Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Тълкуване на последната реч на Гавин Ууд на народен език: Polkadot под новата парадигма

Въведение

„Единственото истинско откривателско пътешествие, единственият извор на вечната младост, би било не да посетиш странни земи, а да притежаваш други очи.“

Това е известен цитат от френския писател Марсел Пруст от романа му "Спомен за минали неща". Китайският смисъл на това изречение е, че истинското пътуване на откритието не е да откриеш нови континенти, а да видиш нещата от нова перспектива.

На конференцията Polkadot Decoded на 28 юни, Гавин Ууд, основателят на Polkadot, взе това изречение като сърцевина на своята реч, разглеждайки Polkadot от нова гледна точка. Той предложи Polkadot да се разглежда като многоядрен компютър, като се фокусира върху предоставянето на ресурси от по-ниско ниво за блокчейна, тоест изчислителното ядро, а не само оригиналната парачейн и релейна верига.

Тази статия ще използва последната реч на Гавин Ууд, за да интерпретира Polkadot под нова парадигма по лесен за разбиране начин.

Polkadot под традиционната парадигма

Преди да разберем мислите на Гавин Ууд относно новата посока на Polkadot, трябва да прегледаме текущия състав на мрежата на Polkadot и търга на слотове.

Мрежовата структура на Polkadot се състои от няколко основни части:

1. Релейна верига: Сърцето на Polkadot, отговорно за гарантиране на сигурността на цялата мрежа, обработка на трансакции между вериги и споделяне на сигурност;

2. Parachains (Parachains): множество независими вериги, свързани към релейната верига. Всеки парачейн има своя собствена логика и функционалност във веригата и може да бъде проектиран да изпълнява всяка конкретна цел, като съхранение на данни, проверка на самоличността или финансови транзакции;

3. Мостове: Позволете на мрежата Polkadot да комуникира с външни блокчейни (като Bitcoin и Ethereum), за да постигне оперативна съвместимост между веригата.

Съставът му може да се разбере като следната фигура

В мрежата на Polkadot различни блокчейни (наречени паралелни вериги или Parachains) могат да бъдат свързани към унифицирана релейна верига (Relay Chain). Тази релейна верига е отговорна за защитата на цялата мрежа и обработката на транзакции между веригата. Това означава, че различни паралелни вериги могат да комуникират и взаимодействат помежду си, постигайки оперативна съвместимост между веригата.

В мрежата на Polkadot ресурсите на релейната верига са ограничени, което означава, че само ограничен брой паралелни вериги могат да бъдат свързани към релейната верига едновременно. Тези места за свързване се наричат ​​„слотове“ (Slots). За да реши справедливо кои парачейни могат да получат тези слотове, Polkadot въвежда механизъм, наречен „търг на слотове“. В този търг parachains, желаещи да получат слот, трябва да наддават и parachain, който предложи най-високата оферта, ще получи слота. Наддаването се извършва в DOT, родния токен на Polkadot. След като парачейн спечели търга, той може да използва слота за определен период от време (да речем две години). През това време парачейнът може да изпълнява своите операции и да взаимодейства с релейната верига, както и с други парачейни. Когато този период приключи, парачейнът трябва да участва отново в търга, за да запази слота си или да го отстъпи на други наддавачи.

Простото разбиране на мрежата Polkadot е като много блокове Lego. Всеки градивен елемент е като малка мрежа („паралелна верига“). Всяка мрежа има свои собствени задачи и функции. Например, някои могат да се използват за записване на имена на хора, а други могат да се използват за съхраняване на данни от играта. резултат и т.н. На. Всички тези малки мрежи могат да работят независимо и да изпълняват собствените си функции. Тези малки мрежи обаче понякога трябва да комуникират помежду си, например една малка мрежа трябва да знае резултата от играта на друга мрежа. По това време е необходима голяма мрежа ("релейна верига"), която да им помогне да комуникират помежду си. Тази голяма мрежа е като супер конектор за градивни блокове, свързващ всички малки градивни блокове (малки мрежи) заедно, така че да могат да предават информация един на друг. Така нареченият парачейн слот търг означава, че интерфейсът на конектора на този супер строителен блок има горна граница. За да се реши кой може да използва тези интерфейси (т.е. слотове) справедливо, интерфейсът трябва да бъде продаден на търг, преди да може да бъде нает .

