Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Количествен срещу качествен анализ: Дешифриране на стойността на токените и протоколите

Сценарист: Робърт Мълинс

Компилиране: Deep Tide TechFlow

В тази статия изследваме кои количествени компоненти могат да допринесат за възприеманата стойност на капиталов актив. Комбинирането на качествената и количествената част може да помогне да се обясни защо на токен или протокол е присвоена определена стойност. И двата аспекта са еднакво важни и предприемачите трябва да отдават еднаква тежест, когато изграждат успешен Web3 бизнес.

Количествени компоненти

Оценката на активи, базирана на данни, се превърна в стандартен метод за оценка в традиционната финансова система. Независимо дали става въпрос за сравняване на съотношенията цена/печалба (P/E) на подобни компании, извършване на анализ на дисконтирания паричен поток (DCF), печалба на акция (EPS) или всеки друг популярен метод за количествен анализ.

В света на Web3 този вид анализ е по-рядко срещан, отколкото в традиционните финансови системи. Преди технологичният напредък в интелигентните договори да позволи изграждането на DeFi, NFT и хиляди други приложения във веригата, количествено определените точки от данни бяха ограничени до използване на мрежата чрез прехвърляне на токени и такси, плащани на копачи или залагащи. Сега, когато пазарът се развива и данните, необходими за количествен анализ, стават достъпни, този компонент на стойността на токена ще влезе в по-голям фокус за инвеститорите.

Ето някои количествено определени части от стойността на токен, които могат да се използват като един от факторите, които придават стойност на токен:

Обща заключена стойност (TVL)

Общата заключена стойност (TVL) в момента е един от стандартните показатели за определяне на стойността на протокола. Основно приложим за DeFi пространството, този показател взема предвид общата стойност на всички крипто активи, заключени на платформата. Това може да включва активи, взети назаем от Aave или депозирани в ликвидните пулове на Uniswap.

TVL често е индикация за Product Market Fit (PMF), където протоколът с най-голям общ заключен обем се счита за най-надежден по отношение на сигурността и използването. Това е така, защото ликвидността отива там, където се използва най-много, поради което се начисляват такси на доставчика на ликвидност.

DeFi Llama е полезен ресурс за изследване на TVL на текущите протоколи.

количество потребители

Броят на потребителите за конкретен продукт или протокол може да се използва за извеждане на степента на приемане и PMF за този протокол. Тези данни могат да се използват заедно с други показатели, за да се определи дали продуктът постига растеж в сравнение с конкурентите. Броят на потребителите на протокола може да бъде намерен на Token Terminal.

доходи

Token Terminal определя приходите като „такси, платени на притежателите на токени“. Тези приходи идват от таксите, направени чрез използването на платформата, които след това се улавят от протокола. Приходите, свързани с конкретен протокол, са остатъчните приходи, уловени от протокола (или токена) като печалба. Тези приходи не трябва да се бъркат с разходите (продажбите), които разглеждаме в съотношението цена-продажби. Приходът е оставащата печалба, която може да се припише на проекта след приспадане на възможни плащания към различни заинтересовани страни. Например приходите, уловени от AMM, след като доставчиците на ликвидност получат своя дял от таксите за транзакции.

Като наблюдавате приходите на даден протокол, можете да определите дали протоколът е печеливш, генериращ приходи протокол и дали токенът улавя стойност от операциите на бизнеса. Тези печалби могат или не могат да бъдат уловени от токена, в зависимост от механизма за улавяне на стойността на токена, използван при неговия дизайн. Поради сложността и разнообразието на механизмите за натрупване на стойност на всеки протокол е изключително важно да се разбере как токените са проектирани да улавят стойността, генерирана от протокола.

Задълбочен анализ на POW токените, изчислителната мощност и стойността в крипто света

Пазарна капитализация/Обща заключена стойност (MC/TVL)

Съотношението на тези два показателя може да бъде оценено чрез разделяне на напълно разредената пазарна капитализация на общата стойност, заключена на платформата, в сравнение с подобни протоколи. Сравняването на това съотношение с конкуренти в същата индустрия може да се използва за определяне на стойността на тези компании спрямо техните конкуренти.

Цена/Продажби (P/S)

Съотношението цена/продажби е индикатор, получен от Token Terminal въз основа на данни от протокола. Това съотношение се изчислява чрез разделяне на напълно разредената пазарна капитализация на годишните приходи. Това съотношение показва оценката на даден проект спрямо приходите, които генерира, и може да се сравни с други Web3 компании.

