Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Намиране на по-устойчив модел на токени

В пространството на DeFi ликвидността е от решаващо значение.

Ликвидността се отнася до лекотата, с която даден актив може да бъде превърнат в пари. Колкото по-ликвиден е един актив, толкова по-лесно е да го осребрите и обратно.

В DeFi ликвидността се измерва чрез приплъзване на цената, разликата между очакваната цена и цената на изпълнение при търгуване на актив на автоматизирани маркет мейкъри (AMM) като Uniswap. По-добрата ликвидност намалява спада на цената, прави търговията по-ефективна и е от полза за всички участници. Следователно в DeFi проектите имат стимул да създадат дълбока ликвидност за своите собствени токени, за да натрупат стойност и да привлекат повече потребители.

Въпреки това графиките на Total Value Locked (TVL) за много L1 и dApps изглежда споделят подобна съдба – бърз изблик на ликвидност и растеж, последван от подчертан спад. DeFi научи тежкия урок, че придобиването и задържането на ликвидност във времето е много по-трудно от изграждането й в краткосрочен план.

Тъй като водещи маркет мейкъри като Jane Street и Jump Trading намаляват участието си, необходимостта от проектиране на устойчив модел на токени става още по-важна.

Ликвидността идва... ликвидността си отива.

Добивът на ликвидност се отнася до механизма за стимулиране на потребителите да осигурят ликвидност за токени чрез собствени награди за токени. Разработен от Compound и Synthetix, той се превърна в общ механизъм за DeFi проекти за стимулиране на растежа.

Но скоро ще разберем, че този подход е изключително неустойчив в дългосрочен план и лош бизнес модел. Протоколите постоянно се борят, тъй като трябва да генерират достатъчно приходи, за да покрият разходите, свързани с емисиите. По-долу са маржовете на печалбата на няколко протокола за сини чипове DeFi от януари до юли 2022 г.

Вземете например Aave, който има третия по големина DeFi TVL. Въпреки че генерираха 10,92 милиона долара приходи от протоколи, те също платиха почти 75 милиона долара емисии на токени, което доведе до загуба от 63,96 милиона долара или -63,1% марж на печалбата.

DeFi трябва да се отдалечи от неустойчивите дизайни, които не успяват да поддържат ликвидност, и да приеме по-атрактивни модели на токени, които насърчават дългосрочно участие и растеж. Нека разгледаме някои модели, предназначени да оптимизират текущото състояние на ликвидност.

LP Gauge Tokenomics

Curve Finance стартира модела VoteEscrow, позволявайки на притежателите на $CRV да заключат своите токени, за да печелят $veCRV, предоставяйки права на управление на притежателите и увеличавайки доходността.

Въпреки че този модел донякъде компенсира краткосрочните разпродажби и насърчава дългосрочното участие, той също така намалява $CRV ликвидността, тъй като много токени са заключени (дори за до 4 години).

Вместо да заключват естествени токени, някои протоколи са изградили модели, които се фокусират върху заключването на LP токени.

Икономиката на LP Gauge стимулира LP, осигуряващи ликвидност, да заключат своите LP токени в замяна на увеличени награди и по-големи права на управление. В този модел търговците се възползват от „заключена“ предпазна мрежа за ликвидност, LP получават права на управление и по-големи награди, а екосистемата се възползва от по-голяма ликвидност.

Един проект, който възприема този модел, е Balancer, който въведе токеномиката на $veBAL. Тук потребителите, които предоставят ликвидност на пула BAL/WETH, получават $veBAL, който могат да заключат до 1 година. Притежателите на $veBAL печелят 65% от протоколните такси и могат да гласуват за издаване на пул и други предложения за управление.

Нарастването на процента на заключените veBAL с течение на времето показва силно търсене да се възползвате от предимствата на системата.

Опция за ликвидно копаене

Bankless: Намиране на по-устойчив модел на токени

В допълнение към „обикновеното“ копаене на ликвидност, друг алтернативен модел на токени е копаене на ликвидност на опции. С прости думи това означава, че протоколът разпределя стимули за ликвидност под формата на опции, а не нативни токени.

Кол опцията е финансов инструмент, който позволява на потребителите да закупят актив на определена цена (страйк цена) в рамките на определен период от време. Ако цената на този актив се повиши, купувачите могат да използват опцията си да закупят актива с отстъпка и да го изкупят на по-висока цена, като печелят от разликата в цената.

Извличането на ликвидност с опции позволява на протокола да разпределя стимули за ликвидност под формата на кол опции вместо нативни токени. Този модел има за цел да съгласува по-добре стимулите между потребителите и протоколите. За потребителите този модел им позволява да закупуват собствени токени с по-голяма отстъпка в бъдеще. В същото време протоколите се възползват от намален натиск за продажба и могат да персонализират стимулите въз основа на техните специфични цели. Например, създайте дългосрочни стимули, като зададете по-дълги дати на изтичане и/или по-ниски страйк цени.