Въпреки че този метод на съставяне е по-безопасен и по-оперативно съвместим от IBC стандарта на Cosmos, високият праг на търговете на слотове е натиск както за общността, така и за разработчиците, което води до разнообразието на екосистемата Polkadot. Той е много по-малко мащабируем от Cosmos и настоящите основни сценарии на използване на токените Polkadot са само за участие в търгове на слотове, управление или ипотеки за сигурност. В тези сценарии на използване DOT е само заложен и не е невъзстановим, така че DOT в момента почти не съществува. В сценария за потребление, предоставената продуктова форма е само търг на парачейн слот и има и проблеми в икономическата система. А последната реч на Гавин Ууд напомня на всички да погледнат на Polkadot от нова гледна точка и как да решат настоящите болни точки на Polkadot по този начин.

Многоядрен компютър Polkadot

Както бе споменато по-горе, текущата релейна верига Polkadot е като супер съединител за градивен блок. Неговата основна отговорност е да гарантира сигурността и оперативната съвместимост на парачейна. От тази гледна точка Polkadot е по-скоро като блокчейн хостинг платформа, а от новата гледна точка на Гавин Ууд , Polkadot може да се разглежда като многоядрен компютър, който може да работи дълго време. Разработчиците могат да създават приложения чрез този компютър, а потребителите могат да използват приложения чрез този компютър. В този компютър всяко ядро ​​може да работи едновременно, за да изпълнява различни задачи. Блокчейнът, работещ на едно ядро, е парачейн. , парачейнът е верига който работи непрекъснато на запазено ядро. Това е като нашия компютър, различни програми могат да работят на различни процесори, без да си влияят. Съгласно тази нова парадигма на разбиране концепцията за релейна верига изчезва и се заменя от ядро ​​и параверига.

Производителност на многоядрени компютри

Според описанието на Ууд компютърът Polkadot в момента има около 50 ядра, работещи непрекъснато и те могат да извършват паралелни операции. Според бенчмарковете и мислите на Ууд за оптимизация, броят на ядрата ще достигне няколкостотин (500-1000) през следващите няколко години. За тези ядра можем да мислим за това като за многоядрен процесор. Те имат честотна лента (общото количество данни в и извън ядрото) и изчислителна мощност. Текущата честотна лента на производителността е 1Mb/s, а изчислителната мощност е измерено в Geekbench 5 (популярен бенчмарк за различни платформи).Тестовият инструмент, който може да извършва тестове за производителност на централния процесор (CPU) и графичния процесор (GPU) на компютъра, отбеляза 380 при теста и латентността ( времеви интервал между изпълнението на два последователни блока работа) беше 6 секунди. С развитието на хардуера честотната лента и изчислителната мощност ще продължат да се увеличават.

Въображение под новата парадигма

Тези ядра не се ограничават до изпълнение на паралелни вериги. Чрез промяна на гледната точка и парадигмата на мислене, можем да си представим изпълнението на интелигентни договори директно върху ядрото в бъдеще. В сравнение с работата на интелигентни договорни вериги (като Ethereum), независимо дали става въпрос за разходи или изчислителна мощност, многоядрените компютри могат да се справят по-добре. Тяхната гъвкавост е много добра.Като непрекъснато работещ световен компютър, Polkadot има повече място за въображение от веригата.

От Blockchain до Block Space - Core Time

Нека първо използваме следната картинка, за да разберем накратко какво е ядрено и ядрено време

Както е показано на фигурата, можете да видите, че има пет реда успоредни квадратчета с различни цветове, всеки ред е ядро ​​и всеки квадрат може да се нарече ядрено време (този вид еволюция от верига към пространство), а цветът на всеки ред представлява различни успоредни вериги, като сини успоредни вериги и зелени успоредни вериги. На графиката има общо 5 парачейна, всеки от които използва ядро. Употребата на снимката също е текущата употреба на Polkadot, но всъщност ядрото може да се използва по много начини.

Например парачейните могат да се разбъркват във всяко налично ядро, без това да повлияе на производителността. Според тази характеристика има много начини за използване на ядрото, което Ууд нарича екзотично планиране.

