Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Гавин Ууд: Как трябва Polkadot да се промени от ориентиран към веригата към ориентиран към приложения?

Реч: Гавин Ууд

Компилиране: PolkaWorld

В предишната статия обобщихме първата част от речта на Гавин, а именно как Polkadot се промени от ориентиран към веригата към ориентиран към „ядрото“. В тази статия ще продължим да обобщаваме останалата част от разговора - трансформиране на Polkadot от ориентиран към веригата към ориентиран към приложения и как да изградим устойчива платформа.

Центриран върху веригата → ориентиран към приложението

Polkadot 1.0 е парадигма, ориентирана към веригата: позволяваща на изолирани вериги да изпращат съобщения една към друга. Този подход по същество е подобен на мост с една верига плюс кръстосана верига, с изключение на това, че всички паралелни вериги са свързани към релейната верига.

Това води до фрагментирано потребителско изживяване. Потребителят може да използва приложение в една верига, но също така иска да използва това приложение в друга верига, тоест да използва приложението по многоверижен начин.

Но ако имаме парадигма, ориентирана към веригата, тогава ще имаме и потребителско изживяване, ориентирано към веригата. И ако едно приложение не е ориентирано към веригата, всичко става трудно.

В действителност, ако искаме да се възползваме напълно от потенциала на Polkadot, приложенията трябва да се внедряват във вериги и безпроблемно, поне за потребителите и в идеалния случай за разработчиците.

Това е художествена диаграма на "Как изглежда Polkadot":

За да стартираме Polkadot бързо, избрахме да поставим много от възможностите на приложението на Polkadot във веригата за предаване. Но това наистина е компромис.

Хубавото е, че можем да предоставим много функции за кратък период от време, преди техническата основа да бъде напълно завършена, като голямо обещание, управление, токен, система за идентичност.

Но има и цена. Ако вържем много неща в една верига, ще възникнат някои проблеми. Например веригата за предаване не винаги може да използва ресурсите си за собствената си работа - осигуряване на мрежова сигурност и осигуряване на доставка на съобщения. И подтиква всеки да формира верижно-центричен режим на мислене.

В миналото можехме да се съсредоточим само върху една верига и да поставим всички функции на Polkadot на релейната верига, когато влезе онлайн. Това е нашата най-ранна цел. Но за съжаление, съответните инструменти не са в крак с ерата, когато приложенията и потребителите са кръстосани вериги.

Сега функционалността на системно ниво се измества към парадигма на внедряване на различни вериги. Системната верига е по-обща и релейната верига обработва все по-малко неща. Приложенията трябва да могат да пресичат тези вериги, без да затрудняват потребителското изживяване.

Това е схематичната диаграма, която току-що нарисувах преди половин час. Мисля, че това е по-добър зрителен ъгъл, за да разберете „какво е Polkadot“.

Всъщност Polkadot няма релейната верига в средата, а парачейните го заобикалят, поне за тези, които идват в екологията на Polkadot, това не трябва да е така. Всъщност Polkadot трябва да бъде интегрирана система, компютър, работещ с много приложения.

Да, има граница между компонентите на бизнес логиката на различните вериги (т.е. паравериги), но това може да не е толкова важно за потребителите, колкото си мислим. По-важното е, че потребителите могат да правят това, което искат, и да го правят лесно, ясно и бързо.

Точките на диаграмата са приложения, а пунктираните линии, разделящи точките, са „пара". Не искам да кажа, че е парачейн, защото това ще ни примами в капана на мисленето на „всеки парачейн съответства на ядро" . Засега това е моделът на Polkadot, но не е единственият вариант.

Точките трябва да могат да комуникират помежду си при нормални обстоятелства и почти толкова лесно, колкото пространството в рамките на пунктираната линия.

XCM

Как да стане това? Това е всичко за XCM.

XCM е език и транспортният слой, който всъщност предава съобщенията, се нарича XCMP. Признавам, че двете имена са малко объркващи.

Какво прави XCM? Неговата роля е да абстрахира общата функционалност във веригата и създава описателен език, за да опише какво искате да направите или какво искате да се случи.