Копаене на ликвидност с опции предоставя иновативна алтернатива на традиционното копаене на ликвидност. Въпреки че този модел все още е сравнително нов и нетестван, има няколко протокола, които се опитват да поведат пътя, един от които е Dopex. Те наскоро обявиха, че ще тестват модел за стимулиране на кол опции за техния структуриран продукт, който според тях ще доведе до по-голяма гъвкавост, ценова стабилност и дългосрочно участие в сравнение с традиционните модели за стимулиране.

Съществуват обаче и опасения, че процесът ще попречи на потребителите като цяло. В края на краищата, DeFi отдавна е доминиран от копаене на ликвидност и въвеждането на тези допълнителни стъпки може да възпре потребителите и да ги отблъсне от проект, особено ако не вярват, че токенът наистина ще се представи добре в бъдеще.

Ще помогне ли копаенето на ликвидност на опциите на проекта да привлече повече дългосрочни участници или допълнителната стъпка в процеса на обратно изкупуване ще обезсърчи потребителите и ще намали ликвидността? Това са въпроси, които трябва да бъдат наблюдавани и оценени.

Berachain

Докато горните примери предоставят някои интересни модели за поддържане на ликвидност и потребители, всички те се фокусират върху приложния слой. И така, какво ще стане, ако стимулите за ликвидност са адресирани на консенсусния слой?

Berachain е новостартиран проект, който има за цел да направи точно това - да създаде устойчива структура за стимулиране в самата верига.

Всичко започва с „модела с три токена“ — токен за газ ($BERA), токен за управление ($BGT) и роден стейбълкойн ($HONEY).

Новият консенсусен механизъм за доказателство за ликвидност позволява на потребителите да участват като валидатори, като залагат своите активи на Berachain в замяна на блокови награди и такси за LP.

Когато потребителите залагат активите си, техните депозити автоматично се сдвояват с родния стейбълкойн $HONEY на родния AMM. В същото време ще бъдат получени и токени за управление ($BGT). Залагащите в $BGT на свой ред печелят протоколни такси и оказват влияние върху емисиите и други стимули в рамките на екосистемата с течение на времето.

На теория това би създало положителен ефект на маховика:

  • Повече депозити = по-голяма ликвидност на стейбълкойн;

  • По-голяма ликвидност = повече търговци ще използват Berachain;

  • Повече търговци = повече протоколни такси = повече награди за притежателите на $BGT;

  • По-добри $BGT награди = по-високо $BGT търсене.

Този модел стимулира потребителите да запазят активите си в екосистемата Berachain, тъй като има по-големи възможности за печалба, отколкото другаде. Красотата на този модел е, че основният бенефициент на стойността, генерирана от веригата, е самата екосистема, възнаграждаваща участниците за дългосрочен ангажимент. Потребителите започват да допринасят за ликвидността на родния стейбълкойн, след като направят депозит, като по този начин естествено създават механизъм за ликвидност. В допълнение, потребителите, които притежават $BERA, получени чрез блокови награди, могат да печелят такси, генерирани от дейности във веригата, като притежават $BGT. Протоколите могат да започнат да натрупват $BGT за права на глас, насочвайки стимули към техните специфични активи, проправяйки пътя за процъфтяване на потенциална екосистема, подобна на война на Curve.

Curve Wars помогна на Curve да прерасне в DeFi гиганта, който е днес, може ли Berachain да види подобен ефект?

Обобщение

DeFi е все още млад и примитивен и има още много работа за вършене в сегашното му състояние. Създаването на устойчива икономическа рамка е важна част от този процес. Може да се каже, че като се има предвид, че добивът на ликвидност е толкова важен за фундаменталната природа на DeFi, е невъзможно да се изостави изцяло.

Въпреки това, алтернативни рамки като тези, описани по-горе, показват, че рамката за копаене на ликвидност може да бъде оптимизирана, за да поддържа ликвидност и потребители и действително да облагодетелства дългосрочната екосистема.

Следващия път, когато искате да влезете в любимия си проект DeFi и да потърсите доходност, отделете време, за да разберете откъде идва доходността и дали е устойчива. Малък съвет: Ако не знаете къде е източникът на доходи, значи вие сте източникът на доходи.

Публикацията на Роберт Петров: "Намиране на по-устойчив модел на токени" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Роберт Петров

Топ крипто новини

Скорост и стойнос...
Скорост и стойност на мрежата на Solana: Анализ

Скоростта и стойността на мрежата на Solana: Задълбочен анализ Светът на криптовалутите е обсебен не само от цените, но и от скоростите и...

Биткойн показва п...
Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга

Биткойн показва признаци на съживяване след халвинга: Ще продължи ли да расте? В средата на март Биткойнът обнови своя рекорд за всички...

Одобрение на Ethe...
Одобрение на Ethereum ETF: въздействие върху пазара, експертни мнения и прогнози за цените

Потенциално въздействие на спот одобрение на Ethereum ETF: Готовност на пазара и реакция на цената Коефициенти за одобрение за Ethereum ETF...

Крипто инвеститор...
Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в $2,26 милиона за 8 часа

Крипто инвеститор превръща 13 $SOL в милиони: Историята на sundayfunday.sol В удивително развитие, инвеститор в криптовалута, известен като...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!