Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

A16z, Paradigm и други VC разпродадоха MKR, връзката любов - омраза между MakerDAO и VC

Основните VC бяха изчистени, какво ще бъде бъдещето на MakerDao?

  • Написано от: Deep Tide TechFlow Cleaner

Като DeFi OG, MakerDAO се върна в центъра на етапа на криптиране отново тази година чрез разказа на RWA.

Това, което всички видяха, беше странна сцена: основният инвеститор на MakerDAO, легендарният рисков капитал от Силиконовата долина a16z, продължи да продава MKR.Инвеститорите започнаха дълго-късо сблъсък.

Rune продава LDO от ноември 2022 г., за да изкупи обратно собствените си токени, и използва ETH и DAI, за да купи MKR през последните два пъти. Към 17 юли двата адреса в момента притежават общо 123 893 MKR, което представлява 12,6% от общ тираж MKR (977 631 MKR).

Сега разпродажбата на големи VC приключи.

Наскоро a16z най-накрая продаде последната част от баланса си в MakerDAO. Досега a16z, Paradigm и Dragonfly най-накрая разпродадоха своите токени и MKR облекчи бремето на VC.

Според статистиката на изследователя на криптирането 0xRamen, тези три VC някога са държали заедно около 11,5% от токените на Maker, както следва:

a16z:

  • 15 милиона долара, закупени през септември 2018 г.;

  • 6% от общото предлагане;

  • Средна цена: $250.

Paradigm + Dragonfly:

  • $27,5 милиона в токени, закупени през декември 2019 г.;

  • 5,5% от общото предлагане;

  • Средна цена: $500.

Dragonfly беше първият, който започна да продава своите токени през януари 2021 г., но повечето от продажбите се случиха през април 2021 г., когато MKR беше близо до най-високата си стойност от $6000.

Резултат: Средна продажна цена от $3,800/MKR, 7,6 пъти по-висока от първоначалната инвестиция, надмина и се продава бавно с нарастването на цените.

Paradigm беше последният от трите VC, които започнаха да продават, продавайки 80% от своите MKR токени на цени над $800 от март 2023 г. Останалите наскоро бяха продадени за около 1100 долара.

Резултат: Средната продажна цена е $900/MKR, което е 1,8 пъти първоначалната му инвестиция, основно продажба на ниски цени.

Досега a16z е провел три вълни на продажба:

  • Март 2021: Започнете да продавате 20% от своите притежания;

  • Август-септември 2021 г.: продава 26% от притежаваните токени;

  • Юли 2023 г.: Изпратете останалите си 32 000 MKR на борси за продажба.

Резултат: Средната продажна цена е $1800/MKR, което е 7,2 пъти първоначалната му инвестиция.

32 000 MKR на a16z, комбинирани със скорошната разпродажба на Paradigm, се равнява на близо 40 милиона долара натиск за продажба. Въпреки това, цената на MKR все още е нагоре с повече от 30%.

A16z, Paradigm и други VC разпродадоха MKR, връзката любов - омраза между MakerDAO и VC

И така, защо a16z е толкова нетърпелив да продаде MKR в момента?

Важна причина е, че a16z се противопостави на плана „Endgame“ на основателя на MakerDAO.

През юни 2022 г. Rune, основателят на MakerDAO, предложи план за край на играта, който включва четири основни съдържание: установяване на пълна децентрализация на MakerDAO; подобряване на ликвидността на Dai и стабилизиране на неговия лихвен процент; подобряване на устойчивостта на споразумението, намаляване на системния риск ; подобряване на децентрализираното управление и DAO операциите.

Rune планира да раздели MakerDAO на по-малки, предполагаемо по-децентрализирани единици, наречени MetaDAO, и работи за пренасянето на активи от реалния свят като облигации и държавни съкровищници, държани в резервите на Maker, в MetaDAO, като ги отдели от протоколните решения.

Endgame планира да стартира 6 MetaDAO в ранен етап и всеки MetaDAO ще издава Sub Token.

Въпреки че това предложение беше подкрепено от повече от 80% от членовете на общността, инвестиционната институция a16z твърдо се противопостави.Преди това a16z притежаваше голям брой MKR токени, така че имаше право на глас и влияние върху окончателното одобрение на предложението.

Портър Смит, партньор в a16z, веднъж заяви в бележка, че се застъпва за реформа на MakerDao, за да увеличи степента на децентрализация, без да възпрепятства растежа и да се съобразява с настоящата правна и регулаторна среда, вместо да разлага структурата на управление на протокола в това, което е наречени MetaDAO по-малки единици.

„Структурата на основната единица може вече да е законно децентрализирана и въвеждането на MetaDAO може да не промени това, нито да доведе до повече организационна гъвкавост от строга правна гледна точка.“

Не само проектът Endgame, но и конфликтът между създателите на MakerDao и VC беше напълно разгласен през 2022 г. и беше организирана битка за управление.

През юни 2022 г. се проведе гласуване на управлението дали да се одобри създаването на основното звено за надзор на заеми за създаване (известно като LOVE).

Около една трета (приблизително 294 000 монети, на стойност приблизително 300 милиона долара) от тиража на MKR избраха да одобрят LOVE, а първите три гласа „за“ бяха всички VC, a16z, Paradigm и ParaFi.

Партията, която избра „не“, в крайна сметка спечели с около 60% от гласовете, което е лагерът на основателя Рун.

В общността на Maker тази борба е описана като добре планиран преврат от група рискови капиталисти, които не плюят костите си. В крайна сметка VC бяха успешно победени от съвместните усилия на основателите на Maker и членовете на общността Общата победа на децентрализацията е постигната.

Това описание изглежда просто, но войната за управление зад MakerDAO също се превърна в спънка, възпрепятстваща развитието й. Сега, когато големите VC изчистиха позициите си, какво ще бъде бъдещето на MakerDAO?

Тази статия е разрешена за възпроизвеждане от Shenchao TechFlow

Тази статия a16z, Paradigm и други VC разпродадоха MKR, връзката любов-омраза между MakerDAO и VC се появи за първи път в Zombit.

Публикацията на Милчо Атанасов: "A16z, Paradigm и други VC разпродадоха MKR, връзката любов - омраза между MakerDAO и VC" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Милчо Атанасов

Топ крипто новини

Биткойн скочи със...
Биткойн скочи със 7% за 24 часа, тествайки критичното ниво на съпротива от $66 000

Биткойн пробива: скокове със 7% за 24 часа, тествайки ниво на съпротива от $66 000 В забележителен обрат на събитията Биткойнът (BTC) скочи...

Експерт прогнозир...
Експерт прогнозира скок на цената на Биткойн до $420 000

Предвижда се скок на цената на Биткойн да достигне $420 000: Прозрения на Рик Еделман В скорошно ексклузивно интервю за „Wealth“...

Shiba Inu (SHIB) ...
Shiba Inu (SHIB) е изправен пред образуване на низходящ триъгълник

Shiba Inu (SHIB) е изправен пред образуване на низходящ триъгълник на фона на пазарни опасения Shiba Inu (SHIB), виден токен в екосистемата...

Анализ на Биткойн...
Анализ на Биткойн: Цената се покачва със 7,5%, очаква $74 000

Анализът на Биткойн предвижда следващата цел - 74 000 $, тъй като цената на BTC се опитва да задържи печалби от 7,5%. Биткойн (BTC) скочи до...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!