Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Копаейки по-дълбоко в ловците на airdrop, те „безплатни ездачи“ ли са или висококачествени потребители?

Откакто през 2020 г. Uniswap започна да използва стратегии за airdrop, за да възнагради първите потребители, airdrops предизвикаха огромна лудост в Web3. Засегнати от това, има скок в броя на хората, които търсят следващия „безплатен обяд“ (търсят нови проекти за airdrop) в много проекти. Днес изминаха почти три години от еърдропа на Uniswap. През този период много големи проекти последваха примера и използваха еърдропа, за да възнаградят потребителите или да привлекат внимание. Според оценките на X-explore, повече от 20% от Airdrops на Arbitrum през март тази година са били отнети от така наречените „безплатни ездачи“, използващи атаки на Sybil. Затова се надяваме да отговорим на следните два въпроса чрез задълбочен анализ на потребители, които успешно са получили airdrops няколко пъти:

  1. Тези airdrops" Кой е "експертът"?

  2. Каква е следващата им "цел"?

За да отговорим на въпросите по-горе, ниевнимателно подбрахме 5 „адреса за събиране на airdrop“ сред много Ethereum и неговите проекти от слой 2. Проекти с „повече от 100 000“ и „общата стойност на airdrop надхвърля 140 милиона щатски долара“. Те са Uniswap, ENS, Optimism, Blur и Arbitrum. Следващото ще разгледа по-задълбочено потребителите на тези пет проекта, със специален акцент върху „експертите“, които са получили многобройни airdrops от тези проекти.

Забележка: Валутната цена, изчислена в тази статия, се основава на данни на CoinMarketCap към 7 юни 2023 г. Повечето екранни снимки в тази статия са от 14 юни 2023 г., така че цените може леко да варират.

Кои са ловците на airdrop?

Ние класифицирахме адресите, коитополучиха най-малко три airdrop измежду петте проекта, като airdrop ловци;тези, които получиха три до четири airdrop бяха класифицирани като airdrop ловци. стандартен airdrop ловец, тези, които получават и петте airdrop ловци се наричат ​​напреднали airdrop ловци. В този анализ открихме общо 34 547 стандартни адреса на airdrop hunter, със среден приход от airdrop от $9384 на адрес и среден приход от airdrop от $6497. Що се отнася до напредналите ловци на airdrop, открихме общо 932 адреса със среден приход от airdrop от $18 935 на адрес и среден приход от airdrop от $14 288 на адрес. Съдейки по средния доход и медианния доход, терминът „напреднал“ наистина подхожда на напредналите ловци на airdrop.

Анализ на маркери за адреси на X-explore

За да разкрием по-добре характеристиките на адресите за ловец на airdrop, ние комбинирахме собствената система за тагове на веригата на X-explore, за да анализираме горното Адресите се анализират задълбочено от аспекти като поведение, активи, ниво на активност и рентабилност на транзакциите. Установихме, че независимо дали са стандартни ловци на airdrop или напреднали ловци на airdrop, техният обем на търговия на децентрализирани борси (DEX) и незаменими токени (NFT) далеч надвишава този на обикновените потребители.

  • Median DEX Trader: Топ 10% от потребителите по обем на търговия с DEX

  • Median NFT Trader : Първите 10% от потребителите по обем на търговия с NFT

  • Heavy Dex Trader: Първите 1% от потребителите по обем на търговия с DEX или брой транзакции

    > ;
  • NFT тежки търговци: потребители, които се класират в топ 2,5% по NFT обем на търговия или брой транзакции

Първоначалното активно време на ловците на airdrop във веригата Ethereum

Комбинирайки времето на airdrop на проектите във веригата и най-ранното активно време на ловците на airdrop в Ethereum, открихме< ;strong>Повечето ловци на airdrop всъщност са ранни потребители на Ethereum. По време на еърдропа на Uniswap (септември 2020 г.) повече от половината ловци на еърдроп вече бяха активни в Ethereum. Най-ранното разпределение на времето за активност на напредналите ловци на airdrop също е значително по-рано от това на стандартните ловци на airdrop.

