Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Листът за печене - брой #164

Проучване на Оксфорд и варианти: иновации, дебат и ангажираност на общността в екосистемата Tezos

Поздрави, фенове на Tezos, добре дошли в друго издание на The Baking Sheet.

Тази седмица тръгваме на пътешествие през надстройката на Оксфорд, 15-ата надстройка на протокола на Tezos, смесица от традиция и иновация. Докато навлизаме в тънкостите му, ще изследваме нюансите на Adaptive Issuance, въвеждането на ролята на „staker“ и повторната поява на Timelocks. Също така ще навигираме във водите на предложението от Осло, завладяващ обрат на модела за адаптивно издаване на Оксфорд, въведен от никой друг, а от Бейкинг Бенджаминс.

За тези в района на залива, отбележете в календарите си за среща на Tezos в Сан Франциско, златна възможност да разговаряте със съоснователя на Tezos, Артър Брайтман.

В децентрализираната сфера, The Tezos Ecosystem DAO прави своя дебют на The PASS, обещавайки серия от инициативи, които ще електрифицират екосистемата Tezos. На фронта на разработката, Octez v18.0~rc1 и v17.3 са пуснати, носейки множество подобрения и актуализации. И накрая за визуална и интелектуална наслада, не пропускайте TezTalks LIVE, изтъквайки Smart Rollups с брилянтните умове от Nomadic Labs.

Гмурнете се и нека заедно разплетем гоблена на иновациите на Tezos.

Oxford Upgrade на Tezos: Дълбоко гмуркане в бъдещето на блокчейн

В непрекъснато развиващия се свят на блокчейн, Tezos се откроява като фар на иновациите. С вече 14 надстройки на протоколи в своята история, платформата сега се подготвя за своята 15-та, подходящо наречена Oxford от съвместно предложение на Nomadic Labs, Marigold, TriliTech, Oxhead Alpha, Tarides, DaiLambda и Functori. Тази статия разглежда по-дълбоко какво означава това както за общността на Tezos, така и за средния потребител.

Всичко е в името: Името не е просто намигване към световноизвестния университет. Това е символ на смесицата от традиция и иновация, която Tezos въплъщава. За тези, които обичат дребното, техническият хеш за това предложение е

ProxfordSW2S7fvchT1Zgj2avb5UES194neRyYVXoaDGvF9egt8

Ключови изводи от Оксфорд:

  1. Промени в икономиката на залагането:

    • Адаптивно издаване: Това е динамичен начин за издаване на tez (криптовалутата на Tezos). Вместо фиксиран лихвен процент, издаването ще се коригира въз основа на съотношението на заложените tez към общото предлагане. Целта е да се поддържа коефициент на залагане от 50%. Ако по-малко хора залагат, процентът на емитиране ще се увеличи, за да насърчи повече залози, и обратното.

    • Нов механизъм за залагане: Въвежда се нова роля, наречена „залагащ“. Това позволява на потребителите да поддържат гаранционен депозит на пекар, без да им предоставя контрол върху техните средства. Наградите и рисковете се поделят пропорционално.

  2. Подобрения на PoS (доказателство за залог):

    • Санкциите за лошо поведение вече са пропорционални на заложените средства.

    • Пекарите имат по-голям контрол върху заложените средства.

    • Наградите за докладване на лошо поведение са коригирани.

  3. Timelocks Връщане:

    • Timelocks помагат за предотвратяване на нечестни предимства при подреждане на транзакции. Те бяха деактивирани преди това поради съображения за сигурност, но сега са преработени и активирани отново.

  4. Подобрения за Smart Rollups:

    • Опростени операции за разработчици.

    • Подобрени функции за внедряване на Smart Rollups.

Процес на активиране: Важно е да се отбележи, че приемането на предложението от Оксфорд не означава незабавно активиране на заложените икономически промени. Бейкърс ще участва в непрекъснато гласуване, като гарантира, че цялата общност е на борда и разбира последиците от тези промени.

