Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Диалог с главния изпълнителен директор на IoTeX Раулен Чай: Интерфейс с реалния свят, криптовалутата може наистина да стане мейнстрийм

Интервю: Съни

Редактиране: Мин

фоново въведение

Дебатът дали DEPIN е просто разказ за мечи пазар се засили, откакто организацията за крипто изследвания Messari публикува индустриален доклад за DEPIN през януари тази година. Според доклада, децентрализираната хардуерна инфраструктурна мрежа, или накратко DEPIN, се отнася до използването на символични награди за стимулиране на хората да работят в краудсорсинг и да изграждат физически инфраструктурни мрежи в реалния свят.

За да придобием по-задълбочено разбиране за развитието и стойността на DEPIN от 2017 г., ние специално поканихме Раулен, ветеран в тази област, да го обсъди.

Раулен е основател и главен изпълнителен директор на IoTeX. Преди да основе IoTeX, той е бил ръководител на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Uber за криптиране, технически директор (Tech Lead) на софтуерното инженерство в централата на Google и инженер в Oracle. Още през 2012 г. Раулен започва да се включва в областта на криптирания интернет на нещата, работейки като изследовател по криптография и поверителност и сигурност на интернет на нещата в университета Ватерло в Канада.

В разговора Раулен сподели опита на IoTeX за намиране на стратегия за развитие чрез проба и грешка през последните няколко години и усилията му да определи посоката на индустрията с други лидери в индустрията. Като IoTeX, който изгражда междинен слой между криптирания свят и реалния свят, развитието на IoTeX всъщност оформи цялата индустрия и думите, включително DEPIN, произлизат от неговите постижения.

Акценти

  1. Ако криптовалутата наистина трябва да се превърне в масова технология, тя трябва да взаимодейства с реалния свят. IoTeX има за цел да изгради този интерфейс за безпроблемно свързване на криптовалутите с реалния свят.

  2. Прагът на DEPIN е доста различен от този на DeFi. За DEPIN не само трябва просто да разклоните DeFi протокол с отворен код, но също така трябва да разработите хардуерно оборудване, комуникационна технология, блокчейн и мобилно ПРИЛОЖЕНИЕ и т.н. Тези аспекти са много сложни. Освен ако не можете да съберете много пари и да изградите приличен екип, е трудно да направите задоволителен проект.

  3. DEPIN може в крайна сметка да приеме формата, че е заровен в определен слой от целия технологичен стек. За повечето обикновени потребители може да има няколко слоя в средата, които изобщо не е необходимо да възприемат.

  4. Моята лична мисъл и философия е, че трябва да обърнем повече внимание на изграждането на инфраструктура и да се опитаме да намалим прага за разработчици, така че повече разработчици да могат да участват в него, да опитат различни песни или идеи и в крайна сметка може да се появят някои разрушителни нови неща.

  5. За надграждане на продуктите Web2.5 до Web3 ние можем да гарантираме прозрачността, надеждността и децентрализацията на междинния процес на изчисление, да помогнем на страните по проекта да решат този проблем и да позволим тяхната изчислителна логика да бъде по-добре приложена.

  6. Искаме да направим света по-добро място: а DEPIN и разпределената технология може да са много добра входна точка.

Вижте историята на разработката на DEPIN от IoTeX

TechFlow: Моля, опишете ни историята на IoTeX, включително миналото, настоящето и бъдещата посока на развитие.

Раулен: IoTeX всъщност е стар проект. В края на 2017 г. нашите трима съоснователи, аз, Джинг и Кеван от Facebook, стартирахме заедно IoTeX. Нашата основна цел е да изградим IoT блокчейн на техническо ниво, но по-важното е как да свържем по-добре криптовалутите с реалния свят. Разбрахме, че ако криптовалутата наистина трябва да се превърне в масова технология, тя трябва да взаимодейства с реалния свят. Ето защо ние се ангажираме да изградим този интерфейс, за да постигнем безпроблемна връзка между криптовалутата и реалния свят.

В началото на 2018 г. IoTeX успешно събра 30 милиона долара финансиране от най-добрите институции за рисков капитал по това време. След това сформирахме екип, написахме нашата собствена бяла книга и визия и се заехме с изграждането на нашия Layer1 blockchain.