Нива на активност на ловците на airdrop във веригата Ethereum

Избрахме произволно потребителски акаунти, създадени преди юни 2021 г., избрахме над 30 000 адреса и техните нива на активност бяха сравнени с тези на ловци на въздушни десанти. Както е показано на фигурата, ловците на airdrop са активни потребители на Ethereum, като напредналите ловци на airdrop имат средно повече от 50 транзакции на месец в Ethereum, а стандартните ловци на airdrop също извършват повече от 21 транзакции на месец. За сравнение, нашите избрани на случаен принцип адреси са средно само 0,16 транзакции на месец в Ethereum. Тези резултати допълнително подчертават ентусиазма и активността на ловците на airdrop във веригата. Те значително превъзхождат обикновените потребители по отношение на броя на транзакциите.

Поведението на airdrop ловците след airdrop проекти

След проследяване на дейностите на airdrop получателите (включително обикновени потребители и airdrop ловци) след пет airdrop проекти, открихме, че проекти След airdrop активността на всички потребители има низходяща тенденция, особено на обикновените потребители. Във всеки един момент ловците на airdrop винаги са по-активни от обикновените потребители.

Въпреки това, Optimism е изключение: преди Optimism airdrop, нивото на активност на обикновените потребители във веригата OP всъщност надвишава това на напредналите ловци на airdrop. Въпреки това, след еърдропа на Optimism, активността на обикновените потребители продължи да намалява. Напротив, активността на висококачествените ловци на airdrop във веригата OP се увеличи след получаване на airdrop Един месец след airdrop активността им надхвърли тази на обикновените потребители. Чрез задълбочен анализ открихме, че това се дължи главно на правилата за airdrop на OP, като се взема предвид активността на адресите в Ethereum. Резултатите показват, че много висококачествени ловци на airdrop, които преди това са били неактивни, са се заинтересували от OP след получаване на airdrop и са започнали активно да взаимодействат с различни проекти във веригата OP.

Резюме

След вземане на проби и анализиране на подробното поведение във веригата на множество адреси за преследване на airdrop, открихме, че горният анализ е допълнително подкрепен. Характеристиките на активността във веригата на ловците на airdrop могат да бъдат обобщени, както следва:

  1. Повечето ловци на airdrop са запалени по DEX или NFT търговия.

  2. Ловците на Airdrop се състоят главно от ранни потребители.

  3. Активността на ловците на airdrop е значително по-висока от тази на обикновените потребители.

  4. Добре разработените правила за airdrop могат да имат положително въздействие върху ловците на airdrop.

Каква е „следващата цел“ на ловеца на airdrop?

След като придобият известно разбиране за ловците на въздушни десанти, каква е тяхната „следваща цел“? За кои проекти са оптимисти? За да отговорим на този въпрос, проучихме проектите, в които участват, и техните поведенчески модели, когато взаимодействат с проекти чрез данни във веригата. Докато помага на читателите да разберат с кои проекти във веригата си струва да се взаимодейства, той допълнително разкрива методите за взаимодействие на ловците на airdrop с тези проекти. Струва си да споменем, че сме включили тези ловци на airdrop в нашата система за наблюдение. В бъдеще X-explore ще продължи да обръща внимание на най-новите разработки на тези ловци на airdrop и да предоставя по-ценни анализи на читателите.

Ние разделяме проектите, предпочитани от ловците на airdrop, на няколко песни. Всяка песен е сортирана според процента на участие на напреднали ловци на airdrop и избира с процент на участие над 25%. Проект. Ако даден проект има множество интелигентни договори, ние ще изберем този с най-висок процент на участие. Следните са песните и категориите на проекта:

  • DeFi: Uniswap, SushiSwap, 0x, MetaMask Swap, Balancer, 1inch, Paraswap, Aave, Rarible, InstaDApp, dydx , Compound

  • NFT: Opensea, Blur, LooksRare, X2Y2, Foundation

  • Решение за слой 2 и междуверижни протоколи: Arbitrum, Polygon, ZkSync lite, Optimism, HOP, ZkSync Era, Starknet

  • Децентрализирани приложения (DApps): DeBank

    > ;< ;/li>

Проектите в удебелен шрифт и червени кръгове показват, че проектът все още не е извършил airdrops и не е издал токени. Ще разгледаме по-отблизо поведението на дроп хънтърите по тези проекти.