По-голямата картина: Оксфорд е повече от просто надграждане; това е свидетелство за ангажимента на Tezos да разшири границите на блокчейн технологията. Предложените промени, особено в икономиката на залагането, са отражение на визията на Tezos за по-ефективен и удобен за потребителя блокчейн. За тези, които активно участват в екосистемата Tezos, надстройката до Octez v18.0 ще бъде от съществено значение, ако Оксфорд получи зелена светлина. А за тези, които искат да тестват водите, Octez v18.0~rc1 е на хоризонта, като тестовата мрежа Oxfordnet ще стартира скоро след това.

В крайна сметка: Предложението на Оксфорд не е просто стъпка, а скок напред за Tezos. Той обещава подобрена функционалност, по-добро ангажиране на потребителите и по-рационализирано изживяване за разработчици. Докато решението се задава, властта, както винаги, е в общността. Техният избор ще оформи бъдещето на Tezos и в последствие бъдещето на блокчейн.

Адаптивно издаване и залагане в Oxford Upgrade на Tezos: Опростено ръководство

Нека поговорим за две забележителни функции от Оксфорд, Adaptive Issuance и Staking. Тези две иновативни функции са настроени да предефинират механизма Proof-of-Stake на Tezos и заслужават по-задълбочено разбиране. Нека разделим тези сложни концепции на смилаеми части.

Разбиране на адаптивното емитиране: В основата си адаптивното емитиране е нов начин за регулиране на емитирането на tez, родната криптовалута на Tezos.

  • Текуща система за издаване: Tezos в момента издава нови tez чрез:

    • Награди за участие: Стимули за делегати, участващи в консенсус и произволно генериране на семена.

    • Субсидията Liquidity Baking (LB).

    • „Фактури“ за протокол: Еднократни суми на tez, издадени по време на миграцията на протокола.

  • Промяната в Оксфорд: С надграждането на Оксфорд количеството на редовно издаваните tez вече ще зависи от съотношението на глобалните заложени средства. Това означава количеството tez, което се залага, в сравнение с общото предлагане. Целта? За да се гарантира, че издаването съответства на действителния бюджет за сигурност, необходим на веригата.

  • Как работи: В края на всеки блокчейн цикъл редовното издаване се коригира, за да тласне съотношението на заложените средства към целта (определена на 50% в Оксфорд). Ако съотношението на заложените средства се отклони от тази цел, нивата на емисиите се коригират, за да го върнат в съответствие.

  • Адаптивна ставка на издаване: Тази ставка е комбинация от статична ставка и динамична ставка. Статичният процент се променя въз основа на съотношението на заложените средства, докато динамичният процент се коригира с течение на времето въз основа на това колко далеч е съотношението на заложените средства от целта от 50%.

  • Адаптивни награди: Вместо фиксирани стойности, адаптивният процент на издаване сега осигурява бюджет за целия цикъл. След това този бюджет се разпределя поравно за всеки блок от цикъла и се разпределя между различни награди въз основа на тяхната относителна важност.

Нов механизъм за залагане: Залагането в надграждането на Oxford въвежда нова роля: залагащият. Тази роля допълва съществуващите роли на делегат (или пекар) и делегат.

  • Какво е залагащ?: Залагащ е участник в мрежата, който залага средства към баланса на залагания на делегат. Въпреки че тези заложени средства увеличават възможностите за печене и гласуване на делегата, те остават в сметката на залагащия.

  • Заложени срещу делегирани средства: Заложените средства (от залагащите и от самия делегат) се броят два пъти повече от делегираните средства при определяне на правомощията за печене и гласуване на делегата.

  • Сигурност и разрязване: Заложените средства допринасят за гаранционния депозит на избрания от тях делегат. Ако делегатът се държи лошо, тези средства могат да бъдат намалени. Санкцията за лошо поведение, като двойно подписване на предложения за блокиране, вече е 10% от дела на делегата.