По това време имаше много неясноти относно това къде ще се срещнат IoTeX и блокчейн, така че решихме да започнем с блокчейн от най-ниско ниво. Избрахме Layer1, защото това поле е сравнително зряло и се счита за крайъгълен камък в изграждането на основата на цялата блокова верига.

През следващите три години, т.е. от 2017 г. до 2019 г., ние ще се съсредоточим върху разработването на нашата публична верига EVM на ниво 1, базирана на POS. Развитието на тази верига е завършено и върху нея са създадени много DeFi и NFT проекти, като броят им е около 200.

През 2020 г. започнахме да мислим сериозно за това как блокчейн и Интернет на нещата (IoT) могат да се съберат. Тъй като IOTA излезе с тази концепция по-рано, но имаха някои проблеми с микроплащането. Затова решихме да преразгледаме комбинацията от IoT и блокчейн. В процеса проведохме два вертикални експеримента, за да намерим по-добри решения.

Първият експеримент е за комбинацията от IoT и блокчейн за поверителност. Ние осъзнаваме, че данните, генерирани от устройства, могат да бъдат притежавани от потребителите чрез децентрализирани самоличности (DID) в блокчейна и да монетизираме данни в бъдеще. Така започнахме първия си експеримент с продукт за интелигентна домашна камера, наречен Ucam. Тази камера е напълно интегрирана с нашия собствен блокчейн, което позволява на потребителите да притежават всички данни, заснети от камерата.

Въпреки това, когато пуснахме този продукт на пазара, открихме, че обратната връзка беше относително хладна.

Защото открихме, че особено обикновените потребители са по-загрижени за цената на камерата. За тях разликата между плащането на 40 долара и плащането на 50 долара за уеб камера е огромна. Тогава открихме, че за тези потребители защитата на поверителността не е много привлекателна. Например, ако една камера е на цена от 40 юана, а защитата на поверителността струва 50 юана, те може да не смятат, че защитата на поверителността наистина си струва допълнителните 10 юана.

Следователно, въпреки че този експеримент с фотоапарат е продал десетки хиляди, това не е основният ни бизнес. Този експеримент обаче ни показва, че поне засега защитата на поверителността не е специален фокус на потребителите на IoT.

След това започнахме втори експеримент с продукт, наречен „Pebble Tracker“. Това е много малък хардуерен GPS тракер с отворен код с няколко други сензора, прикрепени към него за наблюдение на скоростта, посоката, качеството на въздуха, влажността, светлината и др.

След това обещахме, че този тракер може да се използва за DEPIN и копаене на токени, така че поставихме този продукт на CrowdSupply, най-големият уебсайт за групово финансиране на хардуер в Съединените щати.

Само за две седмици продадохме 2000 и спечелихме 200 000 долара. Всъщност парите не бяха основната ни грижа, но ни дадоха добро вдъхновение. Ние осъзнаваме какво наистина интересува потребителите: потребителите се надяват да допринесат с някои данни, като закупят това устройство, и да получат ползи от копаене от него,

Концепцията за постигане на пасивен доход е много привлекателна за потребителите.

Helium също вървеше много добре по това време и те продаваха оборудване за изграждане на LoraWAN мрежи. По това време няколко други компании предложиха подобни идеи, като Hi-Fi на Borderless и Proof of Physical Word на Multicoin, които бяха много сходни концепции.

По това време смятахме, че тази концепция трябва да се нарича „MachineFi“, защото „Machine“ осигурява практичност, плюс системата DeFi (разпределени финанси). Затова го наричаме „MachineFi“, което сега е дефинираният от индустрията DEPIN.

Това всъщност постави основата на идеите ни за работа през следващите няколко години и ще продължим да вървим напред в тази посока.

TechFlow: За DEPIN по онова време, коя беше най-оскъдната връзка в него?

Раулен: Посетихме много проекти на DEPIN и открихме, че всъщност има много болезнени точки в него, защото DEPIN не е същото като DeFi.

