Последни новини
Новини по криптовалути Прогнози по криптовалути

© KriptoNovini.Bg 2024. | Крипто новините са написани за вас от сърце

Опит на участниците в EthCC: криптираният VC не е толкова добър, колкото кучето, а приложението е надстроено до инфраструктурата

Направих две мем снимки, за да представя моето най-интуитивно преживяване от участие в EthCC, което почти отразява статуквото на индустрията:

  1. Има толкова много криптирани VC, че съпътстващо събитие, проведено от проект за еднорог с оценка над 1B в рундовете за дялово инвестиране, е приложило политика на „Влизането на VC не е позволено". За съжаление кучетата могат да участват в тези събития. Следователно VC не е толкова добър, колкото...

  2. Почти всички проекти, които започнаха да правят приложения преди половин година, независимо дали става дума за игри, NFT или Social, изразиха, че са започнали да правят долния слой. Това е Infra и използва ZK във всяка пора. Много е копринен. Ако не ми вярвате, елате и направете нашата нова Одисея.

Какво ново

По време на конференцията EthCC много проекти пуснаха свои собствени актуализации и напредък. Ето някои проекти, върху които според мен си струва да се съсредоточим:

1. Chainlink CCIP - "Енкапсулиране"

След пистата на Oracle, Chainlink, лидерът на пистата за мидълуер, обяви навлизането си в посоката на кръстосана верига по време на конференцията EthCC на 20 юли. Неговият протокол за междуверижен обмен CCIP беше официално пуснат и поддържа тестовата мрежа Ethereum и четири основни A testnet за веригата EVM L2. Но това, което е интересно е, че тази версия не се нарича тестова мрежа или бета версия, а се нарича фаза на ранен достъп на Mainnet (фаза на ранен достъп на Mainnet) и някои езикови изкуства можете да изпитате сами.

Диаграма на общата архитектура на CCIP

Цялостната архитектура е разделена на две части: извън веригата и във веригата. Извън веригата използва DON възловата мрежа на Chainlink, за да подаде и провери Merkel Proof за междуверижни транзакции и да гарантира окончателността на транзакциите в оригиналната верига и кръстосани -верижни транзакции Изисквания за контрол на риска за възли за активен контрол на риска (ARM).

Студентите, които са запознати с крос-верижни проекти, смятат, че структурата на горната картина е позната. Картината по-долу е структурата на Layerzero с последна оценка от 3 милиарда щатски долара:

Структурна диаграма на слой нула

Част извън веригата: Relayer съответства на Executing DON, Oracle съответства на Committing DON;

Част във веригата: Комуникаторът съответства на рутер; Валидаторът и мрежата съответстват на рампата за включване/изключване. Верига A и верига B съответстват съответно на два пула от токени.

Основните кръстосани верижни архитектури на двете могат почти да съответстват едно към едно. Разликата е, че CCIP на Chainlink добавя допълнителен слой от внедрени от Rust Chainlink договори и независими възли за независим преглед на кръстосаните верижни транзакции. По-важното е, че Oracle използван от Layerzero в момента е Chainlink.

Използвайки най-новата популярна поговорка, този вид операция може да се разглежда като „закрепена“ Layerzero от Chainlink.

2. Uniswap X - "Разединяване"

Колкото бавен е екипът на Uniswap в овластяването на токени, толкова е и активен в продуктовите иновации.След като продуктовият план Uniswap V4 беше обявен през юни, новият продукт Uniswap X беше пуснат отново на 17 юли. Връзката между двете е неуместна аналогия. Uniswap V4 е като Apple да пусне ново поколение iPhone. Продуктът с предварителна поръчка е Uni V3, докато Uniswap X е нова продуктова линия, пусната от Apple, подобна на iPad.