  • Конфигурация на правилата за залагане: Делегатите могат да задават политики за залагане, като определят каква част от наградите отиват към ликвидния им баланс и колко външен залог приемат.

  • Управление на заложени средства: Залагащите могат да контролират залозите си с помощта на псевдооперации, които са самопрехвърляния. Това им позволява да залагат, премахват залози и финализират незалагания, което им дава повече контрол върху средствата им.

Активиране на функции: Ако протоколът Оксфорд бъде приет, повечето от функциите му няма да бъдат незабавно активни. Те ще бъдат латентни възможности, очакващи отделно активиране. Ключовите промени, изискващи допълнително одобрение, включват:

  • Адаптивно издаване.

  • Позволяване на делегатите да станат участници.

  • Промени в тежестта за заложени и делегирани средства.

Други промени, като новия интерфейс за манипулиране на залози и промени в намаляването на санкциите, ще бъдат активирани веднага след активирането на Oxford.

В крайна сметка: Надграждането на Оксфорд обещава да донесе повече гъвкавост, сигурност и ефективност на екосистемата на Tezos. С Adaptive Issuance и новия механизъм за залагане Tezos се позиционира като лидер в блокчейн иновациите, осигурявайки по-динамична и отзивчива система за своите потребители.

Осло срещу Оксфорд: Изпичане на Benjamins' Twist върху Adaptive Issuance на Tezos

Докато Оксфорд прави вълни, член на общността, известен като Baking Benjamins, представи Oslo, променена версия на модела на Оксфорд Adaptive Issuance. Нека се потопим в нюансите.

Отличителни черти на Осло С един поглед Осло е огледало на Оксфорд. Въпреки това, той променя Adaptive Issuance по три важни начина:

  • Статичната крива се коригира, за да удвои минимума, преминавайки от 0,5% до 1% минимален APY.

  • Максималната емисия е увеличена до 7,5% спрямо 5% в Оксфорд.

  • Максималното динамично съотношение е увеличено до 7%, скок от 5% в Оксфорд.

Защо Осло? Докато Оксфорд обещава по-нисък минимум на теория, Осло се очаква да достигне целевия коефициент на залагане по-бързо, стабилизирайки динамичния процент в по-ниска точка. Ето защо:

  • Акцент върху сигурността: Осло дава приоритет на сигурността на веригата Tezos, осигурявайки стабилна реакция по време на периоди на нисък залог.

  • Коефициент на залагане: Осло постига идеалното съотношение на залагане от 48%-52% по-бързо от Оксфорд. Това означава, че Осло може да намали емисиите си по-рано, компенсирайки първоначалните си по-високи емисии.

  • По-силен отговор: При условия на нисък залог Осло може да предложи по-високо максимално динамично съотношение, насърчавайки участието и укрепвайки веригата.

  • Постигане на подобни цели: Подобно на Оксфорд, Осло се стреми към по-добра съвместимост, подобрена данъчна ефективност и намалени алтернативни разходи от неделегиране. Въпреки това, основното отличие на Осло е удвояването на минималната теоретична емисия до ~1%.

Осло в действие: Хипотетичен сценарий

Визуализирайки представянето на Осло за неопределен период, наблюдаваме:

  • Първоначално Осло постига съотношението на залагане от 48%-52% по-бързо.

  • Осло компенсира първоначалните си по-високи емисии, като по-рано достига идеалното съотношение на залагане.

  • По-високото максимално динамично съотношение на Oslo му позволява да реагира по-стабилно в условия на нисък залог.

Често задавани въпроси за Осло

  • Защо 1% минимум?: 1% минимално издаване подравнява Tezos по-близо до неговите конкуренти в долния край, потенциално установявайки трайно ниско APY състояние.