DeFi е сравнително прост. За DeFi, разработчик, дори обикновен и сравнително млад разработчик, може да разклони договор, като договор Compound или Uniswap, да го модифицира леко и да извърши част от предната работа, за да пусне проект, което е много просто. В резултат на това в DeFi пространството се появиха много иновации.

За DEPIN обаче ситуацията е по-трудна. Имате нужда от хардуерно оборудване, комуникационна технология, блокчейн и мобилно ПРИЛОЖЕНИЕ и т.н. Тези аспекти са много сложни. Освен ако не можете да съберете много пари и да изградите приличен екип, е трудно да направите задоволителен проект.

Ето защо ние вярваме, че едно от ключовите липсващи звена е как да позволим на данните да влязат в системата, за да бъдат изчислени, да генерират доказателство и след това да предоставят това доказателство на интелигентния договор, така че интелигентният договор да може да изпълнява определени операции, като напр. награждаване на потребителите с токени или NFT.

Тази връзка много липсва. Затова решихме да направим тази инфраструктура Infra, за да помогнем на тези разработчици на DEPIN. Ако те успеят, ще успеем и ние. Това е моят ред на мисли.

Затова от 2021 г. започнахме да разработваме проекта W3bStream.

В момента W3bStream си сътрудничи или си сътрудничи с повече от дузина страни по проекта DEPIN, за да им предостави инфраструктурна поддръжка и да им помогне да бъдат по-успешни и по-разширими. Това е мястото, където IoTeX преминава от миналото към настоящето към бъдещето.

За в бъдеще се надяваме, че W3bStream ще стане стандарт за цялата индустрия.

За всички разработчици, които са навлезли дълбоко в областта на DEPIN, можете да видите, че няма много проекти, включващи DEPIN, около двадесет или тридесет или тридесет или петдесет, това е всичко. Но се надявам, че ако работата ни бъде свършена добре, в бъдеще ще се появят стотици подобни проекти на DEPIN.

Идеалната текуща ситуация и начини за привличане на потребители на DEPIN Track

TechFlow: Много местни читатели, дори повечето от тях, може да не знаят много за концепцията на DEPIN.Без стимула за прекомерна възвръщаемост, изглежда, че малко хора ще се задълбочат в това, което IoTeX прави.

Затова бих искал да знам защо избрахте да станете основател на проекта DEPIN с много висок праг и защо сте готови да поемете по този труден предприемачески път на IoTeX? Като пионер в индустрията, като по-ранен пионер, има ли някакви трудности?

Раулен: Целта ми с другите ни двама съоснователи беше да направим нещо, което да промени света. Искаме да направим света по-добро място: а DEPIN и разпределената технология може да са много добра входна точка.

Ако можем наистина да реализираме разпределен Uber, Airbnb или разпределена 5G мрежа, или други подобни машинни мрежи, които могат да направят хората да живеят по-щастлив живот, това ще бъде много значимо. Например, ако вземете такси, разходите ви могат да бъдат намалени с 50% или ако наемете къща в Airbnb, разходите ви за използване на мобилен телефон също могат да бъдат намалени с 50%.

Предишният ми опит в Uber ми даде солидно разбиране защо компания като Uber има толкова високи разходи. Всъщност по-голямата част от работата се върти около това как да се оптимизира съвпадението на водачи и пътници, да се планират маршрути и да се контролират рисковете.

Друг пример са телекомуникационните компании.Те трябва да разположат 5G базови станции и трябва да изпратят хора, които да ги поддържат след внедряването. Това е много голям разход, но тази част от разхода може да се разпредели между всички.

Например, ако вие като физическо лице можете да сключите договор за експлоатация и поддръжка на 5G базова станция, тогава ще имате силна мотивация да правите това добре, защото всички пари, които печелите, принадлежат на вас. Такъв икономически ефективен модел ще разпредели по-добре ресурсите и ще намали отпадъците, което ще доведе до по-добри цени за потребителите.

Ако мрежата DEPIN успее, това ще има дълбоко въздействие върху цялото човешко общество.

Всъщност мисля, че от обществена гледна точка DEPIN е много подобен на икономика на споделяне 2.0.Това всъщност е по-задълбочена реформа на икономиката на споделяне.

