Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Какво е форк на криптовалута? Възможно ли е да правите пари от него?

Какво е форк на...
Какво е форк на криптовалута? Възможно ли е да правите пари от него?

Форк възниква в блокчейн, когато се направят значителни промени в неговия изходен код. Процесът е предназначен да адаптира възможностите на мрежата към предпочитанията на общността или да ги адаптира към специфични технологични изисквания. В резултат на хард Форк може да се появи нов с променени характеристики от съществуваща блокчейн мрежа. Добре познати блокчейни като Bitcoin и Ethereum са били многократно раздвоени, което е довело до нови независими криптовалути. Има и меки форкове, които осигуряват обратима промяна на блокчейна, когато се правят малки актуализации на съществуващата мрежа.

Какво е Форк на криптовалута

Един от най-ярките примери за Форк на криптовалута е разногласието в ранната Биткойн общност, което доведе до създаването на два добре известни цифрови актива: Bitcoin Satoshi's Vision (BSV) и Bitcoin Cash (BCH).

Някои характеристики останаха непроменени, като общо предлагане, оборотно предлагане и отчитане на активите, държани в индивидуални сметки. Това означава, че всеки собственик на Биткойн е получил BSV и BCH в размер, равен на броя монети, които е имал. Просто казано, ако потребителят има 1 BTC, тогава той получава един BSV и един BCH.

Форкингът е процес на създаване на нови криптовалути, който се осъществява чрез промяна на изходния код на блокчейна. Може да бъде причинено от различни причини и може да се направи по два начина: твърда вилка или мека вилка.

Защо се случват форкове и защо са необходими

Централизираните системи са лесни за надграждане чрез директни надстройки, докато надграждането на блокчейн приложение или мрежа изисква по-задълбочен подход и консенсусът на общността играе голяма роля при надграждането на такива проекти.

Блокчейнът се поддържа от участниците, които гарантират неговата сигурност и стабилност. Всички предложени промени в мрежата трябва да бъдат одобрени от мнозинството от общността. Тази стъпка не е задължителна в централизирани системи, но е ключова при форкване на криптовалути. Членовете на общността са копачи в блокчейни с алгоритъма Proof-of-Work (PoW) или валидатори в Proof-of-Stake (PoS).

Когато се направят промени в мрежата, се създава нова блокова верига. Ако новите корекции бъдат приети от миньорите и валидаторите на мрежата, тогава те актуализират своите възли до новата версия на блокчейна и продължават да го поддържат. В случаите, когато дадена общност не може да постигне единодушно съгласие, една от нейните фракции може да реши да продължи да поддържа старата мрежа, докато останалите членове се преместят в новата. Това води до разделяне на мрежата и появата на нов блокчейн, който съдържа историята на родителската мрежа, но работи по малко по-различен начин.

По този начин разклоненията могат да възникнат поради следните причини:

  • Извършване на промени в изходния код на блокчейна. Някои установени правила, като изисквания за възли, система за предложения от общността и токеномика, могат да бъдат променени с разклонение. В този случай технологията не се е променила, но са се променили правилата, по които функционира управлението на общността.

  • Технологични подобрения или оптимизация. Тъй като блокчейнът се развива, може да се наложи да се направят промени в основната кодова база или кода, който захранва определени инфраструктури. Това ще подобри ефективността на работа или ще отговори на изискванията на потребителите.

  • Създаване на нов независим блокчейн. Мрежата може да бъде раздвоена в резултат на умишлен опит за създаване на нова блокова верига, която да работи независимо от родителската верига. Това може да бъде направено от част от блокчейн общността или от независими разработчици, които искат да подобрят технологията или правилата на родителската мрежа, без да създават нова блокчейн от нулата.

Видове Форкове: мек и твърд форк

Предвид метода и резултата от разклонението, процесът може да бъде разделен на следните категории:

Софтуерните форкове са малки актуализации на мрежата. Те са прости подобрения на кода или правилата на блокчейна, при което проектът запазва основния си вид и усещане и може лесно да се слее с оригиналната версия.

В този случай новите промени, направени в блокчейн софтуера, са съвместими със записите и системата, които са съществували преди актуализацията, и се казва, че са обратими. След като членовете на мрежата се съгласят с тези промени, актуализираната версия се интегрира в старата мрежа и се появява нова.

Твърди Форкове. Промените в блокчейна по време на такова разклонение не са обратими. Тоест софтуерът на блокчейн се променя толкова много, че не може да бъде интегриран със съществуващите записи и системата. Освен това, ако решението за надграждане е единодушно, тогава миньорите или валидаторите в мрежата ще актуализират софтуера до нова версия и ще поддържат една мрежа, без да създават нови.

Как да печелите пари от Форкове

Форковете на крипто проекти не само подобряват тяхната функционалност, но и предоставят възможност за печалба. За да разберете как да направите това, е полезно да разгледате минали случаи на разклонения.