DeFi трак: MetaMask, маршрутизиране на транзакции

След нашия анализ, общият обем на търговия на ловците на airdrop на Metamask е 191, 438,& nbsp; 051 USD,Средният обем на търговия на airdrop ловец е $1255 USD. Освен това премахнахме Airdrop Hunters от всичките 1, 811, 782 потребители на Metamask Swap и премахнахме тези 1, 776, 303 същия брой други Потребителите на метамаска бяха извлечени от адреса. Установихме, че общият им обем на търговия на Metamask е $205,673,503, със среден обем на търговия от $474. Въпреки че разликата в общия обем не е огромна, медианата предполага, че обемът е по-равномерно разпределен между ловците на дроп, като повечето сделки са над $1000. По-долу е информацията за търговските двойки за търсачи на airdrop и други потребители:

Открихме, че ловците на airdrop имат много сходни предпочитания за търговия на двойки на Metamask Swap и Uniswap. В сравнение с обикновените потребители, ловците на airdrop е по-вероятно да търгуват със стабилни монети и по-масови криптовалути: USDC, USDT, WETH, DAI, WBTC и др. Тези стабилни монети и основните криптовалути имат висока ликвидност и относително стабилни цени, намалявайки транзакционните рискове. В допълнение, стабилните монети и основните криптовалути също са по-лесни за прехвърляне и търговия между платформи, което подобрява гъвкавостта на средствата. Това показва, че ловците на airdrop, докато преследват възвръщаемост, също се фокусират върху контрола на риска и гъвкавото използване на средствата.

NFT следа: Foundation

Избрахме произволно трима ловци на airdrop, които са участвали във Foundation и установихме, че техните взаимодействия във Foundation не са чести. Повечето взаимодействия бяха оферти за NFT, въпреки че двама ловци на airdrop всъщност закупиха NFT.

Правилата за airdrop на Blur могат да ни дадат известно вдъхновение. Въпреки че някои хора не са закупили NFT, те могат да спечелят значителни приходи от airdrop само чрез обмен на монети и наддаване. Следователно, когато взаимодействаме с проекта, можем да изпробваме различни функции на проекта, които могат да донесат неочаквани ползи.

Слой 2 песен: zkSync lite, zkSync Era, Starknet

zkSync (осветенe): На случаен принцип избрахме 4 ловци на airdrop, които са били свързани към zkSync lite. След това ще ви преведем през екранни снимки и обяснения, за да разберете моделите на поведение на тези ловци на airdrop в zkSync. Ако искате да знаете пълното поведение на airdrop hunter, моля, вижте връзката, която прикачихме.

Говорейки за това как страната на проекта отсява висококачествени потребители и проверява вещици

Airdrop Hunter 1 :

Първата транзакция на първия airdrop ловец се случи на 1 ноември 2021 г. Той прехвърли от друг адрес Беше депозирана сума. Забележително е, че разликата между двете му последващи суап транзакции беше само 15 секунди. Той първо обмени ETH за USDT и след това обмени USDT обратно за ETH. Това бързо и продължително търговско поведение изглежда е опит да се увеличи активността му в zkSync.

Пропуснахме няколко междуверижни и операции за прехвърляне на адреси. Airdrop Hunter 1 проведе подобна търговска операция отново преди 8 месеца, на 20 октомври 2022 г. Този път стейбълкойнът превключва от USDT към USDC с интервал от около 30 секунди.

Преди два месеца този адрес извърши поредица от подобни транзакции (общо 39 транзакции), като всяка транзакция беше отделена от приблизително 20 секунди.