TechFlow: Връщайки се от идеала към реалността, колко производители на хардуер DEPIN активно правят това?

Раул:

Пазарната структура на индустрията DEPIN е както следва:

(1) Първо, има нужда, като 5G технология, съхранение на енергия или слънчеви панели и т.н.

(2) След това влиза проект DEPIN, за да се съпостави търсенето и предлагането чрез някои токени или други методи. Например, ако имате слънчеви панели, вие ще генерирате електричество, а аз се нуждая от електричество, като например климатиците се нуждаят от захранване с електричество, тогава механизмът за съвпадение ни свързва заедно.

(3) След това ще се присъедини доставчик трета страна и тази компания е пуснала слънчев панел и може да си сътрудничи или да произвежда с проекта, за да ни предостави слънчеви панели.

(4) В същото време на пазара може да навлезе и четвърто лице, специализирано в продажбата на хардуер.

Това е доста често срещан модел, който виждаме.

TechFlow: В момента предизвикателствата, които виждаме от страна на търсенето, все още са големи. Например, много хора наистина никога не са били изложени на Crypto или текущата Crypto инфраструктура не е в крак, а интелигентните портфейли не са много умни.

Раул:

Всъщност не се тревожете много за това. Използвах метафора тук, тоест Crypto е като литий в литиева батерия. Например, ако карате Tesla, всъщност не е нужно да се интересувате от вътрешния принцип на работа на литиевата батерия. Всичко, което те интересува, е да искаш да караш колата. Просто го заредете, когато е изтощен, и продължете да го карате, когато е напълно зареден, това е всичко.

Мисля, че DEPIN в крайна сметка може да приеме такава форма, тоест да е заровен в определен слой от целия технологичен стек. За повечето обикновени потребители може да има няколко слоя в средата, които изобщо не е необходимо да възприемат.

Точно като примера за закупуване на електроенергия, който споменах преди, като обикновен потребител може да не разбера какво е Crypto. Но трябва да плащам само малка сметка за електричество всеки месец и всичко, което ще почувствам е, че сметката ми за електричество е по-евтина.

Това е всичко, изобщо не е нужно да разбирам как работи токенът и не е нужно да ме интересува дали е издаден от определена компания, те са без значение за обикновените потребители.

Такъв дизайн всъщност благоприятства промотирането и популяризирането на DEPIN индустрията, тъй като опростява нивото на потребителско възприятие и контакт, правейки целия процес по-приятелски и лесен за използване.

TechFlow: Кое в момента е най-зрялото в децентрализираната ИТ инфраструктура?

Раул:

Диалог с главния изпълнителен директор на Worldcoin: Направете най-смелия проект за криптовалута

Мисля, че в индустрията на DEPIN IoTeX и Helium са сравнително авангардни представители, но нашето позициониране е различно. Helium се фокусира главно върху вертикалното поле. Те са изградили мрежа LoraWan. LoraWan е безжична мрежа с широко покритие. Една базова станция може да покрие повече от десет километра комуникация. Но недостатъкът му е, че скоростта е много ниска, което не може да отговори на нуждите на мобилните телефони, които използваме сега.

Те наистина имат някои приложения в определени области, като селското стопанство и промишлеността, но количеството данни от тези сензори е малко. Те са свършили добра работа от страна на предлагането, внедрявайки стотици хиляди устройства, главно в Съединените щати и някои в Китай, но тяхната страна на търсенето не е добре развита. С други думи, крайните потребители нямат достатъчно търсене, за да поддържат тази мрежа, така че те се провалят в това отношение.

По-късно те започнаха да преминават към втория проект, който е 5G. Разбира се, всички използват мобилни телефони, така че 5G не е изправен пред твърде много предизвикателства от страна на търсенето. Но все още има някои предизвикателства от страна на предлагането, като изграждането на 5G базови станции, които току-що споменахте, не можете просто да си купите устройство и да го поставите у дома, защото трябва да го инсталирате на покрива и трябва да се свържете към високоскоростна мрежа и т.н.

За разлика от това, нашата философия не е същата като тази на Helium. Те обръщат повече внимание на дълбокото усъвършенстване в областта на безжичната връзка.

