ръководен от фонда за рисков капитал Andreessen Horowitz. И се смята в общността на криптовалутите за един от първите претенденти за масов еърдроп.

Изпразващите крипто портфейли се насочиха към хиляди и откраднаха $66,4 милиона!

Според анализатора на Messari Чейс Девънс, по-голямата част от сделките и обемите в Stargate. Най-вероятно идва от „ловци на въздушни десанти“. В програмния код на проекта LayerZero. Който е публично достъпен в хранилището на Github, споменава все още не обявения ZRO токен. Ръководителят на LayerZero Брайън Пелегрино не отговори на запитване на репортери.

Ефективността на екосистемните проекти на LayerZero и други кандидати за airdrop започна да нараства през март. Това беше веднага след успешното раздаване на токени от Arbitrum, чиято слава надхвърли общността на криптовалутите именно поради новините за голямото раздаване.

Такъв печеливш прилив на активност към проектите породи маркетингов трик – намек за airdrop. Екосистемните проекти zkSync, Starknet и Polygon zkEVM отбелязаха значително увеличение на потребителската активност през май. По-рано този месец съоснователят на Polygon Labs Sandeep Nailwal намекна за възможността за издаване на токени на първите потребители на Polygon zkEVM.

Борбата продължава

Airdrops са предназначени да възнаграждават първите осиновители. А също и за тестери и доставчици на ликвидност за нови проекти. Но безплатните подаръци до голяма степен привличат потребители, които не се интересуват от проекта. И чиято активност изчезва след раздаването на токени.

Например, месечният обем на търговия на децентрализирания борсов агрегатор Paraswap достигна своя връх през ноември 2021 г., когато разработчиците извършиха еърдроп на PSP токена. В рамките на една година след това оборотът на проекта спадна със 75%. И не са се върнали към по-ранните цифри. Но има и обратни примери: стойността на активите (TVL) в оборота на Arbitrum достигна исторически връх на 6 май – повече от месец след пускането на токена ARB.

Hop Protocol беше един от първите блокчейн проекти, които открито се бориха с масовия приток на активност. По-ранните криптопроекти не обръщаха внимание на фермите за акаунти, участващи в airdrop. И разпределени токени дори за едно взаимодействие с екосистемата.

Проекти като Safe или същия Arbitrum адаптираха методите за откриване на sybil от Hop Protocol по време на своите раздавания. Фондация „Оптимизъм“, организацията зад едноименния блокчейн проект. Той също така проведе кампания за дисквалифициране на много от кандидатите за токени, които разработчиците смятаха за сибили.

Нашите експерти отбелязват, че тъй като се очакват повече airdrops, криптопроектите очевидно ще продължат да се борят с агресивните drophunters. И техните клъстери от портфейли, разгърнати за високодоходни раздавания.

Публикацията на Светлана Петкова: "Как криптопроектите се борят с airdrop ферми от хиляди портфейли" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Светлана Петкова

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!