Airdrop Hunter 2 :

Поведението на втория airdrop ловец е сравнително просто. Той направи мост от основната мрежа на 10 ноември 2021 г. и първия транзакцията (обмяна на ETH към USDC) е направена преди три месеца. След това имаше друга транзакция, свързваща мост от основната мрежа към този адрес, и оттогава няма други транзакции.

Airdrop Hunter 3 :

Третият Airdrop Hunter се държи много подобно на първия Airdrop Hunter на zkSync lite. Всички те преминаха мост от основна мрежа към zkSync в края на 2021 г., след което използваха функцията Swap на zkSync, за да конвертират ETH в стабилни монети и след това да обменят стабилните монети обратно в ETH (ETH USDT). Освен това всички те направиха множество транзакции, всички в рамките на около 20 секунди. Това може да означава, че те се опитват да увеличат активността чрез чести транзакции.

Игнорирайки няколко разпръснати транзакции между тях, Hunter 3 извърши подобен набор от операции на 25 май 2022 г., като транзакциите бяха разположени на приблизително 20 секунди една от друга.

Airdrop Hunter 4 :

След свързване към zkSync lite, Hunter 4 извършва някои транзакции и след това свързва отново след известно време. Този модел на поведение може да означава, че те се опитват да поддържат определено ниво на активност на zkSync и да прехвърлят и разпределят средства, когато е необходимо.

zkSync Era: В допълнение към zkSync lite, много ловци на airdrop също избират да взаимодействат в основната мрежа на zkSync Era чрез междуверижни транзакции. Заслужава да се отбележи, че два дни преди стартирането на основната мрежа zkSync Era, голям брой ловци на airdrop започнаха да си взаимодействат, показвайки своя голям интерес и активно участие в проекта zkSync Era.

Airdrop Hunter 1 :

Airdrop Hunter 1 проявява почти идентични модели на поведение на zkSync lite и zkSync Era. След като zkSync Era стартира на 24 март 2023 г., Airdrop Hunter 1 беше незабавно свързан към zkSync Era на следващия ден, показвайки голям интерес и бърз отговор към този нов проект. След това той използва договора SyncSwap, за да извърши операцията за размяна на токени.

Airdrop Hunter 1 проведе подобно търговско поведение отново 7 дни след първоначалното взаимодействие (2 април 2023 г.), за да увеличи активността. Времето е много умно и изглежда повишава нивото на активност на адресите през различните седмици.

Последната операция на Airdrop Hunter 1 в zkSync Era се случи преди един месец (19 май 2023 г.). Тази операция все още включва използването на SyncSwap за завършване на операцията по обмен между ETH и USDC.

Airdrop Hunter 2 :

Airdrop Hunter 2, подобно на Airdrop Hunter 1, беше свързан към zkSync Era в деня, в който беше стартирана основната мрежа zkSync Era, която показва влиянието си върху високо ниво на интерес и активност в този проект. Много от неговите транзакции в zkSync Era бяха извършени чрез проекта Mute. За разлика от Airdrop Hunter 1, който обменя между криптовалути, Airdrop Hunter 2 извършва обмен на ETH към ETH чрез договори. По този начин можете да плащате по-ниски такси, да избегнете риска от колебания в цените и да оставите активна следа в zkSync.

Airdrop Hunter 3 :

Airdrop Hunter 3 и Airdrop Hunter 1 бяха свързани към zkSync Era в същия ден (25 март 2023 г.) и техните вериги Горната операция е много подобна на Airdrop Hunter 1. Единствената разлика е, че Airdrop Hunter 3 използва SpaceFi за смяна между ETH и USDC.

Седмица след първото взаимодействие (3 април 2023 г.), Airdrop Hunter 3 отново работи в zkSync Era и използва SyncSwap вместо SpaceFi. Вижда се, че докато увеличава дейността си, той също участва в множество проекти в рамките на екосистемата zkSync Era.