Моята лична мисъл и философия е, че трябва да обърнем повече внимание на изграждането на инфраструктура и да се опитаме да намалим прага за разработчици, така че повече разработчици да могат да участват в това, да пробват различни пътища или идеи и някои може да се появят накрая. Разрушителни нови неща.

Живеем в епоха, в която може да не сме в състояние да предвидим как ще изглеждат бъдещите иновации. Това е като интелигентен договор. Преди да бъде създаден интелигентният договор, ни беше трудно да си представим, че ще се използва за Defi, пазари за прогнози и т.н.

Мисля, че се появяват иновации и това, което можем да направим, е да намалим много ниско прага за иновации. Точно като Defi е добър пример. Може да има десетки хиляди или дори стотици хиляди приложения на DeFi в света, някои от които са сериозни, а други много основни. Но докато базата е достатъчно голяма, винаги могат да се появят по-добри проекти.

Проблемът с индустрията на DEPIN е, че базата е твърде малка, само със седемдесет или осемдесет проекта, по-малко от 100, така че е трудно да се появят особено успешни проекти. Ето защо нашата цел е непрекъснато да насърчаваме развитието на индустрията, така че да могат да се появят повече иновации.

TechFlow: Кой е най-добрият начин за сътрудничество за IoTeX?

Раул:

Сега нашата Infra вече има първата версия, която в общи линии е перфектна. Но сега ние взаимодействаме повече с разработчици, със строители, основатели и предприемачи в индустрията на DEPIN.

Разговаряме с тях за много неща. Например, питаме ги какво е тяхното мнение или предложение относно нашата Infra? От каква функционалност се нуждаят? Какви са настоящите им болезнени точки? Как можем да им помогнем? Трябва ли да добавите други функции и т.н.

Това взаимодействие ни позволява да разберем по-добре техните нужди и в същото време им помага да използват по-добре нашата инфра и да направят проектите си безпроблемни.

Чрез разговори с разработчици ние непрекъснато оптимизираме нашата инфра, за да сме сигурни, че отговаря на техните нужди. Надяваме се също, че чрез това взаимодействие повече разработчици ще бъдат вдъхновени да участват и DEPIN индустрията ще се развива по-добре.

Нашата цел е да предоставим отлична платформа за разработчиците, за да изграждат и развиват своите проекти по-лесно. По този начин цялата индустрия на DEPIN може да процъфтява повече.

TechFlow: Както бе споменато по-горе, имаме нужда от момент като „Повратна точка“, за да уведомим повече хора за DEPIN. И така, какъв е децентрализираният хардуер, до който всеки има достъп сега, и какви продукти могат да генерират пасивен доход?

Раул:

Сега има много проекти, включващи различни направления, включително традиционна сървърна мрежа за съхранение и мрежови проекти на GPU.

Друг тип проект е сензорната мрежа.Например, те предоставят услуги за събиране на местни метеорологични данни, позволявайки на потребителите да поставят устройства в задния двор, да събират местни метеорологични данни и след това да реализират тези данни.

Има и проекти като DIMO, които монетизират данните след събиране на данни за превозни средства. Има и проекти за обработка на чувствителни данни, като видеорегистратор, те рисуват модели на улични изгледи по време на работа, събират информация за перспектива и след това представят адресни данни на потребителите, което също е точка на приложение.

Има и проекти, които се фокусират върху безжичната свързаност, като Helium Wifi Maps и компания, която предоставя услуги за GPS корекция.

Услугите за GPS корекция са относително нишов, но значим пазар. Той решава проблема, че GPS сигналът може да бъде неточен след получаване на сателитния сигнал, особено когато има облаци, облачни дни или здрач, ще има пречупване и отражение на сигнала. Тези компании ще организират някои базови станции на покрива на сградата, ще извършват корекция на GPS сигнала и след това ще накарат мобилния телефон да получава по-точна информация за позициониране чрез компенсационния сигнал, което наистина е интересна област на приложение.