разделяне на диапазона

Както е показано на фигурата, всяко ядро ​​има 11 ядрени времена (хипотеза), можем да ги разделим на диапазони, например, първата линия на ядрени оранжеви парачейни работи шест ядрени времена, когато не е необходимо да обработва транзакции, може да направи Дайте време на сините парачейни да изпълнят останалите пет ядра. Четвъртата линия от ядра демонстрира ситуацията, при която три парачейни работят на едно ядро. Разбира се, може да е по-сложно, като например пет или шест парачейни, работещи на едно ядро.

Ежедневен избор на Web3Caff: Polkadot под новата парадигма, някои мисли за растежа на потребителите на продукта Web3, скока на вярата на Uniswap

наслояване на обхвата

Тук Ууд го нарича наслояване. Нашето разбиране може да бъде по-просто. Това е начин да промените подреждането на използването на основното време. Първият и вторият ред показват, че две паралелни вериги се редуват на едно ядро. В случай на използване, третият ред е случаят на работа на светлосиния парачейн за две трети от времето и на жълтия парачейн за една трета от времето, а четвъртият ред демонстрира, че трите парачейни споделят поравно времето за използване на един основен случай.

компресия на ядрото

Компресията на ядрото означава, че едно и също ядро ​​обработва или проверява множество блокове едновременно. С други думи, това е като суперефективна фабрика, която едновременно произвежда множество продукти на една производствена линия, за да увеличи ефективността на производството и да намали времето за изчакване.

многоядрено разпределение

Многоядрено разпределение, тази част е донякъде подобна на комбинацията от еластичен сървър и фиксиран сървър или паралелното изчисление на CPU, което се използва за справяне със сложни ситуации (Ууд цитира същия paraID и същата задача, възложена на множество ядра тук) , като фигура сини или оранжеви парачейни, те имат ядро ​​за дългосрочна фиксирана употреба и ядра за периодична употреба, така че да обработват два блока за определен период от време. Розовият цвят е комбинация от периодично използване на ядра и допълнително разпределение на ядра, което може да се използва за справяне с висока производителност на транзакции.

Многоверижно едно ядро

За разлика от многослойната работа, в бъдеще многоверижните едноядрени ще поставят две или три успоредни вериги на едно ядро ​​за пълно използване, така че да споделят разходите за едно ядро.

комбинация

Всички гореспоменати методи могат да се комбинират, точно като сглобяването на Lego, чрез комбиниране на различни форми на ядра, парачейните с различни нужди могат да формират безброй приложения, образувайки изключително гъвкава и повсеместна изчислителна мощност.

Икономия на ядрено време при еластичен полкадот

Като разбираме използването на ядрото, разбираме също, че ядрото има множество еластични употреби. Според нуждите на различните парачейни, те могат да се комбинират свободно, така че предишният търг на Polkadot с висок праг да се трансформира в ядрен търг. Този метод е като избирането на сървър в Amazon Cloud днес.Можете да коригирате срока на наема и броя на сървърите според вашите нужди. Производителността на Polkadot също може да бъде използвана по-добре чрез гъвкави методи за подбор.

Въз основа на това Гавин Ууд предложи два възможни модела, партидна покупка и незабавна покупка, а също така въведе някои нови концепции: ядрени времеви активи и Axiom (брокер).

актив за ядрено време

Не изисква директно внедряване или разпространение

· Ядреното време е по същество хомогенно, но може да бъде разделено на различни нехомогенни активи (може да се сравни директно с NFT)

Може да се търгува и може да бъде присвоен на една или повече паралелни вериги

Аксиома (Брокер)

· Собствена парачейн система на брокер

Брокерската парачейн система може да закупи голям блок от основно време и да го раздели на множество по-малки основни времена

·Брокерските паравериги могат да изложат тези нехомогенни активи на други паравериги за транзакции

Малки блокове от основното време след покупката се консумират в брокерските парачейни, за да позволят на собствениците да разпределят изчислителни ресурси в ядрата на Polkadot