  • Загриженост за 7,5% емисии?: Първоначалните 7,5% емисии след активирането на AI са предназначени да насочат залога по-бързо към ~50% мрежа за залагане. Тази висока емисия бързо ще падне под настоящите 4,6% емисии, с тенденция към по-ниски в дългосрочен план.

  • Предпочитание за ниски емисии?: Осло може да е най-добрият ви залог. По-вероятно е да се стабилизира около 1% емисия, отколкото 0,5% на Оксфорд. Осло се стреми към сигурен, стабилен, нисък и предвидим APY, което трябва да доведе до повишаване на оценката на tez токена.

Гласувайте за Осло Ако Осло резонира с вас, направете гласа си чут. Вижте предложението на TzKT и прегледайте изходния код на GitHub.

В крайна сметка: Осло предлага нова гледна точка към модела на адаптивно издаване на Tezos. Чрез настройване на параметрите, Baking Benjamins вярва, че Oslo може да осигури по-динамична, сигурна и отзивчива система за потребителите на Tezos. Изборът между Осло и Оксфорд ще оформи бъдещето на Tezos и гласът на общността ще бъде основен в това решение.

Листът за печене - брой #162

Но, но, но...

Общността на Tezos не е непозната за иновациите и точно когато си мислехме, че дебатът се нажежава между Осло и Оксфорд, нов претендент излиза на ринга: Oxlo. И така, каква е сделката с това ново предложение?

Какво все пак е Oxlo?

  • Той заимства статичната крива от Осло, която е двойно по-голяма от Оксфорд.

  • И все пак той се придържа към лимита за издаване на Оксфорд, който е ограничен до 5%.

За технически разбиращите и любопитните, хешът за това предложение е

ProxLo49pL7UhwZcUrEyPT35sPu321xqEf3T6mX54cNBFsqt2Rp

. Гмурнете се по-дълбоко в неговите тънкости с изходния код.

Защо Oxlo? Привлекателността на Oxlo се крие в неговия балансиран подход. Той обещава по-висок минимум при желания диапазон от 50% залагане, но без агресивното натискане. За разлика от Осло, което повишава максималните емисии до 7,5%, Оксло ги поддържа консервативни, поддържайки горната граница на 5%. Въпросът сега е дали общността ще се обедини зад това ново предложение, Оксфорд или Осло? Само времето ще покаже. Можете да следите цялата дейност по гласуване в Tezos Agora.

Тази седмица в екосистемата Tezos

Сан Франциско, център за технологии и иновации, ще бъде домакин на още едно събитие за блокчейн ентусиасти на Tezos. Общността на Tezos организира среща за разработчици, строители и всеки, който се интересува от блокчейна на Tezos и по-широката Web3 екосистема.

Подробности за събитието:

  • Дата: неделя, 27 август

  • Час: 18:30 тихоокеанско лятно часово време (PDT)

  • Място: Columbus Cafe, 562 Green Street, Сан Франциско, Калифорния 94133

Събитието, както е посочено в Meetup, е неформално събиране, насочено към насърчаване на връзки и сътрудничество в общността на Tezos. Независимо дали сте новодошъл, който желае да научи за Tezos, или опитен професионалист в блокчейн пространството, тази среща обещава да предложи ценни прозрения и възможности за работа в мрежа.

Един от акцентите на вечерта ще бъде присъствието на съоснователя на Tezos, Артър Брайтман. Присъстващите ще имат уникалния шанс да общуват с него, като получат представа за визията и бъдещето на Tezos. Това е златна възможност да обсъдим всички неща, свързани с блокчейн, Tezos и трансформиращия потенциал на Web3 технологиите.

Децентрализираният свят кипи от вълнение, тъй като The PASS, водещият DAO агрегатор и платформа за проследяване на хазни, обявява листването на нов DAO – The Tezos Ecosystem DAO. Тази платформа, която изигра важна роля в изграждането на система за репутация за DAO, агрегира социалната графика (както във веригата, така и извън веригата) и предоставя цялостен анализ на хазничните активи, включително заменими токени (FT) и незаменими токени (NFT). Със своя новаторски подход The ​​PASS се превърна в платформата за тези, които искат да открият следващото голямо нещо в DAO пространството.