TechFlow: От гледна точка на проекта, как IoTeX им помага да се трансформират от проект, подобен на Web 2.5, в проект Web3? Понастоящем някои проекти все още могат да използват централизирани сървъри за изграждане на продукти Много компании за рисков капитал Web3 ще попитат как да децентрализират, когато разглеждат страните по проекта.

Раулен: Това, което казахте, е много интересно и сме забелязали подобни ситуации, когато общуваме с много страни по проекта.

Този среден слой играе решаваща роля в системната архитектура: той свързва много устройства или данни и след това извършва изчисления. Тъй като данните не могат да бъдат директно качени във веригата, тя се нуждае от междинно място за изчисляване и получаване на някои резултати, като например доказателството за покритие на Helium (POC) или маршрута на превозното средство на dimo. Тези резултати от изчисленията в крайна сметка ще бъдат качени във веригата и ще задействат действия като някои токени или NFT.

Изграждането на прост централизиран междинен софтуер може да е добре в началото на проекта, тъй като основната цел е доказателство за концепция (POC) и създаване на прототипи. Този междинен софтуер обаче ще се превърне в пречка, когато проектната страна иска действително да го прокара на пазара и да го покаже на инвеститори, притежатели на токени и повече потребители. Защото никой няма да се довери напълно на резултатите, изчислени от мидълуера.

Прав си, защо смятат, че това междинно изчисление е правилно? Има ли пристрастие? По това време прозрачността, децентрализацията и надеждността стават много важни.

Ето защо смятаме, че WebStream може да играе важна роля в това пространство. Ние можем да осигурим прозрачност, надеждност и децентрализация на междинния процес на изчисление, да помогнем на страните по проекта да решат този проблем и да позволим тяхната изчислителна логика да бъде по-добре приложена.

Важната позиция на ЗК в ДЕПИН

TechFlow: Използват ли се някои технологии на ZK и в DEPIN? Как гледате на ролята на ЗК?

Раулен: Не е трудно да се правят изчисления извън веригата в самия проект и да се пишат програми, за да се постигне това. Но за този вид изчисление извън веригата, трудността е, че трябва да генерирате доказателство с нулево знание (ZK доказателство) и след това да изпратите резултата от изчислението заедно с ZK доказателството към интелигентния договор. Интелигентните договори трябва да проверят дали вашите резултати от изчисленията са в съответствие с това, което твърдите, което е сравнително сложен процес.

Ключът към този процес е да се осигури прозрачност и проверимост на изчислението, тъй като в блокчейна доверието се изгражда въз основа на проверимостта. Само когато интелигентният договор може да провери правилността на резултатите от изчислението и да гарантира, че няма измама или подправяне, инвеститорите, притежателите на токени и потребителите ще се доверят на надеждността на системата.

Следователно осигуряването на прозрачност и възможност за проверка на такива изчисления извън веригата със специално предназначение е много важна задача, която е целта на нашия проект W3bStream да реши. Нашата цел е да изградим надежден среден слой, за да гарантираме, че процесът на изчисление извън веригата е прозрачен, безопасен и надежден, и да осигурим по-добра поддръжка за страните по проекта, така че тяхната изчислителна логика да може да се използва по-широко.

TechFlow: И така, по отношение на основния път на DEPIN, какво мислите за ZK в приложенията за поверителност?

Раул:

Всъщност преди време Виталик написа статия за трите стратегически насоки на Ethereum, едната е потребителска абстракция (AA), едната е поверителността, а другата е техническото развитие. Всяка от тези три посоки има своите намерения.

Целта на АА е да привлича по-добре потребители, особено институции, тъй като методите за удостоверяване, използвани от институциите, са много различни от методите за влизане на обикновените потребители. Институциите често имат сложни системи за акредитация и целта на АА е да наблюдава тези акредитации.

Посоката на поверителността е по-скоро как да защитите поверителността на средствата във веригата Ethereum. Както в голяма банка, ако имате много пари там, не искате всеки да може да види къде отиват парите ви.

Така че мисля, че посоката на поверителността може да бъде по-трудна в краткосрочен план, особено под регулаторен натиск, но в дългосрочен план посоката на поверителността има всеобхватна стойност. Все още обаче има много предизвикателства в процеса на реализиране на поверителността и някои проекти дори изискват персонализирани езици за интелигентни договори за писане на ZK договори.