Диаграма на продуктовата архитектура на Uniswap X

Резюме на речта на EthCC „V God“: „Абстракция на акаунт“ прави шифрования портфейл толкова прост, колкото имейл

Основната част на Uniswap X е да изнесе функциите на маршрутизиране на транзакции и агрегиране на транзакции на нов участник, Filter. Филтърът и маршрутизаторът на Uniswap ще изпълняват задачата за получаване и съпоставяне на поръчки заедно. Филтърът може да бъде подобен на 1inch Този вид Агрегаторът на транзакции може също да бъде маркетмейкър или физическо лице, или дори търсещ MEV. По този начин, поради съществуването на механизма за наддаване, възможната загуба на MEV на търговеца ще бъде компенсирана по време на процеса на наддаване, така че стойността на MEV ще бъде интернализирана.

Тази концепция за отделяне (Decouple) на системните компоненти за намаляване на сложността на основната система (Complexity) също е същността на Uniswap V4. Uni V4 отделя пълномощията за установяване на ликвидния пул от основната система в нова роля Hook. Hook дефинира персонализираните правила на фонда за ликвидност, така че да отговарят на гъвкавите нужди на потребителите, като същевременно поддържат стабилността на основната система.

Същата логика на системния дизайн е и идеята за дизайн на Ethereum в ориентираната към Rollup пътна карта, която постепенно поставя мащабируемостта на транзакциите в L2 на различни Rollups и продължава да отделя наличността на данни (Data Availability), което също дава пространство за раждане на голям брой L2 и DA проекти.

Разбира се, Uniswap X носи и важни функционални подобрения като поръчки за търгове в Холандия, междуверижни транзакции и модула за оптимизиране на таксите за транзакции на Permit2, за да подобри търговското изживяване на потребителите. Също така си струва да се спомене, че Uniswap X дефинира обекта на мета транзакция като подписана поръчка, която задава тона за модела на транзакция във веригата, ориентиран към намеренията.

3. Към ерата на модулния блокчейн - Endgame

Тъй като много Layer 2 стартираха своите основни мрежи тази година, много от тях също избраха да обявят важни етапи от своите продукти по време на конференцията EthCC.Може да се каже, че ерата на модулността в Ethereum официално настъпи.

  • Linea, дъщерно дружество на Consensys, стартира на живо в Alpha Mainnet

  • Mantle, инкубиран от Bybit, стартира в Alpha Mainnet

  • Беше избрана схемата за доказателство с нулево знание, предложена от O(1) Labs за OP Stack

  • След OP Stack и Arbitrum Orbit, Starknet също пусна свои собствени Starknet Appchains

От около 2020 г., когато беше създадена пътната карта Ethereum Rollup-Centric, тенденцията на модуларизация на Ethereum може да бъде основно предвидена. Този вид метод за разширяване на Ethereum, който използва Rollup, за да поеме натоварването на транзакцията, разглобява функционалните компоненти на монолитната верига и я разпределя към модулната верижна система, се нарича Endgame на Ethereum от Vitalik. (Впоследствие думата endgame също се превърна в гореща дума в Web3 и често се използва многократно, като MakerDao)

В бъдеще Ethereum няма да съществува само като верига или L1, но и като DA слой и консенсусно решение със силна сигурност, точно както Райън, основателят на Bankless, каза следното: „Основната верига на Ethereum не е за потребители , но за потребители Той е верижно ориентиран”, и по-конкретно, ориентиран е към различни Rollups и Raas платформи.

В модулния свят вече не е просто разграничение между L1, L2 или L3 фрактално мащабиране (фрактално мащабиране); това е комбинация от различни слоеве за изпълнение, DA слоеве и консенсусни слоеве:

Модулна екосистема, съсредоточена върху Celestia

В бъдеще фокусът на създателите на блокчейн инфраструктурата също ще се промени от различни L2 томове към различни компоненти на модулната блокчейн.Може да се види от промените в говорителите на Modular Summit през изминалата година: по-децентрализиран Sequencer , слой за по-бързо изпълнение, рамка за адаптиране на Rollup на различни типове приложения и др.

Освен това има много ново съдържание, публикувано на тази конференция на EthCC, като Lens V2 и Gnosis Card и т.н. Тъй като фокусът на конференцията все още е върху инфраструктурата, тази статия няма да навлиза в подробности.