Airdrop Hunter 3 продължи да извършва дейности като трансфери, а също така участва в проекта iZUMi и извършва трансфери между ETH и ETH. Струва си да се отбележи, че има множество записи за прехвърляне за този адрес на 15 май 2023 г.

StarkNet: Тъй като има по-малко ловци на airdrop, свързани към Starknet, и моделът на поведение на транзакция на ловци на airdrop е много подобен на zkSync, ние избираме представителен адрес за анализ и обяснение.

Airdrop Hunter:

  1. Влияние на индустрията: Повечето въздушни ловци са склонни да избират проекти, които имат широко влияние и репутация в своята област. С изключение на DeBank, договорните взаимодействия на тези проекти в Ethereum са надхвърлили удивителните 700 000 пъти.

  2. Предпочитание за решения от слой 2: Ловците на Airdrop очевидно предпочитат проекти от слой 2 като Arbitrum, zkSync lite и zkSync Era. Решенията от слой 2 предлагат по-бързи времена за потвърждение на транзакциите и по-ниски такси за транзакции, което очевидно е много важно за ловците, които често участват в DeFi и NFT проекти.

Чрез задълбочен анализ на и Starknet изглежда, че те изкуствено умишлено увеличават обема на транзакциите и активността. Това е тясно свързано с целостта на екосистемата във веригата. Optimism и Arbitrum имаха известно време за развитие и уреждане преди обявяването на airdrop, докато zkSync пусна информация за airdrop преди основната мрежа на Era да влезе онлайн. Тези констатации принудиха екипа на проекта да преосмисли: Какво е истинското значение на airdrop? Как да идентифицираме наистина ценни потребители, когато формулираме правила за airdrop, вместо тези, които използват airdrop само за безсмислени взаимодействия?

Мнения за ловците на airdrop

Ловците на airdrop са предимно реални и висококачествени потребители: Те участват активно в различни блокчейн проекти. в междуверижни транзакции и поддържане на последователна дейност на множество платформи. Въпреки оживената дискусия относно „адресите на Сибил“, не открихме очевидно поведение на „свободно каране“ сред ловците на airdrop. Напротив, техните поведенчески модели отразяват дълбоко участие в проекта и ентусиазъм за света на блокчейн, а не само за краткосрочни печалби от airdrop.

Можете да се позовавате на успешни примери, когато задавате airdrop правила: Когато анализирахме следите от airdrop ловци в Optimism, открихме, че има много висококачествени airdrop ловци тъй като на Ethereum Поради дейността си той получи голям брой OP airdrops и в крайна сметка стана лоялен потребител на веригата OP. Следователно страните по проекта могат да вземат предвид поведението на ловците на airdrop, когато формулират правила за airdrop, за да гарантират, че airdrop се разпространяват по-ефективно до такива висококачествени потребители. Това също помага на страните по проекта да използват airdrops като механизъм за стимулиране за увеличаване на участието в проекта и лоялността на потребителите.

Добрият airdrop трябва да отговаря на две основни условия: Разумен дизайн на правилата за airdrop и стабилна екосистема. С добре проектирани правила за airdrop и силна екосистема станахме свидетели как висококачествените потребители на Arbitrum/Optimism продължават да остават активни. Въпреки това, бързането да се пусне информация за airdrop, преди екологията да е завършена, може да доведе до повърхностен просперитет. Дори висококачествените ловци на airdrop могат да участват в „умишлено стимулиране на активност“ на zkSync/Starknet.

Публикацията на Олег Димитров: "Копаейки по-дълбоко в ловците на airdrop, те „безплатни ездачи“ ли са или висококачествени потребители?" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Олег Димитров

Топ крипто новини

Ethereum (ETH) из...
Ethereum (ETH) изненадва инвеститорите с възходящ импулс

Ethereum изненадва инвеститорите с възходящ импулс: поглед към $4K Ethereum (ETH) хвана инвеститорите неподготвени, тъй като цената му набра...

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Последни новини


Новини по криптовалути


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!