Що се отнася до третото направление, слой 2, основната грижа е как да се използват тези средства. Например DEPIN, DeFi или Gaming на слой 2. Мисля, че логиката на Ethereum е да планира посоката на развитие според TVL (Total Value Locked) на тези фондове.

Ограничения на сценария на приложение на DEPIN

TechFlow: За основателите на Web3 и AI смятат, че ефективността на стартиращите компании е най-важна. Но сегашният опит с децентрализираното съхранение не е добър Как мислите, че комбинацията от децентрализация и централизация може да подобри ефективността на приложенията?

Раул:

Всъщност има малък клон в DEPIN, те се фокусират върху децентрализирани изчисления, като децентрализирана GPU мрежа и децентрализирано съхранение и т.н.

Мисля, че за изкуствения интелект (AI), особено когато искате да направите обучение по модел или извод, изводът е сравнително лек от изчислителна гледна точка, но обучението по модел всъщност е доста сложно.

Това, което наистина се нуждае от много GPU изчислителни ресурси, е фазата на обучение на модела, особено във фазата на предварително обучение (предварително обучение). Този етап не само изисква много изчислителна мощност, но също така изисква висока честотна лента и комуникация между GPU.

Такава децентрализирана мрежа е много трудна за постигане, защото можете да си представите, че ако поставите GPU у дома и той също постави GPU у дома, комуникацията между тези две устройства ще бъде много бавна. Но някои приложения могат да бъдат направени.Например, след като големият модел е бил предварително обучен, може да е възможно да се извърши известна фина настройка върху него и да се разположат някои малки модели.

TechFlow: Значи DEPIN не е подходящ за приложен сценарий за изграждане на голям модел от себе си?

Раулен: Мисля, че в момента би трябвало да е много трудно. Ако искате да изградите модел като ChatGPT, мисля, че е много трудно да използвате децентрализиран GPU. И цената не е непременно много по-ниска от AWS.

Данни, входната точка за DEPIN за обслужване на AI

TechFlow: Каква роля смятате, че играе DEPIN в сливането на AI и Crypto?

Раул:

Всъщност мисля, че има няколко ключови точки в тази област.

Данните, изчислителната мощност и енергията са места, където DEPIN може да служи на AI и разбира се има места, където AI може да служи на DEPIN.

Но за DEPIN да обслужва AI, в сравнение с изчислителната мощност, мисля, че данните може да са много добра входна точка. Тъй като областта на криптирането и Web3 е много добра в груповото финансиране, като например данни за групово финансиране, средства за групово финансиране и т.н.

Ако вашият AI модел се нуждае от конкретни данни, като скоростта на двигателя на конкретен модел и други много специфични данни, тогава тези изисквания могат действително да бъдат изпълнени от DEPIN мрежата и след това резултатите се връщат обратно към AI модела за обучение .

За разлика от това, проблемът с децентрализираната изчислителна мощност може да бъде по-сложен.

TechFlow: По време на интервюто има ли важна информация за IoTeX, която бихте искали аудиторията да знае конкретно?

Раул:

Да, вземете IoTeX като пример Като стар проект осъзнаваме, че в областта на криптовалутата хората са склонни да обръщат повече внимание на новите проекти и може да не обръщат достатъчно внимание на ценните стари проекти.

Но искам всички да знаят, че IoTeX непрекъснато упълномощава нашите токени, популяризира нашите проекти и постоянно проучва нови посоки на базата на стабилен DEPIN.

Ние се превърнахме във водещ проект в областта на DEPIN и повече проекти на DEPIN ще се присъединят към IoTeX в бъдеще, особено по отношение на внедряването на инфраструктура.

Планираме да работим в тясно сътрудничество с всички страни по проекта DEPIN, включително инвеститори и медии, за съвместно насърчаване на развитието на тази област. Нашата цел е да направим пистата DEPIN по-добра и да направим света по-добро място.

Публикацията на Сребрин Петров: "Диалог с главния изпълнителен директор на IoTeX Раулен Чай: Интерфейс с реалния свят, криптовалутата може наистина да стане мейнстрийм" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!