Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Защо крипто е толкова волатилно? Проучване на причините зад дивите колебания на цените

Причините за нестабилността на крипто са многостранни и варират от присъщата децентрализирана природа на дигиталните активи и сравнително младата възраст на пазара до изобилието от възможности за спекулативни инвестиции и бързо променящата се регулаторна среда.

Независимо дали сте крипто ентусиаст или просто случаен наблюдател на пространството, има вероятност да сте забелязали голямото несъответствие между малките и постепенни движения на цените на традиционните финансови активи и внезапните и големи движения на криптовалутите. „Защо криптото е толкова нестабилно?“ е логичен въпрос, който трябва да зададете, когато се сблъскате с този факт.

В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса за волатилността на крипто и ще изброим няколко криптовалути, които са най-волатилни в момента.

Сравняване на волатилността на крипто (вляво) и волатилността на акциите (вдясно). Крипто пазарната капитализация нарасна с над +370% през последните 5 години, докато S&P 500 се увеличи с +60% през същия период. Крипто също претърпя много по-големи колебания в цените. Източник на изображението: TradingView

Защо криптото е толкова нестабилно?

Пазарът на криптовалута, за разлика от традиционния си аналог, е предразположен към изключителна нестабилност. Голям брой нови проекти, бързо развиващо се развитие, спекулативен инвестиционен подход и регулаторна несигурност допринасят за нестабилността, която виждаме в крипто индустрията. Ще разгледаме всяка от тези причини и още в следващите раздели:

Бързо развитие

Светът на криптовалутите се движи много бързо. Разработчиците непрекъснато въвеждат надстройки, нови функции и подобрения в сигурността на своите блокчейн мрежи. Тези бързи промени могат да накарат инвеститорите да преоценят потенциала на определени криптовалути, което води до големи промени в ликвидността в проектите и драматични движения на цените.

Спекулации и FOMO

Спекулациите и страхът от пропускане (FOMO) играят значителна роля за нестабилността на крипто. Инвеститорите, водени от страха да не пропуснат потенциални печалби, може да закупят криптовалута в пика й, причинявайки балон, който в крайна сметка се спука. По същия начин, когато дадена криптовалута претърпи внезапен скок, спекулативното купуване може да доведе до бърз спад на цената.

Голям брой нови проекти

Пазарът на криптовалута е наводнен с нови проекти и дигитални активи, които се въвеждат редовно – CoinCodex, например, проследява цените на повече от 26 000 монети и токени. Всеки проект идва със своето уникално предложение за продажба, технологичен напредък и визия за бъдещето. С навлизането на нови криптовалути на пазара вниманието на инвеститорите често се измества, което води до значителни колебания в цените.

Защо цените на криптовалутите варират толкова много?

Регулаторна несигурност

Криптовалутите работят в сравнително нерегулирана среда в сравнение с традиционните финансови пазари. Докато някои държави възприеха приятелски подход към криптовалутите, други наложиха строги регулации или категорични забрани, като Китай. Тази липса на еднаквост и яснота в регулациите може да доведе до несигурност и страх сред инвеститорите, предизвиквайки колебания в цените. Например повечето криптовалути, включени в списъка на Комисията за ценни книжа и борси с крипто ценни книжа, претърпяха големи колебания в цените през последните години.

Глобални икономически и геополитически фактори

Криптовалутите не са изолирани от по-широкия икономически пейзаж. Глобалните икономически събития и геополитическото напрежение могат да имат странични ефекти върху крипто пазара. Например неотдавнашните рестриктивни парични политики, въведени от централните банки, като многократни последователни повишения на лихвените проценти, показаха колко крипто е податливо на макроикономически промени.

Коя е най-волатилната криптовалута в момента?

Според нашия списък с най-нестабилните криптовалути, по-малката пазарна капитализация и по-новите проекти е по-вероятно да бъдат по-променливи. Крипто проектите с по-малка пазарна капитализация са по-нестабилни поради ограничена ликвидност, по-високо възприемане на риска, възможности за спекулативна търговия и податливост на манипулиране на пазара.

Волатилността се основава на средната цена на криптовалута за период от последните 30 дни. Тесният ценови диапазон връща ниска стойност на волатилност, докато широкият диапазон на търговия води до висока волатилност. Ето бърз поглед върху диапазоните на променливостта и техните значения:

  • Волатилността под 1% се счита за много ниска

  • Волатилността от 1% до 2% се счита за ниска

  • Волатилността от 2% до 5% се счита за средна

  • Волатилността от 5% до 10% се счита за висока

  • Волатилността от 10% до 20% се счита за много висока

  • Волатилността над 20% се счита за изключително висока

Към момента на писане на тази статия XDC, RLB, FLEX и KAS са най-волатилните криптовалути, като стойностите на волатилността са над 20%. Струва си да се отбележи, че списъкът се променя много бързо, тъй като големите скокове и спадове на цените могат напълно да променят стойността на волатилността на криптовалутата.

Със стойност на волатилност от 30,87%, мрежата XinFin (XDC) е най-нестабилната криптовалута към 4 август 2023 г.

Изводът: Волатилността на Crypto може да предложи уникални инвестиционни възможности

Волатилността на криптовалутите е нож с две остриета. Въпреки че може да предостави доходоносни възможности за търговци и инвеститори, които се стремят към краткосрочни сделки или възможности за арбитраж, той носи и рискове и предизвикателства. Разбирането на факторите, допринасящи за променливостта на крипто, е от решаващо значение за вземане на информирани решения и навигиране в непрекъснато развиващия се пазар на цифровите активи.

Тъй като пазарът на криптовалута узрява и регулаторната яснота се подобрява, може да видим постепенно намаляване на волатилността, което го прави по-стабилна и надеждна инвестиционна опция. Всъщност има някои криптовалути, които имат ясен дългосрочен инвестиционен потенциал, предимно утвърдени криптовалути като Bitcoin, Ethereum и Litecoin.

Публикацията на Георги Шопов: "Защо крипто е толкова волатилно? Проучване на причините зад дивите колебания на цените" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Георги Шопов

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!