След като разберем горните две концепции, нека да разгледаме груповата покупка и незабавната покупка.Формата на груповата покупка е да се продава веднъж месечно и да се продават активи за ядрено време за един месец на еднаква цена всеки път. Целта за продажба е зададена на 75% от наличните ядра, които могат да варират, а цената ще се коригира нагоре и надолу в зависимост от отклонението от целта.Ненаетите ядра ще навлязат незабавно на пазара и може да има специални грижи за съществуващите парачейн наематели. След закупуване на едро, останалите ядра ще влязат в незабавния пазар и ще бъдат продадени чрез брокери. Целта е да се постигне 100% използване на основното време. Малки блокове от основно време в незабавния пазар могат да се използват за увеличаване на пропускателната способност на транзакциите и намаляване на забавянето (текущият парачейн Един блок на всеки 12 секунди, може да бъде компресиран до 6 секунди чрез многоядрено разпределение) и могат да се правят повече неща, като основни договори. За тези, които искат да използват ядро ​​за дълго време, брокерът ще запише последната покупна цена за справка през следващия месец. Купувачите могат да изберат да закупят основно време или повече основно време на същата или подобна цена. По този начин, те могат да планират добре цикличните разходи и рискове.

За въздействието на съществуващите паравериги лизингите остават както обикновено, а цените за закупуване на ядрено време се определят от управлението. Ууд вярва, че трябва да има много ниска начална цена, за да се намалят бариерите за навлизане и че съществуващите наематели имат право на първи отказ с резервна цена (минимална цена) за основната цена, което ще гарантира гаранция за дългосрочна наличност . Ууд също спомена, че парачейните имат по-гъвкаво време за генериране на блокове. За да разберем по-добре този пасаж, поставих използването на ядреното време от Ууд в средата на статията. Сега разбрахме гъвкавото използване на ядреното време, също е лесно за да разберете какво е по-гъвкаво време за доставка.

Понастоящем изходното време на Polkadot е фиксирано на около 12 секунди и може да достигне 6 секунди след допълнителна оптимизация. В бъдеще гъвкавият метод за бързо време, комбиниран с използването на ядрено време, може да има следните ситуации:

Множество вериги и едно ядро: множество паралелни вериги споделят едно ядро ​​и блок се генерира на всеки 12 или 18 секунди, което има предимството да споделя разходите. Многоядрено разпределение: Когато са необходими изчисления за многозадачност или висока пропускателна способност на транзакциите, парачейните могат автоматично да влязат в незабавния пазар, за да закупят допълнително време за ядро. Компресия на ядрото: Комбинирайте множество паралелни верижни блокове в ядрото и едно и също ядро ​​обработва или проверява множество блокове едновременно. Забавянето може да бъде намалено чрез компресиране, но цената на честотната лента ще се увеличи. Включете и изключете таксите за плащане.

l Комбинация: Комбинацията има много ситуации. Тук Ууд дава пример, че две ядра извършват изчисления едновременно, което може да намали експоненциално забавянето. Например 12 секунди се намаляват на 6 секунди, а 6 секунди се намаляват на 3 секунди. По същество това е използване на многоядрено разпределение.

ядрено-центрична ера

Много аспекти на Polkadot са били противоречиви в миналото и многоядреният компютър под новата парадигма, описан от Гавин Ууд в първата част на речта му, решава проблемите на Polkadot в миналото по нов начин, като например фиксирани слотове. Разпределението и отдаването под наем на ресурси, ядреното време предоставят опции за парачейни с различни нужди. Най-критикуваният праг на търга на слотове също може да бъде значително намален, като по този начин се внесе екологична диверсификация. Чрез съкращаване на ядреното време може да се даде повече жизненост на различен начин на игра с точно необходими активи, токени Polkadot и икономическата система на Polkadot. Различните употреби на ядрата и многоядрените компютри, произведени след комбинация, ни дадоха доста простор за въображение. Може би всички спорове произтичат от факта, че виждаме нещата само от един ъгъл. Всъщност някои проблеми могат да бъдат решени само чрез промяна на ъгъла. Гавин Ууд направи перфектна демонстрация. Нека изчакаме и да видим новата ера на Polkadot, съсредоточена върху ядрото.

Публикацията на Тодор Цонев: "Тълкуване на последната реч на Гавин Ууд на народен език: Polkadot под новата парадигма" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Тодор Цонев

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!