Какво е хеджиране? Защо често губите пари?

Например мрежата BTC първоначално обработваше транзакции незабавно, но с нарастването на популярността й задръстванията се превърнаха в проблем, което доведе до забавяния. През лятото на 2017 г. чакането на транзакциите да бъдат потвърдени за много потребители продължи няколко дни или дори седмици.

За да се справи с този проблем, екип за разработка, ръководен от Амори Сечета, предложи увеличаване на размера на блока от 1MB на 8MB. Те вярваха, че това ще помогне за увеличаване на честотната лента на мрежата. През август 2017 г. те стартираха хард форк, но много копачи отказаха да го поддържат и по-голямата част от мрежата остана на старите настройки.

В резултат на това настъпи принудителен Форк и мрежата се раздели на две паралелни блокчейни: традиционния Биткойн (BTC) и новата криптовалута Биткойн кеш (BCH). Тези, които имаха Биткойни по време на хард Форка, автоматично получиха същото количество Биткойн кеш.

През август 2017 г. BTC струваше около $3000, а BCH започна да се търгува на около $700. Това означаваше, че всеки притежател на Биткойни получи около 20% от своя депозит благодарение на хард Форка. В края на 2017 г. курсът на BCH се повиши до $3900, а размерът на автоматичното увеличение се увеличи с 5,5 пъти.

В края на август 2017 г. софтуерният Форк Segregated Witness (SegWit) беше активиран в основната Биткойн мрежа, което позволи прехвърляне на подписи на транзакции извън основния блок. Това доведе до следните предимства: увеличаване на броя на транзакциите на блок, намалени такси, повишена скорост, подобрена скалируемост и решение на проблема с „податливостта на транзакциите“.

Твърдите и меките форкове оказват значително влияние върху цената на криптовалутата. Например, ако общността постигне консенсус и очаква форк, тогава цената на монетата често се покачва, преди това да се случи. Ако в същото време форкът успешно реши значителни проблеми на проекта, това може да доведе до значително увеличение на стойността на валутата в дългосрочен план.

Възможен е обаче и обратният ефект. Ако хард форкът не върви по план или ако самата идея предизвика противоречия в общността, инвеститорите може да започнат да се съмняват в бъдещите перспективи на криптовалутата. В резултат на това цената му може да намалее.

Противно на общоприетото схващане, форковете не са просто копия на стари мрежи, те често представляват технологични иновации или политически възгледи. Например разклоненията на блокчейна Ethereum PoW представляват последното. По този начин целта на форковете е да поддържат и насърчават блокчейн технологията.

Как да определите надеждността на Форка

Разработчиците на Fork трябва да са активни и да отговарят на въпроси от общността. Също така е важно да оцените количеството работа и качеството на кода, който екипът е направил, както и да прочетете отзивите на други потребители и да обърнете внимание на техните препоръки. Освен това е необходимо да се анализира финансовият компонент на проекта, като бюджет, възможности за растеж и перспективи за печалба. Всички тези фактори ще ви помогнат да направите информиран избор и ще увеличат вероятността за успешни печалби от форкове.

Ловецът на Форк е човек, който се стреми да намери обещаващи Форк проекти за криптовалута. Основната му задача е да анализира екипа за разработка и да проучи портфолиото им. Това ви позволява да направите изводи за успеха на проекта. Например, екипът, който искаше да направи хардФорка на Bitcoin Segwit2X, беше малък, което повдигна подозрения в крипто общността. Това разклонение никога не се е състояло.

Също така е важно да се вземе предвид цената на новите токени. Ако цената е твърде висока, рискът от загуба на значителни печалби може да бъде значителен. Следователно потребителят трябва да бъде внимателен, за да вземе правилното решение. Важен аспект е наблюдението и анализирането на базата данни за намиране на разклонения в криптовалутата. Трябва да се обърне специално внимание на кои крипто борси ще бъде поставена монетата. Ако основните световни платформи са изброили криптовалутата, тогава рискът от загуба на инвестиции става минимален.

Въпреки това си струва да се има предвид, че меката вилка или твърдата вилка може да не донесе печалба. Причините могат да бъдат различни: липса на оригинални идеи, недостатъчна потребителска поддръжка и липса на конкретни цели. Избирането на обещаващи разклонения е начинът да печелите пари.$BTC $ETH $BNB

Публикацията на Светлана Петкова: "Какво е форк на криптовалута? Възможно ли е да правите пари от него?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Светлана Петкова

Топ крипто новини

Ще се повиши ли ц...
Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000%.

Ще се повиши ли цената на XRP? Анализатор прогнозира скок от 3000% на фона на краткосрочно спадане до $0,40 XRP, който в момента се...

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!