Съотношение цена/хонорар (P/F)

Подобно на съотношението P/S, съотношението цена/разход или P/F се изчислява чрез разделяне на напълно разредената пазарна капитализация на годишните такси, направени от компанията. Тези такси могат да се използват за плащане на съответните заинтересовани страни на компанията, за да може тя да функционира правилно, като например доставчици на ликвидност на AMM. Това съотношение показва оценката на даден проект спрямо направените такси и може да се сравни с компании от същия бранш.

Дисконтиран паричен поток (DCF)

DCF е метод за оценка, базиран на бъдещите парични потоци на инвестиция, който се опитва да предвиди стойността на инвестицията днес въз основа на бъдеща възвръщаемост. Поради липсата на исторически данни за криптовалутите, тяхната висока волатилност и изключително високите рискове, свързани с тази нова технология, има малко доказателства, че този общ анализ на оценката на капитала се използва за криптовалути.

Традиционната формула за DCF е:

DCF = CF11+r1+CF21+r2+CF31+r3+ … +CFn1+rn

Където: CF1 = паричен поток през първата година, CF2 = паричен поток през втората година, CF3 = паричен поток през третата година, CFn = паричен поток през допълнителни години, r = дисконтов процент.

Дисконтираният паричен поток използва дисконтов процент r, за да определи дали инвестирането в бъдещи парични потоци си струва инвестицията или дали проектът си струва да бъде преследван. При DCFing на незряла компания на ранен етап, бъдещите парични потоци трябва да бъдат дисконтирани с дисконтов процент, пропорционален на рисковете, свързани с инвестирането в стартиращи фирми на ранен етап.

Компаниите в Web3, особено токените, имат много нюанси в своите парични политики и традиционните формули не са напълно приложими за DCF анализ на крипто токени. Сега, благодарение на източниците на данни като Token Terminal, които правят данните лесно достъпни, ще започнем да виждаме по-традиционни методи, адаптирани и модифицирани за по-добър анализ на Web3 ландшафта.

Какво означава това за основателите

Точките с количествени данни са с ограничена употреба, когато се анализират поотделно, но са мощни, когато ги смесите заедно. Ключът обаче е правилният начин да се претегли всеки фактор спрямо съответните пазарни условия, съчетан със споменатите по-горе качествени компоненти.

В случай на приписване на стойност на нещо, голяма част от стойността зависи от нечия гледна точка и лични пристрастия. Някои инвеститори може да придадат повече стойност на компаниите, разпределящи приходи, докато други ценят управлението на водещи в индустрията проекти. Няма правилен или грешен отговор на този въпрос, всички инструменти, изброени в тази статия, са само инструменти, използвани от инвеститорите за оценка и оценка на компания или токен.

Познаването на тази информация е наложително като основател, защото тя оформя историята, която разказвате на вашите инвеститори и вашата общност. Чрез комбиниране на качествени и количествени данни можете да покажете на инвеститорите защо вашата компания и продукт са ценни, да надграждате върху тези данни и да създадете завладяващ разказ.

Публикацията на Николай Кръстев: "Количествен срещу качествен анализ: Дешифриране на стойността на токените и протоколите" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Николай Кръстев

Топ крипто новини

Майкъл ван де Поп...
Майкъл ван де Попе прогнозира просперираща ера за криптовалутите

Крипто анализаторът Майкъл ван де Попе прогнозира трансформиращо бул рън за Биткойн и Етериум Крипто разговор на анализатора Майкъл ван де...

Преглед на крипто...
Преглед на крипто пазара: BTC и ETH водят пазара до $2,35 трилиона

Текущ преглед на пазара Пазарът на криптовалута показа положително движение, като общата пазарна стойност достигна 2,35 трилиона долара на 17...

Пазарен анализ на...
Пазарен анализ на Shiba Inu (SHIB).

Пазарен анализ на Shiba Inu (SHIB): Навигиране в несигурни води Текущо състояние: Shiba Inu (SHIB), вторият по големина мемекойн, наскоро...

Активността на Bi...
Активността на Bitcoin китовете достига годишно дъно на фона на потенциален бичи пробив

Дейност на Биткойн китове и пазарен анализ Спад на активността на китовете Активността на китовете на Биткойн (BTC) наскоро спадна до...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!