Дълбоко гмуркане в екосистемата Tezos DAO

Осъществено от Tezos, The Tezos Ecosystem DAO не е просто още едно допълнение към списъка. Той олицетворява духа на общността на Tezos, като се стреми да подготвя, гласува и разпределя родната криптовалута, tez, за заявки за финансиране. Тази инициатива е доказателство за ръководения от общността етос на Tezos, където решенията се вземат направо от сърцето на неговите членове.

Съобщението също така загатва за ново вливане на ресурси и множество планове, които The Tezos Ecosystem DAO има. Общността може да очаква серия от инициативи, насочени към презареждане на цялата екосистема на Tezos. Въпреки че подробностите все още не са разкрити, очакването е осезаемо.

Открийте магията

За тези, които искат да се задълбочат в това, което The Tezos Ecosystem DAO може да предложи, The PASS предостави директна връзка към страницата на DAO. Посещавайки ThePASS, ентусиастите могат да видят от първа ръка плановете, проектите и предложенията, които ще оформят бъдещето на екосистемата Tezos.

Тази седмица в Tezos Development

Последните версии на Octez, v18.0~rc1 и v17.3, бяха пуснати с няколко важни актуализации и подобрения.

Ето основните моменти, които трябва да имате предвид:

  • Поддръжка на Оксфорд: Octez v18.0~rc1 въвежда поддръжка за протокола Оксфорд, предложен наследник на текущия протокол на Найроби на Tezos. Тази нова версия се използва от Оксфордския протокол и включва неговите изпълними файлове.

  • Адаптивно издаване и залагане: Octez v18.0 носи нови клиентски команди за по-добро управление на заложените средства. Той позволява на делегатите да задават своите политики за залагане и поддържа гласуването за активиране на допълнителна функция на протокола.

  • Актуализация на терминологията: Започвайки от протокола от Найроби, „(предварителни) одобрения“ са преименувани на „(предварителни) удостоверения“. Octez v18.0 приема тази нова конвенция за именуване и засега и двата термина ще бъдат приети.

  • Комитети за наличност на данни (DAC): Octez v18.0~rc1 включва нови DAC експериментални изпълними файлове. Тази функция има за цел да постигне по-бърза обработка на данни и да намали транзакционните разходи в мрежата на Tezos.

  • Увеличаване на производителността: Octez v18.0 подобрява процеса на валидиране на блокове, като средно намалява наполовина общото време за валидиране. Това води до по-бързо разпространение на блокове. Освен това плъгинът на протокола Nairobi в Octez v17.3 е актуализиран за по-добра ефективност.

  • Инструкции за актуализиране: Подробни инструкции за актуализиране и пълни журнали за промени са налични на страниците за версия 17.3 и версия 18.1. Потребителите могат да се обърнат към тези страници за ръководство стъпка по стъпка.

Git тагът за кандидата за версия v18.0 е

v18.0~rc1

и съответният хеш на комит е f59e1b0eaa26e97a23824dc4fbd4af2bd8fcf8af.

Git тагът за изданието v17.3 е

v17.3

и съответният хеш на комит е b2bc6d7f56171a259bd08732f008e7ffa1c9a120.

Сега се предава поточно

Присъединете се към нас за разговор с Ян и Томас от основния екип за разработка на Tezos, Nomadic Labs. Ще говорим за страхотни неща като приложения за мащабиране на Layer-2, като Etherlink, Ultra High Throughput (UHT) и други.

Къде да гледате:

  • YouTube

  • Tezos Commons Twitter

Осъществено от beehiiv

Публикацията на Наталия Иванова: "Листът за печене - брой #164" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Наталия Иванова

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!