Докато веригата превежда съобщението честно, тогава всичко е наред. Но за съжаление няма гаранция, че веригата ще преведе честно вашите XCM съобщения. В среда без доверие XCM не е идеален.

Например. В търговията бихме казали, че XCMP като средство за транспорт ни дава безопасен търговски канал и няма да бъдем ограбени по средата. Изпратеното може да бъде гарантирано получено. Това обаче не ни дава рамка за създаване на обвързващи условия между различните търговски страни.

Да дам по-интуитивен пример – Европейският съюз. Какво е? По същество това е съюз, към който можете да се присъедините, това е рамка от договори за различни суверенни нации, които да спазват конкретни договори. Това обаче не е идеално, тъй като макар да има обща съдебна система, която може да превежда законите на всяка страна и да гарантира, че ги спазва, тя не може да попречи на дадена страна да променя законите си, така че да не са в съответствие с изискванията на ЕС.

В Polkadot също се сблъскваме с подобен проблем. XCM е език за изразяване на намерения, а WebAssembly изразява закона, който парачейните трябва да спазват в Polkadot. Може да си представим като Европейския съд (ECJ), който гарантира, че парачейните спазват логиката, предложена от самите тях, но това не означава, че тази логика не може да бъде законно променена от parachains, за да откаже да се съобрази с XCM езика.

XCM е език за изразяване на намерения, като "Ще прехвърля активи", "Ще гласувам". Между вериги от системи, които се доверяват една на друга, това не е проблем. Но ако са между различни процеси на управление, законодателни процеси, ще има проблеми. Можем да се справим по-добре в екосистемата Polkadot.

Съгласие

Тук предлагам нов термин, наречен Accord. Споразуменията са доброволни договори в множество вериги. Нещо като да кажеш „Аз доброволно се придържам към тази бизнес логика и нищо, което правя, няма да промени това“. Самата верига не може да наруши логиката на договора.

Основателят на Polkadot Гавин: Polkadot може да отмени търга за парачейн и да се трансформира в ориентиран към приложения

Polkadot гарантира вярното изпълнение на тази логика. Договорите са насочени към конкретни функции. Всяка верига, която се присъединява към споразумението, трябва да се подчинява на правилата, които ще бъдат специфични за тази конкретна функция.

За да се гарантират ниски бариери за влизане, предложеното споразумение е без разрешение. Тъй като е доброволно, не засяга никого, докато не преминете и не се регистрирате.

Тази диаграма не е най-точната, но грубо означава това. Външният кръг е Polkadot, а вътре има няколко малки точки.Поставяме тази графика хоризонтално. Тогава Споразумението е единен механизъм, управляващ местния суверенитет.

Accord не се предлага на всички системи. Доколкото ми е известно, Polkadot е единствената система, която може да поддържа съществуването си, защото Polkadot е единствената система със същия силен защитен слой и може също така да предостави специфични функции за преход на състоянието за всеки шард. Тези характеристики позволяват на Polkadot да постигне режими на сътрудничество, които са невъзможни в други архитектури (като кръстосани верижни мостове).

Хората, които са по-запознати с Polkadot, може би са чували за "SPREE", което е технологията, която може да реализира Accord.

Някои сценарии за използване на Accord

Нека да разгледаме някои възможни случаи за Accord.

Един от тях е центърът на активите.

Понастоящем, ако две вериги искат да взаимодействат с активи, те трябва да преминат през третата верига, веригата на центъра за активи. Ако една от веригите е веригата на родния актив, тя ще бъде малко по-различна. Но на теория, ако две несвързани вериги искат да търгуват активи на трети страни, трябва да отворите допълнителен път.

С Accord това вече не е необходимо. Можете да мислите за него като за посолство, което съществува в общото пространство на процеса и е планирано на същото ядро ​​като парачейна по едно и също време, но не е част от бизнес логиката на парачейна, а съществува отделно. Това е малко като посолствата да имат законите на собствената си страна, но тяхното географско местоположение е в местната държава. По същия начин Accord е като външна бизнес логика, но разпозната и локална.

Друг пример е мултикаст XCM рутер. Може да изпрати съобщение, но в множество вериги и в някакъв ред. Като една операция тук, друга там, но винаги с мое разрешение. В момента това не е възможно.