Следва продължение:

1. Речта на Vitalik на основното място е за историята на развитието на Account Abstract.Няма много нови неща, но речта му за Aggregation на Modular Summit е по-интересна. Той спомена, че едно от големите предимства на ERC4337 е, че могат да се използват BLS обобщени подписи, което значително намалява размера на транзакциите и спестява блоковото пространство на Ethereum.Също така има много работа, използвайки агрегирането на SNARK доказателства за подобряване на ефективността . Теоретичният и техническият напредък в Aggregation може да бъде точката на пробив за бъдещи сборни надстройки.

2. Модулна среща на върха, едно от най-големите странични събития на EthCC, прекара цял ден в обсъждане на PBS (разделяне на предложител-строител), което също е често срещана тема. Пътната карта за научноизследователска и развойна дейност на Ethereum Foundation може да бъде обобщена като следната карта във формата на сърце, която е разделена на две основни категории: в протокола и извън протокола. Конкретното съдържание е малко сложно, така че мога само да напиша статия, за да го обясня по-късно.

В края на представянето на бъдещето, нека погледнем назад към „вчера". На конференцията на EthCC през 2022 г. очакването на Виталик за Ethereum е най-накрая да се „успокои", тоест Ethereum ще постигне подобрение на съвместимостта на системата, намаляване на сложността и окончателно баланс и стабилно дългосрочно работно състояние. Ако, както каза Виталик, миналогодишният Ethereum беше в началото на стръмен наклон, то тази година Ethereum направи голяма крачка към върха.

(Кой каза, че гледките към планинския връх са космически? Изправете се)

Публикацията на Сребрин Петров: "Опит на участниците в EthCC: криптираният VC не е толкова добър, колкото кучето, а приложението е надстроено до инфраструктурата" е написана за KriptoNovini.bg

Ще сме ви благодарни ако споделите тази новина!

Tumblr
LinkedIn
Reddit
VK
Telegram
E-Mail
WhatsApp
Viber

Новини от днес


Свързани новини

Още новини с автор: Сребрин Петров

Топ крипто новини

Биткойн скочи със...
Биткойн скочи със 7% за 24 часа, тествайки критичното ниво на съпротива от $66 000

Биткойн пробива: скокове със 7% за 24 часа, тествайки ниво на съпротива от $66 000 В забележителен обрат на събитията Биткойнът (BTC) скочи...

Експерт прогнозир...
Експерт прогнозира скок на цената на Биткойн до $420 000

Предвижда се скок на цената на Биткойн да достигне $420 000: Прозрения на Рик Еделман В скорошно ексклузивно интервю за „Wealth“...

Shiba Inu (SHIB) ...
Shiba Inu (SHIB) е изправен пред образуване на низходящ триъгълник

Shiba Inu (SHIB) е изправен пред образуване на низходящ триъгълник на фона на пазарни опасения Shiba Inu (SHIB), виден токен в екосистемата...

Анализ на Биткойн...
Анализ на Биткойн: Цената се покачва със 7,5%, очаква $74 000

Анализът на Биткойн предвижда следващата цел - 74 000 $, тъй като цената на BTC се опитва да задържи печалби от 7,5%. Биткойн (BTC) скочи до...

Последни новини


Новини по криптовалути


Ретро крипто новини


Крипто Прогнози


Крипто Новини


Крипто сайтове


За нас


KriptoNovini.Bg: Достоверен източник за последни крипто новини и прогнози

KriptoNovini.Bg е вашият портал към света на криптовалутите. Ние ви предоставяме най-актуалните новини, задълбочени анализи и точни прогнози за Биткойн, Етериум, Алткойни и други.

Ето какво можете да очаквате от KriptoNovini.Bg:

  • Бързи и точни новини: Бъдете в крак с най-новите разработки в света на криптовалутите.
  • Прогнози от експерти: Получавайте ценни прозрения от водещи анализатори и инвеститори.
  • Анализи на пазара: Разберете какво движи цените на криптовалутите.
  • Ръководства за начинаещи: Научете всичко, което трябва да знаете, за да започнете с криптовалути.
  • Инструменти и ресурси: Намерете всичко, от което се нуждаете, за да инвестирате разумно.

Крипто Новини Бг е вашият верен спътник в крипто пътуването. Присъединете се към нас днес!