Друг пример е децентрализирана борса, която може да създаде аванпостове в множество различни вериги, така че обменът да може да се извърши директно локално, без да се отваря двупосочен канал.

Това са само няколко примера, за които мога да се сетя временно и вярвам, че потенциалът на тази технология ще бъде доразвит в бъдеще.

Проект CAPI

Говорете накратко за потребителския интерфейс - Project CAPI. Неговата роля е да позволи на приложенията на Polkadot в множество вериги да имат плавен и добре работещ потребителски интерфейс, дори когато използват леки клиенти.

Отшелническо реле

Това означава, че всички функции на ниво потребител в релейната верига се прехвърлят към системната верига. Например:

Balance Pledge Governance и Identity Core Leasing

И накрая, нека функциите на Polkadot обхващат множество паралелни вериги, освобождавайки пространството на релейната верига.

Изградете устойчива платформа за приложения

В последната част искам да повторя какво правим и защо. Всичко е въпрос на устойчивост.

Светът винаги се променя, но ако хората имат ясни намерения, важно е тези намерения да бъдат уважавани. Системите, които имаме днес, не са устойчиви, те са изградени върху много стари идеи.

Когато вашата система няма криптография, теория на игрите, се случват някои лоши неща. Например мащабната кибератака, спомената в тази новина, изтече информацията на 6 милиона души, тоест един на хиляда души в света. И тези неща се случват често.

И така, как да създадете система, която е свободна от тези заплахи? На първо място, разбира се, е изграждането на децентрализирана, базирана на криптография система, която може да издържи теста на теорията на игрите. Но какво точно ще правим?

Въпреки че проповядваме „децентрализация“ всеки ден, ако всичко минава през един и същ RPC доставчик, това не е наистина децентрализирано.

Децентрализацията трябва да се осигури чрез комбинация от фактори:

Използване на леки клиенти: Smoldot и CAPI ще позволят високопроизводителни UIZK примитиви, базирани на леки клиенти: Изграждане на богата на функции, високопроизводителна библиотека от ZK примитиви. Първата библиотека е почти завършена и ще осигури защита на поверителността на колективите във веригата, включително Fellowship. Консенсус на Sassafras: Нов алгоритъм за консенсус без блокове. Подобрена сигурност и произволност, с високопроизводително маршрутизиране на транзакции. Производителността и потребителското изживяване на парачейна са подобрени, а криптираните транзакции предотвратяват Front-Running, което може да донесе потенциални предимства на MEV. Хибридна мрежа/Onion Routing: Избягвайте изтичане на IP информация за транзакции. е обща система за съобщения между потребители, вериги и OCW. Децентрализация на хората: Въведете много и достатъчно различни хора, които да участват в системата. Стимулирайте участието чрез управление, хазнични разходи, заплати, безвъзмездни средства и т.н. и усвоявайте и поддържайте колективно знание.

Имайте предвид първоначалното намерение

И накрая, искам да повторя нашето първоначално намерение. Polkadot не съществува, за да създаде конкретно приложение, а за да предостави платформа, която предоставя начин за внедряване на множество приложения в тази среда и позволява на приложенията да използват взаимно функциите си, за да подобрят благосъстоянието на потребителите. И ние искаме да гарантираме, че тази визия може да бъде реализирана възможно най-скоро, което е мисията на Polkadot.

Ако Polkadot не може да поддържа определена степен на устойчивост на промените в света, тогава изграждането на Polkadot ще бъде безсмислено. Тези промени могат да бъдат други средства за постигане на същата цел или съществуващи заплахи от външни организации, които се отвращават от света на недоверието.

Публикацията на Димитър Тодоров: "Гавин Ууд: Как трябва Polkadot да се промени от ориентиран към веригата към ориентиран към приложения?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Димитър Тодоров

Топ крипто новини

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Изявлението на Ви...
Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum

Изявлението на Виталик Бутерин за свободата на словото предизвиква противоречия сред потребителите на Ethereum В скорошно изявление...

Bitcoin кит възоб...
Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за скока на цената на BTC

Bitcoin кит възобновява натрупването: Потенциален бичи сигнал за BTC В забележителен обрат на събитията значителен Биткойн (BTC) кит възобнови...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!